Energiefactuur
Stroomprijs afgelopen jaar gemiddeld met 11,5% gedaald

De stroomfactuur van een gemiddeld gezin in België is vorig jaar gemiddeld met 11,5% gezakt. Dat blijkt uit gegevens van de federale energieregulator CREG.

Aan het gangbare tarief van januari 2020 betaalt een gezin met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh) 915 euro aan stroom per jaar. Dat is 119 euro of 11,5% minder dan de 1.033,91 euro van 2019.

Kerncentrales

Naar verluidt heeft het verschil op de elektriciteitsfactuur onder andere te maken met de opstoot van de elektriciteitsprijzen na het nieuws over scheurtjes in de kerncentrales van Tihange en Doel in het najaar van 2018, wat uiteraard zijn gevolgen had voor 2019. Afgelopen jaar verschenen er geen dergelijke berichten waardoor een nieuwe opstoot uitbleef.

“Hiernaast kan de daling ook worden toegeschreven aan de relatief goede productie van windenergie”, verklaart CREG-woordvoerdster Sophie Lenoble in De Tijd. “Bovendien had ook de lage gasprijs invloed op de elektriciteitsprijs, doordat een deel van de stroom door gascentrales wordt geproduceerd.”

Bron: Tijd.be, 14 februari 2020

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

8 reacties

  1. Ik reed eerst een tiental maanden met een Kona EV en momenteel met een e-Niro.
   Het verbruik gemeten over vier seizoenen en over 17.000 km van de Kona EV was volgens de GOM van de EV zelf (netto accuverbruik) 14.6 kWh/100 km. Gemeten aan de bron (32A laadpaal met MID gecertificeerde kWh meter, dus incl. laadverliezen) 16.7 kWh.
   Ter info mijn laatste diesel (een Insignia 4×4 2liter met overgewicht) had een gemiddeld verbruik van 73,8 kWh/100 Km.
   Mijn huidige overproductie bedraagt 3.000 kWh/jaar en wekelijks laad ik aan de plaatselijke Lidl nog eens tijdens 20-30 minuten winkelen (gratis) een 15-20 kWh bij aan de semi snellader (DC50).

   Persoonlijk ken ik geen enkele benzine noch dieselauto die ik thuis gratis kan tanken met zelf geproduceerde energie. Noch ken ik een warenhuis waar tijdens het winkelen mijn benzine/dieseltank gratis aangevuld wordt met 5-7 liter benzine/diesel.

   Hoezo verbruikt mijn EV meer dan mijn diesel/benzine?

   1. En niet vergeten IvoB : je krijgt nog geld toe omdat je gedurende 20j 450E per 1000Kwh GSC krijgt. Als die 16,7 Kwh per 100Km verbruik van uw zonnepanelen komt dan moet je er niet alleen niet voor betalen, je krijgt er bovenop nog eens 7,15 € voor. Dat is bijna evenveel krijgen als een benzinerijder moet betalen. Dat kom je ook aan geen enkel benzinestation tegen. (50 l tanken en ipv 60 € te betalen 50 € van de pomphouder ontvangen).

  1. Klopt niet. Ook de netvergoedingen en prosumentenvergoeding is dit jaar gedaald.
   En wat dat laatste betreft, bij gebrek aan glazen bol kan ik daar geen zinnige reactie op geven.
   Wat ik wel weet is dat – als prosument – de elektriciteit voor mijn BEV tot 25.000 km per jaar gratis is en blijft.
   En meer als 20.000 km per jaar heb ik niet nodig, zeker niet onder de huidige omstandigheden (doe nu noodgedwongen maar 12 km per 14 dagen en keer met meer elektriciteit terug dan toen ik vertrok 🙂 ).

    1. Hoezo “hahahaha”?
     U probeert mensen angst aan te jagen op basis van uw “glazen bol” en “veronderstellingen” naar de toekomst toe?

     Bij gebrek aan een eigen glazen bol geef ik U concrete cijfers die rechtstreeks betrekking hebben op een bestaande situatie. En dat is dan uw enige (onderbouwde?) recactie?

     Ik heb trouwens al sinds 2011 een PV installatie. En ga het tweede jaar in met een BEV. Ondanks alle “tegenargumenten” (welke je nauwelijks feiten-gebaseerde argumenten kan noemen maar eerder geroep gebaseerd op “van horen zeggen” en/of angst voor een onbekende toekomst) “roep” ik nu al het negende jaar op rij – telkens ik mijn totale (SWW, CV, huishouden, mobiliteit) energieafrekening zie – “hahaha”. En dit op basis van cijfers en niet op basis van veronderstellingen of een voorspellende glazen bol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS