digitale meter zonnepanelen
Stand van zaken digitale meter volgens energieregulator VREG

De opstart van de uitrol van de digitale energiemeter in Vlaanderen is uitgesteld naar 1 juli 2019. Energieregulator VREG houdt momenteel een publieke bevraging om de nettarieven tot aan uw eerste meteropname na 31 december 2019 op dezelfde manier te factureren als vandaag.

digitale meter thumb

In dit voorstel betaalt u tot dan het prosumententarief, ook al heeft u een digitale meter. Uw nettarief blijft tot dan ook gebaseerd op uw nettoverbruik. Pas na afloop van de publieke bevraging neetmt de VREG hierover een definitieve beslissing.

Als de beslissing wordt genomen zoals voorgesteld in de bevraging blijft de situatie tot dan ongewijzgd. Dit wil zeggen dat een prosument het prosumententarief betaalt en als hij nog elektriciteit van het net afneemt, distributienettarieven op basis van netto-afname.

Bron: website VREG

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. door wie wordt emiel gesponsert of betaald?
  sorry maat maar in diee onzin gaan er niet veel meer geloven.
  we zijn al te dikwijls gekloot.

 2. miserie begint wanneer het digitaal wordt,voorbeelden zat.
  mij maken ze hierover niets meer wijs,controle daar draait het om niet om gemak of voordeel voor de klantan

 3. Graag huidige systeem behouden. Ik heb geïnvesteerd om te zorgen dat mijn persoonlijk verbruik zou dalen en vind het dus normaal dat de terugdraaiende meter behouden zou blijven. Verder hoef ik al de technische snufjes niet van de nieuwe meter. Nu is het duidelijk voor mij, maar laat aan iedereen de keuze voor welke optie zij willen kiezen. Gaat de overheid binnenkort ook beslissen met welke auto wij moeten rijden? Dat de overheid in het verleden zijn subsidies verkeerd heeft ingeschat, moet en kan niet terugbetaald worden door de brave burger die toen geïnvesteerd heeft. Misschien wat minder focussen op de burger, maar op de grote bedragen aan subsidies die aan bedrijven wordt gegeven.

  Oplossing : software van de nieuwe digitale meter aanpassen of oude meters behouden

 4. Nog maar eens mijn eerder commentaarn.a.v. het voortdurend misverstand over die aankomende digitale meters : De digitale meter zou “kwartier-integratie” doen d.w.z. per kwartier het verschil maken van de kWh die men afhaalt van het net en de kWh die men terugstuurt. Het communicatiesysteem verbonden aan de meter stuurt dit dan door naar de centrale computer van de netbeheerder. Tot nog toe, met de terugdraaiende teller gebeurt die “integratie” slechts een keer per jaar. Hierdoor kon men in de zomer een kWh-saldo opbouwen om het vervolgens in de winter terug te nemen. Als die 2 in evenwicht staan, heb je op jaarbasis geen verbruik gedaan en dan betaal je ook niet mee voor de kosten van het net. Anderen moesten dan in uw plaats betalen, en dat is niet eerlijk. En dat is dan ook de reden geweest voor de invoering van het forfaitaire systeem prosumententarief. Met de digitale meter zal iedereen dus correcter gaan betalen voor zijn netgebruik en geen “profitariaat” meer van de ene ten opzichte van de andere. Het is dan ook in ieders belang (en billijk) dat je zelf verbruikt op het ogenblik dat je PV-installatie produceert. Helaas minder interessant voor ons als PV-eigenaars aangezien de geproduceerde kWh minder betaald worden dan de geconsumeerde, … Maar men moet de waarheid voor ogen durven zien : het elektriciteitsnet moet ook aangelegd en onderhouden worden, en gratis bestaat niet. Alleen toen in de tijd van sinterklaas of van ome Steve en tante Freya bestond gratis !

  1. Beste, je kan onmogelijk al de energie die je produceert op dat ogenblik verbruiken. Zonnepanelen geven in de zomer, je warmtepomp vraagt energie in de winter. Ook je huishoudtoestellen werken intermiterend. Terwijl je panelen 1000 w produceren gedurende de 3 uur (dus 3000Wh) dat je wasmachine of vaatwas draait (verbruikt ongeveer 1600 Wh), vraagt het toestel soms meer (o.a. om het water te verwarmen (2000 W) gedurende korte tperiodes ( 3 x 15 min) en vraagt daarna minder tijdens het draaien (100 W). Gemiddeld lijkt het alsof beide mekaar ruim compenseren, maar als je alles nouwkeurig optekent, kom je tot de vaststelling dat je afwisselend in het net steekt om het enkle minuten later terug op te halen. Dat gebeurt feilloos met een terugdraaiende teller. Met de nieuwe meter zou je veel meer gratis in het net steken en tegen de volle pot enkele minuten later terug ophalen. Volgens mijn metingen zou je nog extra uit het net moeten halen. Het saldo van 1400 Wh werd tijdens mijn gedetailleerde metingen herleid tot amper 800 Wh.
   Met het feit dat ik een billijke vergoeding moet betalen voor het gebruik van het net als buffer, kan ik leven. Geef mij maar de terugdraaiende meter. Zo worden we toch wat minder bestolen.
   Nog een laatste bedenking: mensen met zonnepanelen gaan het net niet meer maar wel minder belasten. De door mij opgewekte groene energie wordt door mijn naaste geburen (die geen zonnepanelen hebben) eerst verbruikt. De stroom vanaf de cabine wordt aldus beperkt! Ook de transportverliezen zijn hierdoor kleiner. Wie profiteert van wie eigenlijk?

 5. Voor ons gaat de zon niet meer gratis op.
  De vervuller betaald.
  Alles in Vlaamse handen het zal veel beter zijn?
  Moeten wij nog geloven in onze politieke bestuurders?
  Hoop dat de rekening wel zal komen in Mei 2019.
  Beloftes.

 6. Ik ben ook van mening dat de terugdraaiende teller behouden moet blijven. Ik heb geen boodschap aan de digitale meter. Alleen de producenten van dat toestel evenals lobbyers en de electriciteitsproducenten lachen in hun vuistje. De kleine man die zonnepanelen plaatste, wordt bestolen.
  De Creg stelt aan de bezitters van zonnepanelen voor om hun productie van zonneenergie zoveel mogelijk te gebruiken op het moment dat er veel productie is. Mooie redenering voor de armen van geest. In de zomer als er veel productie is moet er in huis niet worden verwarmd (dus weinig energieverbruik!). In de winter daarentegen draait de verwarming op volle toeren en staat ook de verlichting veel langer aan. Hoe rijm jke dit met de visie van de Creg?

 7. Waarom zou een KWH geproduceerd door een ‘kleine’ producent niet aan het ‘dagtarief’ op het net komen als hij niet door de producent wordt gebruikt . Elke KWH bij afname van het net gebeurt toch ook aan het tarief van de dag van afname. Engi en consoorten geven geen enkele KWH gratis af want de kosten voor sociale tarieven worden open gesmeerd en door alle consumenten betaald. De consumenten worden tot vandaag toe aangepord om zonnepanelen te leggen omdat zij ook een belangrijke rol kunnen spelen in de toename van alternatieve energie. Uitgerekend diegenen die daarop inspelen zullen morgen de sigaar zijn bij het afschaffen van de terugdraaiende meter.

 8. Dit is pure contractbreuk.
  Ik heb 6 jaar geleden geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepomp en een baten analyse uitgevoerd op basis van een periode van 20 jaar.
  De eerste contract breuk is er geweest bij de invoering van de prosementen tarief.
  Voor mij een verlies van 900 €/jaar, dus op 17 jaar meer dan 15.000 €!
  Een warmtepomp verbruikt elektriciteit tijdens de winter en de terug draaiende teller in de zomer zorgt voor de compensatie.
  Met de digitale meter zonder compensatie zijn alle mensen die geïnvesteerd hebben in een warmtepomp het slachtoffer!

 9. Graag de terugdraaiende teller behouden ,dat maakt het voor iedereen eenvoudig .
  Iedereen het zijne ,we leveren nu al electriciteit zonder enige vergoeding ?

  Dat zou ik ook graag hebben .Wie niet

  Oplossing : software van de digitale meter aanpassen . Of mag dit niet van Europa .

 10. 4 jaar geleden heb ik mazoutketel vervangen door warmtepomp lucht-lucht. kostprijs 28.000 euro plaatsing.
  heb voor 8 kw panelen op mijn dak. nu voor het moment zit ik aan min 4.200 kwh die ik moet opgebruiken voor 4 januari 2019 omdat het weer beter en beter wordt. ik krijg deze nooit op . ik schenk dus +/- 3000 kwk gratis aan eandis, want mijn teller wordt terug op nul,zero plaatst. toch moet ik 854 euro betalen voor gebruik van het net(afhankelijk van het aantal zonnepanelen) ik heb al kabels naar mijn gebeuren geplaatst voor verbruik. Mijn verwarming staat permanent op 24 graden met open buitendeuren. Mijn volgende aankoop in een elektrische wagen om het gratis schenken van elektriciteit te beperken aan eandis. Als de digitale teller niet meer terugdraait heb ik 3 dubbele kosten ten voordele van de staat. 1. kosten van, warmtepomp (waar ik geen subsidie heb gekregen (omdat deze op radiatoren staan en geen vloerverwarming) 2. verlies van terugname van het net. 3. blijven van premie van 854 euro om het net te gebruiken.
  Ik verhuis uit dit apenland. Belastingverlaging, met inkomen, neen meer uitgaven voor de mensen die geïnvesteerd hebben. Ik het in Frankrijk iets gekocht. elektriciteit 6 eurocent/ Kwh (belgie 32 eurocent/Kwh).
  Freya Van De Bosche (spa) heeft destijds certificaten gegeven aan landbouwers die bijna gratis elektriciteit krijgen maar toch de subsidies ontvangen van de belasting betaler.
  met dit heb ik het gezegd. Schaam U .

 11. Wie geraakt nog wijs in dat kluwen. Ik heb geleerd dat een complex altijd meer geld kost dan een éénvoudig. Met de digitale meter krijgen we blijkbaar een complex systeem…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS