R&D EL
Risico van aankoop slechte zonnepanelen onderschat: “Tot 1% panelen voldoet niet”

De krantenartikels van installateurs die zonnepanelen van slechte kwaliteit moeten vervangen, zijn op 1 of 2 handen te tellen. Toch lopen zowel particuliere als zakelijke eindgebruikers een wezenlijk risico dat ze zonnepanelen van mindere of zelfs slechte kwaliteit aanschaffen. 0,1 tot 1 procent van de zonnepanelen die in Nederland en Vlaanderen geïnstalleerd worden, voldoet niet aan de gewenste kwaliteitscriteria.

“Zonnepanelen zijn in de basis heel goede producten”, zegt Elbert Jan Achterberg van Solar Tester, de Nederlandse marktleider in het op locatie testen van zonnepanelen. “De meeste panelen die we testen zijn prima en voldoen aan de kwaliteitscriteria.”

Jammer genoeg zijn er uitzonderingen. “Minder dan 1% maar wel meer dan 0,1% van de zonnepanelen die we testen voldoet niet aan de kwaliteitscriteria. Het exacte getal bevindt zich in de bandbreedte. De problemen die we in de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen, zijn van grote diversiteit. We hebben zonnepanelen gezien waarvan het opgegeven vermogen in de praktijk 10 procent lager bleek, maar ook zonnepanelen met een bovengemiddeld aantal microcracks.”

Productiefout

“Uit onze ervaringen blijkt dat de kans heel groot is dat er sprake is van een productiefout wanneer een zonnepaneel niet door de test komt”, gaat Achterberg verder. “Voor zakelijke eindgebruikers is het directe gevolg dat vaak de gehele batch zonnepanelen die voor hun zonnedak of zonnepark ingekocht is niet goed is.”

“Monitoringgegevens laten zien dat als 1 zonnepaneel in een zonnepark faalt, er binnen afzienbare tijd veel meer gaan falen. Dat is een typische eigenschap van seriematige productie zoals je dat bijvoorbeeld ook bij het terugroepen van auto’s ziet. Ook bij omvormer is dit in het verleden het geval gebleken, bijvoorbeeld door het gebruik van een slechte condensator waardoor alle omvormers van dat type voor de bijl gingen.”

Bron: Solar Magazine, september 2019

100% kwaliteitscontrole

Indien u van plan bent in zonnepanelen te investeren, gaat u dus best op zoek naar een partij die u een 100% kwaliteitscontrole garandeert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onze partner Futech.

Zij ontwikkelden het QC Futech kwaliteitslabel dat inhoudt dat elk zonnepaneel dat door Futech geplaatst wordt, aan een 100% kwaliteitscontrole werd onderworpen in de vorm van:

– Een eigen flashtest
– Een eigen elektroluminescentie test

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Waarom nog steeds geen woord in jullie nieuwsbrieven over de RF storingen van zonnepanelen? Vele optimizers geven storingen. De onderdelen worden niet in een metalen omhulsel gestopt en de leidingen worden niet netjes aangebracht zodat het geheel werkt als een antenne. Een ware pest voor wie met gevoelige apparatuur in de omgeving woont!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS