Ismael Radio 2
iLumen te gast bij Radio 2 Limburg in kader ‘Dag van de Ondernemer’

Op vrijdag 18 november organiseert UNIZO naar goede jaarlijkse gewoonte in samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen de ‘Dag van de Ondernemer’. In het kader hiervan nodigde Radio 2 Limburg vanmorgen Ismaël Ben-Al-Lal, Project Manager bij iLumen, uit. 

“iLumen ontwikkelt producten voor de hernieuwbare energiesector, meer bepaald voor zonnepanelen”, legt Ben-Al-Lal uit. “Ons bekendste product is de PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen verhoogt en hun levensduur verlengt.”

In de lift

De verkoop van zonnepanelen kende de voorbije maanden een stijgend verloop. “De subsidies van het verleden zijn er niet meer. Zonnepanelen zijn opnieuw interessant geworden door de lage investeringskost en hoge energieprijzen. De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie ligt hierdoor lager dan 8 jaar. Je kan dus stellen dat men vandaag aan een lange termijn model bouwt zonder subsidies. De zonnepanelensector zit opnieuw in de lift.”

iLumen werd onlangs voor zijn exportactiviteiten bekroond met de ‘Flanders Cleantech Internationalisation Award’. In 2015 sleepte de onderneming uit Tessenderlo ook al de ‘UNIZO Limburg Export Award in de wacht. “Onze focus ligt op de wereldmarkt. Ons product is gemakkelijk over de grenzen heen te verkopen. In welke landen? De laatste jaren is mijn kennis van Aardrijkskunde veel beter geworden. Onder andere Nieuw-Caledonië behoort tot de landen waarnaar we exporteren. Ons toestel wordt in meer dan 36 landen gebruikt, in alle continenten.”

Sterk team

Heeft de Project Manager van iLumen bepaalde tips voor startende ondernemers? “Als je in een bepaald product gelooft of denkt hierin iets te kunnen betekenen, moet je het gewoon doen! Ik ben op mijn 23ste als student een bedrijf begonnen, samen met mijn collega Peter Vangeel. Op dat moment woonde ik nog bij mijn ouders. Ik had dus niets te verlezen. Als het zou tegenvallen, zou ik nadien op dezelfde plaats staan. Ik heb de stap gezet en ben blijven volharden. Als je in een bepaald project gelooft, moet je het gewoon doen.”

Een succesvolle onderneming is natuurlijk zoveel meer dan enkel de zaakvoerders. “Ik ben vrij goed in het uitselecteren van goede mensen rondom mij. We hebben een zeer sterk team uitgebouwd bestaande uit mensen die in alle werelden thuis zijn. Zij hebben stuk voor stuk de juiste kennis en talenten. Eens je een team hebt, is het een kwestie van goede ideeën te hebben en aftoetsen of er markten voor bestaan.”

Vroeg opstaan

Als zaakvoerder klopt Ben-Al-Lal natuurlijk erg lange werkdagen. “Als je iets graag doet spendeer je er automatisch veel tijd aan. Natuurlijk komen we aan meer dan 40 werkuren per week. Ik ben eigenlijk continu met het werk bezig. Toch is het belangrijk om een bepaalde barrière te creëren tussen werk en privéleven. Vroeg opstaan? Dan is vandaag alvast goed gelukt (lacht).”

20_Start_je_dag_Limburg_161118080236_20161118080240

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS