Zuhal Demir
Retroactieve investeringspremie voor warmtepompen aan te vragen vanaf 1 oktober

Op vrijdag 10 september keurde de Vlaamse Regering de eerder aangekondigde retroactieve investeringspremies voor warmtepompen, microwarmte-krachtinstallaties en kleine windmolens goed. Dat gebeurde op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Dat initiatief werd genomen na het wegvallen van de terugdraaiende teller door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Voor gezinnen met een warmtepomp was dat immers een nog grotere tegenslag. Wie aan de voorwaarden voldoet en over een digitale meter beschikt, kan vanaf 1 oktober 2021 via de website van Fluvius een aanvraag indienen.

Vanaf 1 oktober 2021 retroactieve investeringspremie voor warmtepompen

Wie aan de voorwaarden voldoet en al over een digitale meter beschikt, kan de retroactieve premie van 1163 euro van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022 aanvragen.

Wie nu nog een klassieke (Ferraris)meter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025).

Belangrijk:
 • De retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen vraagt u afzonderlijk van de retroactieve investeringspremie voor de warmtepomp aan, via de website van Fluvius. Dat kan nog tot en met 18 januari 2022 voor wie al over een digitale meter beschikt.Als u nu nog over een klassieke (Ferraris)meter beschikt, moet de aanvraag binnen de zes maanden na de plaatsing van de digitale meter (uiterlijk op 31 december 2025) gebeuren.
 • De bijkomende retroactieve investeringspremie geldt enkel voor warmtepompen die instaan voor de hoofdverwarming van een gebouw en niet voor bijvoorbeeld warmtepompboilers, zwembadverwarming of voor warmtepompen die enkel voor koeling instaan. Lees alle voorwaarden.

Eigenaars van warmtepompen komen ook in aanmerking voor een premie ‘sturing elektrische warmte’

Door het wegvallen van de terugdraaiende teller en het afbouwen van het uitsluitend nachttarief, kan het voor eigenaars van een warmtepomp of elektrische verwarming voordelig zijn om het gebruik van de apparaten zoveel mogelijk te sturen naar de juiste (goedkoopste) momenten van de dag.
Een apparaat voor automatische sturing beslist zelf – met behoud van uw comfort – wanneer een toestel wordt ingeschakeld. Zo een systeem maakt optimaal gebruik van uw zonnestroom, kan pieken in uw stroomgebruik verlagen (wat nuttig is voor het beperken van het aangekondigde capaciteitstarief) en kan ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk voordeel haalt uit een dynamisch elektriciteitscontract.
De premie bedraagt 50% van het factuurbedrag voor het sturingsapparaat met een maximum van 400 euro. Ook deze premie kan men aanvragen bij Fluvius.

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

22 reacties

 1. Na de verplichte overschakeling naar de digitale teller verwarmen wij opnieuw met aardgas. Met de terugdraaiende teller konden wij voorheen het elektrisch vermogen, dat wij overdag op het net staken, ’s avonds en ’s nachts gebruiken om te verwarmen met infra-roodpanelen. Ons jaarverbruik was minder dan 0 kWh. Voor de overschot werden wij natuurlijk niet vergoed. Het is normaal dat we een vergoeding betaalden om van het elektriciteitsnet gebruik te maken, alhoewel er heel wat verdoken belastingen in zitten. We hebben geen geld en geen ruimte voor een batterij. Onze oplossing: opnieuw stoken met aardgas en als hoofdverwarming een allesbrander. We kennen veel mensen die hun houtkachel opnieuw gebruiken. Tenslotte dwingt de overheid ons om het milieu alweer te vervuilen.

 2. waarom moeten degene die zonnepanelen hebben , duurdere stroom betalen dan degene die er geen hebben,
  waarom is er duurdere stroom voor degene met de oude teller dan een digitale teller
  de off. die heb gekregen maak een duidelijk verschil tussen de oude meter en digitale meter.
  het is gewoon om druk op de ketel te zetten om ieder te overtuigen om digitale meter te plaatsen.

 3. De overheid is een criminele organisatie
  Met maar één doel de werkende Vlaming uitpersen gelijk een citroen .
  Echte bandieten

 4. Er zal niets aan veranderen wat hadden jullie dan verwacht verwarmen met warmtepompen elektrisch rijden het verlies aan inkomsten moet ergens van komen
  en de rest is allemaal leugens . ik heb mij een pellet kachel gekocht en verwarm goed koop mijn kot

 5. Het energie verbruik van een particuliere woning is voor 80% verwarming (warm water)
  De overige 20% is koken en wassen en verlichting, in deze 20% zit nog eens 15% voor het opwarmen van water.

  De oplossing is een heatbatterij die voor het water opwarmt tot temperaturen tot 80°C
  Voor verwarming en warmwater voor andere gebruik
  Hoe, in de winter heeft men veel warm water nodig voor verwarming maar de zonnepanelen leveren niet voldoende energie om deze op te slaan in een elektrische batterij en kost zeer veel geld en heeft een slecht rendement, na 10 jaar is deze versleten en na 5 jaar werkt deze maar op een rendement van 79% en blijft dalen.
  De heat batterij heeft een rendement van 90% gedurende verschillende decennia.
  Deze wordt zodanig opgeladen met zonnepanelen en 2kW als deze beschikbaar is (Winter)
  Opladen wanneer er goedkope elektriciteit is, het afgenomen vermogen licht onder de 2.5KW piek
  Die gebruikt gaat worden (capaciteitstarief) je betaald een kleine bijdrage omdat je geen pieken veroorzaakt
  De eenheden hebben afmetingen H=60cm B=50cm D=40cm voor 6Kw
  3 eenheden hebben een inhoud met een tank van 500l met een temperatuur van 80°C
  De heatbatterij wordt gebruikt als doorstroom toestel.

  1. Over welk prijskaartje spreek je want die zijn heel duur?
   Met een gewone thuis batterij zijn voor hun levensduur al versleten en moet je die al vernieuwen.

 6. Ben ook altijd uit de boot gevallen als het om premies gaat. Heb met lening zonnepanelen gezet zonder premie want die bestond niet en had een oude elektriciteitsmeter. Plots wilde hij niet meer op nachttarief overschakelen en zijn ze met de digitale meter bij ons geweest, net voor de beslissing viel om de terugdraaiende teller af te schaffen bij digitale meter. Ik vroeg de premie voor niet terugdraaiende digitale meter aan maar kan het niet krijgen omdat ik mijn installatie tussen 2006 en 2012 heb gezet. Ik heb 500 euro extra moeten betalen voor mijn elektriciteit omdat ze door die beslissing van de raad van state opnieuw de elektriciteitsrekening moesten afrekenen.
  Zo gaat dat hier in België. De bedrijven die hun dak hebben volgezet met panelen krijgen nog zoveel jaren stroomcertificaten en een terugdraaiende teller en een veel goedkoper tarief voor elektriciteit dan de gewone burger. Het is gewoon niet eerlijk om de gewone mensen zo hard te doen betalen. In Denemarken betaald iedereen mee en met hetzelde tarief.

 7. Beste allen,

  Ik begrijp jullie frustratie, ik bevind mij in dezelfde positie. Een thuisbatterij is ook voor mij geen oplossing. Ik verwarm elektrisch en heb een totaal verbruik ongeveer 12500 kW per jaar waarvan 6 à 7000 kW teruggewonnen worden uit mijn zonnepanelen installatie. Indien mijn terugdraaiende teller wordt vervangen door een digitale zal mijn rekening van 190 € per maand zowat verdubbelen. Komt daarbovenop nog de aangekondigde prijsverhogingen dan ga ik met een gezamenlijk pensioen van 2000 € het OCMW moeten inschakelen denk ik.

  Ik zoek nu diverse mogelijkheden uit die het vermogen van mijn panelen nooit meer naar het net stuurt zodat ik zeker ben van het maximale eigenverbruik. De meeste voorstellen voor thuisbatterijen kunnen mijn project niet oplossen of zijn te duur en dus kan ik geen redelijk rendement behalen.

  Maar ik blijf zoeken.

  Succes voor jullie zoektocht naar goede oplossingen.

  1. Beste Jacques,
   Ook wij verwarmen onze woning elektrisch met accumulatie in de vloeren. Enkele jaren terug hebben ze ons het exclusieve nachttarief, dat nog wat beterkoop was als het nachttarief, afgenomen en werd onze stroomrekening een heel stuk duurder. Ons verbruik ligt ook rond de 13000 à 14000 kW per jaar waarvan ik sinds 2010 ongeveer 7000 à 8000 kW via onze zonnepanelen kan recuperen met de terugdraaiende teller die ze ons over een paar jaar ook gaan afnemen. Dus zitten we momenteel met een gelijkaardig verbruik. Nu lees ik links en rechts dat in 2022 een einde komt aan het nachttarief wat er op neerkomt dat we nog eens moeten bloeden; dus geen accumulatie meer opladen tijdens de nacht aan een iets voordeliger tarief. Ook ik heb al zitten uitzoeken hoe we kunnen overschakelen op een systeem dat onze stroomrekening nog betaalbaar blijft. Antwoord: bestaat niet of de investering van thuisbatterijen is veel te duur en dan wordt er niet gesproken over de levensduur van de thuisbatterijen. 10 jaar ??? Die investering kan je nooit terugverdienen. Hopelijk vinden we toch nog ergens een oplossing.

  2. Je betaalt nu dus 2280 € per jaar voor uw verbruik. Die factuur zal zeker niet verdubbelen met het capaciteitstarief en een digitale meter. Je kan de indicatieve prijzen voor 2022 terugvinden op de site van de Vreg. Uw factuur zal verlagen.
   Wat je in mindering kan brengen is : het verdwijnen van het prosumententarief (rond de 100 € per kVa omvormervermogen.)
   De distributiekost voor dagtarief die lager wordt (bij iverlek 50% lager) per kWh (in 2021 14.28€cent en in 2022 7.01€cent per kWh)
   De distributiekost exclusief nacht in 2021 is zelfs hoger dan de nieuwe distributiekost voor dagtarief in 2022 bij een digitale meter.
   Alhoewel de exclusief nacht distributiekost 4.46 €cent per kWh is in 2022 betwijfel ik of je een exclusief nachtmeter digitale versie geplaatst kan krijgen vermits dit tarief geleidelijk verdwijnt. (Dit voorziene tarief is ook bijna 50% lager dan in 2021.)
   Waar je moet op letten is dat de kwartierpieken niet te hoog worden en dat is moeilijk met accumulatoren tenzij je er een aantal na elkaar kan laten opwarmen. De piek zal nooit hoger worden dan met die accumulatoren die tesamen worden aangezet.
   De injectie van uw zonnepanelen : neem 3000 kWh x prijs per kWh. Als dat 0.04 €/kwh is betekent dit ook 120€ in mindering.
   Wat je in meerdering brengt is de werkelijke afname : ipv de vroegere 6000 kWh wordt dit nu 10000 kWh. Dus 4000 Wh extra.
   Alles hangt dus af van het dag en nachttarief van uw leverancier want deze dag en nachtprijs blijft wel bestaan. Het is alleen bij de distributiekosten dat de dag en nacht gelijkgeschakeld wordt; BVB bij Iverlek 7.01 €cent voor zowel dag en nacht ipv 14.28 en 11.47€cent (dit is bij elke netbeheerder anders)
   Het kwartierpiekvermogen kan hoog liggen als je alle accumulatoren gelijktijdig aanzet. Deze piek vermijdt je door uw accumulatoren achtereenvolgens aan te zetten (als dat lukt) verdeeld over 24 u Laat ons aannemen een piek 9 kW zoals in het vb van de Vreg. Bij iverlek kost dat 450€.
   De extrakost aan nacht verbruik 4000 kWh momenteel bij engie bvb is 0.103€ x4000 = 412€
   De kost voor uw eerste 6000 kWh verbruik is rond de 0.05 € goedkoper = 300 € goedkoper
   Je krijgt nog eens 3000 kWh x 0.04€ injectievergoeding = 120€ vermindering
   Je gaat dus in 2022 met een digitale meter minder betalen dan nu met je klassieke meter omdat uw vaste kost : capaciteitskost lager zal uitkomen dan het prosumententarief en omdat de distributiekost per kWh lager wordt.
   Als je de klassieke meter behoudt in 2022 ga je meer betalen omdat je dan op de eerste 2.5 kVa vermogen zowel prosumententarief als capacitteitstarief gaat betalen en omdat de kWh prijs voor distributie hoger ligt bij een klassieke meter dan bij een digitale meter (ongeveer 0.02 €/kWh)

   1. Beste Jean, met complexe berekening/redenering kan men blijkbaar alles bewijzen als u maar uitkomt ten gunste van Fluvius.
    Mijn installatie bestaat uit zonnepanelen en een warmtepomp gekoppeld aan HR-cv. Jaarlijks verbruik +/-8800 kwh/jaar (8300kwh via zonnepanelen en 500 kwh/jaar extra aankoop).
    Ik heb de vreg-test uitgevoerd met en zonder simulatie voor een digitale meter. Resultaat, momenteel betaal ik 772 euro/jaar inclusief prosumentenboetes, vanaf 2021 wordt dat +/-1900 om in 2022 te verlagen (zonder uitleg?) naar 1782 euro/jaar. Dit is minstens 1000 euro meer dan met de huidige terugdraaiende teller!
    Opslag in batterijen is voorlopig nog geen optie wegens te duur en negatief “return of investment”. Enigste optie is trachten “off grid” te komen. Hiervoor heb ik tijd tot 2025 en kan ik al beschikken over een aanvangsbudget van 4×1000 euro….

    1. Beste Gilbert. Hoeveel kWh verbruik heb je dan ingevuld bij uw digitale meter? Voor 1971 € kan je met dag en nachttarief 50/50 momenteel 8800 kWh aankopen bij Engie = werkelijke afname (ingevuld op mijnenergie.be). Dat is zonder zonnepanelen. Met zonnepanelen die 8300 kWh produceren zal uw werkelijke afname verminderen (tss de 30% en 50%). Met 30% gelijktijdigheid is uw werkelijke afname 8800 – 2490 = 6310 kWh. Uw injectie = 5810 kWh. Ruw geschat met de prijzen die Engie hanteert bedraagt uw prijs dan 6310 x 0.23€- 5810 x 0.055€ = 1132 €. Met het capaciteitstarief zal je minder betalen omdat een hoog verbruik hebt. Wat men in het artikel bedoelt is dat je de warmtepomp kan sturen zodat die op zijn minst altijd werkt als de zon schijnt. Hierdoor kan de zelfconsumptie stijgen. Stel dat je aan 50% geraakt dan is uw werkelijke afname 4650 kWh en uw injectie 4150 KwH; Kostprijs 4650 x 0.23- 4150 x 0.055= 841€ . Met het capaciteitstarief voor een gemiddelde piek van 4 kW = 4650 x 0.17 – 4150 x 0.055 + 4 x 50€ = 762€ .
     Alles hangt dus af van hoeveel de warmtepomp en alle andere toestellen gebruik kunnen maken van uw rechtstreekse gratis zonnestroom.
     Bij 50% zelfconsumptie zal je dus met het capaciteitstarief in 2022 en een digitale meter niet meer betalen dan in het verleden met uw terugdraaiende teller. Met het behoud van uw klassieke meter tot 2025 zal je wellicht met het capaciteitstarief nog minder betalen dan nu.
     Om een vb te geven bij Iverlek voor een omvormer van 8 kVa = 8 x 92€ = 736€ prosumententarief.
     En in 2022 met het capaciteitstarief is dat 2.5 kW x 50€ piektarief + 8 x 64€ prosumententarief = 632€
     Dat zijn indicatieve cijfers van de Vreg en ze zijn wat ze zijn.
     Het zijn vooral de kleine verbruikers en de kleinere zonnepaneelinstallaties die meer en relatief gezien dan veel meer gaan moeten betalen.

 8. IK onderschrijf wat voorgaande reageerders beweerden :de enige juiste maatregel is : behoud van terugdraaiende teller !!!!!
  Trudo Lambregs

 9. Weer een EENMALIGE premie, zoals verwacht. Demir doet opnieuw waar niemand om vraagt.

  Er zijn maar twee valable, eerlijke opties.
  Ofwel behoud van de terugdraaiende teller, met een vergoeding voor gebruik van het net, dat is begrijpelijk en aanvaardbaar.
  Ofwel een EERLIJKE vergoeding voor teruggeleverde electriciteit. 28 cent laten betalen en 4 cent geven is diefstal. Een ander woord bestaat daar niet voor.

  Wat Demir tegen de mensen zegt is: “Ik wil dit probleem niet oplossen; ik gooi de apen wat pindanootjes toe en daarna moeten ze me met rust laten”.

  1. Volkomen gelijk Geert, een correcte vergoeding van de elektriciteit die we op het net zetten. Ik ben er niet tegen om voor het gebruik van het net te betalen maar de verhouding zit nu helemaal scheef. (Die 28 cent zal ondertussen al flink wat hoger liggen.)
   En als ze het echt menen met de transitie naar groene energie, dan moeten de belasting van 21% en alle andere taxen ook omlaag.

 10. Veel complexiteit en nutteloze administratie voor een eenvoudig op te lossen probleem

  nl. behoud de terugdraaiende teller .In extra administratie is men heel sterk ,daar stopt het ook
  met onze wereldvreemde advocatenregeringen

  1. Inderdaad Jules, terugdraaiende teller was te simpel waarschijnlijk maar het ergste van al is dat men met 2 maten en gewichten meet in dit apenland. In Brussel en Wallonië gelden er andere wetten. “De werkende Vlaming pesten” is de leuze van de Vlaamse regering en waarom Katoennatie Antwerpen of ArcelorMittal in Gent gaan lastig vallen met risico van proces, dan is het makkelijker om die brave Vlaming aan te vallen, die laat zich toch zonder tegenspruttelen uitmelken…

   1. Steek het weer niet op de walen. Destijds ( 6j terug ) kreeg men gratis elektriciteit , water , kon men gratis een hond hebben in vlaanderen. Dat bestond ook niet in walonïe.
    Fluvius heeft in vlaanderen z’en zakken gevuld met het verkoop van de vlaamse groene certificaten. Ja hoor. Deze stonden gedurende lange tijd bijna aan het dubbel van de prijs dan wat de mensen ervoor kregen !!
    Fluvius ( wie zit erachter ) is niets anders dan een mafia ( zoals vele instanties in Belgïe ).
    Laten we opkomen tegen deze vuile luigenaars.
    Het is tijd dat deze politieke insest dat er al jaren bestaat eens goed uitgemest wordt. Politiekers moeten betalen voor hun onkunde.
    Voor alles wat men wil doen moet men een allemaal regeltjes voldoen. Men mag zelf niet z’en eigen schouw of brander kuisen.
    En wat met de politiekers ? Niets van. We gaan er elk jaar / dag op achteruit terwijl deze hun zakken vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS