digitale meter
Resultaten bevraging digitale meter

In de nieuwsbrief van woensdag 28 oktober nam iLumen een bevraging rond de uitrol van de digitale meter op. Meer dan 1.200 lezers namen deel, waarvoor onze oprechte dank! Vandaag leggen we de resultaten aan u voor.

Een eerste opvallende vaststelling is de nogal negatieve perceptie in verband met de introductie van de digitale meter.

Maar liefst 49,1% van de respondenten geeft aan ‘uitermate negatief’ tegenover de introductie van de digitale meter te staan. Aan de andere kant staat net geen 35% van de respondenten eerder positief ten aanzien van de digitale meter, waarvan 4,7% zelfs ‘uitermate positief’.

Volgens de laatste cijfers van netbeheerder Fluvius waren er eind augustus ongeveer 95.000 digitale meters geïnstalleerd bij zonnepaneleneigenaars. Van de deelnemers aan onze bevraging geeft 19,5% aan reeds over een digitale meter te beschikken.

Bevraging 1 digitale meter
Systeem terugdraaiende teller

Maar liefst 94,5% van de PV-eigenaars geeft aan na plaatsing van de digitale meter gekozen te hebben voor het behoud van het systeem van de terugdraaiende teller. De overige 5,5% stapte in het nieuwe tariefsysteem met nettarieven op basis van de werkelijke afname. Eerder gaf Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt nog tegenover De Tijd te kennen te verwachten dat veel Vlamingen later alsnog zullen overstappen. “We gaan ervan uit dat de mensen pas later beslissen als ze beschikken over reële data die hun digitale meter heeft opgeleverd”, klonk het toen.

Over de complexiteit van de beslissing voor het meest geschikte tariefsysteem zijn de meningen nogal verdeeld. Ongeveer de helft van de respondenten (48%) noemt de beslissing ‘complex’ tot ‘zeer complex’, terwijl een kleine meerderheid (52%) weinig tot geen moeilijkheden heeft ondervonden bij de keuze van het meest geschikte tariefsysteem.

Slimme meter

Wat betreft het monitoren van de verbruiksgegevens heeft 35,6% van de respondenten naar eigen zeggen reeds één of meer keer gebruik gemaakt van het ‘Mijn Fluvius’ portaal van de netbeheerder. Slechts een beperkt aandeel van de gebruikers heeft zijn digitale meter uitgerust met één of meerdere software- (7,3%) en/of hardwaretoepassingen (6,4%) om deze nog slimmer te maken.

Bevraging 2 digitale meterBevraging 3 digitale meter

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

23 reacties

 1. Mij valt vooral op dat de vaste kosten verhoogd zijn op de tussentijdse factuur die ze opmaakten na de plaatsing van de digitale meter deze zomer. Deze vaste kosten worden proportioneel belangrijker naarmate men minder verbruikt wat het geval is als men de overschotten van de panelen wegwerkt met een kleine warmtepomp (airco) om te verwarmen in het tussenseizoen. Mijn basischauffage is op gas maar mijn gasverbruik zou vrijwel halveren als ik de overschotten gebruik.

  Weet iemand een gasleverancier die geen vaste kosten aanrekent? Vroeger had ik zo’n leverancier maar die verschillende keren overgenomen en is nu Eneco geworden die wel vaste kosten aanrekenen voor de teller. Ook rekenen ze nu kosten voor de lezing van de digitale meter terwijl het juist de bedoeling was dit proces efficienter te maken en de dure rondganger af te schaffen. Dit lijkt me op georganiseerde legale diefstal, iets waarvan ik dacht dat alleen ons politiekers daar in gespecialiseerd waren.

 2. heb dit item al eens beantwoord, werd opeens afgesloten , tekst is niet doorgegaan
  heb in 2009 met het toenmalige infrax een tel. terugkoppeling gehad dat de teller die toen in 2009 in gebruik is , de eigenschap van een terugdraaiende teller had en dat je dit levenslang kan gebruiken. Het invoeren van een kost van het gebruik van het netwerk is zelf door het gerecht afgekeurd, waardoor een forfetair prosumenten tarief
  is ingevoerd op de waarde van de omvormer, Dus je kan omvormer niet verlagen omdat je dan een nieuwe keuring moet aanvragen en je moet dezelfde waarde terugplaatsen omdat je met de groencertificaten zit

 3. levenslang terugdraaiende teller en 20 jaar groene stroom certificaten – aan die voorwaarden heb ik 13 jaar geleden mijn 22000 € kostende installatie in werking gesteld – voor minder doe ik het niet en ben bereid hier een deftige advocaat op te zetten. Ik sta verstomd dat er nog steeds geen instantie is die de belangen van de pv-eigenaars behartigd. Bovendien staat het nu al vast dat we op energetisch vlak de door Europa opgelegde norm NIET halen. We wekken met z’n allen nog veel te weinig stroom op om het toekomstig verbruik op een kosten-efficeënte manier te dekken. Binnenkort gaan onze kerncentrales dicht terwijl er actueel wereldwijd een 100-tal super gesofisticeerde kerncentrales worden gebouw. Dat is de realiteit dames en heren.

  1. Ik heb in 2009 een woning gekocht (en verbouwd) waar enkel een mazoutkachel stond. De aardgasleiding stopt een paar honderd meter van hier. Dus heb ik een warmtepomp geplaatst en kort daarna zonnepanelen. Mij werd ook een blijvende terugdraaiende teller beloofd. Als dank om voor het milieu te kiezen, word ik gemiddeld 500 KW per bestolen (dit jaar 2000 KW). Ik dacht voor de rest van mijn dagen nooit meer te moeten betalen voor elektriciteit. Ik heb mijn laatste spaarcenten in die combinatie gestoken 73000 € en na een paar jaar mag ik ook nog eens 1000 € prosumenten per jaar betalen. Van de groenen mag onkruid niet meer gesproeid worden, waar zijn ze nu voor de mensen die echt wel voor het milieu zorgen ? Ik snap ook niet dat er geen belangenvereniging opgericht wordt, jammer genoeg ben ik niet bij machte om zoiets te organiseren, wat echter niet belet dat ik er niet wil aan meewerken !

   1. Beste Marc. Het is een kwestie van perceptie. Je hebt er zelf voor gekozen om teveel te produceren dan je nodig had omwille van de 20 jaar GSC die je krijgt. Je wist op voorhand dat je hedendaagse 2000 kWh teveel geproduceerde stroom voor jou 900€ inkomsten betekent. Maw je krijgt er 0.45€/kWh voor. Tot 2029 kan je dan toch moeilijk van diefstal spreken. Als je 1000€ prosumententarief betaalt krijg wellicht 4050€ /jaar aan GSC gedurende 20 jaar. Die 1000€ heb je betaalt vanaf 2015 tot 2020. Vanaf nu en tot 2024 kan je kiezen om geen prosumententariegf meer te betalen. Jij behoort tot diegenen die dank zij u investering gedurende 20 jaar geen stroom moet betalen. Integendeel je hebt nog geld over. Uw kostprijs nu zal met de nieuwe tarieven niet of nauwelijks hoger zijn omdat we hier spreken over een hoog verbruik. Het capaciteitstarief is voordeliger naarmate het verbruik hoger is. In Vlaanderen kent men de terugleververgoeding nog niet maar als we naar Nederland kijken dan is de terugleververgoeding voor het overschot daar tss de 0.045€ en 0.11€ /kWh afhankelijk van de leverancier. In Frankrijk is deze terugleververgoeding 0.39€/kWh en als men in Frankrijk niet kiest voor een terugleveringsvergoeding voor het overschot maar wel voor een terugleververgoeding van het totaal geinjecteerde stroom dan krijgt men 0.18€/kWh terwijl de afgenomen stroom in Frankrijk gemiddeld 0.15€ kWh kost. Hoeveel het in Vlaanderen wordt weet ik niet maar Engie in Nederland betaalt evenveel voor de teveel geinjecteerrde stroom als wat ze vragen voor de afgenomen stroom.

 4. Capaciteitstarief is een dikke asociale maatregel voor de zuinige lage verbruiker .
  Wie dit goedkeurt moet eerst terug naar school .
  Dan spreken we anderzijds van steunmaatregelen ,budgetmeters enz. en de lage pensioenen te verhogen .
  Waar zijn we mee toch bezig ,echt wereldvreemde politiekers .
  Het Grondwettelijk hof zal moeten veel vol gaan aanwerven

 5. Welke toepassingen bestaan er die je kan laten sturen door die digitale meter om hem slim te gebruiken ?
  Alle toepassingen die ik vind hebben een eigen stroommetingssensor (boiler opwarmen of EV laden als er elektriciteit naar het net vloeit of om verbruikers af te schakelen als je piekverbruik dreigt te veroorzaken).
  Je hebt dus geen digitale meter nodig om slim met de zelfgeproduceerde energie om te springen.

  Communiceerd de digitale meter het momentane tarief, het momentane verbruik, het gemiddelde kwartierpiekverbruik, … ?
  Welk protocol gebruiken die toepassingen, wat is de interface, is daarover vrijelijke informatie te vinden of zit deze achter een betaalmuur (vb. NBN). Mag/kan de hobbyist daar ook mee aan de slag ?

  1. Hallo Johan.
   Jawel, je kan daar volledig zelf met aan de slag. Bij mij hangt er al ongeveer een klein jaar een ESP8266 van 3 euro op m’n (online) geactiveerde P1 poort. Er komt zelf voeding uit die poort voor de ESP.
   Waar ik adhv de (gratis) thingspeak.com en allerhande apps die er compatibel met zijn in real time alle parameters kan volgens die de P1 poort uitspuwt.
   Op nederlandse sites kan je meer info vinden dan op Belgische, omdat ze daar de digitale meter reeds langer in gebruik hebben. Best even zoeken op ‘SMR 5.0’
   ‘k heb zelfs al een combinatie met de makkelijk te herprogrameren SONOFF toestellen ( van 10 € / stuk )
   Mvg

 6. Geachte, Reeds meer dan 5 jaar had ik zonnepanelen en een terugdraaiende meter zeer tot mijn tevredenheid , ooit iets bijbetalen ooit enkele Kwh stroom kwijt . Tot er in juli een digitale meter geïnstalleerd werd. eind juli kreeg ik de jaarafrekening waardoor ik mijn reserve van 346 Kwh verloor. Begin oktober ontving ik tot mijn grote verbazing weer een jaarafrekening waardoor de opgespaarde reserve van 496 Kwh weer verloren ging . In totaal 842 Kwh reserve kwijt !!! 14% van mijn jaaropbrengst . Krijg hierbij sterk de indruk dat ze je reserve controleren en afrekenen als er wat te halen valt !!! wacht al een maand op reactie van de leverancier

  1. Bij mij gebeurde de installatie ook in juli en de beginstand op de digitale meter was uiteraard 0 maar op papier die gebruikt wordt om door te sturen naar de leverancier heeft men 9999746 kWh genoteerd en dat heb ik ondertekend. De reden : mijn analoge meter stond op 254 kWh negatief. Voor de berekening op de eindafrekening vertrok de meting dus op -254 kWh zodat ik het opgespaarde teveel niet kwijt was. Zo moet dat zodat je geen verlies doet. Hoe komt het dat je zowel eind juli als eind oktober een afrekening krijgt. Iedereen krijgt in principe altijd op hetzelfde moment van het jaar een eindafrekening (bij mij is dat op 1 mei) en het is slechts als je verandert van leverancier dat je een tussenafrekening krijgt. Uiteraard is het belangrijk wanneer je die verandering van leverancier plant om geen verlies van geïnjecteerde stroom te hebben. Als jij die afrekening eind juli gepland hebt met nog een teveel aan geïnjecteerde stroom dan is dat uw fout en niet door het plaatsen van een digitale meter. Bij het plaatsen van een digitale meter mag er geen teveel opgespaarde stroom verloren gaan. Als dat wel het geval zou geweest zijn moet je verhaal halen bij Fluvius want zij geven de cijfers door aan de leverancier.

 7. Mensen met zonnepanelen en een warmtepomp zullen een hoger factuur hebben dan het prosumententarief.
  Ingeval van 7000-1000Wpiek geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen prosumenten factuur
  650-950€.
  Ik heb de berekening gemaakt met digitale meter dan gaat mijn factuur met 80% naar boven.
  Ik moet hier iets aandoen want de factuur zal later nog groter worden.
  Ik wil investeren in een buffertank van 500 liter met heatpipes 7m² en de warmtepomp voorrang geven op mijn opgewekte stroom te benutten,
  Ik heb een berekening gemaakt en kan 85% mijn verbruik zelf voorzien,
  Ik denk er zelfs aan de stroom generator die ik staan heb te gebruiken om 95% en 5-10% nog van het net nodig te hebben.

  1. Iemand die 10000 kWh verbruik heeft en geen zonnepanelen zal zijn factuur met het capaciteitstarief zien dalen zelfs met een piek waarde van 7 kW. Iemand die zonnepanelen heeft en zijn verbruik volledig kan compenseren zal momenteel 950€ prosumententarief betalen. Met het capaciteitstarief en zonder moeite te doen om zijn zelfconsumptie te verhogen of zijn verbruik te spreiden zal op 7000 kWh afname energiekosten betalen (30% zelfconsumptie).. Hij zal hopelijk voor 7000 kWh injectie een vergoeding krijgen. De distributiekosten op de 7000 kWh afname worden verdeeld over capaciteit (de piek van 7 kW x een vaste prijs) en op kWh (60% op 7000 kWh) of op 4200 kWh x kost/ kWh . Deze distributiekost zal lager zijn dan het prosumententarief van 950€. Daarmee dat alles in dit geval afhangt van wat de leveranciers bereid zijn om te betalen voor uw stroom. Maar zelfs als ze niets betalen voor uw stroom en je neemt de goedkoopste leverancier die je momenteel kunt krijgen dan betaal je voor die 7000 kWh afname ongeveer 5.6 c€/kWh of 392 €. Je gaat dus zeker geen 80% meer betalen. Als je er dus in slaagt uw zelfconsumptie te verhogen en uw verbruik te spreiden en indien je toch een vergoeding krijgt voor uw stroom zal je niet meer betalen dan uw prosumententarief van nu. Het principe is : Wie een groot verbruik heeft betaalt minder als vroeger en wie een kleinverbruik heeft betaalt meer dan vroeger. Ook als je zonnepanelen hebt.

   1. Beste Jean, Ik heb een warmtepomp en 9,2 kVA aan zonnepanelen. Ik zou graag hebben dat u mij eens uitlegt hoe ik mijn zelfconsumptie zou kunnen verhogen. In de maanden november t.e.m. februari heb ik uiteraard een heel hoog verbruik en ligt mijn stroomproductie onder de 200 KW. 7 maanden per jaar ligt mijn verwarming aan. In het voorjaar en het najaar heb ik vooral ’s avonds behoefte aan verwarming, maar dan is het donker en heb ik dus geen stroomproductie.

    1. Als jouw warmtepomp op max draait (ik weet niet of je dit kan instellen) zal je een kwartierpiekvermogen hebben van 9.2 kW . Als je het kan regelen dat dit uw max piekvermogen is voor de maanden nov dec jan en feb. Dan heb je nog sep okt en maart om aan aan lagere vermogen te werken en april mei jun jul aug en sep om een normale gemiddelde piek te hebben van 3.15 kW. Uw gemiddelde jaarpiek zal dus rond de 5.12 kW liggen. Hiervoor zal je een vaste kost betalen. Daarnaast zal je voor de distributiekost nog per kWh aangerekend worden op uw werkelijk verbruik. Niet zoals nu op het totaal maar slechts op een percentage van dat werkelijk verbruik : 60% van uw verbruik nu. Als die 40% reductie evenveel kost als de meerprijs door uw kwartierpiekvermogen dan betaal je niet meer dan vroeger voor uw distributiekost. Hoe hoger uw verbruik in kWh hoe groter de reductie (die40%) voor een gelijkblijvende kwartierpiekkost.
     Waarom op 60%? omdat de ODV kosten bijna 50% van de distributiekosten uitmaken en het pas een verhouding 80% 20% wordt als die ODV kosten uit de factuur verdwijnen. Als dat gebeurt zal uw distributiekost per kWh maar op 20% van uw huidig werkelijk verbruik worden aangerekend en wordt de reductie dan 80%. Dit staat nog los van de inspanningen die je kan leveren om het piekvermogen te verminderen. Meestal komt dit neer op langer verbruik aan lager vermogen om hetzelfde te bekomen.

     1. Beste Jean,
      U blijkt duidelijk meer op de hoogte dan ik. Uw uitleg – voor zover ik kan volgen – ziet er aannemelijk uit.
      Ik heb nog 2 problemen :
      1. Op de grafiek via de nieuwe meter zie ik – in de kwartierweergave – kWh. Ik vermoed dat kWh niet hetzelfde is als kW, wat u gebruik i.v.m. kwartierpiekvermogen. Waar kan ik dat dan vinden ?
      2. Hebt u misschien enig idee welke vergoeding er gegeven zou worden voor geïnjecteerde stroom ?
      Waarvoor dank, Marc

     2. Als her vermogen 9 kW is verbruikt uw toestel 9kW per uur of 9 kWh. Uw verbruik per kwartier is dan 2.25 kWh. Wat je met een digitale meter bij Fluvius als kwartierverbruik kunt opvragen moet je dus x 4 doen om het kwartierpiekvermogen te kennen. (dus 2.25 kW per 0.25kWh of 2.25kWh/0.25 h= 9 kW. Ik heb verder geen idee wat de vergoeding voor geinjecteerde stroom zal zijn.

 8. Ik heb het reeds meerdere keren herhaald met mijne terugdraaiende meter heb ik +- 1500kw elkjaar over daar kan ik van oktober tot februari mijn wartepompen mee bedienen.
  Met de digitale meter zal ik in die zelfde periode met mazout of hout moeten verwarmen
  Is dat dan het milieu beter maken ik dacht niet dat de bedoeling is
  Laat de mensen gerust

 9. Ik heb reeds zonnepanelen van 2009 en had vroegere dag en nacht tellers heb deze laten vervangen in 2011 deze kost was 192€ naar uitsluiten dag teller die terug draaid heb per jaar 1000 kw over die ik in de wintermaanden gebruik voor electrich te vewarmen dus bij eindafrekening = 0.
  Dat ze maar zolang mogelijk weg blijven om mijn meter te vervangen.

 10. Dit wijst op de onduidelijke regels van fluvius zowel als de vreg
  Waardoor de mensen niet weten wat doen en het zullen ondervinden wanneer de jaarlijkse afrekening komt . Al de mogelijkheden van de digitale meter ten spijt het gaat ons geld kosten in plaats van besparing.

  1. Maar natuurlijk ! Heb je ooit gedacht dat deze meters ons ook maar 1 cent voordeel gingen opleveren ?
   Waarom zouden ze investeren in hun netwerkt om ONS geld te laten verdienen ? Het primair doel was misbruik en stroomdiefstal te kunnen detecteren, stoppen en sanctioneren. Maar eens ze het middel in onze huizen hebben hangen, dan komt het secundaire doel (rechtstreeks aan iedereen extra verdienen) naar het voorplan.
   Ik lees in een ander topic dat we voor onze teruggeleverde kWh’s amper 1/5 tot 1/4 gaan krijgen dat wat we voor een gekochte kW moeten betalen. Maar DAAR heb ik bij mijn heel zware investering in 2009 niet voor getekend hoor …

 11. Misschien niet meteen relevant als reactie maar ik wil er toch nog even op wijzen dat de 15 j. limiet op terugdraaiende teller ALLE zonnepaneel investeerders van het eerste uur bedot. Deze 15 j. limiet is het werk van de heer Tommelein, verder kan deze heer ook al zingend show verkopen op VTM.
  Wie zonnepanelen plaatste in de beginjaren deed dit rekening houdend met een terugdraai effect die NIET BEPERKT IS IN DE TIJD ! Kortom, als de 15 j. straks om zijn kunnen alle zonnepaneel investeerders van het eerste uur flink wat meer gaan betalen of anders gesteld ” We zijn bedrogen ” .
  Toch dank voor de info in deze publicatie. Het toont aan dat er nog veel twijfel (argwaan) bestaat rond het toepassen van de mogelijkheden van een digitale meter. Het vertrouwen heeft een flinke deuk gekregen.
  Dit komt vooral omdat de energie rekening meer en meer op een aanvullende belastingbrief lijkt.

  1. zoals je weet is België beroemd om zijn bevolking te misleiden door zoveel mogelijk mensen en instanties hun zegje te laten doen. Ze zouden beter de net tarieven overal gelijk stellen

  2. De blauwe meute bedriegt haar kiezers vrolijk al zingend maar ze blijven toch verkozen worden. De “slimme” Vlaming zeker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS