Student energietechnologie Pieter Bolckmans blikt terug op stage: ‘PIDbox niet zomaar een doosje’

Rani Gamby Pieter Bolckmans Thomas Moore Hogeschool stage iLumen

Student energietechnologie Pieter Bolckmans blikt terug op stage: ‘PIDbox niet zomaar een doosje’

Sinds 15 februari lopen de laatstejaarsstudenten energietechnologie Rani Gamby en Pieter Bolckmans (Thomas More Hogeschool Kempen) stage bij iLumen. Aangezien hun stageperiode er bijna op zit, laten we graag beide studenten aan het woord voor een terugblik. Eerder deze week beet Rani de spits af. Vandaag is het de beurt aan Pieter.

Foto3

Als inwoner van het veraf gelegen Rijkevorsel was het voor Pieter geen evidentie om voor een stage bij iLumen in Tessenderlo te kiezen. Vanwaar deze beslissing? “Tijdens het tweede jaar van mijn opleiding bracht ik een bedrijfsbezoek aan iLumen. De uiteenzetting van Project Manager Ismaël Ben-Al-Lal over Potential Induced Degradation (PID) sprak me bijzonder sterk aan. Ik had ook al snel het idee dat ik bij iLumen veel kon bijleren. Zij zijn een ingenieursbureau en zetten fel in op productontwikkeling, hetgeen ik al een grote meerwaarde voor mijn stage beschouw.”

DECENTRALE ENERGIEOPSLAG

Met zijn keuze voor het stageonderwerp ‘decentrale energieopslag’ begaf Pieter zich op een domein dat momenteel erg ‘hot’ is op de zonnepanelenmarkt. “Ik begon mijn stage met een onderzoek naar de mogelijkheden om als particulier of kleine onderneming zelf opgewekte zonne-energie op te slaan”, licht Pieter toe. “Ik stelde me vragen zoals: ‘Welke oplossingen bestaan er vandaag al?’, ‘Welke fabrikanten zijn hier momenteel mee bezig?’,… Ook bestudeerde ik verschillende opslagmethoden zoals flexibele opslag, DC-opslag tussen zonnepanelen en omvormer (zie Tesla Powerwall) en hybride opslag waarbij de zonnepanelen, de batterij en het huishoudelijk net gekoppeld zijn aan één omvormer.  Tenslotte vergeleek ik de voor- en nadelen van de verschillende technologieën om zo het meest geschikte systeem te bepalen voor de opslag van hernieuwbare energie.”

Na vier maanden hard labeur kwam Pieter tot enkele interessante conclusies. “Lithium batterijen blijken het meest geschikt voor hernieuwbare energieopslag, aangezien zij zeer flexibel zijn in opladen en ontladen. Bij hernieuwbare energieopslag volgen fases van opladen en ontladen elkaar soms snel op. De zon kan soms een bepaalde periode schijnen om vervolgens weer snel achter de wolken te verdwijnen. Bij iLumen realiseerde ik het flexibel energieopslagsysteem van SMA. Wel stelde ik vast dat hernieuwbare energieopslag, zeker in België, vandaag nog in zijn kinderschoenen staat. De technologie is momenteel ook nog niet aantrekkelijk op financieel vlak maar daar komt in de toekomst ongetwijfeld verandering in.”

‘PIDBOX NIET ZOMAAR EEN DOOSJE’

Voor de buitenwereld is iLumen wellicht het meest gekend omwille van zijn rendementsverhogende PIDbox. “Toen ik in Tessenderlo binnenstapte, benaderde ik het fenomeen PID nog zeer kritisch. Tijdens mijn stage hebben Rani en ik echter objectief, onder andere door zelf elektroluminantietests tests uit te voeren, kunnen vaststellen dat PID in de praktijk wel degelijk voorkomt bij zonnepanelen en dat iLumen hiervoor zeer geschikte high-end oplossingen aanbiedt.  PID bestaat en de PIDbox is niet zomaar een doosje!”

ENERGIE-ADVIES

Pieter blikt met grote tevredenheid terug op zijn stage. “Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. Dan heb ik het niet enkel over mijn eigen onderwerp, maar ook binnen domeinen als marketing en energie-advies. Zo mocht ik op regelmatige basis meelopen met de energie-adviseurs. Mijn begeleiders gaven me ook veel vrijheid waardoor ik zelf problemen leerde oplossen. De feedback was steeds ‘to the point’ en eerlijk. Dat weet ik wel te waarderen. Ook kreeg ik bij iLumen de kans om aanwezig te zijn op events zoals Batibouw, het 10 jarig jubileum van Carbomat,… Tegen alle verwachtingen in kreeg ik zelfs extra taken in de productontwikkeling. Ik was aangenaam verrast om hieraan mijn steentje te kunnen  bijdragen. ”

De wederzijdse tevredenheid tussen de begeleiders van iLumen en Pieter bleek zo groot, dat de student energietechnologie binnenkort de kans krijgt om zijn professionele carrière bij iLumen te beginnen.”Daar ben ik natuurlijk erg tevreden mee! Ik zou graag meer evolueren in de richting van het leveren van energie-advies”, legt Pieter uit. “Graag zou ik van start gaan bij de particuliere markt met de ambitie om door te groeien naar bedrijfsklanten. Verder ben ik in die mate geboeid door technologische vooruitgang dat ik op de hoogte wens te blijven van interessante evoluties. Tenslotte wil ik ook nog benadrukken dat Rani en ik dankzij onze opleiding een zeer breed spectrum hebben meegekregen en onze technische know-how ook in de praktijk hebben kunnen omzetten. Productkennis is voor een energie-adviseur trouwens ook een absolute vereiste om zich te onderscheiden.”

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *