Studenten Thomas More Hogeschool
Studenten werpen kritische blik op PIDbox

Matthias Van Meerbeek en Jorge Henderickx, studenten energietechnologie aan Thomas More Hogeschool, werpen een kritische blik op de PID-box mini van Ilumen. Zij testen voor hun bachelorproef onafhankelijk de effectiviteit van de box. “Het idee voor deze test is gegroeid uit mijn eigen interesses. Ik vind het belangrijk dat hernieuwbare energie zo duurzaam mogelijk wordt gebruikt. De PID-box is een oplossing voor ‘potential induced degradation’, ook wel bekend als PID, zodat het mogelijk is om het maximale uit je zonnepanelen te halen..

Een toets aan de werkelijkheid

Onze doelstelling was om de PID-box, de oplossing die Ilumen aanbiedt voor PID, te toetsen aan de werkelijkheid. De box is eerder al getest in situaties waar overduidelijk PID op te merken was en dat leverde erg goede resultaten op”, aldus Van Meerbeek. “Waar ons onderzoek het verschil maakt, is dat we een test doen bij 35 random gekozen installaties, waarvan de eigenaars geen bijzonderheden of verlies opmerkten. Zij waren er allemaal van overtuigd dat hun zonnepaneleninstallatie naar behoren werkte”, pikt Henderickx in.

Opmerkelijke resultaten

De resultaten spraken het idee van de eigenaars van de installaties echter tegen. “Bij elke installatie waarop de PID-box werd geïnstalleerd, was er een positief effect terug te vinden. Met andere woorden: het geleverde vermogen van alle installaties is dankzij de PID-box gestegen. Het minimum verhoogde rendement was net geen 3%, het maximum was bijna 17%. De gemiddelde verbetering van alle installaties was 7,45%”, gaat Henderickx verder.

Deze resultaten werden verwerkt in een theoretisch degradatiemodel om de ontwikkeling van PID gedurende 20 jaar te bekijken. “De gemiddelde installatie is geplaatst in 2010, wat overeenkomt met certificaten van €350/1000kWh. Indien dit gecombineerd wordt met de voorspelde degradatie, de huidige energieprijs, de gemiddelde opbrengst van een PV-installatie en de prijs van de PID-box, is de kost op minder dan drie jaar tijd terugverdiend. En dat is best indrukwekkend voor installaties waar geen verlies op te merken was zonder uitvoerige metingen.”

PID-box loont

Van Meerbeek en Henderickx zijn dankzij het onafhankelijke onderzoek heel wat conclusies rijker. “Op alle geteste installaties was een verbetering op te merken na de plaatsing van de PID-box. Er gaat dus al heel wat groene stroom verloren alvorens je zelf iets zal opmerken. Het is dus aangeraden om op elke PV-installatie, nieuw of oud, een box te plaatsen!” Ismaël Ben-Al-Lal van Ilumen vult aan: “We hebben zelf ook al eens zo’n onderzoek ondernomen en konden toen dezelfde conclusies trekken. Maar nu deze onafhankelijke studie gelijkaardige resultaten voorlegt, kunnen we met een gerust hart stellen dat onze PIDbox wel degelijk doet waarvoor hij in het leven geroepen is.”

Bron : www.bouwenwonen.net

Inmiddels is er meer bekend over PID, lees hier verder.
Verhoog het rendement alsook de levensduur van uw zonnepanelen met de PID box.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

8 reacties

 1. Waarom geen WAARBORG van 7% extra rendement geven , als u zeker zijn dat het een winst van MEER dan 7 % is volgens het studie ……
  Of het is omdat het gaat over 1 (!) studie ….

  1. Beste,

   De 7% extra rendement is een gemiddelde. Bij sommige installaties zal de rendementswinst dus groter dan 7% zijn, bij anderen dan weer kleiner. Dit heeft voornamelijk te maken met factoren zoals het type omvormer en panelen en de omgevingsomstandigheden.

   Met een PIDbox bent u hoe dan ook verzekerd van het hoogst mogelijke rendement uit uw zonnepanelen en dit gedurende hun volledige levensduur.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

 2. Beste
  Waar kan ik de bachelorproef van Matthias Van Meerbeek en Jorge Henderickx vinden. Ik ga ervan uit dat het om empirisch onderzoek gaat en er dus vergelijkende elementen zijn waartegen de PIDbox wordt afgemeten, m.a.w. op huis 1 liggen 20 panelen en huis 2 – buren – ook 20 panelen en huis 1 heeft een PIDbox en huis 2 geen Pidbox en wat is dan het meetresultaat.

  1. Geachte heer Ginckels,

   Bedankt voor uw bericht.

   Het gaat inderdaad om een empirisch onderzoek bij 31 willekeurig gekozen zonnepaneleninstallaties. Er wordt een vergelijking gemaakt van gegevens VOOR en NA de installatie van de PIDbox en dus niet met installaties in de buurt.

   Omwille van privacyredenen (o.a. klantgegevens) kunnen wij u deze bachelorproef helaas niet laten inkijken.

   Aarzel echter niet ons te contacteren bij eventuele verdere vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

   1. Da’s inderdaad jammer……ook ik ben op allerhande manieren opzoek naar meer informatie…en afhankelijk van welke berekeningstool ik gebruik op jullie site heb ik al of niet een “pid” probleem.
    Ik kom dus niet toe om te beslissen…

    1. Beste,

     Bedankt voor de update. Heeft u uw meetpunten reeds ingegeven in onze vernieuwde PV Performantie tool? Sinds kort kan u om het even welk meetpunt in deze tool ingeven om zo een indicatie te krijgen van uw rendementsverliezen.

     Link PV Performantie Tool: https://www.ilumen.be/nl/pv-performantie-tool/

     Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

     Vriendelijke groet,

     Thomas Voets
     Marketing & communicatieverantwoordelijke
     iLumen

  1. Beste Peter,

   Bedankt voor uw bericht.

   Graag verwijs ik u door de reportage die Kanaal Z onlangs over iLumen en de PIDbox maakte.

   Verder vindt u op onze website verschillende referenties terug. Ook op onze blog vindt u meer recente artikels over de PIDbox.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing- en communicatieverantwoordelijke
   iLumen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS