Resultaat POLL bereidheid digitale meter

digitale meter

Resultaat POLL bereidheid digitale meter

In de nieuwsbrief van 20 januari peilden we naar uw bereidheid om in uw verplichting te voldoen de digitale meter te laten plaatsen en over te stappen naar het nieuwe tariefsysteem voor zonnepaneleneigenaars. Vandaag bespreken we de resultaten van deze bevraging.

Meer dan 1.900 personen met zonnepanelen in Vlaanderen namen deel aan onze poll, waarvoor onze oprechte dank! Slechts een kleine 10% van hen beschikt vandaag reeds over een digitale meter en behoort dus tot het segment van de 101.000 zonnepaneleneigenaars die in het nieuwe tariefsysteem voor zonnepanelen vallen zonder terugdraaiende teller en zonder prosumententarief.
Digitale meter poll

Lage bereidheid tot overstap

De andere 90% kunnen tot op vandaag nog steeds genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. De overgrote meerderheid van deze zonnepaneleneigenaars voelt er weinig voor om aan de verplichting te voldoen om de digitale meter te laten plaatsen en zo in het nieuwe tariefsysteem voor zonnepanelen te stappen. Maar liefst 88,2% van de deelnemers toont een zeer lage bereidheid om de overstap te maken.

Digitale meter poll

Tijdelijke stop uitrol

Uiteindelijk zal elke Vlaamse zonnepaneleneigenaar, zoals opgenomen in het Energiedecreet, verplicht worden om de digitale meter te laten plaatsen. Momenteel ligt de uitrol van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars echter voor enkele maanden stil.

“Het is evenwel niet de bedoeling dat Fluvius op korte termijn de eigenaars van zonnepanelen (die hun installatie in dienst hebben genomen voor eind 2020) contacteert voor de plaatsing van een digitale meter zolang de regelgeving over deze financiële compensatie niet in werking is getreden”, klinkt het op de website van de Vlaamse overheid.

“Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters voor elektriciteit- en aardgas, aangezien ze niet meer beschikt over de klassieke Ferrarismeter. Het blijft de bedoeling om alle Vlaamse aansluiting van digitale meters te voorzien tegen 1 juli 2029, zoals vereist door de Europese richtlijn.”

Financiële compensatie

“U krijgt éénmalig en beperkt in de tijd een aanbod tot financiële compensatie bij de plaatsing van de digitale meter. Eens deze termijn overschreden is, vervalt het aanbod onherroepelijk”, klinkt het.

Klik hier om uw premiebedrag naar aanleiding van het verdwijnen van de terugdraaiende teller zelf te berekenen.

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (45)

 • tom k Reply

  Het probleem is niet de digital meter kijk maar naar Nederland het probleem in België
  Is dat ze schrik hebben van mensen met veel geld die hebben het hier voor het zegen
  Ze halen nu de normen al niet van Europa de volgende zeker niet wie gaat er nu nog investeren in een warmtepomp ik plaats mij een pellet kachel ik ga bij niet blouw betalen neem een voorbeeld van Nederland die zijn goed bezig

  28 januari 2021 at 16:38
 • Rikkie Reply

  Hoe zit het met de niet-particuliere bezitters van zonnepanelen ? Bedrijven met duizenden zonnepanelen op hun daken die jaarlijks miljoenen euro’s opstrijken.

  28 januari 2021 at 09:09
 • Marina Reply

  Het niet verplicht stellen plaatsen van digitale meter tot wanneer deze ook een voordeel hebben voor de mensen ongeacht of je zonnepanelen hebt of niet (geen discriminatie).
  Wanneer er veel wind of veel zon is dan is deze goedkoper maar deze technologie is nog niet beschikbaar op dit moment en zal ook nog jaren duren.
  Een betere prijs voor geïnjecteerde stroom, we kunnen dit afdwingen door het panelen af te schakelen wanneer men geen certificaten meer ontvangt, of georganiseerd (allen) eens een paar dagen gespreid over verschillende weken deze panelen af te schakelen, we zullen deze betere prijs van 80% van de aankoopstroom maar bekomen door dat privépersonen met zonnepanelen samen werken.

  27 januari 2021 at 19:33
  • Jean D Reply

   Belgie is omwille van de europese regelgeving verplicht om dm te plaatsen. Het capaciteitstarief in 2022 geldt voor iedereen ongeacht of je zonnepanelen hebt of niet. Als het vroegere prosumententarief samengevoegd wordt met de vaste kwartierpiekkost tot een nieuw prosumententarief zal iedere zonnepaneeleigenaar die nog geen dm heeft op zijn achterste poten staan omwille van de 50% verhoging van het prosumententarief.
   Een betere prijs krijgen voor geinjecteerde stroom oa door de groenstroombijdrage te verrekenen is OK maar de manier waarop je dit wil bereiken is enkel nefast voor de eigenaars van zonnepanelen zelf.
   1. De leverancier krijgt meer geld
   2. De netbeerder krijgt meer geld en moet zich minder zorgen maken over overbelasting door injectie.
   3 De staat krijgt meer geld (bijdragen en BTW
   4. De producent met kernenergie en gascentrales en wiindmolens krijgen meer geld
   5. De zonnepaneeleigenaar moet al die meerkosten betalen.

   27 januari 2021 at 20:37
   • NU Reply

    Beste Jean,wil je nu beweren dat zonnepaneeleigenaars met analoge meter op
    moment dat het capaciteitstarief er is, 2maal gaan betalen voor gebruik van het net ?
    Nl de vaste kwartierpiekkost en het bestaande prosumententarief(al dan niet gedeeltelijk).
    Volgens u tesamen 50% MEER ZOU BEDRAGEN van het huidige prsumententarief.

    30 januari 2021 at 15:52
    • Jean D Reply

     Het staat niet met zoveel woorden in de consultatie omdat de prijzen ontbreken. Maar feit is dat vanaf het invoeren van het capaciteitstarief de kWh distributiekost daalt en vervangen wordt door een vast tarief nl het kwartierpiekvermogen. Bij iedereen met een klassieke teller wordt dit minimaal 2.5 kW die zal aangerekend worden. In hen consultatie staat letterlijk dat omwille van de wettelijke beperking (15 jaar keuze om bij prosumententarief te blijven) dat men dit tarief niet kan aanrekenen aan deze zonnepaneeleigenaars en dat ze daarom het prosumententarief sullen samenvoegen met het nieuwe vast tarief tot een nieuw prosumententarief.
     Als ik daar een cijfer moet opplakken is dat 50% extra. Ik kan verkeerd zijn wat de 50% betreft maar reken zelf eens uit hoeveel uw distributiekost per kWh zou dalen als je 6 €cent minder per kWh zou moeten betalen op 3500 kWh. Dit bedrag zal ongeveer moeten overeenstemmen met de kwartierpiekbijdrage.

     31 januari 2021 at 21:07
     • NU

      IK betaal 630 euro excl btw prsmt.
      IK produceer 9000 a 9500 KW per jaar.(electr verwarming)
      waarvan plus minus 4650 direkt verbruik .
      Wat is dan de rekening volgens u Jean ?

      1 februari 2021 at 20:29
    • Jean D Reply

     Ten opzichte van uw huidig prosumententarief zal je met het nieuwe tarief 300€ meer betalen. (9000 kWh verbruik en 9000 kWh productie waarvan 4500 direct van uw zonnepanelen als ik de berekening maak in mijn streek met mijn leverancier.

     1 februari 2021 at 22:56
     • NU

      thy jean,maar als ik nu ook nog eens een kwartierpiek heb
      van 3,75 ipv 2,5 ga ik dan nog eens meer betalen ?
      dus prsmt 630 +300+(150 ?)
      En met digiteller zou ik wat betalen dan Jean?
      Heeft u daar een idee van?

      1 februari 2021 at 23:45
     • NU

      Er kan natuurlijk geen kwartierpiek gemeten(analoge meter)
      worden,maar sluiten deze cijfers min of meer aan bij een digimeter.

      1 februari 2021 at 23:58
 • Marina Reply

  Om het draagvlak terug te verkrijgen om te investeren in zonnepanel
  Zou het beter zijn dat terugdraaiende meter pas ingaat van zodra iedere zonnepaneleneigenaar in het bezit is van een digitale meter.
  Dan is er geen discriminatie, dan kan ook de klimaat doelstelling te gehaald worden.
  Uitrol van de digitale meter kan dan doorgaan tot 2029, wanneer dan alle digitale meters geplaatst zijn dan zou men een vergoeding voor je geïnjecteerde stroom voor 80% vergoed moeten worden
  Nu 5 €cent voor je geleverde stroom tegen 30 €cent + taksen en BTW dit is een kruimeltje en heerlijk pure diefstal, 80% zou deze vergoeding moeten zijn 24€cent

  27 januari 2021 at 18:34
 • Henri Reply

  Ik woon sinds 3 jaar in een nieuwbouw halfopen (BEN Woning) en verwarm met een warmtepomp.
  Drie dagen voor de uitspraak van het Hof hebben ze bij mij de digitale meter geplaatst
  Ik vraag mij af hoe men de berekening van de EPB gaat uitvoeren voor dit soort BEN woningen.
  Bij de berekening van mijn E-peil hebben de specialisten rekening gehouden met uiteraard de zeer goede isolatie, een warmtepomp en de bijkomende zonnepanelen (4.5 watt piek)
  Ik stel mij nu de vraag hoe men het huidige E peil nog gaat kunnen halen. Nog MEER isolatie ? Wie gaat nog zonnepanelen leggen of een warmtepomp instaleren ?
  Bij het aansluiten van de nutsleidingen heb ik (nu achteraf blijkt) de fout gemaakt om geen gas binnen te brengen zodat ik eventueel een gasketel kon aansluiten.
  Ja, ge doet al eens iets voor het milieu
  Ik heb nog een voorstel om de politiek wakker te schudden : Zouden we niet overwegen dat de eigenaars van zonnepanelen en bedotte Arco bezitters samen een politieke partij oprichten met enkel deze 2 punten in hun programma ? Het zou hun wel wat stemmen kunnen kosten

  27 januari 2021 at 18:13
  • Geert Ruysschaert Reply

   Zouden dringend eens onze onvrede van de huidige regering moeten laten blijken zodra da virus weg is.
   MASSAAL OP STRAAT EN BRUSSEL LAM!!!!!

   28 januari 2021 at 21:08
 • van schaeybroeck mario Reply

  Massaal naar brussel , ik ga mee!

  27 januari 2021 at 17:49
 • dvg Reply

  iets wat men met alle middelen wil opdringen en verplichten STINKT.
  en dat geld zeker voor die domme meter ,die de meerderheid van de bevolking,met of zonder pv installatie,
  niet wenst,en al zeker niet gevraagd heeft.
  1 van de grootste oorzaken van de huidige ellende is dat digitaal onding.

  27 januari 2021 at 15:17
 • Ivo Reply

  Een paar jaar geleden was er voor de wintermaanden een afschakelplan voorzien omdat anders het hele land zonder stroom zou vallen en om dit te vermijden moesten we héél zuinig zijn en onze tandenborstel , smartphone enz.niet te lang op laden, ook een stekkerblok met schakelaar kopen om het verbruik in stand-by van onze TV en muziekinstallatie helemaal uit te schakelen. Men had de mond vol over “SLUIPVERBRUIK” !
  Nu leven we plots in een andere tijd; De kerncentrales dicht, iedereen een “E”fietsen een”E”scooter een “E”auto
  (een oplaadpunt aan de plaatselijke “Lidl” leerde mij dat het hier om verbruiker gaat van 77Kw!) en verder een warmtepomp, koken op elektriciteit,de koffiemachine,wasmachine,droogkast,strijkijzer enz. Het kan dus plots niet meer op en hoe gaan we al die stroom maken? Wel alvast in de winter niet met zonnepanelen dat zal niet lukken,
  Wel met windmolens als er voldoende wind is en anders op zo een mistige kille (en windstille) winteravond zal men dat regelen met gascentrales (de gasverwarming moet intussen wel weg wegens polutie!) en ja op piekmomenten kan met zelfs oude (en dus super vervuilende !) stationaire vliegtuigmotoren gebruiken om ons stroom te leveren.
  Als dat geen goed plan is! Als morgen iedereen een “E”auto gaat opladen dan zal er zelfs geen afschakelplan meer nodig zijn na een flinke spanningsval valt het hele net plat ! Wat we ook nog kunnen doen is de stroom in Frankrijk gaan kopen (lekker duur) daar hebben ze nog een 50tal kerncentrales staan. Gelukkig zorgen we toch goed voor onze kleinkinderen!

  27 januari 2021 at 15:17
  • dvg Reply

   met de onzin van afschakelplannen zijn ze inderdaad ook al enkele jaren bezig.
   alles is goed om de gemiddelde vlaming de stuipen op het lijf te jagen en hun bedrieglijke plannetjes door te voeren.ROVERHEID..
   met alle chinezen……………………..

   27 januari 2021 at 15:21
 • vital driesen Reply

  Hoi,

  ik heb sinds de zomer een geothermisch wartepomp systeem , had uit veiligheid mijn stookolie installatie laten staan!

  Dus in donkere maanden (nov,dec,jan,feb) als mijn zonnepanelen niks opbrengen , ga ik terug stookolie gebruiken.

  gr

  vvm

  27 januari 2021 at 14:50
  • Lukske Reply

   Hoi Vital,

   Ik doe juist hetzelfde. Warmtepomp afschakelen en vervuilende ketel terug aanzetten. Dat komt ervan als men de spelregels constant verandert.

   31 januari 2021 at 09:11
 • Paul Reply

  Dit is nu echt het geschikte moment om zo een beslissing te nemen en de mensen te bedriegen en vroegere beloftes niet na te komen. In volle coronacrisis hebben we reeds voldoende zorgen en ligt de focus niet op zonnepanelen. De kerncentrales , stookolie en gasverwarming gaan verdwijnen maar ze gaan wel gascentrales bouwen met grote uitstoot ! De politieke wereld is echt prettig gestoord.

  27 januari 2021 at 13:40
  • Marina Reply

   Het zijn de groenen die dit voorstellen, het zou betere zijn de nodige kerncentrales (2) open te houden tot men voldoende stroom kan opwekken door een betere technologie dan GAS

   27 januari 2021 at 19:40
 • Michael Jeunen Reply

  Waarom kan men niet een billijke vergoeding geven voor de geïnjecteerde stroom op het net naar analogie met Nederland? Ik denk dat veel zonnepaneleneigenaars (zowel oudere als nieuwe installaties) daar onmiddellijk voor zouden intekenen en het komt dan niet uit de zakken van de niet-eigenaars!!!
  Kan iemand mij daarop een (serieus) antwoord geven?

  27 januari 2021 at 13:34
  • Franklin Delanote Reply

   als men wil dat de bevolking gemotiveerd blijft om stroom te helpen opwekken,
   is de kortste weg de in het net geïnjecteerde stroom fatsoenlijk te vergoeden.
   al de rest is, kort gezegd, zever en geeft bovendien aanleiding tot verspilling in de zomer.
   laat ons zoeken naar de stroomverdeler die het meeste betaalt voor onze stroom die in het net gaat.
   een voorstel dat ons maar enkele kw kost en de energiemaatschappijen wellicht kan doen schrikken:
   we schakelen op zaterdagavond, na de productie, onze omvormers uit
   en zetten ze allemaal samen weer aan op zondagmiddag.
   ik wens de maatschappijen een prettig weekend.

   27 januari 2021 at 17:16
 • Luc Serry Reply

  Ik heb geen subsidie nodig maar geef me een faire prijs voor de energie die ik op het net steek. Dit is een prijs van niet alleen de energiekost maar ook transport want er is geen transportkost of verlies die van mijn residentiële installatie komt, deze energie wordt geleverd bij mijn gebuur met winst,belasting en btw erbovenop. De discussie moet niet gaan om al dan niet digitale teller, maar over de prijs van de geïnjecteerde electriciteit en laat ons niet vergeten dat met deze teller grote dingen kunnen gebeuren zoals bijvoorbeeld goedkope energie ’s nachts of in het weekend wanneer de windmolens overproduceren in de winter. Ze zijn klaar met de digitale teller maar niet met de toepassingen ervan. Dat ze eerst deze applicaties op punt stellen voor ze de teller VERPLICHTEN. Indien we moeten van Europa, moeten ze (en ik laat in het midden wie de dieven zijn) ons niet voor de zot houden.

  27 januari 2021 at 13:24
 • Michel Devos Reply

  En wat met de zonnepanelen op van de firma’s …die voor minimum (zonder premies ) al 120% afgeschreven zijn en voor minimum 100 euro per 1000 kw opbrengt in certificaat en ook terug draaien van meters ? Dit is discriminatie en wanneer komt Unia ons verdedigen of Vreg met in hun raad van bestuur allemaal “politiek benoemd mensen .En wat met de ter hoog gesubsidieerd windmolen (tiens met de hulp van de vervolgd Moureau ) ? wie zal dat betalen ? Ik dacht dat het zo rentabel was ….Maar niet voor de privaat (investering firma’s, banken en bevriend mensen die de miljards van Kadafi verdeeld aan “?” …vragen aan Euroclear … die wacht altijd voor hoge premies van de staat …

  27 januari 2021 at 12:07
  • Jean D Reply

   Deze firmas hebben geen terugdraaiende teller. Zij hebben 2 aparte tellers om de geïnjecteerde stroom te kunnen verkopen. Zij krijgen wel subsidies maar geen 100€ want de 1000 kWh wordt vermenigvuldigt met de bandingsfactor en voor sommige installaties is dit 0.26 en andere 0.45 afhankelijk van de grootte van de installatie. Die bandingsfactoren veranderen jaarlijks in augustus. Als je de voordelen van deze firma’s wenst moet je ook de nadelen erbij nemen. Een evenwichtsverantwoordelijke betalen, 2 aparte digitale meters installeren en hoge jaarlijkse kost betalen en ook maar 0.05 a 0.06 € krijgen voor uw geproduceerde stroom.
   Niet zonnepaneel eigenaars kunnen het ook discriminatie noemen dat zij minstens 20 jaar moeten opdraaien voor de subsidies die de zonnepaneel eigenaars gekregen hebben en vanaf 2021 nu opnieuw krijgen.

   27 januari 2021 at 13:16
 • Michel Devos Reply

  En wat met de zonnepanelen op van de firma’s …die voor minimum (zonder premies ) al 120% afgeschreven zijn en voor minimum 100 euro per 1000 kw opbrengt in certificaat en ook terug draaien van meters ? Dit is discriminatie en wanneer komt Unia ons verdedigen of Vreg met in hun raad van bestuur allemaal “politiek benoemd mensen .En wat met de ter hoog gesubsidieerd windmolen (tiens met de hulp van de vervolgd Moureau ) ? wie zal dat betalen ? Ik dacht dat het zo rentabel was ….Maar niet voor de privaat die wacht altijd voor hoge premies van de staat …

  27 januari 2021 at 12:03
 • Frans Janssens Reply

  Ik heb driemaal niet gereageerd om een afspraak te maken voor het plaatsen van de digitale meter. Uiteindelijk dan toch toegegeven omdat zij beloofde dat de teller zou terugdraaien.
  Nu zit ik ermee. Weg met het opsparen van elektriciteit die ik in de winter kon hergebruiken.
  Zoals ik nu lees had ik er toch nog enkele jaren kunnen van genieten.
  Bedankt. Ik investeer nooit meer in dergelijke projecten want ze houden zich toch niet aan hun woord.

  27 januari 2021 at 11:53
 • Marie Reply

  Overheid en media hebben de mond vol over premies die zonnepaneelbezitters ontvangen hebben en zullen (?) bekomen. Maar wie hebben het overgrote deel van deze premies ontvangen: onder meer Katoennatie, Colruyt en talrijke grote bedrijven, waarin veelal politieke namen zitten. De Stad Gent en het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen hebben zogezegd niet meegedaan aan deze royale inkomsten, maar samen verhuren ze meer dan 20.000 m2 daken aan bedrijven die er zonnepalenen op geplaatst hebben, uiteraard met royale premies…

  Minister van energie Demir (NVA) verklaart: “Hernieuwbare energie kostte al 30 miljard euro.” Daarin zitten zogenaamd ‘groene’ gas- en ‘bio’-centrales, evenals windmolens (de kostelijkste manier om elektriciteit te produceren en zéér duur in onderhoud).
  En wat zal de elektriciteiskabel (500 km) van Denemarken naar België kosten, samen met de levering van elektrische energie?

  Meer dan 500.000 zonnepaneelbezitters betekenen ruim 2.000.000 mensen die bedrogen zijn. Misschien moet de overheid wat voorzichtigheid aan de dag leggen of er komt rommel van, eventueel onder het mom van de coronabeperkingen…
  Tenslotte hebben de particuliere zonnepaneelbezitters veel BTW betaald. Ze hebben zelfstandigen aan het werk gesteld met als gevolg tewerkstelling en de daaruit voortkomende belastingen. (Plaatsing van zonnepanelen is arbeidsintensief.)

  Eén der argumenten van de overheid is dat premies en subsidies voor zonnepanelen ongelijkheid creëert tussen de bezitters en de mensen die zich geen zonnepanelen kunnen veroorloven. Maar hoeveel miljard euro hebben de tegemoetkomingen voor elektrishe voertuigen reeds gekost? Dergelijke forse premies gaan naar begoede mensen, maar worden betaald door de kleine werkende mens. Het ‘succes’ van de verkoop van elektrische voertuigen is quasi uitsluitend gebaseerd op zware premies en subsidies; nergens is er sprake van ‘doorrekenen’ aan de bevoordeelden… Het opladen van deze kleine groep elektrische voertuigen zorgt voor overbelasting op het elektriciteitsnet, maar elke verbruiker draait er voor op. De productie van elektrische voertuigen zorgt voor heel weinig tewerkstelling in België.
  De cultuur krijgt 591 milioen ‘Taxshift’; maar wie betaalt dit uiteindelijk en wie geniet ervan?

  Zou het niet beter zijn alles wat rustiger te laten evolueren, met een economisch verantwoorde afbouw van kernenergie?

  27 januari 2021 at 11:38
  • Rudi Reply

   Bij de volgende verkiezingen hopen de politici dat wij allemaal even vergeetachtig zijn als hun beloftes.
   Ken jij een politieker die een affiniteit vertoont met enig wetenschappelijk laat staan technologisch inzicht? Of is het enkel voldoende om zich te laten adviseren door lobbyisten?
   Hebben jullie enig idee hoeveel elektriciteit er nodig is om servers, internet, mobieltjes, … te laten functioneren om ons ongenoegen hier nu te laten blijken? Kom je toe om volledig de oppervlakte van België van zonnepanelen te voorzien?

   27 januari 2021 at 11:58
 • Rombaut Marleen Reply

  Ik begrijp de visie vd Vlaamse regering niet.
  Onze elektriciteit moet vergroenen om aan de eisen van Europa te voldoen en voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ik verwarm elektrisch en heb daarom zonnepanelen laten leggen. Dat wordt in de toekomst bijna onbetaalbaar, ik heb meer dan 12000 kwh nodig. De meest milieuvriendelijke verwarming is toch elektriciteit? Waarom wordt dat zo duur gemaakt en waarom blijft gas goedkoper? Dit is weer geen langetermijnvisie!

  27 januari 2021 at 11:36
  • Mia Reply

   Volledig akkoord. Men voert de digitale meter in maar onderzoekt niet de gevolgen
   Dit is gewone woordbreuk van de overheid. Dit los je niet op met een premie. Geef ons
   een serieuze prijs voor de geïnjecteerde energie. Zoniet wordt verwarming met elektriciteit
   onbetaalbaar

   28 januari 2021 at 10:58
 • Theo Reply

  België is en blijft een Apenland, dat blijkt keer op keer. List en bedrog van de regering. Mensen die alleen maar kunnen liegen en bedriegen hebben het hier voor het zeggen. Corruptie ten top. Dit zal helaas altijd zo blijven, zit in de Belgische cultuur!!!

  27 januari 2021 at 11:21
 • Wilfried Reply

  Is er in Vlaanderen ook nog maar ergens een visie op energie ? Laat staan beleid ? Bereidheid is er in elk geval niet meer ….
  7de dzg : hebt u zonnepanelen mevr Demir ? Big smile : Neen !
  Dat zegt alles !!

  27 januari 2021 at 10:56
  • Rudi Reply

   Demir mocht/mag niet van de seigneur uit Antwerpen.

   27 januari 2021 at 11:48
   • louis Reply

    Heel die saga met de digitale teller is begonnen met Tommelein en Lydia Peeters (zelfde partij) heeft het op haar bord gekregen. Nu is dat arrest van het grondwettelijk hof en moet Zuhal Demir er een eind aan breien. Laat De Wever hier aub buiten, die heeft al last genoeg met het coronagedoe in Antwerpen.

    27 januari 2021 at 17:07
 • Willy Pottier Reply

  Helemaal ontgoocheld en bedrogen voel ik mij! Overdag stroom verkopen aan 4 cent en s’nachts mijn auto opladen aan 27 cent…. vergeet het! Ik laat die panelen weghalen en doe mijn PEHV weg zodra ze die digitale meter installeren. Brandstof waarmee ik volledig overgeleverd ben aan deze willekeur komt er bij mij niet meer in! Een warmtepomp? Ideaal met mijn vloerverwarming? Vergeet het maar!
  Wp

  27 januari 2021 at 10:44
 • Devisé Bert Reply

  Voor eigenaars die géén beroep kunnen doen op premie (die dus reeds meer dan 5% rendement hebben genoten) ontstaat er een ongelijke behandeling van zodra het arrest in het staatsblad is verschenen.
  Inderdaad er zijn zulke eigenaars die wél een digitale meter hebben en eigenaars die nog de oude terugdraaiende meter hebben.
  Gelijke behandeling zou zijn als het afschaffen van de terugdraaiende meter pas ingaat van zodra iedere zonnepaneleneigenaar in het bezit is van een digitale meter.

  27 januari 2021 at 10:34
  • Ducheyne Freddy Reply

   Het arrest van het grondwettelijk hof zondigt zelf tegen het gelijkheidsprinciep dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet. Mensen met een analoge teller en een digitale teller worden op een manier behandeld qua kosten elektriciteit.
   Hoe is dit mogelijk dat het gelijkheidsprinciep geschonden wordt door een rechtbank?
   De Vreg is mede schuldig.
   Schaf al die niet productieve en kostelijke staatsinstellingen af; vroeger bestond dit niet. Op die manier kan de regering een beleid voeren dat iedereen gelijk behandeld wordt.
   Welke politieke partij ziet dit in ?
   .

   27 januari 2021 at 11:32
  • Etienne Reply

   Volledig mee eens.

   27 januari 2021 at 11:50
  • Koen Reply

   Helemaal mee eens!
   En ze hebben geen analoge tellers meer?
   Geef onze analoge teller terug uit de hoop reeds omgewisselde tellers.

   27 januari 2021 at 12:18
  • Jozef Theunis Reply

   dit is de juiste conclusie en advies; ik heb nu 14 dagen de digitale meter, 2 dagen voor de mededeling van het Hof, dus moeten ze me ook maar tot 2029 het terugdraaien garanderen !
   iedereen gelijk voor de wet, toch ? of toch niet ? of nog eens aankloppen bij het Hof ?
   en dat men tegen 2029 een correct beleid op poten zet ! dan hebben politici nog wat tijd om specialisten te raadplegen, zowel technisch, economisch en klimaatgerelateerd.

   27 januari 2021 at 12:56
   • Jean D Reply

    Het grondwettelijk hof zegt : iedereen in Vlaanderen (sedert de laatste staatshervorming 2014) gelijk voor de wet en daarom moet het terugdraaiend effect afgeschaft worden. Want met het terugdraaien is er een ongrondwettelijk voordeel tov diegenen waarbij de teller niet terugdraait.
    Dat ongrondwettelijk voordeel kan met een digitale meter berekend worden. Met een klassiek meter is dat ongrondwettelijk voordeel er ook maar kan het niet gemeten worden.

    27 januari 2021 at 13:28
    • Jan Reply

     Beste Jean D.
     Iedereen gelijk voor de wet… maar als de een zonnepanelen koopt en daar voordeel mee doet omdat de teller terugdraait en stroom op het net zet, die de energieleveranciers dan bij de buren verkopen. En de buren kiezen niet voor zonnepanelen dan zie ik niet in tegenover wie diegene die wel zonnepanelen heeft dan onrecht doet of iets doet wat niet gelijk is voor de wet. Je kiest toch voor zonnepanelen met hun voordeel of niet. Ik snap die ongelijkheid niet. Als ik gelijk welke investering doe die me winst oplevert op langere duur en mijn buur doet dat niet, schend ik dan de grondwet van gelijkheid voor iedereen? Of zei ik dat nu verkeerd? Blijft een feit dat iedereen die zonnepanelen heeft gekocht om daar voordeel van te hebben, waar ze ten slotte ook voor dienen, door die verplichte plaatsing van de slimme meter in de zak wordt gezet en nadeel doet. Vriendelijke groet.

     27 januari 2021 at 14:49
 • jan Reply

  Ons allemaal beroepen op de studie van Wallonië en Brussel, meter zonder kabel niet plaatsen tot 2023 wanneer die meter voor handen zal zijn

  27 januari 2021 at 10:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *