Sneeuw op mijn zonnepanelen, wat nu?

Sneeuw zonnepanelen

Sneeuw op mijn zonnepanelen, wat nu?

Voor het eerst deze winter werd Vlaanderen onder een sneeuwtapijt bedekt. Dit mag dan wel voor prachtige plaatjes zorgen, maar wat zijn de gevolgen voor uw zonnepanelen?

Snow_solar_2

Uiteraard is een sneeuwlaag nefast voor het rendement van uw zonnepanelen. Daarom stelt de prangende vraag zich of het noodzakelijk is om de sneeuw van uw panelen te verwijderen.

Is het zinvol om na elke sneeuwbui op uw dak te kruipen?

Helaas bestaat er geen pasklaar antwoord. Uiteraard heeft u in een zonnepaneleninstallatie geïnvesteerd om het hele jaar door te kunnen genieten van groene energie. Langs de andere kant wilt u geen overbodige risico’s nemen door op uw (spekglad) dak te kruipen.

Indien er slechts een dun laagje sneeuw ligt dat volgens de weersvoorspellingen snel zal smelten, onderneemt u beter niets. Van zodra de temperatuur toeneemt, zal de sneeuw snel verdwijnen voor de zon. Uw energieverlies zal met andere woorden beperkt zijn.

Wanneer er sprake is van een dik pak sneeuw en het er naar uitziet dat dit geruime tijd zal blijven liggen, bestaat het risico dat uw zonnepanelen een tijdlang geen elektriciteit zullen opwekken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Lees hieronder welke stappen u best kan ondernemen.

Wat zijn de gevaren?

Bij zware sneeuwval dient u voor uzelf uit te maken of het verstandig is om de sneeuw te trotseren. Het is immers niet zonder gevaar om een besneeuwd glad dak te betreden. Bovendien bestaat het risico dat wanneer u vlijtig met een ijskrabber of bezem aan de slag gaat, u de zonnepanelen beschadigt. Ook het schoonspuiten van uw zonnepanelen (vorming ijslaag) of het gebruik van zout (aantasting dak) zijn absoluut geen goede oplossingen.

Welke middelen zet u in?

Photovoltaikanlage von Schnee befreien - Solarzellen

Schoonspuiten van uw panelen of gebruik van zout zijn dus absoluut uit den boze. Bezems of ijskrabbers laat u best ook achterwege.

Maar welke middelen zet u dan wel in?

Indien u beslist om uw zonnepanelen zelf sneeuwvrij te maken, kan u best gebruik maken van een aftrekker of van een zachte uitschuifbare dakhark.

Indien u geen risico’s wenst te nemen of u bang bent om uw zonnepanelen te beschadigen, kan u ook een specialist inschakelen.

Wat zijn de gevolgen voor de elektriciteitsproductie van uw zonnepanelen?

Bij lichte sneeuwval zal het rendementsverlies beperkt blijven. Het financiële verlies dat hieraan gekoppeld is weegt echt niet op tegenover de risico’s voor uzelf als persoon alsook voor mogelijke schade aan de zonnepanelen.

Bij zwaardere sneeuwval die langer dan een aantal dagen aanhoudt kan het wel de moeite lonen om de sneeuw te verwijderen. Wees echter voorzichtig en maak gebruik van de hierboven omschreven methoden.

Vragen over uw zonnepanelen?

Onze specialisten helpen u graag verder. 

Share this post

Comments (8)

 • francis frans Reply

  volgens mij is het best om de sneeuw te laten liggen; tenzij het voor lange tijd is.
  bij dooi schuift het sneeuwtapijt langzaam naar beneden en dit is de ideale en gratis reiniging van de panelen!!!

  30 januari 2019 at 19:25
 • Jacobs Reply

  Mijn hellinghoek is 30° en daardoor brengen ze in de winter zowiezo al weinig op. Voor die enkele centiemen per jaar dat ik verlies door de sneeuw ga ik niet mijn dakraam open doen en warmte langs daar laten ontsnappen om op mijn dak te raken.

  30 januari 2019 at 10:39
 • Lateste Hugo Reply

  beste
  Wij hebben 30 panelen liggen in één blok en een borstel uitschuifbaar tot 7m.Begin bovenaan en veeg de sneeuw tot op het volgende paneel .als alle bovenste panelen bloot zijn (liefst bij zonneschijn zoals vandaag dan begin je aan de tweede rij.Het water dat zeer snel gevormd wordt door kleine restjes komt op je tweede panneel terecht en maakt het mogelijk samen met het gewicht van de eerste paneel dat alles naar beneden komt zonder dat je n og veel moet vegen .Dus een beetje geduld en je ziet het wel :de rest van de panelen komt sneeuwvrij zonder vegen .Het gewicht van de sneeuw ,water en de zon doet de rest

  17 januari 2016 at 13:41
  • Ilumen Reply

   Beste Hugo,

   Bedankt voor je reactie.

   Ook dit is inderdaad een goede manier om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken!

   Pas je deze procedure ook toe wanneer er enkele dagen op rij veel sneeuw valt?

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets

   18 januari 2016 at 10:11
 • Mavi57 Reply

  Als de hoek vande panelen >30° dan komt de sneeuw wel gemakkelijk naar beneden als de zon een beetje schijnt.

  17 januari 2016 at 10:24
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Bedankt voor je reactie!

   De hellingshoek van de zonnepanelen speelt inderdaad een belangrijke rol in de mate waarin de sneeuw van de panelen kan afglijden. Zonneschijn kan, zeker bij lichte sneeuwval, wonderen doen!

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets

   18 januari 2016 at 10:17
 • Hans Reply

  Ik maak mijn zonnepanelen al jaren sneeuwvrij.
  Daardat deze bij mij vlot toegankelijk zijn, maak ik deze vrij van sneeuw met behulp van een aftrekker.
  Als er eventueel nog wat ijs achter blijft is dat geen probleem. Van zodra de zon begint te schijnen, smelt dit er direct af.

  17 januari 2016 at 09:51
  • Ilumen Reply

   Beste Hans,

   Bedankt voor het delen van jouw ervaring.Het is fijn om te lezen dat je op een vlotte manier sneeuw van je zonnepanelen kunt verwijderen zonder dat je hiervoor enig risico moet nemen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets

   18 januari 2016 at 10:13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *