PV mooi
Sectorfederatie ODE vraagt positieve communicatie en stabiel wetgevend kader voor zonnepanelen

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Aan die aloude waarheid ontkomt ook de zonne-energiemarkt in Vlaanderen niet. De sector luidt inmiddels de noodklok na een dramatische keldering van de verkopen.

Dirk van Evercooren van sectorfederatie ODE waartoe PV Vlaanderen behoort: “De emoties lopen hoog op; het ondermijnt onze energietransitie en bedrijven komen in gevaar. We kijken naar de overheid om het tij en de onterecht negatieve mindset te keren.”

In de eerste 4 maanden van 2021 werden in Vlaanderen 7.498 opgeleverde zonne-energie-installaties geregistreerd. Dat staat in schril contrast met de 19.782 in dezelfde periode het jaar daarvoor. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) noemt die cijfers een onderschatting van de werkelijkheid. Niet alle in het eerste kwartaal aangesloten pv-installaties hebben de administratieve molen al doorlopen. Desalniettemin ervaren vele installateurs de val van de markt aan den lijve.

Geen goednieuwsshow

“VEKA heeft gelijk, de huidige cijfers vertekenen”, aldus Van Evercooren. “We zien met het aanmelden van meer en meer pv-installaties ook de eerste voorzichtige tekenen van herstel. 2020 was sowieso een vreemd jaar, met in het begin de lockdown, en naar het einde toe een enorme golf in de vraag naar zonne-energiesystemen. Een terugval was sowieso de verwachting. Dat neemt niet weg dat de huidige situatie zeer ernstig is. Ik ga hier geen goednieuwsshow brengen. Vele burgers zijn zeer negatief over pv. De verkoop is scherp teruggelopen. Dat schaadt een groot aantal bedrijven. Die signalen krijgen wij iedere dag. Ik voel mee met de pijn van de ondernemers die dat overkomt. Het tij moet zo snel mogelijk worden gekeerd.”

Positief verhaal

“Ondergetekenden, belangrijke spelers uit de sector, vragen aan Vlaams minister van Energie Demir geen subsidie of onrechtstreeks financiële voordelen. Het enige wat we vragen, is dat de energieminister en haar diensten zorgen voor een positieve communicatie en stabiel regulatoir kader.” Zo sloten verschillende installateurs hun open brief van 26 mei 2021 in de Belgische krant De Morgen af. Van Evercooren schaart zich achter de vaststelling dat zich een duidelijk groter dan verwachte terugval optekent, sluit zich aan bij hun oproep en verwoordt die ook in de gesprekken die ODE met de overheid voert.

“Het probleem is niet het verdwijnen van de terugdraaiende teller. De kern van de zaak is dat er een diepe vertrouwensbreuk is ontstaan. Die moet worden hersteld. Dat kost tijd en het kan alleen als de overheid de lead neemt en een structureel, luid en duidelijk positief verhaal over verduurzaming gaat vertellen. Daarbij moeten alle mensen worden meegenomen en een breed perspectief geboden krijgen. Het uitrollen van zonne-energie staat niet op zichzelf in het realiseren van een klimaatneutrale toekomst. Tegelijkertijd is het nodig duidelijk te maken dat pv nog altijd een goede investering is, tevens vanuit financieel oogpunt. Dat het optuigen van een eenduidig, simpel subsidiesysteem dat consumenten zekerheid biedt voor de lange termijn daarbij helpt, is evident.”

Bron: Solarmagazine.nl, 27 juni 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

20 reacties

 1. Ik lees hierboven de: vraag naar “POSITIEF” en “STABIEL”….
  Waar heb ik dit vroeger nog al eens gehoord….(sic).

 2. Het capaciteitstarief is het volgende wat ons veel geld zal kosten , dit zal pas diefstal zijn van de overheid, ieder keer dat de boiler opstart zal deze een piek geven die de geaccumuleerd veel geld zal kosten want men telt de pieken boven 2.5Kw,

  ander verbruikers zoals elektrische doorstromers, ook de meeste elektrische ovens en platen gaan er voor zorgen dat de factuur verdubbeld.

  Het zou beter zijn alles terug op gas te zetten ook koken zoals vroeger !

  Elektriciteit is een mooie energie maar het is een melkkoe voor de overheid !

 3. de roverheid geeft liever geld voor gascentrales die ook vervuilen dan aan zijn burgers die investeren in groene stroom. Ik wou een warmtepomp plaatsen maar geef geen euro meer uit aan groene stroom en verwarming. Mijn panelen blijven liggen tot ze op zijn en worden niet vervangen

 4. het net ligt er en als het niet up to date is, is het niet de schuld van wie zonnepanelen legde.
  het net is de milieuvriendelijkste batterij en moet dat blijven zodat onze zomerproductie niet verloren gaat.
  dat daar een rechtvaardige vergoeding tegenover staat is logisch, maar mogen we van creg en vreg verwachten dat wij hierin verdedigd worden, daar heb ik mijn twijfels bij. dat lijkt mij met de 4 a 5 cent tegenover 27 cent meer op diefstal.

 5. Zonnepanelen zijn nooit meer rendabel te krijgen.
  Ten eerste
  Je kan maximaal 25 tot 30 % van al uw opgewekte zonnepanelen energie rechtstreeks verbruiken. En dan zal je bij je wasmachine en droogkas moeten blijven zitten of automatiseren dat ze enkel draait als de zon schijnt. Meer is echt niet mogelijk.
  Ten tweede
  Een batterij kan ook al niet rendabel worden want in de winter wanneer er minst zonneenergie is kan je slechts in EEN op de VIER dagen je batterij tijdens de dag opladen om ze dan ’s avonds te gebruiken. Op de drie andere dagen is zelfs gewoon niet voldoende zon om ze op te laden.
  Laat jullie niets wijsmaken. Ze gaan er alles aan doen om je toch nog aan te zetten tot het installeren van zonnepanelen en liefst nog met batterijen. Hier is alleen de energieleverancier en de roverheid mee gediend wij als eigenaar hoegenaamd niet meer.
  Ik zeg dit nadat ik mijn dagopmetingen van de laatste 9 jaar heb doorgelicht en echt moet toegeven zoals de kaarten nu liggen ik niets meer investeer in groene energie onze aardbol ten spijt. Maar ook het feit dat de vliegtuigen terug massaal de lucht zullen in gaan is ook ten spijt van onze aardbol. Waarom ik dan nog inspanningen doen in groene energie. Wallonie heeft dan wel nog de terugdraaiende teller en wij niet meer.
  Ik heb het gehad.

 6. Graag eens de burger laten kiezen met een referendum ??
  Kernenergie ??
  Duur aankopen in het buitenland ??
  Verder werken met de VREG ??

  Dat durft men gewoon niet door de groene dictatuur

  1. Beste Paul,

   De laatste keer dat ik het nakeek zat groen in de oppositie.
   Maar ja, zo simpel is het redeneren ondertussen geworden in Vlaanderen: goed beleid = rechts en slecht beleid = links.
   Een dooddoener dus om het eigen falen in denken te verdoezelen?

   mvg
   Geert

 7. Niet meer investeren in zonnepanelen is meer dan duidelijk ,al tweemaal bedrogen door OVLD

  Samen met de VREG is het vertrouwen volledig zoek . Nu naar het asociale capaciteitstarief voor de lage verbruiker en we zitten op de volgende prutsboot met foute simulaties .
  Een zaak is zeker ,elektriciteit wordt veel duurder nu we volop gaan aankopen in het buitenland
  en daar de kassa laten werken .Mooi gedaan jongens .

 8. Hoe gaat de roverheid de burger weer bestelen en bedriegen met het project “batterijen voor particulieren en bedrijven”…. Het verleden heeft aangetoond dat je de roverheid niet kan vertrouwen.
  Ik neem het niemand kwalijk. Ik was een bedrogen burger toen de roverheid eenzijdig contractbreuk deed en het prosumententarief invoerde, ik was een bedrogen burger als het fabeltje van de terugdraaiende teller de mist inging, ik zal een bedrogen burger zijn als het exclusief nachttarief en nachttarief wordt afgeschaft … en ik zal zeker een bedrogen burger zijn als het capaciteitstarief wordt ingevoerd…. Je electriciteitsrekening is een tweede belastingsbrief geworden! Hoe kan je de overheid nu nog vertrouwen? Ik noem dat de gelegaliseerde maffia. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

  1. Dat heb je heel goed gezegd. Maar in tegenstelling tot wat wordt beweerd, is de afschaffing van de terugdraaiende teller wel degelijk de oorzaak van de terugval in het aantal nieuwe installaties. Dat het vertrouwen radicaal weg is, is daar een logisch gevolg van. Schaf die dikke vet betaalde postjes bij de Vreg maar af. Die zijn er toch maar gezet om het groot kapitaal hun kassa te doen rinkelen. De man in de straat mag/moet wel investeren, maar mag er nooit de vruchten van plukken. Dat is voorbehouden voor het groot kapitaal. Ondertussen worden we met een kluitje het riet ingestuurd met de belofte van een schamele 5% rendement.

   1. Ga volledig akkoord met jou stelling, de terugdraaiende teller moet gewoon blijven voor iedereen, is de enige manier om het vertrouwen te herstellen, je eigen elektriciteit met 20cent/kwh belastingen en taxen er bovenop is diefstal!

 9. Ben benieuwd hoe de roverheid de burger gaat bestelen en bedriegen met het project “batterijen voor particulieren en bedrijven”…. Het verleden heeft aangetoond dat je de roverheid niet kan betrouwen.
  Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Ik neem het niemand kwalijk. Ik was een bedrogen burger toen de roverheid eenzijdig contractbreuk deed en het prosumententarief invoerde, ik was een bedrogen burger als het fabeltje van de terugdraaiende teller de mist inging, ik zal een bedrogen burger zijn als het exclusief nachttarief en nachttarief wordt afgeschaft … en ik zal zeker een bedrogen burger zijn als het capaciteitstarief wordt ingevoerd…. Je electriciteitsrekening is een tweede belastingsbrief geworden! Hoe kan je de overheid nu nog vertrouwen? Ik noem dat de gelegaliseerde maffia.

 10. Dit heeft uiteraard niets te maken met zonnepanelen op zich, dat is een van de beste uitvindingen ooit.
  Dit heeft te maken met de onbetrouwbare overheid en de inhaligheid van de energie leveranciers.
  Die zijn niet geinteresseerd in de kleine investeerder, voor hun meer last dan bate.

 11. De kern van de zaak is dat er nu wordt verwacht dat je electriciteit afneemt aan 26 Eurocent, en teruglevert aan het net aan 4 Eurocent. De rechtse Vlaamse regering denkt dat haar bevolking bestaat uit een bende randdebielen. De kwaliteit van het onderwijs mag dan wel zienderogen achteruit blijven gaan sinds het een Vlaamse bevoegdheid is geworden, maar mensen kunnen toch nog wel zo goed rekenen dat ze inzien dat een zonnepaneleninstallatie niet meer rendabel kan zijn als je bijna gratis moet terugleveren.

   1. alleen al de afgelopen week een paar mooie staaltjes van Uw Vlaams zgn. “centrumlinks” beleid:

    – privatiseren van de zorgsector
    – openbaarheid van bestuur die wordt ingeperkt
    – Oosterweel die primeert boven de gezondheid van de mensen; zowel de rechtse N-VA als de rechtse CD&V wisten al jaren van de gezondheidsrisico’s van PFOS in de bodem; persbericht lag klaar in 2017, rechtse partijen wilden bevolking niet inlichten.

    enz… enz…

  1. De overheid heeft veel geld over om de europese boetes te betalen in de vorm van aankopen in finland maar hier doen ze juist het tegenovergestelde ons doen betalen voor onze investeringen in plaats van ons te belonen omdat we geinvesteerd hebben in groene energie. Dat ze eerst maar eens duidelijk op papier zetten wat hun regelingen zijn en voor hoe lang deze regelingen geldig zijn in plaats van met terugwerkende kracht de bestaande regelingen om zeep te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS