Resulteert sluiting biomassacentrale Langerlo in lagere Turteltaks?

Resulteert sluiting biomassacentrale Langerlo in lagere Turteltaks?

Nu de biomassacentrale van Langerlo in Genk er niet komt, verwacht bijna iedereen dat de Turteltaks – die nu 100 euro per gezin per jaar bedraagt – naar beneden kan. Volgens de Bond Beter Leefmilieu en Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) kan de energieheffing sowieso met 25 euro zakken, gewoon door biomassa te vervangen door zonne- en windenergie.

“We gaan ervan uit dat ongeveer de helft van de Turteltaks – dus ongeveer 50 euro – nodig was voor de financiering van de biomassacentrales”, zegt Sara Van Dyck van de Bond Beter Leefmilieu. “Maar we willen natuurlijk wel dat er meer groene stroom wordt geproduceerd. Dus pleiten we voor de vervanging van de biomassacentrales door meer wind- of zonne-energie.”

“Uit een studie van Energy-Ville blijkt dat je evenveel groene energie uit wind en zon kan halen voor 1,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten, in plaats van de 2,2 miljard zoals nu was voorzien voor de biomassacentrale. Dat is 1 miljard minder. Dus kan je ruwweg zeggen dat er van die 50 euro in de Turteltaks die voor biomassa bestemd was 25 euro af kan, en dan haal je nog de doelstellingen voor groene stroom.”

Afschaffen ?

“De Vlaamse regering int via de Turteltaks 1 miljard euro om de overschotten aan groenestroomcertificaten uit zon en warmtekracht te betalen en 1,9 miljard euro voor die uit biomassa”, zegt Rob Beenders (sp.a). “Dus die Turteltaks kan door het afschaffen van biomassa minstens met twee derde of 66 euro zakken, naar 33 euro. Maar eigenlijk kan die taks helemaal verdwijnen, want tegen eind dit jaar is die 1 miljard euro voor de groenestroomcertificaten uit zon en warmtekracht weggewerkt.”

“Als minister Tommelein tot 2021 de Turteltaks blijft innen, dan betekent dat dat de Vlamingen nog 1,9 miljard euro zullen betalen via hun stroomfactuur zonder dat daar een project tegenover staat – want de biomassacentrales van Langerlo en Gent zijn geschrapt. Als de minister de Turteltaks niet wil afschaffen, dan moet hij de Vlamingen duidelijk zeggen waarvoor deze belasting zal dienen.”

“We zullen een totaal nieuw energieplan opmaken”, reageert minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “Maar het is nog te vroeg om te zeggen wat dit voor de energieheffing betekent. Als die naar beneden kan, dan doen we dat ook.”

Bron: Het Belang Van Limburg, 10 april 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (2)

 • Wim Pas Reply

  Een aanzienlijk deel van het premiestelsel (in casu 230 euro) worden weggesnoept door de prosumententaks.
  Kan niet gesimuleerd worden wat de factuur zou bedragen bij ons reëel verbruik zonder zonnepanelen?
  Het reëel verbruik is 4600 kWh. We hebben een aangerekend verbruik van 463 kWh. We ontvangen van Luminus een factuur van 784,37 euro (inclusief BTW)?!
  Met een 5 kW-installatie betalen we een prosumententarief van 436,69 euro. Daarbovenop nog eens de bijdrage energiefonds (98,34) . Beide + BTW.
  De publiciteit met ’25 jaar gratis electriciteit’ die door sommige installateurs worden gebruikt, is dan ook totaal misleidend, vals.
  Dank voor uw info.

  23 april 2017 at 13:23
  • Dominique Janssens Reply

   Wim u heeft overschot van gelijk met uw comment, ik ben zelf ook paneel bezitter en ik wordt nu jaarlijks gepluimd met zo’n 700 euro plus nog eens die taks zoals u zegt… Ik heb nochtans geen meerverbruik ik heb overproductie maar als ik door de timing van de meteropname nog geen overproductie maar onderproductie heb op dat tijdstip mag ik ze dokken mijn gebruikte energie, omgekeerd heb ik overproductie op de meting… dan ben ik die gewoon kwijt en wordt de stand achteruit geteld tot daar wat geheid het volgend jaar weer voor onderproductie zal zorgen, en zo vullen zij hun zakken en verliezen wij zowel in de investering als op zoveel andere plakken, what the fuck….??? het is hoog tijd dat alle paneelbezitters zich samen zetten en die rotzooi eens met de wortel uitwieden… het is pure politieke volksverlakkerij en dat moet eindelijk stoppen !!

   24 april 2017 at 18:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *