Schuld zonnepanelen smelt weg

Tommelein

Schuld zonnepanelen smelt weg

Het opkoopprogramma via de ‘Turteltaks’ doet de schuldenberg van zonnepanelen krimpen tot het niveau van vijf jaar geleden.

Tommelein

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zal opnieuw voor 130 miljoen euro aan groenestroom- en warmtekrachtcertificaten opkopen. Hij doet dat met de opbrengst van de energieheffing die vroeger bekendstond als de ‘Turteltaks’ en die Tommelein in 2018 verlaagde tot 5 euro per jaar per gezin.

De grote overschotten aan groenestroom- en warmtekrachtcertificaten waren de erfenis van de oversubsidiëring van zonnepanelen tot vijf jaar geleden. Daardoor ontstond een groot onevenwicht op de markt voor die certificaten. De netbeheerders raakten er niet meer vanaf. De Vlaamse overheid koopt ze nu op, waarna ze vernietigd worden.

Zo smelt de schuldenberg verder weg. De voorbije jaren werd al voor 427,7 miljoen aan groenestroomcertificaten en 226,6 miljoen aan warmtekrachtcertificaten opgekocht. Met de extra inspanning daalt het overschot naar het niveau van zowat  vijf jaar geleden.

Van tien naar vier miljoen

De schuldenberg is nog niet helemaal weg. Er zullen eind dit jaar nog ongeveer vier miljoen groenestroomcertificaten in de markt zijn, terwijl het ideale niveau tussen 2 en 2,3 miljoen ligt. Maar er is al een hele weg afgelegd. In 2016 waren er nog tien miljoen certificaten in de markt.

Voor warmtekracht is de daling nog opvallender. Vorig jaar was er nog een record van 16 miljoen certificaten in omloop. Daar blijven er eind dit jaar nog 5 miljoen van over.

‘De markt komt weer in evenwicht’, zegt  Tommelein. De verlaagde Energieheffing wordt overigens niet alleen gebruikt om het overschot aan certificaten weg te werken. De Vlaamse regering gebruikt de opbrengst, goed voor 114 miljoen euro per jaar, ook om investeringssteun te geven aan nieuwe technologieën, zoals kleine windmolens, batterijen en projecten van groene warmte.

Bron: De Standaard, 24 september 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (6)

 • Filiep Depuydt Reply

  Toen wij panelen legden (2010) kregen wij certificaten voor 20 jaar en de terugdraaiende teller was voor de levensduur van de panelen.
  Van de prosumententarief en de Turteltaks was geen sprake.
  In tegendeel : onze investering in zonnepanelen en in een groene wereld werd aangemoedigd met een electriciteitsfactuur die bijna 0 € was (wij hadden immers reeds vooruit betaald door te investeren in panelen en gratis ons overschot aan kWh op het net te zetten).
  Wij keken serieus naar een elektrische wagen voor onze dagelijkse korte afstand verplaatsingen en een zonneboiler om verder onze stookolie consumptie terug te dringen.

  Zoals een belastingsconsulent me ooit lachend zei : “De regering geeft nooit iets zonder het terug te vragen”.
  En zie : de regering heeft ons het prosumententarief en de (verminderde) Turteltaks opgelegd.
  De terugdraaiende teller werd beperkt tot 15 jaar na installatie van de panelen.
  Van de beloftes krijgen wij dus enkel nog voor 20 jaar certificaten.
  Tommelein (of een andere) is niet opgewassen tov Elia, Vreg, enz.
  Tommelein hoopt burgemeester van Oostende te worden en zo de hete aardappel door te spelen.
  Zijn vervanger (via zijn spreekbuis : de pers) zal zeggen : “De maatregelen van voor mij zijn niet te houden, wij moeten dringend een en ander (verder) terugdraaien”.
  Dus aan die elektrische wagen en die zonneboiler wagen wij ons niet tot er volwassen mensen ons land ‘besturen’ ipv constant paniekvoetbal te spelen.

  3 oktober 2018 at 07:46
 • Lens Reply

  De slimme meter is een zet van de regering om dure stroom te verkopen en de certificaten van de mensen die geïnvesteerd in dure zonnepanelen nog meer te belasten.ik persoonlijk zal juridisch dit aanvechten voor de Europese rechtbank. ‘Discriminatie en contractbreuk. Ik hebmezelf een diesel generator aangeschaft ,en overweeg een mini elugie (WKk) te plaatsen deze genereerde 14000kw opjaarbasis warm water en Cv ,ik ga dan van het net zodat de regering mijn opgewekte energie niet kan benutten . Je kan altijd de kooi van farady rond de slimme meter plaatsen deze werk op 3of4 g en werkt dus niet. Einde verhaal voor de regering en stroomleverancier u huis u wetten.

  2 oktober 2018 at 18:27
 • Et. Opste Reply

  Ach dit is DE typische Belgische ziekte, indertijd PV-installaties crescendo beginnen promoten met certificaten en fiscale voordelen , en dit was enkel omdat België niet aan de vereiste (door het verderfelijke & dictatoriale EU) 6% hernieuwbare energie kwam, hetgeen in de andere landen wel reeds voldaan was. Die ziekte heeft men indertijd ook toegepast bij het pensioensparen ; eerst promoten om dan vervolgens dit weer te belasten. Nu promoot men weer “inhuis”batterijen, waarna éénmaal een quota behaald wordt, men ook hierop zal gaan belasten. Men zou vandaag ZOT moeten zijn om nog zonnepanelen te plaatsen. Enkel de grootverdieners (bedrijven met hun immense parken) hebben voordelen bij dit systeem. En wat ik (via interne keuken) van die digitale meter al gehoord heb, men zou er versteld van staan wat men daar (op afstand) allemaal mee kan , vergeet niet dat dit apparaat met WiFi uitgerust is…..Dit is geen land om in te blijven wonen…..

  2 oktober 2018 at 17:36
 • Jean Vergoosen Reply

  Inderdaad, wie vandaag zonnepanelen legt is de pineut. geen terugdraaiende tellen meer en het prosumenten tarief doen alle voordeel verdwijnen.
  Ik heb mij ook laten vangen en heb zonnepanelen gelegd met een dure lening ( geen groene lening ) met als gevolg dat mijn terugverdientijd met de helft werd verlengd. Komt nu nog een slimme meter erbij dan verlies je het voordeel van de terugdraaiende teller en hiervoor is nog steeds niets beslist hoe de regering ( Tommeke) dit zal compenseren. Mijn buurman wilde ook zonnepanelen leggen en ik heb hem een ff uitgelegd hoe de vork aan de steel zit met als gevolg dat mijn buurman een zonneboiler heeft laten installeren ipv zonnepanelen,

  2 oktober 2018 at 12:08
 • Colson Herman Reply

  Denk U echt dat het prosumententarief gaat afgeschaft wordt ?
  Wakker worden aub ?
  Is een gewoonweg een ordinaire belasting , puur contractbreuk !
  Ben benieuwd welke belasting de Heren politiekers gaan uitdokteren eenmaal de markt van de elektrische wagens qua volume groot genoeg is ?
  Twijfel er niet aan : die gaat komen .

  2 oktober 2018 at 10:49
 • Frank Clauwaert Reply

  Betekent dit dat het prosumententarief snel gaat reduceren, en zelfs volledig zal worden afgeschaft ? het prosumenten tarief is nefast voor mensen die nog een dure installatie hebben en waar de terugverdientijd geen rekening hield met dit prosumenten tarief. Dit is frustrerend. Het wegvallen van het prosumententarief zou een herademing zijn

  2 oktober 2018 at 10:21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *