Ismaël Ben-Al-Lal Sterck Magazine iLumen
Reportage Sterck Magazine: ‘PV-technologie iLumen verovert de hele wereld’

Dertig jaar jong is Ismaël Ben-Al-Lal. De grote expertise en heldere visie waarmee hij over hernieuwbare energie spreekt, verraadt die leeftijd niet. iLumen biedt oplossingen om het rendement van zonnepanelen te verbeteren. De onderneming bestaat nog maar 3 jaar, maar is wereldwijd al actief in 34 landen.

Kennisgedreven innovatie en snelle internationalisering. Het zijn sleutel­begrippen in het SALK-plan voor de economische toekomst van Limburg. Twee jonge Limburgse ondernemers brengen dit met iLumen met groot succes in de praktijk.

WERELDKAMPIOEN

“Mijn collega Pieter Vangeel en ikzelf zijn altijd met techniek en technologie bezig geweest”, zegt Ismaël Ben-Al-Lal. “Tijdens onze ingenieursopleiding hebben we in 2007 meegedaan met het Umicore Solar Team, een race met zonnewagens in Australië. Onze wagen was gebouwd met meer dan 130 Vlaamse partners en werd tweede. Kort daarna hebben we ook aan de Formula Zero deelgenomen, een race waarin op vier plaatsen in de wereld met karts op waterstof wordt gereden. Daarin zijn we wereldkampioen geworden. ”

Sterck 1

STERCK. iLumen is in 2012 ontstaan en kende een blitzstart?

Ben-Al-Lal: “Wereldwijd staan er zonneparken die gedurende 20 jaar beheerd en opgevolgd moeten worden. De tools die daarvoor bestonden waren sterk merkafhankelijk. Wij wilden graag iets onafhankelijk. Een omvormer die na 7 jaar stuk gaat, wil je kunnen vervangen door een ander type zonder dat je je beheersysteem moet wijzigen. We hebben een onafhankelijk platform gebouwd voor het opvolgen van de zonneparken van onze klanten. Daarmee zijn we ­iLumen gestart. Meteen konden we heel wat grote internationale klanten aan ons binden. Niet met de bedoeling om daar winst uit te halen, maar wel om de data te gebruiken in ons kennis­centrum. We hebben projecten in China, in Latijns-Amerika, in Cyprus, … Het oudste project in onze database dateert van 1985. Zo krijgen we toegang tot een schat aan historische data. We trachten te kijken wat er zoal fout loopt in zonneparken en we zien wat de meest voorkomende pro­blemen zijn, wanneer die optreden, hoe de technologie doorheen de tijd degradeert, …”

STERCK. Al snel vonden jullie een manier om het rendement van zonnepanelen aanzienlijk te verhogen?

Ben-Al-Lal: “We hebben een afdeling binnen iLumen die voornamelijk voor Aziatische fabrikanten van zonnepanelen werkt. Als die laatsten een claim krijgen van een klant die zijn rendement niet haalt, laten ze dat door ons onderzoeken. En laag rendement hoeft immers niet noodzakelijk aan de zonnepanelen zelf te liggen. Zo zijn we bij parken terecht gekomen waarvan we vaststelden dat bepaalde zonnepanelen versneld hun rendement verloren. Uit nader onderzoek bleek een niet zo bekend fenomeen aan de basis van deze rendements­verliezen te liggen, namelijk PID (Potential Induced Degradation).

Dat is het businessmodel van iLumen. We kijken voor elk probleem dat via onze database binnenkomt of er al een oplossing bestaat. Als die er niet is, gaan we kijken hoe we het kunnen oplossen en of er al bepaalde intellectuele eigendom bestaat. Zo kunnen we specifieke patenten uitwerken rond een oplossing. Met PID is dat vrij snel gegaan. We zijn het probleem in ons labo beginnen begrijpen en hebben een manier gevonden om het op te lossen zonder de panelen te vervangen. Dat was natuurlijk een heel grote doorbraak. Je kan je zonnepanelen –  van eender welke leeftijd – terug naar hun oorspronkelijke rendement halen en de levensduur verlengen.

We hebben dat gepatenteerd en zijn toestellen gaan bouwen, de zogenaamd PIDboxen. Vroeger werden zonnepanelen bij rendementsverlies weggehaald en vervangen door nieuwe. Maar na 6 tot 12 maanden begonnen ook die dezelfde problemen te vertonen. Als installateurs nu een probleem hebben, dienen ze een schadeclaim in bij de fabrikant en die kijkt wat de meest interessante manier is om de schade op te lossen. Ons toestel is dan bijna altijd de meest ecologische en goedkoopste oplossing.”

STERCK. Jullie zaten meteen in een wereldwijde markt?

Ben-Al-Lal: “Die fabrikanten zijn meestal wereldwijd actief en we hadden een rechtstreekse ingang bij hen. Dat schepte veel vertrouwen. Bovendien is het heel gemakkelijk om te groeien wanneer iemand eender waar in de wereld een probleem ‘googelt’ en bij ons uitkomt als enige oplossing. Daardoor groeien we internationaal heel snel. De grote parken hebben het budget om hun performantie heel nauwkeurig te meten. Tachtig procent van onze omzet realiseren we in het buitenland. De Duitse markt is bijvoorbeeld een meer volwassen markt op vlak van zonne-energie. De problemen die daar opduiken moeten hier nog beginnen en de kennis van de installateurs ligt er logischerwijs hoger. Dat geeft ons in andere markten voorsprong.”

STERCK. De PIDbox is dus een schot in de roos?

Ben-Al-Lal: “Er zijn intussen verschillende onafhankelijke studies gepubliceerd waaronder één van Thomas More Hogeschool (associatie KU Leuven). Wat als je ons toestel op een willekeurige installatie aansluit, zonder te weten of er een probleem is? De PIDbox werd getest op installaties van maximum 4 jaar oud en de gemiddelde rendementsstijging was 7,5 procent. Daarmee is nu aangetoond dat de PIDbox niet alleen een probleem­oplosser, maar ook een toestel voor rendementsoptimalisatie is. Iedereen met zonnepanelen kan zo’n toestel gebruiken.”

Klik hier om het volledige interview na te lezen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS