Energiefactuur
Regulator VREG formeel: “Energiefactuur wordt 100 euro goedkoper in 2018”

Vanaf volgende maand zal onze energiefactuur dalen. Dat voorspelt de regulator VREG. Met een beetje geluk betaalt een gezin in 2018 zo’n 100 euro minder voor elektriciteit en gas.

Energiefactuur

De elektriciteitsprijs was al sinds mei 2014 continu aan het stijgen, maar vanaf volgend jaar gaat hij dus omlaag. Dat hebben we dus onder meer te danken aan het feit dat de distributienettarieven met gemiddeld 17 euro dalen voor gezinnen en met 212 euro voor kmo’s. Die tarieven maken ongeveer de helft van onze elektriciteitsfactuur uit. De andere helft bestaat uit allerlei heffingen en natuurlijk de kosten van de stroom zelf.

Ook hier is er goed nieuws: de afschaffing van de Turteltaks levert een prijsdaling op van nog eens 90 euro. De enige onzekere factor is de prijs van de ‘grondstof’ elektriciteit. Die valt moeilijk te voorspellen. “Maar het risico dat die zo fel stijgt dat hij de daling van de andere tarieven tenietdoet, is klein”, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG. Bij een stabiele stroomprijs bespaart een doorsnee gezin zo’n 107 euro.

Helaas zal de prijs van aardgas dan weer lichtjes stijgen, omdat de distributienettarieven daar wél toenemen – met zo’n 6 euro voor gezinnen en 14 euro voor kmo’s. ‘Peanuts’ in vergelijking met de besparing op elektriciteit. Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden. In de Westhoek en Limburg, bijvoorbeeld, zullen de distributienettarieven voor elektriciteit volgend jaar zelfs lichtjes stijgen.

Bron: Het Laatste Nieuws, 15 december 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS