netbeheerder tool
Resultaten POLL: U ziet prosumententarief liefst verdwijnen

In het kader van de iLumen Nieuwsbrief van dinsdag 12 juni stelden wij u de vraag of het prosumententarief in zijn huidige vorm moet blijven bestaan. Deze heffing voor zonnepaneleneigenaars met een installatie ≤ 10 kW wordt berekend op basis van het maximale omvormervermogen van de PV-installatie.

netbeheerder tool

Als reden voor de invoering van het prosumententarief, haalt netbeheerder Infrax aan dat zonnepaneleneigenaars het net in twee richtingen gebruiken (afname en injectie) zonder dat hiervoor iets wordt aangerekend. Dergelijke netgebruikers (= prosumenten) plaatsen stroom op het net wanneer het eigen verbruik lager ligt dan wat de zonnepanelen produceren. Of ze nemen elektriciteit af als de eigen productie niet volstaat.

Omdat de meter dan vooruit en dan weer terug draait, staat het jaarverbruik bij de jaarlijkse meteropname bij dit type van klanten vaak op ‘nul’. Wie geen kWh via zijn elektriciteitsmeter verbruikt, betaalt ook geen elektriciteit en dus geen netkosten. Op die manier worden de kosten volledig gedragen door elektriciteitsgebruikers zonder lokale elektriciteitsproductie. De invoering van het prosumententarief zorgt er voor dat gebruikers die zelf elektriciteit produceren ook evenredig bijdragen.

Resultaten Poll


U nam massaal deel aan onze poll. In het totaal stemden er maar liefst 1.647 deelnemers en lieten er 1.169 personen een reactie achter. Een grote meerderheid van 71,4% van de respondenten, voornamelijk zonnepaneleneigenaars, zien het prosumententarief liever vandaag dan morgen verdwijnen. Iets meer dan een kwart (27%) van de respondenten is voorstander van het behoud van het prosumententarief, maar geeft de voorkeur aan een andere vorm. Slechts 1,6% van de deelnemers zou het prosumententarief in zijn huidige vorm willen behouden.

Hieronder vindt u een greep uit de massaal achtergelaten reacties van ons lezerspubliek.

Ja
Het net wordt inderdaad gebruikt, dus niet onlogisch.
Terecht en fair tegenover andere netgebruikers.
Zolang de teller terugdraait bij overproductie, ook bij digitale meters, is dit geen probleem.

Ja, maar in een andere vorm
Men dient rekening te houden met reële opbrengsten en niet het maximumvermogen van de omvormer.
Huidig prosumententarief heeft tot gevolg dat mensen waarvan het dak niet zeer gunstig ligt en dus minder opbrengst hebben of meer panelen moeten leggen om eenzelfde opbrengst te hebben tov gunstig gelegen panelen worden bestraft door dit systeem.
Iedereen zou dit tarief moeten betalen, dus niet enkel particuliere gebruikers. Grote gebruikers worden al gesubsidieerd en betalen geen prosumententarief.
Iedereen zou dit tarief moeten betalen, dus niet alleen de eigenaars van zonnepanelen.
Meten is weten, niet betalen op een gegokt verbruik. Niet-zonnepaneleneigenaars betalen toch ook voor hun effectief gemeten verbruik.
Gezien de digitale meter zijn intrede doet, lijkt het mij logisch dat dan enkel de werkelijk teruggestuurde kWh gebruikt wordt voor de berekening. Op die manier wordt investeren in een batterijpack echt gestimuleerd en betaal je als PV eigenaar het echte gebruik van het net.
Er zouden geen verschillen mogen zijn op basis van waar je woont, want dat is nu wel het geval.
Het te betalen prosumententarief is te hoog.

Neen
Veel zonnepaneleneigenaars wisten op het moment van plaatsing nog niet dat deze heffing ingevoerd zou worden. Eigenlijk is dit een vorm van ‘contractbreuk’ door de overheid.
Wij leveren een bijdrage aan groene energie en worden ervoor gestraft.
Oneerlijk dat gezinnen deze heffing moeten betalen en bedrijven niet.
Deze maatregel was en is onrechtvaardig wegens retroactief en discriminatoir tegenover de grote producenten.
Het aangerekende bedrag is helemaal niet in verhouding met de werkelijke kostprijs.
De regels werden vervangen tijdens het spel, hetgeen niet correct is.
Het prosumententarief is discriminerend tov mensen die wel moeite doen om hun eigen productie zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Met de digitale meter moet de prosumactor de kans krijgen om beloond te worden voor zijn moeite om het net te ontlasten. Dus nieuw tarief dat beloont ipv belast.
Onze bijdrage aan groene stroom zou niet afgestraft mogen worden.
Ik krijg geen geld terug voor het teveel aan niet-verbruikte (en zelf geproduceerde) elektriciteit die ik op het net zet. Wel betaal ik voor het injecteren in het net. Dat is niet fair.
Je krijgt geen vergoeding voor de te veel geproduceerde stroom, dus moet het gebruik van het net ook gratis!
Als ik energie terug op het net stuur, gaat dat direct naar mijn buur die geen zonnepanelen heeft, en dat zonder via het hele netwerk te gaan (Wet van Thevenin/Norton).

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

5 reacties

 1. de mensen investeren veel geld. zij krijgen mooie beloften. zij worden een propere wereld voorgeschoteld. Ineens krijg je een serieuze taks bovenop je investering. en in het nieuws maar klagen dat ze in Belgïe hun norm niet zullen halen. er is geen voordeel meer voor de investeerder en al de rest zijn dikke leugens!

 2. iedereen vergeet hier dat deze methode van de raad van staten veroordeeld geweest is en dat België dat naast zich neer legt. Hier kan men van bedrog en misleiding spreken,
  achteraf kontrakt gaan veranderen. stel je voor je stopt aan een benzine station en je gaat binnen een cola kopen ,
  2euro voor de cola en 30euro om aan de pomp gestaan te hebben .Ahja de uitbater moet ook het transport van de benzine betalen toch !???

 3. Hello,
  Mensen aanmoedigen om zonnepanelen te plaatsen om onze energie normen te halen,of er wacht een zware boete van Europa, en anderzijds prosumenten bijdrage vragen,begrijpe wie begrijpe kan ,daar voor moet je minister(oplichter) worden van energie

 4. Wat wordt met de resultaten van deze poll gedaan? Wordt actie ondernomen naar het beleid of blijft het bij gewoon wat stoom aflaten?

  1. Beste,

   Net als de voorgaande polls zullen de resultaten aan het Kabinet Tommelein bezorgd worden.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS