Sectorfederatie reageert op Vlaams regeerakkoord: “Mag het wat meer zijn?”

Onlangs werd er een Vlaams regeerakkoord gesloten. Sectorfederatie Techlink vraagt in een persbericht naar een ambitieuzer beleid met betrekking tot de energietransitie.

“In het Vlaams regeerakkoord is er geen werk gemaakt van lastenverschuiving van elektriciteit naar fossiele brandstoffen”, klinkt het. “Dit had een duidelijk positief signaal gegeven aan groene warmtebronnen zoals warmtepompen en zonneboilers, en het voor consumenten zonneklaar gemaakt dat de keuze voor groene warmte ook economisch het meest rendabel is.”

Nog vindt Techlink het ‘totaal onlogisch’ dat de ambities voor hernieuwbare energie duidelijk niet in lijn liggen met de Europese doelstellingen (25% in 2030).

Onzekerheden rond PV

“Wat betreft zonne-energie is de hamvraag hoe de Vlaamse Regering denkt 6,7 GW geïnstalleerd vermogen te halen als ze geen enkele PV-bevorderende maatregel neemt, maar integendeel heel wat onzekerheiden creëert. Men wil het vermogen aan zonnepanelen meer dan verdubbelen, maar faseert tegelijkertijd de steun arbitrair uit. Het niet toekennen van steun bij negatieve prijzen betekent de facto voorrang voor kernenergie tegenover hernieuwbare energie.”

2050

Tegen eind 2019 zou de Vlaamse regering een lange termijnstrategie 2050 uitwerken waaronder ook hernieuwbare energieproductie, energie-efficiëntie, innovatie en energiekosten vallen.

“Deze lange termijndoelstellingen zijn cruciaal om een stabiel kader te bieden aan de installatiesector om in te werken de komende jaren. Momenteel blijven we op onze honger zitten”, besluit Techlink haar persbericht.

Het volledig persbericht van Techlink kan u hier raadplegen.

Bron: Techlink, Installatiesector reageert op Vlaams regeerakkoord

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

6 reacties

 1. De overheid denkt dat men in Vlaanderen 0.3 Gw bijkomende capaciteit kan plaatsen om zo aan 6.7 Gw te komen binnen 10 jaar. Gezinnen zullen dit niet kunnen realiseren gewoonweg omdat er daarvoor niet genoeg gezinnen zijn die in de komende 10 jaar zonnepanelen kunnen instaleren.
  Er zijn nu al 400000 installaties (op 10 jaar gerealiseerd) Er zijn maar 1 miljoen gezinnen in Vlaanderen waarvan . 67% van de rest is geen eigenaar. Blijft nog over : (600000×0.67) 402000 gezinnen. Als er 50000 per jaar zouden bijkomen zoals in 2019 het geval zal zijn dan hebben alle gezinnen binnen 8 jaar zonnepanelen op hun eigendom liggen.
  De komende 10 jaar zullen er misschien 100000 nieuwe woningen bijkomen (gem 10000/j) met zonnepanelen. Van de 302000 overige gezinnen zullen er veel zijn die de middelen niet hebben op een appartement wonen of zich te oud voelen om te investeren in iets dat 25 a 30 jaar meegaat. Neem nu nog dat er bijkomend 100000 jongere gezinnen zijn die willen investeren in zonnepanelen.
  Dan heb je een totaal van 200000 nieuwe installaties bij particulieren. Binnen 4 jaar is de markt dus verzadigd.
  Installateurs zullen vanaf 2023 enkel nog bij industriële gebouwen hun zonnepanelen kwijt kunnen. De panelen van 2007-2008-2009 zullen dan nog gemakkelijk meegaan tot 2028-2035.

 2. Eindelijk wordt men een beetje wakker,maar er is meer nodig.
  De partikulier die op eigen houtje aan de klimaat problematiek werkt en investeert wordt gewoon afgestraft en bestolen door al deze nieuwe regeltjes die men uitvindt met terugwerkende kracht;
  Zodat men voor een voldongen feit staat want zijn investering gaat in rook op. Als dit bij een bedrijf gebeurt dan gaat ze failliet.

 3. Men vergeet altijd het totale rendement weer te geven van een warmtepomp te beginnen
  met de verliezen van een centrale ( rendement 40 % ),transmissie en dan een luchtwarmtepomp met een COP van max. 2 in de winter???
  Men spreekt altijd van een COP van een warmtepomp op het einde van de keten .Waarom ??
  Dit is een vertekend beeld om te kunnen verkopen.De energieverliezen moet wel iemand betalen ??

  Een warmtepomp is en blijft alleen maar goed met zonnepanelen en een terugdraaiende teller .

  Geef mij maar aardgas om te verwarmen altijd een,hoog rendement

  1. Inderdaad Joris. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is zeer efficient. In de tegenwoordig hete zomers gebruik je deze als airco en moet je de stroom niet betalen omdat deze van uw zonnepanelen komt. Als je voldoende zonnepanelen legt heb je zelfs op zonnige winterdagen voldoende stroom om je verwarming te doen draaien overdag. Op zonnige herfst en lentedagen heb je ook voldoende stroom om te verwarmen overdag. Het is dus enkel op sombere dagen en ’s nachts dat je stroom van het net moet komen. Het is dat deel dat je vergelijken met een verwarming uitsluitend op gas. Ter vergelijking : ik heb 14000 Kwh gasverbruik op een jaar aan 0.039€/kwh. zonder terugdraaien van de teller zou ik dus niet meer dan 1400 Kwh stroom mogen verbruiken omdat stroom per Kwh 10 keer duurder is dan gas. Gelukkig draait mijn teller wel terug en zal het dus afhangen van de hoeveelheid stroom die ik op net kan injecteren om lager dan 1400 Kwh uit te komen op een jaar.

 4. Warmtepompen en zonneboilers, en het voor consumenten zonneklaar gemaakt dat de keuze voor groene warmte ook economisch het meest rendabel is, dit is een fabel, hier spreekt men voor eigen winkel. Zonneboilers niet efficiënt genoeg in de donkere maanden. Warmtepompen die de warmte uit de lucht halen in de koude maanden kan de cop 1op 1 worden. Warmtepomp die de warmte uit de grond haalt is efficiënter. Maar er blijft nog altijd een toevoer van stroom nodig.
  Stel ieder gebouw in België privé en openbaar met warmtepompen, dan nog iedereen met een elektrische auto, hoeveel batterijen moet een gezien plaatsen, hoe groot moet het vermogen van de geïnstalleerd zonnepanelen zijn om een voldoende dekking te geven over het ganse jaar, heel groot en voor de meeste mensen niet betaalbaar, hoeveel kerncentrales moet men bijplaatsen om alle elektrisch te maken om alles in België elektrisch te maken, geen aardgas want deze produceren CO2, wat betekend België, wat betekend West Europa op wereldvlak als de rest niet meedoet. Bezin voordat U begint en zoek naar haalbare oplossingen

  1. Beste naamgenoot. Je hebt overschot van gelijk dat de vraag naar elektriciteit enorm gaat toenemen. Nieuwe kerncentrales bouwen die CO2 neutraal zijn is echter geen optie omdat het al veel te laat is. Het duurt 15 jaar voor een nieuwe centrale af is. Gascentrales bouwen is geen optie. Men heeft er veel te veel van nodig en ze zijn bovendien niet CO2 neutraal. Ik zie alleen een vertienvoudiging van Offshore windparken gecombineerd met industriële megabatterijen en industriële zonneparken als mogelijke oplossing. Particulieren zullen nooit aan de vraag kunnen voldoen zelf al zou het betaalbaar zijn. Het enige dat een particulier kan doen is zich beschermen tegen de onvermijdelijke prijsstijging die eraan zit te komen met de kernenergie-uitstap door zelf zonnepanelen te installeren die zijn verbruik kan doen verminderen. Zoals je aangeeft een verbruik van 0 halen met zonnepanelen zal praktisch onmogelijk zijn als je een EV en airco en warmtepomp hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS