Wat zijn de regels bij een vervanging en/of uitbreiding zonnepanelen?

Zonnepaneel reflectie

Wat zijn de regels bij een vervanging en/of uitbreiding zonnepanelen?

Na verloop van tijd is het niet uitgesloten dat een aantal panelen van een zonnepaneleninstallatie vervangen dienen te worden. Ook kan u overgaan tot een uitbreiding van uw installatie. In beide gevallen heeft u een aantal verplichtingen.

Defecte zonnepanelen mogen één op één vervangen worden, op voorwaarde dat het totale vermogen van de panelen niet toeneemt door de vervanging. De minimumsteun en de periode van steun blijven ongewijzigd. U dient de wijziging wel te melden via het online platform van uw netbeheerder.

Uitbreiding

Indien het vermogen van uw zonnepaneleninstallatie toeneemt, dient de opbrengst van het bijgekomen vermogen apart gemeten te worden. In dit geval spreekt men van een uitbreiding. De bijkomende panelen komen niet in aanmerking voor minimumsteun. Ook een uitbreiding van uw zonnepaneleninstallatie dient u te melden via het online platform van uw netbeheerder.

Uitbreiding met recht op groenestroomcertificaten

Indien u zonnepanelen bijplaatst dienen deze volledig gescheiden te zijn van de bestaande installatie(s). Verder heeft u een nieuwe meter nodig die de extra productie apart registreert. Tenslotte dient u ook steeds één of meerdere nieuwe omvormers te plaatsen. Laat zeker ook een nieuwe AREI-keuring uitvoeren en bezorg het verslag aan uw netbeheerder.

Uitbreiding zonder recht op groenestroomcertificaten

Hier is er geen verplichting om voor het bijkomend vermogen één of meerdere aparte omvormer(s) te plaatsten. Voor de uitbreiding dient er een nieuwe AREI-keuring te worden uitgevoerd. Het verslag dient u aan uw netbeheerder te bezorgen.

Overmacht

Indien u zonnepanelen dient te vervangen door brand- en/of stormschade is het vaak moeilijk om nog panelen van exact hetzelfde vermogen te vinden. Door technologische vooruitgang neemt het vermogen per paneel immers snel toe. Daarom mag bij vervanging in geval van overmacht het totale piekververmogen van de panelen met maximaal 10% toenemen. Er mogen geen panelen bijgeplaatst worden. Enkel de beschadigde panelen mogen vervangen worden. Ook dient men bewijs te kunnen leveren van de overmacht. Dit kan door het verslag van de branddeskundige, foto’s,…

Uiteraard dient u de vervanging aan uw netbeheerder te melden zodat deze het piekvermogen in zijn database kan aanpassen.

Bron: Infrax.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *