U ziet verplichting zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen wel zitten

zonnepanelen dak stockbeeld

U ziet verplichting zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen wel zitten

Naar aanleiding van de verplichting in Californië om vanaf 2020 zonnepanelen te plaatsen bij elke nieuwbouwwoning, stelden wij u in onze nieuwsbrief van 23 mei de vraag of u voor- of tegenstander bent om deze verplichting ook in Vlaanderen toe te passen. 

U nam massaal deel aan onze poll, waarvoor hartelijk dank. De meningen bleken nogal verdeeld, met een licht overwicht (58,5%) voor de voorstanders van de verplichting van zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen.

 

Resrultaat poll

Hieronder vindt u een aantal argumenten van ons lezerspubliek ‘pro’ en ‘contra’ de verplichting van zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen.

PRO
Nodig voor de energietransitie!
Ja, maar ook op overheidsgebouwen.
Dit helpt om de klimaatdoelstellingen te behalen.
Verplicht mits subsidie.
Iedere vierkante meter dak dient zoveel als mogelijk aangewend te worden om zonne-energie te produceren. Het stoort niemand (dit in tegenstelling met windturbines). De productie wordt lokaal aangewend.
Het is gewoon onverantwoord om de beschikbare energie verloren te laten gaan.
Absoluut, maar ook op grote appartementsgebouwen en dergelijke.
Alles helpt, elk dak van ELK gebouw, liefst met eigen batterij. 
Op het totaalbudget van een woning valt de kost van zonnepanelen nog wel mee. Bovendien speelt er ook een terugverdieneffect, wat bij andere bouwingrepen niet het geval is.
Energie wordt ieder jaar duurder en duurder en de grondstoffen schaarser.
Om de steeds strenger wordende energienormen te halen zullen zonnepanelen sowieso nodig zijn.
Nodig om de energiedoelstellingen te behalen, maar wetgeving dient aangepast te worden. Buren zouden geen hoge bomen mogen planten die de energieopbrengst van de zonnepanelen verminderen.
Ik heb nu al 4 jaar zonnepanelen en heb het mij nog geen seconde beklaagd. Ik bespaar veel en heb mijn installatie al terugverdiend! Op deze manier draag ik bij aan een beter klimaat.
Productie van energie zo dicht mogelijk bij verbruik moet de norm zijn en basis van elk energiebeleid.
Sommge burgers staan te negatief ten aanzien van zonnepanelen (vb. lelijk, druppel op hete plaat, klimaatverandering niet erkennen). Zij hebben een duwtje in de rug nodig!

 

CONTRA
Men moet kunnen kiezen tussen verschillende systemen zoals een warmtepomp, windturbines of zonnepanelen.
Niet elk huis is ideaal gelegen en gericht om een goede opbrengst te realiseren.
Vrije keuze. Bouwen is nu al duur genoeg.
Ik ben voor zonnepanelen, maar tegen alles in regeltje te gieten.
Ik hou niet van verplichtingen. Overtuigen is beter.
Bij afschaffing prosumententarief en andere taksen kan men deze verplichting invoeren, anders niet.
Door burgers tot vanalles te verplichten, haal je de verantwoordelijkheid bij hen weg. 
Eerst een betrouwbaar (voldoende capaciteit) en betaalbaar elektriciteitsnetwerk en dan absoluut verplichten!
Isolatie moet verplicht zijn tot een bepaald niveau. De zonnepanelen zijn prima meer geen prioriteit op zich.
Er zijn al genoeg verplichtingen voor nieuwbouwwoningen.

En u? Wat is uw mening? Wat vindt u van de aangehaalde argumenten? Laat zeker uw reactie achter onder het artikel!

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (6)

 • jan bij Reply

  Die verplichting is er nu al verdoken onder allerlij regeltjes om te voldoen aan de normen.

  13 januari 2021 at 18:14
 • Bart Reply

  Konden we het resultaat verifiëren voordat het resultaat werd gepubliceerd?
  Ik twijfel aan het voorgestelde resultaat omdat ik in de commentaren bij de poll eerder negatieve heb gelezen dan positieve…

  7 juni 2018 at 20:03
  • Ilumen Reply

   Beste Bart,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het resultaat van de poll werd rechtstreeks geëxporteerd vanuit de module waarin deze werd opgesteld. Ook werd het resultaat van de poll bezorgd aan het Kabinet Tommelein. Zij reageerden erg geïnteresseerd op de input van ons lezerspubliek.

   De commentaren die in de blog getoond worden zijn slechts een greep uit de talrijke reacties die we mochten ontvangen. Mogelijks waren de ‘neen’ stemmers eerder geneigd een commentaar (niet verplicht) achter te laten dan de ‘ja’ stemmers.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Alvast bedankt

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   ilumen

   8 juni 2018 at 07:40
 • Walter Janssens Reply

  Bij degenen die willen verplichten zijn er die hieraan bijkomende voorwaarden koppelen zoals bv. ook op overheidsgebouwen en appartementen, subsidies, eigen batterij, aan de buren verbieden aanplantingen te doen die het zonlicht wegnemen. Maar de voornaamste voorwaarde wordt niet genoemd, nl. een duidelijk en langdurig engagement van de overheid dat ze de spelregels niet opnieuw om de haverklap gaan veranderen en ons opzadelen met bijkomende taksen en/of belastingen. Voorbeelden hiervan zijn bv. de prosumententaks en het nieuwe systeem dat ze vanaf 2021 willen invoeren (waarover de grootste onduidelijkheid bestaat maar dat het ons geld gaat kosten is wel zeker). Tot nu toe heeft de overheid zich een onbetrouwbare partner getoond en ik geloof niet dat ze dit in de toekomst gaan worden.

  7 juni 2018 at 16:05
 • Rik Reply

  -> Eddy: Je krijgt waarvoor je stemt.

  7 juni 2018 at 13:34
 • Eddy Reply

  Al die verplichters zouden eens eigen boezem moeten kijken. Wordt in deze maatschappij al niet genoeg verplicht? Isoleren en isolerend glas zijn de voornaamste energie bespaarders! Deze zijn verplicht! Hoeveel moet een nieuwbouw of grote verbouwing nog meer gaan kosten om nog te kunnen bouwen of verbouwen? Zijn al die proos soms miljoenairs of lotto winnaars? Zonnepanelen kunnen steeds achteraf bij geplaatst worden als na de aderlating van de nieuw bouw men terug op adem kan komen. Dat ten eerste!
  Ten tweede zie ik nog steeds niet, en niemand heeft daar een echt antwoord op, hoe men al die auto’s en vrachtwagens en traktoren en bussen enz., allemaar op electriciteit gaat laten rijden. Allemaal met zonnepanelen? Er zal veel volk komen naar kijken als we zo van die donkere regen dagen of weken zullen hebben in de winter! Ik heb zonnepanelen en weet waar over ik spreek! Dan vergeet men er gemakshalve nog bij te vertellen dat omvormers indien ze niet produceren wel !! verbruiken, ook indien gedurende de dag als je produktie op nul valt. Dus Eandis en consoorten verdienen dus nog eens aan de zonnepanelen en niet alleen aan stroom die ze terug krijgen. Die proos zijn die ook zo enthousiast voor al die taxen die er bijkomen? Water is 6% btw, levens noodzakelijk inderdaad, doet iemand nog iets zonder elektriciteit?? 21%!! Prosumenten tarieven om de subsidies van vroeger te betalen. Maar weet men wie met die subsidies weg is? Wel dege die vroeger al die panelen geplaatst hebben. Zie maar eens naar de prijzen na het afschaffen van deze subsidies! En men speelt dit zelfde spelletje terug, koop nu maar accu’s , PID’s en ook nog dure electrische auto’s, dan kunnen later nog eens taxen betalen voor onze eigen opslag! Gezegend land van overheids diefstal! Stop AUB met subsidies, dat moet toch áltijd terug betaald worden.

  7 juni 2018 at 11:34

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *