Zonneplan Vlaamse Regering
Sectorverenigingen reageren enthousiast op ‘Zonneplan’ Tommelein

De sectorverenigingen ODE en PV-Vlaanderen verwelkomen het nieuwe Zonneplan van Vlaams minister van Energie Tommelein. De concrete maatregelen geven zonnepanelen een stevige duw in de rug. Zonne-energie is een wissel op de toekomst voor de energiezekerheid, economie en levenskwaliteit.

ZonneplanHet potentieel in Vlaanderen om zonnestroom verder te laten groeien is groot: volgens de zonnekaart van Vito kunnen nog ongeveer 22 keer meer daken zonnepanelen krijgen dan er nu al liggen. Er liggen nog veel daken niks te doen in de zon, terwijl stroomproductie via zonnepanelen een van de belangrijkste groene stroombronnen zal blijven in Vlaanderen. Vandaag wordt het jaarverbruik van 600.000 gezinnen geproduceerd met zonnepanelen. Dit is een kwart van het totaal aantal gezinnen.

‘Zon-delen’

Vooral particuliere daken zijn momenteel populair voor zonnepanelen, omdat ze daar rendabel zijn zonder subsidie. ODE verwelkomt verder de piste van het “zon-delen”, om collectieve investeringen in zonneprojecten te stimuleren.

“Het idee om investeren in zonnepanelen op een ander gebouw makkelijker te maken is bijzonder interessant voor de burger zonder eigen zonnig dak.”, zegt Bram Claeys, algemeen directeur van ODE, “Wij moedigen de minister aan hier snel werk van te maken, en zo nieuwe mogelijkheden te creëren voor collectieve PV-installaties. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld gemakkelijker samen investeren en genieten van de opbrengst van een PV installatie op het dak van de school van hun kinderen.”

Daarnaast vraagt de sector dringend extra inspanningen voor PV-installaties bij bedrijven, ook daar liggen nog heel wat ongebruikte goed geschikte daken. Nochtans lag de groei daar de laatste jaren stil. We verwelkomen de aandacht hiervoor in het zonneplan..

Klimaatdoelstellingen

Het is zonneklaar dat een forse groei van zonne-energie nodig zal zijn voor de Vlaamse klimaatdoelstellingen. “We verwelkomen de hogere ambities en positieve maatregelen voor zonnepanelen om de marktgroei terug op de rails te krijgen richting 2020 en verder”, zegt Jo Neyens, secretaris van PV-Vlaanderen. “Een jaarlijkse groei van minstens 300 MW per jaar is nodig en bovendien goed realiseerbaar.”

Als de zon te veel of te weinig schijnt, zullen we in de nabije toekomst betaalbare batterijen kunnen installeren om bij te dragen aan het goede beheer van het elektriciteitsnet.

Het volledige zonneplan van minister Tommelein kan u hier bekijken, de presentatie vindt u hier.

Bron: persbericht PV Vlaanderen

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

13 reacties

 1. Ik heb zonnepanelen en wordt nu gestraft omdat ik 0 gebruik hen. Vroeger moest ik ook bijna niets betalen en nu hebben ze met een of andere truk gemaakt dat ik 450 € ga moeten betalen per jaar! Dus raad ik iedereen af om nog zonnepanelen te plaatsen.
  Laatst las ik nog in de krant dat de prijzen vooral voor de laaggebruikers weer zal stijgen. Hier worden weer de mensen met zonnepanelen geviseerd! Laat jullie dus niet vangen. Tommelein wil panelen laten leggen en nadien laten belasten.

 2. Voor men zonnepanelen plaatst leest aub. eens goed wat in de Vreg berichten staat betreffende de prosumenten tarieven. Het is pure diefstal. Zij weten, dat moet men immers melden, hoeveel uw zonnepanelen max. opbrengen. Veel mensen hebben een omvormer die meestal wat meer aan kan om eventuele overbelasting te vermijden en vroege slijtage van de omvormer te voorkomen. Toch passen ze het vermogen van de omvormer toe wetende dat die maximale waarde zelden of uiterst weinig bereikt. Dat is bewust de leveranciers hun kas vullen met de zogenaamde winsten die men met zijn panelen maakt! En zoals reeds gezegt, voor stroom waar EANdis en consoorten niet voor moeten doen. Hopelijk komen er zo vlug mogelijk goedkope oplaatbare batterijen dat men geen stroom meer moet terug naar het net steken.

 3. Als prosumententarief verboden is in Europa , waar ligt Vlaanderen in Europa ? Ergens in de bergen of in grotten tussen de rotsen of in Texas ?
  Kort en bondig gezegt papieren mafia voor groene energie.

 4. Denk dat je zot moet zijn om het nu nog te doen. En dan verkondigt hij doodleuk dat de prijs gaat dalen van je verbruik, als je ziet dat de prijs zelf van de electriciteit niet de grote kost is, maar allerlei heffingen, taxen en distributie toestanden. EN danvergeten we zolang het nog niet afgeschaft is het prosumenten tarief….
  Die Tommelein kan ook niet goed rekenen vrees ik.
  Beetje veel zever in pakjes als je het mij vraagt.

 5. Over het prosumententarief hoor je minister Tommelein niet reppen , maar als je echt je rekening maakt zal je in Belgie bijna nooit iets overhouden …als nadien een financiele kater !!!Onze politiekers zijn onbetrouwbaar ( zijn stromannen en zitten in beheerraden ) want weldra schudden ze weer een nieuwe taks uit hun mouw !!!!!! Heb er zelf al 7 jaar ervaring mee …

 6. Mensen investeren in zonnepanelen hier is niets mis mee ,maar het is een verhaal wat alleen maar voordelen heeft volgens de minister?
  Wanneer men het wat nader bekijkt dan is er toch een groot ??
  Voorbeeld:
  Modaal gezin 2VW + 2kinderen elektriciteit verbruik 4000 kwh/jaar
  Men plaatst een PV installatie van 4500 Wpiek met een gemiddeld rendement van 90% over 20 jaar geeft 4000kwh AC vermogen per jaar
  Juist de behoefte van het gezin.
  Installatie kost 6000 € /4% rendement/jaar /dit geeft een afschrijving van 18 jaar vooralleer men winst maakt op je verbruik.
  Vergeet ook niet dat de omvormer na 10jaar vervangen dient te worden ,kost prijs 20% van installatie kost 1200 € + werkuren.
  Gemeenten hebben geld nodig ,verhoging kadastraal inkomen met PV installatie ???

 7. Hij kan wel de BTW verlagen naar 6% voor een verbruik lager dan 4000 kwh (modaal gezin )
  boven deze waarde mag van mij 30% BTW berekend worden!

  En hier kunnen politiekers wel iets aandoen!

  Wie zuining omspringt met energie wordt op deze manier beloond ,en dat is logisch voor wat oord wat!

  PS:het Prosumententarief is in strijd met Europese regels ,discriminatie tov andere gewesten in België !

 8. prosumententarief : verboden door europa , ze leggen het gewoon naast zich neer,als mijn omvormers stuk gaan ga ik mijn installatie aan het containerpark afleveren !!!

 9. heb mijn afrekening gekregen ,moest 450 euro betalen omdat ik o verbruik heb door mijn panelen.als ik dan mijn jaarlijks onderhoud en verzekering erbij tel 380 euro blijft er van winst niets over , ik raad het momenteel af om zonnepanelen te plaatsen. eandis verdiend er twee keer aan .

  1. Aan “fauconnier” i.v.m. zijn/haar 380 € voor jaarlijks onderhoud en verzekering : zonnepanelen hoeven geen onderhoud (=?), de mijne liggen er al 5 jaar zonder onderhoud en nog steeds het zelfde hoog rendement, én, welke verzekering ? Als je aan je brandverzekeraar meldt dat je zonnepanelen hebt dan zijn die zonder extra premie meer verzekerd tegen brand, stormschade, enz.
   Nog een opmerking voor vele “replyers” : a.u.b., doe eens wat meer moeite qua spelling en zinsbouw . Het is verschrikkelijk om jullie teksten te lezen !

 10. Ik vraag mij alleen af hoe lang het gaat duren voor wij op één of andere manier weer bedrogen gaan uitkomen.

  Bij de eerste generatie van de zonnepanelen overheidsreclame hebben de subsidies niets dan een extra kost aan de gezinnen veroorzaakt.

  Ik zie dit opnieuw gebeuren.
  Ik ben op dat vlak het vertrouwen een beetje kwijt.

 11. Alles positief voor de regering (klimaatdoelstelling) , de producenten van de panelen en de energieleveranciers. Maar vergeet er zeker niet bij te zeggen dat de consument het prosumententarief moet betalen op het maximum vermogen van de installatie (wat bijna nooit behaald wordt ). De stroom die men meer opwekt dan verbruikt daar betaalt men dus ook voor, alhoewel de energieleverancier die kan doorverkopen ZONDER dat hij daar ook maar enige kosten aan heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS