Energiefactuur
Stijgende energieprijzen: wie voelt de impact?

De laatste maanden is er op de groothandelsmarkten een felle stijging van de elektriciteitsprijzen vast te stellen. Energieleveranciers rekenen die hogere prijzen door aan wie een variabel energiecontract heeft of een nieuw energiecontract afsluit. De hogere prijzen zijn er niet enkel in België en Vlaanderen, maar in heel Europa.

De energiefactuur bestaat uit 3 grote delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De prijsstijgingen beïnvloeden enkel het deel ‘energiekost’ rechtstreeks. In augustus 2021 is het deel ‘energiekost’ in Vlaanderen ruim 40% van de elektriciteitsfactuur.

Meer dan 1.000 euro per jaar

opbouw energiefactuur

Opbouw elektriciteitsfactuur gezin in augustus ‘21 (jaarverbruik 1.600 kWh dag en 1.900 kWh nacht)

In augustus steeg de gemiddelde elektriciteitsfactuur in Vlaanderen tot boven de 1.000 euro per jaar. Dat is 100 euro meer in vergelijking met bijvoorbeeld januari 2018 en 50 euro meer dan in januari 2019.

Het is niet de eerste keer dat een gezin voor elektriciteit meer dan 1.000 euro betaalt. Maar wel de eerste keer dat het deel energiekost zo hoog is. De cijfers in onderstaande grafiek zijn een mix van vaste en variabele contracten. Nam u in augustus 2021 een vast elektriciteitscontract? Dan betaalt u gemiddeld 1.062 euro (waarvan 471 euro voor de energiekost). Voor een variabel contract betaalt u gemiddeld 979 euro (waarvan 403 euro voor de energiekost).

Evolutie prijzen stroom

Evolutie elektriciteitsfactuur gezin (jaarverbruik 1.600 kWh dag en 1.900 kWh nacht)

Wie voelt de impact van de prijsstijging?

In Vlaanderen heeft 71% van de gezinnen een vast elektriciteitscontract. De prijs van de elektriciteit verandert niet tijdens de looptijd van het contract. 29% heeft een variabel elektriciteitscontract. Bij die gezinnen schommelt de prijs mee met de stijgingen en dalingen van de markt.

Elk gezin in Vlaanderen kan gratis van energieleverancier of energiecontract veranderen. U moet daarbij wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand.

Met de V-test van VREG kan u steeds simuleren welk energiecontract het goedkoopst is voor uw situatie.

Bron: VREG Nieuwsbrief, 23 september 2021

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

Eén reactie

  1. Het is een manipulatie meer niet .Idem grondstoffen .Men weet altijd alles maar men doet er niets aan ?? Eigen belangen ?
    Beter terug naar Corona leven alles terug beginnen produceren in Europa . + kernenergie maar dat wisten we al intussen
    alleen nog niet de groene dictatuur ,maar dat komt nog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS