Elektriciteitsmeter
Software nieuwe digitale meter niet tijdig operationeel voor uitrol

Op 1 januari 2019 start de uitrol van de nieuwe digitale meters in de Vlaamse huishoudens. Het ziet er echter naar uit dat de eigenaars van deze meters niet vanaf dag één een beroep zullen kunnen doen op alle mogelijke functionaliteiten.

Elektriciteitsmeter

Volgens De Standaard is het immers nog even wachten op een aantal apps die een grote meerwaarde kunnen vormen, zoals bijvoorbeeld een app die het mogelijk maakt de overproductie van zonnepanelen te verkopen. De reden hiervoor is vertraging bij softwareleverancier Atrias. De software voor de digitale meter had halfweg juni 2016 reeds klaar moeten zijn en is bedoeld als een centrale databank die meterstanden en andere informatie uitwisselt tussen de distributienetbeheerders en energieproducenten. Vermoedelijk zal de nieuwe software pas klaar zijn in 2020.

Digitale meter niet verplicht?

De software zal met andere woorden niet klaar zijn bij de start van de uitrol van de digitale meters op 1 januari 2019. Voor Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) staat het vast dat de digitale meter niet verplicht mag worden zolang de nieuwe software niet operationeel is. “Zolang dit niet is uitgeklaard en de Vlaming niet weet wat de impact op zijn stroomfactuur is, is het onverantwoord te starten met de uitrol van de digitale meters”, klinkt het.

In een reactie gaf Vlaams Energieminister Bart Tommelein reeds aan dat hij aandringt op meer spoed maar ook dat hij geen bevoegdheid heeft over de netbeheerders. Hij is alvast vragende partij voor een nieuwe kosten-batenanalyse.

Bron: De Standaard, 26 april 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. Vraagje over de werking van de digitale meter:

  Zenden de digitale meters continue elektromagnetische straling (Wi-Fi, Bluetooth, ..) uit of worden de signalen doorgegeven via de energiekabels?

  Bij mij thuis worden alle nieuwe stralingsbronnen uitgezet en slecht ingeschakeld bij echt noodzakelijk gebruik. Stralen deze meters dan moet men deze principieel kunnen weigeren.

  1. besten die meters stralen continu straling uit, zodat ze altijd weten hoeveel en rond welk tijdstip u meer verbruikt, ik heb papieren van verschillende landen en die zeggen allemaal het zelfde, digitale meters zijn zeer schadelijk voor de gezondheid

   1. Bedankt voor de reactie. Als dat werkelijk zo is dan moeten deze principieel kunnen geweigerd worden.

 2. Uit het bovenstaande artikel :
  ” … Tommelein reeds aan dat hij aandringt op meer spoed maar ook dat hij geen bevoegdheid heeft over de netbeheerders …”.
  Tommelein heeft geen bevoegdheid over de netbeheerders.
  De slimme meter is eigendom van de netbeheerders.
  Wie is er dan eigenlijk vragende partij om de slimme meters te plaatsen : de energieminister van dienst of de netbeheerders?
  Indien de netbeheerders vragende partij zijn, en ik zie niet waarom Tommelein vragende partij zou zijn, dan is Tommelein enkel hun spreekbuis?
  Indien hij enkel spreekbuis is : waarom volgt hij de netbeheerders?
  Maw wat zit er in voor Tommelein/partij/regering?
  Ze zullen toch zo maar niet de marionet spelen?
  Juist! Meer van onze centen naar de kassa van de regering voor een slimme meter voor de netbeheerders die er ook meer zullen aan verdienen.
  En toeval wil dat de software nog niet klaar is ivm het verkopen van de stroom opgewekt door de zonnepanelen.
  Wat? In 2016 had de app moeten klaar zijn, maar enkel in 2020 zal dit klaar zijn. Ongelooflijk toch?
  Oh ja : de eersten bij wie ze slimme meters zullen installeren is bij …. jawel : de zonnepanelen eigenaars.
  Kwestie van bij deze mensen nog minimum een jaar de
  stroom te stelen, indien de app in 2020 al klaar zou zijn.
  Oh en nog iets : de slimme meter wordt geïnstalleerd op onze kosten, zonder toeters nog bellen (dixit Tommelein).
  Indien je de meter wil slimmer maken, moet je dus eerst een app kopen …
  Dwz dat de zonnepanelen eigenaars tot minimum 2020 gratis stroom afgeven (met de slimme meter – geïnstalleerd in 2019 – kunnen ze ondertussen zien wie wat produceert en eventueel nog wat rommelen met de software) en indien de software dan klaar zou zijn, kunnen we dus de app kopen om de overproductie te verkopen.
  Volgens mij zal de kost van de app gelijk zijn aan de gemiddelde overproductie. Dit is logisch als je al die jaren hebt moeten werken aan een app. De kosten moeten eerst terugverdiend worden.

 3. Dat ze de mensen de keus laten.Mijne meter die al vele jaren oud is en doet het nog perfect en zo kan ik nu stroom sparen om in het najaar electris te verwarmen. Met mijn zonnepanelen kan ik nu ook alles perfect aflezen
  Wat goed is blijf daar vanaf ik ben content wat ik heb.

 4. geen probleem, mijn contract loopt nog 14 jaar wat betreft terugdraaien van de oude meter. tot zolang komt er hier geen digitale meter binnen.

  1. ik hen nog een contract van 12 jaar, dus er komt GEEN andere meter, en ook die digitale meters zenden constant straling uit, zeer slecht voor de gezondheid, maar daar word niets van gezegd, dus geen digitale meter

 5. Onze minister Tommelein heeft geen bevoegdheid over de netbeheerder. Anderzijds is de meter wél van de netbeheerder. Hoe kan die dan beslissen over de teller van de Vlaming die eigenlijk van de netbeheerder is. De enige die (een systeem dat nog niet op punt staat) moet betalen is de Vlaming. Maar geen gekommer, over 5 a 10 jaar is er misschien wel een teller die op punt staat. En dan mogen we er weer eentje kopen. Ik zou zeggen: leggen als de kippen. Over 10 jaar staan we enkele miljarden Euro aan studie’s verder, en weer een andere minister met andere visie. En dan….. zijn onze zonnepanelen versleten, en moeten we ze laten recycleren, weer leggen als de kippen… Hernieuwbare energie? NOOIT MEER!

 6. Software die waarschijnlijk 3 jaar later klaar gaat zijn, een minister die voluit gaat voor de slimme meter omdat volgens hem deze cruciaal is voor het energiesysteem van de toekomst en aandringt op meer spoed maar toegeeft dat hij dit niet in de hand heeft omdat hij geen bevoegdheid heeft over de netbeheerders. Bovendien is hij vragende partij voor een nieuwe kosten-batenanalyse alhoewel het contract al is toegewezen aan IBM en Sagemcom. De waarde van dit contract wordt niet bekendgemaakt waar wordt geschat op 1,5 miljard euro (gespreid over 15 jaar) en waarvan de minister toegeeft dat deze schatting in de toekomst nog geactualiseerd zal worden. Elke CEO van gelijk welk bedrijf dat op zulke wijze beslissingen neemt staat binnen de kortste keren aan de deur.

 7. zoals gewoonlijk hier in belgié deugt er weer niets van, die meters dienen enkel om de mensen weer op kosten te jagen, en zijn zeer ongezond

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS