Hoogspanning
Stroom fors duurder dan in buurlanden

De groothandelsprijs van elektriciteit die vandaag geleverd wordt, is gestegen tot 185 euro per megawattuur. Dat is fors meer dan de voorbije maanden, toen de prijs schommelde tussen 70 en 80 euro met uitschieters tot 120 euro. 

Hoogspanning

Het gaat om de op een na hoogste piek ooit. De prijs is het hoogst tussen 18 en 19 uur. Bij sommige energiecontracten van gezinnen en bedrijven worden deze prijzen mee ingecalculeerd in de eindfactuur, aldus De Tijd.

De prijspieken staan in schril contrast met die van de buurlanden. In Duitsland (55 euro) en Nederland (66 euro) liggen de prijzen meer op het niveau van de rest van de maand. Alleen in Frankrijk (115 euro) liep de prijs deze week op, maar minder uitgesproken dan in ons land.

De prijspieken zijn het gevolg van krapte op de elektriciteitsmarkt. Het aanbod wordt beperkt door de problemen in de kerncentrales, terwijl de vraag in ons land en Frankrijk stijgt door de lagere temperaturen.

Er is nog een reden: de zogenaamde loopflows. Dat zijn elektriciteitsstromen uit het noorden van Duitsland die via de hoogspanningslijnen van de buurlanden, waaronder België, naar het zuiden van Duitsland vloeien. Het land bezet zo een deel van onze hoogspanningslijnen, waardoor België minder stroom kan importeren en de prijzen stijgen.

Bron: Gazet Van Antwerpen, 21 november 2018

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

4 reacties

 1. het beste is misschien dat we eens naar Brussel moeten gaan zoals de Fransen gedaan in hun hoofdstad hebben gedaan tegen de hoge brandstofprijzen . Dit heeft toch geleid dat de brandstofprijzen in 2019 niet zullen stijgen .Deze regering kost ons enkel geld meer en meer SCHANDE

 2. ik vind het hier in Belgié niet meer normaal wat een verschil met de buurlande het is mischien eens goed dat we samen naar Brussel trekken voor ons ongenoegen te uiten zoals de fransen gedaan hebben tegen de verhoging van de brandstof prijzen Dit heeft er toch toe geleid dat er in 2019 geen verhogingen komen het enige wat we met deze regering hebben is Betalen , betalen , Betalen ……

 3. hier heb ik maar 1 opmerking over
  gebrek aan lange termijnvisie en sabotagepraktijken die de consument toch betaald.
  de problemen waar we nu mee geconfronteerd hadden gemakkelijk vermeden kunnen worden,
  moest de politiek vooruitziend zijn en overeenkomen.
  we weten ondertussen allemaal dat de kerncentrales einde levensduur zijn en toch blijft men maar kibbelen met alle gevolgen vandien.
  elk bedrijf dat zulk beleid voert gaat overkop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS