ismael hbvl
Reportage HBVL: ‘Astronaut Wubbo Ockels gaf toe dat wij beter waren’

Ismaël Ben-Al-Lal (31), zaakvoerder van iLumen, heeft met de PIDbox de Flanders Cleantech Internationalisation Awards gewonnen. Niet de eerste prijs voor het technologiebedrijf uit Tessenderlo, maar wel een van de meest prestigieuze.

“Daarom zijn we enorm trots”, zegt de jonge zaakvoerder en triatleet Ismaël Ben-Al-Lal in Het Belang Van Limburg. “We waren al content dat we bij de laatste drie finalisten waren.” Dankzij de tweejaarlijkse race voor zonnewagens dwars door Australië, is Ismaël gebeten door zonne-energie en ondernemerschap.

Cleantech Awards

Zijn naam verraadt zijn Marokkaanse roots. Zijn Truiense accent verraadt dan weer zijn geboorteregio, Zoutleeuw om precies te zijn. Ismaël Ben-Al-Lal studeerde voor industrieel ingenieur bij Groep T in Leuven. In die periode trok hij mee naar Australië om er als technisch verantwoordelijke deel te nemen aan de fameuze ‘solar race’, de wedstrijd voor zonnewagens dwars door Australië, 3.022 kilometer lang.

“Wij werden tweede op ocharme 50 minuten van de wagen van de Technische Universiteit Delft”, vertelt Ismaël. “En dan te bedenken dat onze wagen drie uur met mechanische problemen aan de kant had gestaan. De Nederlandse teamleider – wetenschapper en astronaut wijlen Wubbo Ockels – moest toegeven dat zij geluk hadden dat wij pech hadden. Waarmee hij impliciet te kennen gaf dat wij beter waren.”

De revanche kwam een jaar later, toen het Leuvense studententeam de race ‘Formula Zero’ op het kartingcircuit in Genk won. Dat is zoveel als het wereldkampioenschap voor go-karts op waterstof. Tweede werd toen het team van… TU Delft.

 Zonnepanelen

Het was in Australië dat Ismaël zijn zakenpartner Pieter Vangeel tegen het lijf liep. Beiden waren ze gebeten door de microbe van zonne-energie. “Terug in Vlaanderen kregen we veel vragen over zonnepanelen, een sector die toen begon te boomen. ‘Jullie kennen daar iets van, kunnen jullie ons niet voorthelpen?’ was de veelgestelde vraag”, zegt Ismaël. En even later was Futech geboren.

Drie bedrijven

Ismaël Ben-Al-Lal en Pieter Vangeel hebben nu samen drie bedrijven in Tessenderlo: Futech voor zonne-installaties voor bedrijven, Futech Home voor zonnepanelenparken bij particulieren en iLumen. “Met iLumen gaan we proactief problemen bij zonnepanelen opsporen en er oplossingen voor uitwerken. Die oplossingen worden gepatenteeerd. Ons paradepaardje en prijsbeest is de PIDbox”, zegt Ismaël niet zonder trots.

De ontwikkeling van iLumen zorgt er – eenvoudig gezegd – voor dat uw zonnepanelen fit blijven en daardoor een hoger rendement halen. Het toestel wordt momenteel in 36 landen met succes verkocht. De drie bedrijven zijn momenteel samen goed voor 24 medewerkers. “Met de medewerkers van onze partnerbedrijven erbij komen we aan 65.”

“Wij zijn nog altijd als organisator en raadgever actief in races voor zonnewagens. Kwestie van de vinger aan de pols te houden van de technologische ontwikkelingen”, zegt Ismaël. “Zo hebben we onlangs nog de 24 uur voor zonnewagens in Zolder helpen organiseren.”

Triatlon

Ismaël is niet enkel gebiologeerd door zonne-energie, maar sinds kort ook door zwemmen, fietsen en lopen. Zo maalde hij twee weken geleden de Iron Man van Barcelona af in 10 uur, 2 minuten en 17 seconden, goed voor een 293ste plek op meer dan 3.000 deelnemers. Hoed af. “Op die manier uw hoofd kunnen leegmaken, da’s de max”, lacht hij.

Bron: Het Belang Van Limburg, 19 oktober 2016

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS