Batterij opslag zonnepanelen
Run op thuisbatterijen in Vlaanderen blijft uit ondanks premie

Vlaanderen kent sinds 1 augustus 2019 een subsidie voor thuisbatterijen. Die bedraagt 250 euro per kilowatt, met een maximumbedrag van 3.200 euro per aansluitpunt. Een half jaar na de invoering moet worden geconstateerd dat de regeling een faliekante mislukking is. Er waren in totaal slechts 38 premies aangevraagd. Dit kwam niet als een verrassing voor ODE,de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen. “Er werd gekozen voor een oplossing waaruit maar weinig toekomstvisie blijkt”, aldus algemeen directeur Bram Claeys.

De invoering van de subsidie voor thuisbatterijen in Vlaanderen kon vorig jaar rekenen op diverse positieve reacties uit de markt, van fabrikanten, distributeurs, installateurs,… Aan de burelen van ODE was echter sprake van scepsis. Dat had alles te maken met opties die geboden worden aan eigenaren van zonnepaneelsystemen. Zij mogen 15 jaar lang het rendement behouden van een terugdraaiende teller of kiezen voor het nieuwe systeem van de Vlaamse energieregulator VREG. Daarbij worden – met behulp van de nieuwe digitale meter die momenteel in Vlaanderen wordt uitgerold – de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk afnemen en vervalt het zogenaamde prosumententarief.

Voordeliger

“Hoe hoger de consumptie van zelfopgewekte zonne-energie, hoe voordeliger het nieuwe systeem”, aldus Jozefien Vanbecelaere, beleidsmedewerker warmtepompen en fotovoltaïsche zonne-energie bij ODE. “In de praktijk blijft de terugdraaiende teller echter voordeliger voor 60 procent van de huishoudens met een zonnepaneelinstallatie. Willen zij in aanmerking komen voor de premie voor het aanschaffen van een thuisbatterij, dan moeten ze hun voordelen als prosument opgeven en overstappen naar het gebruik van de digitale meter. Maar waarom zou je dat doen als de hoogte van de bijdrage beperkt is tot 35 procent van de aanschafkosten en je in feite het elektriciteitsnet al gebruikt als batterij. Er is geen financieel voordeel te behalen; de optelsom klopt gewoon niet. Daarom ontstaat met deze regeling geen grote run op thuisbatterijen. Dat voorspelden we al voor de invoering in de discussie met beleidsmakers.”

Politiek signaal

Dat de twijfel van ODE terecht was, is inmiddels gebleken. Tussen 1 augustus 2019 en 31 januari 2020 werden 38 premies aangevraagd. Het batterijvermogen dat daarmee gemoeid is, bedraagt 344,5 kilowattuur. Er is in totaal 86.915 euro verstrekt van het totaal beschikbare budget van 5 miljoen euro. Wanneer dit beperkte resultaat zo gemakkelijk kon worden voorzien, waarom voerde de Vlaamse regering die regeling dan toch door? Claeys: “De huidige premie met voorwaarden was kiezen voor de gemakkelijke weg. Die gaf blijk van weinig toekomstvisie. Wellicht wilde de vorige energieminister gewoon een politiek signaal afgeven dat aantoont dat het hem serieus was met de energietransitie. Hoe dan ook, deze mislukking geeft aan dat het anders moet. Daarbij pleiten wij voor een geheel andere insteek.”

Integrale benadering

In april 2020 werd in Duitsland de mijlpaal van 200.000 thuisbatterijen bereikt. Vorig jaar werden er maar liefst 65.000 residentiële energieopslagsystemen geplaatst, 90 procent daarvan in combinatie met zonnepanelen. Dit succes is niet alleen toe te schrijven aan subsidiëring. Volgens marktonderzoeksbureau Mackenzie is het verkoopklimaat van energieopslagsystemen juist goed in landen waar marktstructuren, de energieprijzen en verdwijnende feed-in tarieven gunstig zijn.

“Wij zijn altijd voorstander geweest van een integrale benadering van de energietransitie”, aldus Claeys. “Decentralisatie, flexibiliteit en sturing vanuit de vraag moet centraal staan bij het maken van beleidskeuzen. Het duurzame-energiesysteem van de toekomst bestaat uit vele componenten; opwek, opslag van elektriciteit, van warmte, laadpunten voor elektrische voertuigen, noem maar op. Subsidiëring moet recht doen aan deze complexiteit. Binnenkort gaan we het gesprek aan met het ministerie om de regeling voor thuisbatterijen te evalueren. De conclusie dat die in 2021 moet worden herzien ligt voor de hand.”

“Dat er daarbij gekeken moet worden naar zaken zoals extra premies voor het opslaan en leveren van elektriciteit en injectielimieten lijkt redelijk”, vult Vanbecelaere aan. “Of die subsidie er komt en hoe die er dan uit gaat zien, is uiteraard nog niet te voorspellen.”

Bron: Storage Magazine, juni 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

25 reacties

 1. Er zijn in dit geval ook geen juristen of advocaten die recht staan om dit samen op te lossen of voor een procedure te gaan want zij staan ook aan de regeringszijde om hun tassen te vullen want zie maar hoeveel politiekers in deze structuur zetelen
  Nogmaals bedankt HEREN van de overheid die overal nog mandaten hebben in grote bedrijven en Multi bedrijven

  1. Als je natuurlijk in de wereld van complottheoriên bent blijven steken is het moeilijk je eigen nachtmerries nog te onderscheiden van de werkelijkheid.

   Je ‘complot’ is net omgekeerd. Het zijn de juristen en de advocaten van de VREG die de 15-jarige saldering trachten aan te vechten. En het zijn juist de juristen van de Vlaamse overheid die dat trachten te verhinderen.
   Net het omgekeerde van wat jij denkt dat er gebeurt.

   Voor het HvB , het GH en de RvS worden met de regelmaatvan de klok wetten van de overheid aangevochten. Meestal met succes. Alleen vallen ze deze keer een wet aan die je wel zag zitten. 🙂

   In het wilde weg wat roepetoeteren is natuurlijk altijd veel gemakkelijker dan de feiten aanhalen (cfr. de uiteenzetting van Jean D. hiervoor). Het helpt alleen niets.

 2. Alle niet bestaande contractbreuken op een rijtje.
  2007 Je krijgt GSC voor 20 jaar; is nog altijd zo dus geen contractbreuk.
  2015 Prosumententarief = tarief voor het gebruik van het net.
  Niet zonnepaneelbezitters betalen een kost voor het gebruik van het net.
  Zonnepaneelbezitters betalen nu ook voor het eerst in 8 jaar eenzelfde prijs voor 2 keer het net te gebruiken
  1 keer om stroom erop te zetten en 1 keer om het terug af te halen (stroom di je niet moet betalen).
  Is geen contractbreuk maar een 100% korting die wegvalt.
  Net hetzelfde als Antwerpen die in 2007 zegt je mag 8 jaar gratis parkeren maar vanaf 2015
  moet je opnieuw betalen net als iedereen die gedurende die 8 jaar wel betaald hebben.
  digitale meter die zelfs meer terugdraaieffect geeft dan een oude analoge meter is
  ook geen contractbreuk. Fluvius mag eigenlijk volgens de wet gelijk welke meter installeren.
  Een analoge, een bidirectionele, een gewone digitale, een nieuwe digitale …noem maar op.
  Iemand die geen zonnepanelen gelegd heeft in die periode omdat het om een of andere reden niet kon
  is bedrogen uitgekomen want die heeft altijd moeten betalen voor zijn stroom en iemand die toen
  zonnepanelen gelegd heeft heeft tot nu toe nog niets moeten betalen voor zijn stroom. Die heeft zelfs
  bovenop zijn installatie nog teruggewonnen ook.
  Ik zal een voorbeeld geven (van 2008):
  gedurende 12 jaar 5000 kWh per jaar geen stroom moeten betalen en per jaar 2250€ krijgen. = winst van
  3550€ per jaar of een totaal van 42600€
  gedurende 5 jaar 500 € prosumententarief betaald = 2500€
  Dus totale winst 40100€ op 12 jaar.
  Investeringskost ongeveer 20000€ dank zij belastingsaftrekbare lening.
  Zonnepaneel bezitter houdt 20100 € over terwijl niet zonnepaneelbezitter 1300 x 12 = 15600€ betaald heeft.
  Verschil in het voordeel van de zonnepaneelbezitter = 35700 €.
  Door aanpassen van levenstijl betaal je met het nieuwe tarief minder dan wat je met de prosumententarief zou betalen.
  Voor de volgende 8 jaar betaal je 8 x 400 € en krijg je 8 x 2250 of een winst van 14800 € tegenover iemand
  die geen zonnepanelen heeft en die 1300 x 8 = 10400€ betaalt een verschil van 25200€.

  Ik kan moeilijk naar de rechter stappen en zeggen : ik heb slechts 35700 € minder betaald en ik had in feite
  willen blijven profiteren van de nietzonnepaneelbezitters en 38200 € minder willen betalen de voorbije 12 jaar.
  En ten tweede ik vind het contractbreuk dat ik in de volgende 8 jaren 800 € meer profijt zal hebben door die
  digitale meter en de nieuwe tarieven van de Vreg dan met het oude tarief.
  Ja sorry meneer de rechter ik was vergeten dat ik er zelf voor gekozen had.

  Mijn zonnepanelen zullen mij 3 keer de investering opbrengen en met een thuisbatterij is dit tot nu toe
  zelfs met een premie niet het geval vandaar een afwachtende houding (tot kerncentrales sluiten en de regering
  alles op alles moet zetten om batterijen te promoten zodat ze de europese normen kunnen halen).

  Tot slot : als er in de toekomst op capaciteitstarief wordt overgeschakeld zullen het vooral de niet zonnepaneelbezitters (met klein tot gemiddeld verbruik) zijn die de dupe gaan worden. Zonnepaneelbezitters zijn beter gewapend tegen piekstromen dan nietzonnepaneelbezitters.

  1. beste JEAN D, wat kunt ge toch lullen en mensen met uw cijfers bedriegen, al wat ge zegt klopt langst geen kanten (en dat weet u ook) dus stop er meer, ze hebben contracten verbroken en zullen het opnieuw doen, ze moeten die politiekers die in de raad zitten hun zakken ook vullen, en wanneer in 2008 mensen zonnepanelen hebben laten plaatsen hebben ze met vreg een overeenkomst , 20 jaar GSC en onbepaalde duur terugdraaiende meter, dus hebben ze later eerst de turteltaks (onwettig) en en dan het prosumentarief (onwettig) ingevoerd, en U zegt dat ze geen contract breuk hebben gedaan, JEAN ga terug bij uw raad zitten en laat de mensen hier gerust met uw gezever

  2. Met de prosumententaks betaal ik voor het gebruik van het net. Tot daar geen probleem. De prosumententaks wordt berekend op basis van wat de omvormer KAN leveren, niet op basis van wat er effectief in het net geïnjecteerd wordt. Het is alsof je een automobilist taks en accijnzen zou laten betalen, op basis van het theoretisch verbruik in het instructieboekje, en niet op wat er in werkelijkheid verbruikt werd. Niemand kan electriciteit van het net halen zonder te betalen. Door een gewijzigde gezinssituatie, injecteer ik jaarlijks ongeveer 1500 Kw. Hiervoor betaal ík prosumententaks. Iemand anders verbruikt die electriciteit. Die betaalt voor de gratis electriciteit die ik lever, en voor gebruik van het net voor de afname. Wie naait wie ? We hebben hier jaren geleden een probleem met de netspanning gehad, omdat De netbeheerder een beetje teveel wilde besparen. Wij hielden met een paar PV installaties overdag de hele wijk recht. Eens 17 hr en de opbrengst van de panelen daalde, viel de netspanning terug tot 179 volt. De netbeheerder geniet dus wel degelijk van mijn installatie. Met alle slinkse truken wil men nu de mensen naar batterijen dwingen, Maw men legt het probleem en de kost op het bord van de particulier. Slechts 1/3 van de electriciteitsfactuur is electriciteit, de rest zijn taksen, heffingen allerhande… noem maar op. Waar zitten die centen ? Als er op capaciteitstarief wordt overgeschakeld, zal ik ook bloeien, want mijn patatjes worden s avonds gekookt als de panelen niets meer op brengen. De droogkast draait als ik thuis ben, en niet onbewaakt overdag. Een batterij is geen oplossing, want in de winter krijgt die ook niet geladen, en ge kunt de investering niet terugverdienen. Het riedeltje dat mijn buurman zonder zonnepanelen opdraait voor mijn panelen is larie. De particulier is maar een fractie van de kost. De grote sloef gaat naar de hutsen, Colruyt, de windmolenparken….deze roverheid verandert tijdens het spel de regels. Met de digitale meter, kunnen ze verderop zelfs de stroomprijs gaan aanpassen op basis van wat je doet, en zo dus het laden van je EV weer lekker hoger belasten. Dat gat van 16 miljard moet uiteraard ook ergens dichtgereden worden, of denk je dat ze het verlies aan taksen en accijnzen Op brandstof gaan laten liggen.

   1. @ Danny. Uw situatie is nu net een voorbeeld van hoe het nieuwe tarief met de digitale meter een oplossing biedt voor uw probleem met overproductie. Je betaalt dan geen prosumententarief meer en dat is wat je wilt omdat je in feite teveel betaalt. Maar in plaats van naar de oplossing te grijpen blijf je liever je beklag doen. Voor mij geen probleem. Het netprobleem is dan toch opgelost geraakt naar ik mag hopen. Uw bijdrage in distributiekosten zal dan misschien toch geholpen hebben. Het is natuurlijk al sedert het bestaan van het elektriciteitsnet dat de gebruiker hiervoor betaalt. Leg me dan ook eens uit waarom een nietzonnepaneelbezitter 0.0281€/ kWh moet betalen aan groenstroombijdrage en jij als zonnepaneelbezitter 0 € moet betalen aan groenstroombijdrage omdat je geen verbruik aangerekend wordt. Ik neem aan dat je geen GSC krijgt want voor ieder GSC van 450 € moeten er meer dan 16000 kWh echt verbruikt worden door gezinnen die geen zonnepanelen hebben.
    Dat is per GSC 4 a 5 gezinnen. Als je 5000kWh productie hebt op een jaar en dus 5 keer zo’n GSC krijgt zijn dat 20 a 25 gezinnen die jouw GSC betalen. Hoeveel mensen hadden in uw straat zonnepanelen?
    Ik vind ook dat batterijen vooralsnog geen oplossing is vandaar nog even afwachten.
    Dat de particulier maar een fractie is van de kost betwijfel ik ten zeerste want op google maps tel ik veel meer particulieren die aangesloten zijn op het net dan colruyts of andere grote ketens. Zoals je zelf zegt elektriciteit is maar een fractie van de stroomprijs en bovendien betaal je voor die fractie geen cent als je zonnepanelen hebt. Ook niet met een digitale meter. Het middel om niet te moeten deelnemen aan het vullen van het gat van 16 miljard is meer zonnepanelen leggen en batterijen. Zij die dat doen gaan bijna niets moeten bijdragen aan dat gat. Als laatste kan ik je verzekeren dat met het capaciteitstarief het niet meer belangrijk wordt wanneer je uw droogkast laat draaien. Als die een piek van 2.5 kW veroorzaakt en daarop afgerekend wordt maakt het niet uit of hij ’s nachts of overdag draait. Je mag alleen niet alle toestellen tegelijkertijd laten draaien. Overdag is dat minder een probleem omdat je dan toch de pieken verlaagt met zonneproductie maar ” s nachts moet je daar wel op letten. Als je dat doet zal je ook minder betalen dan met uw prosumententarief.

   2. Je betaalt als autogebruiker inderdaad op het bezit van de auto en niet op het gebruik van de weg. De km-vergoeding is er nog altijd niet. Als de km-vergoeding er komt, wat onvermijdbaar is, zal je idd gaan betalen volgens eigenlijk gebruik van de weg. Waarschijnlijk zal er dan nog harder geroepen worden. Dus ik zou toch maar oppassen wat je wil.
    Er werd inderdaad een prosumententaks ingevoerd voor het gebruik van het net. Juist omdat men het gebruik van het net bij PV-beziters niet exact kon meten met de analoge meter.
    Net zoals men een autowegenbelasting heft op het bezit van de auto en niet op het effectieve gebruik van de weg. Er is immers geen tool beschikbaar.
    Met de digitale meter kan men wel je effectieve gebruik van het net meten en aanrekenen. Voor sommigen zal dit duurder zijn (die betaalden met de forfaitaire prosumententaks dus al jaren te weinig in verhouding tot hun netgebruik) en voor anderen goedkoper.
    Net zoals een km-heffing voor sommigen (weinig gebruik van de openbare infrastructuur) goedkoper zal zijn dan een forfaitaire wegentaks. En voor sommigen duurder (mer km’s op de weg in verhouding tot de wegenbelasting die ze voorheen betaalden).

    Danny, met de digitale meter komt er precies het instrument waar jij op zit te wachten: een factuur op basis van je effectieve gebruik van openbare infrastructuur.
    Vanaf 2022 is daar ook een injectiekost en een injectievergoeding aan gekoppeld. Helemaal waar je zit op te wachten.

 3. Ik heb 2 installaties, en pech, over 4-5 jaar vervalt mijn systeem van terugdraaiende teller. Ik wou wel investeren in een batterij, maar zonder premie was de terugverdientijd 29 jaar, en met premie nog steeds zo’n 21 jaar. Besluit : batterij tegen dan al lang versleten. Met het bijplaatsen van de 2e installatie betaal ik per jaar nu iets meer aan energiefactuur daar prosumententax meer is dan de waarde van de extra ontgonnen elektriciteit. Maar ok, ik heb nu ruim voldoende voor de pomp van een zwembad en airco’s in de slaapkamers te laten draaien. En ik denk voorlopig dat airco/verwarming mijn ‘batterij’ gaat zijn, met of zonder systeem van terugdraaiende teller.

  1. Als over 4-5 jaar (in het beste geval) je saldering vervalt is je installatie nu 10-11 jaar oud. Je hebt ze dus geplaatst tijdens de hoogdagen van de GSC, gratis groene leningen en dubbel belastingsvoordeel. Je GSC rechten blijven dus nog 9-10 jaar doorlopen.
   Je zit dus te vitten op een paar euro die je misschien meer moet gaan betalen zonder prosumententarief maar ‘vergeet’ nogal gemakkelijk je echte ‘melkoe’ te vermelden.

   Als jij volop airco en zwembadpomp wil laten draaien is dat je goed recht en is het je gegund. Je bent de ideale klant voor de netwerkbeheerders en leveranciers. Tijdens zomerse dagen moeten ze dan immers je overproduktie aan energie niet tegen negatieve prijzen trachten te vermarkten want dat doe je al zelf. Als dank moeten ze je dan geen injectievergoeding uitkeren en kunnen ze je, afhankelijk van het vermogen van je airco, pompen en hoeveelheid zonneinstraling, na zonsondergang en voor zonsopgang of bij tijdelijke bewolking nog een piektarief aanrekenen ook.

   Als je nog GSC-gerechtigd bent en een berekening hebt gemaakt voor een thuisbatterij met premie heb je toch de voorwaarden voor de premie niet goed gelezen. De TVV zou dan wel eens hoger kunnen zijn dan zonder premie.

 4. Wat versta ik uit dit betoog ? Verminder de huidige “voordelen”. Met andere woorden verhoog de huidige kosten voor de eigenaars. Op die manier dwing je hen om die dure batterij waarvan je de investering momenteel niet kan terugverdienen, toch te plaatsen. Combineer dat met de nieuwe berekening voor de zwaarte van de aansluiting, en de berekening in piekverbruik, en je kan maar tot één conclusie komen. Als eigenaar van zonnepanelen wordt je altijd gerold door deze gangsterbende.

 5. Als ze morgen de voorwaarden voor het plaatsen van thuisbatterijen wijzigen (vooral geen rem op injectie) bestel ik onmiddellijk een stel batterijen met hybride omvormer.
  En ik zal dan heus niet alleen zijn.

  Mijn PV-installatie is, ondanks wijzigende reglementering, nog altijd mijn beste investering van de laatste jaren.
  Minder winst staat nog altijd niet gelijk aan verlies.

 6. speel de mensen nog wat meer met hun voeten,met altijd maar weer veranderende regels,verplichte invoering van digitale brol en ander zakkenvullerij.
  wanneer ik al een batterij zou plaatsen kunnen ze hun premie steken waar het licht niet schijnt.
  nu een premie en binnen 2 jaar dubbel terugbetalen zeker?
  oprotten bedrieglijke energieministes

 7. Eerst bedrog door onze overheid, invoering prosumententarief, contractbreuk. Dan invoering van de “slimme” meter, bedrog nr. 2 van onze overheid om het verdere bedrog te ensceneren en een volledige controle uit te oefenen. Dan komt de VREG op te proppen om nieuwe tarieven in te voeren, bedrog nr. 3. Vervolgens gaan ze de bezitters van zonnepanelen een rad voor de ogen draaien met een premie voor een thuisbatterij, duurzaamheid hiervan (???), om met 2 voeten in de hier genoemde bedrogen te laten trappen. Zonnepanelen geplaatst/of nog laten plaatsen, je komt sowieso bedrogen uit!

 8. Ik dacht dat de GSC voor 25 jaar gegarandeerd waren. Hangt dat niet af van de datum van in dienst name?
  Belofte breuk geeft geen vertrouwen in contracten met de Staat.
  De electriciteitsfacturen zijn zo hoog door allerlei taksen, dat ik nu zoveel betaal als voor de installatie van zonnepanelen.

 9. beloften maken schuld heb ik steeds geleerd . Terugdraaiende meter hebben ze ons met contract gegarandeerd voor 20 jaar ze hebben er reeds 5 jaar afgepingeld met andere woorden doen ze contractbreuk . Maar niemand ook consumenten belangen gaat daar tegen in beroep waarom niet ???? als wij contractbeuk doen hebben we een boete op onze hals die mensen doen maar wat ze denken en niemand reageert. Alle mensen die hier het slachtoffer van zijn zouden zich moeten verenigen en een proces starten. contracten zijn nu eenmaal contracten en dat geld ook voor vaderke staat als voor de vreg . Alleen kan je er niet aan beginnen zou zelfmoord zijn maat te samen kunnen we het waarmaken.

  1. Waar blijven jullie dat toch halen?
   Er is geen enkel contract dat de terugdraaiende teller tot 20 jaar garandeert. Jullie blijven GSC en terugdraaieende teller door elkaar halen. Nogmaals, niemand vecht de geldende 20-jarige GSC-contracten aan.

   Uiteraard gaat niemand daartegen in beroep. Je kan geen contract aanvechten dat niet bestaat.
   Als jij zo’n contract hebt mag je het altijd aanvechten.

   Wie wil zich nu verenigen met mensen die tegen windmolens vechten. Uiteraard is dat zelfmoord.

 10. Wat wil je toch een thuisbatterij plaatsen als je nog certificaten krijgt! Eerst moet je vd panelen (DC) naar de omvermer (AC) dan naar de thuisbatterij (DC) en als je deze dan wil gebruiken nog eens naar (AC) ,dat zijn 3x verliezen door omzetting (DC-AC) schakel je rechtstreeks naar de thuisbatterij (DC), dan heb je geen certificaten meer!

 11. Dat de premie voor thuisbatterijen een doodgeboren kind zou zijn was vanaf het begin, toch voor iedereen die kan rekenen, duidelijk.
  Als je voorgoed de saldering moet opgeven en voor minstens 10 jaar 40 % van je piekproduktie en in voorkomend geval tot 40% van je GSC premie is een eenmalige premie van hoogstens een paar duizend euro eerder een (slecht) doordachte val dan een premie.

  Dat kan alleen ingevoerd worden door wereldvreemde politici die geen flauw benul hebben hoe een PV-installatie in de praktijk werkt.

  1. De premie voor de thuisbatterij loopt voorlopig tot eind 2020.
   Vanaf 2021 kunnen nieuwe installaties niet meer profiteren van de terugdraaiende teller.
   De VREG besliste onlangs ook om de Vlaamse netkosten op de elektriciteitsfactuur vanaf 2022 anders te berekenen. Dit namelijk op basis van je piekverbruik (van minstens een kwartier en dit per maand bekeken) en niet meer bepaald door je totaal aantal jaarlijks verbruikte kWh.
   Wie dan zonnepanelen plaatst, kan dus baat hebben van die thuisbatterij.
   Enerzijds om je geproduceerde energie op te slaan om later te gebruiken (en dus minder van het net moet halen) en anderzijds om je piekverbruik af te vlakken (en je dus minder netkosten betaalt).

   Daarbij kan het voor de eerste PV-eigenaars (2008, 2009) interessant zijn om die thuisbatterij te plaatsen. Hun voordeel van de terugdraaiende teller verloopt namelijk in 2023, 2024.
   Om dezelfde redenen als zij die zonnepanelen plaatsen na 2021 wordt dit dus een overweging waard.
   En een premie kan die overweging zeker helpen maken.

   Dus hopelijk verlengt de regering deze premie.
   Enerzijds voor de nieuwe PV-installaties vanaf 2021 en anderzijds (onrechtstreeks) ook voor de huidige PV-eigenaars.

 12. De procedure voor het Grondwettelijk Hof loopt al geruime tijd en is dus niet voorzien voor volgend jaar.
  Er is op de rol van het GH nog geen zittingsdatum en vonnisdatum ingeschreven.

  Er is nooit zo iets geweest als een combinatie ’terugdraaiende teller’ en 20 jaar. De Groene Stroom Certificaten zijn wel gedurende een gegarandeerd geweest voor een periode van 20 jaar. Dat heeft echter niets te maken met de terugdraaiende teller want GSC heeft zijn eigen geijkte meter. Die garantie loopt ook nog steeds en is contractueel vastgelegd.

  1. @ Jef Dewit
   Toen wij indertijd zonnepalen hebben gelegd werd er beloofd dat je voor 25 jaar gsc’s zou krijgen en levenslange terugdraaiende teller !
   Dit werd op dat moment beloofd door de toenmalige regering !
   Is dit ooit op papier gezet, spijtig genoeg niet.
   Maar moesten de nieuwszenders in hun archieven zoeken zouden ze dit zonder twijfel terugvinden.
   Waarom denk je dat er toen zo een rush op zonnepanelen is gekomen, het was te mooi om waar te zijn uiteraard.
   Dus hebben ze daarna maar een procumententarief uit hun duim gezogen.

   1. @Jef Dewit Alles wat je schreef is duidelijk correct.
    Enkele installateurs van zonnepanelen beloofden 25 jaar certificaten i.p.v. 20 jaar en ook voor die periode een terugdraaiende meter. Zo werd het voorgesteld. Was toen ook correct want van een digitale meter was toen nog geen sprake. Evolutie noemt dat.
    Het prosumententarief is een aanval op de winst die de eerste eigenaars van zonnepanelen (mezelf incluis) aan hun zonnepanelen verdienden ten koste van de niet-eigenaars van zonnepanelen. Geen verlies, wel een verminderde winst.
    Onze schuld? Nee, de schuld van de ministers die kwistig met gelden rondstrooiden om aan de zware boete te ontkomen die België mocht verwachten voor het niet halen van hun quota hernieuwbare energie om dan later te proberen die vrijgevigheid wat te minderen.
    Net zoals nu ook kwistig met geld wordt gestrooid voor allerlei reden ten gevolge van Corona, maar vergeet niet dat dat geld ergens moet vandaan komen want een gevolg van Covid-19 is ook dat de staat minder inkomsten krijgt, heel wat minder dan ze reeds uitdeelden, of mag ik zeggen strooiden, want ook al wordt nu op die uitgaven gecontroleerd – weeral een kost bij – geld weggeven kost nog meer geld.

 13. is normaal misschien volgend jaar
  gaat de Vreg naar Grondwettelijk hof

  je weet nóóit beloftes zijn hier van korte
  duur

  zie máár terugdraaiende teller 20 jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS