Studie Elia waarschuwt: “Stroomtekorten mogelijk vanaf 2025”

zon en wind

Studie Elia waarschuwt: “Stroomtekorten mogelijk vanaf 2025”

Als er tegen 2025 geen nieuwe gascentrales en windmolens bijkomen, dreigen er stroomtekorten in België. Dat schrijft netbeheerder Elia in een studie bestemd voor de vier energieministers van ons land. Zij moeten nu beslissen: snel investeringen zoeken. Of twee kerncentrales langer openhouden.

zon en wind

Elia is duidelijk in zijn rapport: als er nu nog langer geaarzeld wordt, dreigen er stroomtekorten na 2025. De sluiting van de zeven kerncentrales in Doel en Tihange kan niet opgevangen worden door de huidige energiecentrales in ons land. Er moet dringend geïnvesteerd worden in nieuwe productie.

Volgens Elia zijn er daarbij twee mogelijkheden. Ofwel sluiten de kerncentrales zoals gepland en wordt er ingezet op meer gas, wind en zon. Ofwel wordt de levensduur van twee reactoren, Tihange 3 en Doel 4 zijn de nieuwste, met tien jaar langer verlengd en blijft kernenergie de ruggengraat van onze energievoorziening.

Zelfs het openhouden van twee kerncentrales tot 2035 is niet zonder risico. De kans bestaat dat er dan in 2035 opnieuw stroomtekorten dreigen en dat er alsnog moet geïnvesteerd worden in nieuwe gascentrales, windmolens en zonnepanelen. Nieuwe kerncentrales bouwen lijkt te duur.

Investeringen nodig (volgens rapport Elia):

 • Vooral nieuwe gascentrales aangevuld met windmolens en zonnepanelen: 1 miljard euro per jaar
 • Vooral nieuwe windmolens en zonnepanelen aangevuld met gascentrales: 2 miljard euro per jaar
 • Langer openhouden twee kerncentrales aangevuld met gascentrales: 600 miljoen euro per jaar

Energiepact

Tommelein

Inmiddels reageerde Vlaams energieminister Bart Tommelein op zijn eigen website. “De studie van Elia toont duidelijk aan dat we zo snel mogelijk een energiepact nodig hebben waarin we onze energietoekomst bepalen. Anders zullen de investeringen in alternatieven voor de kerncentrales niet tijdig gebeuren”, klinkt het.

“Deze studie bevestigt wat ik al verschillende keren heb gezegd: het interfederaal energiepact moet zo snel mogelijk klaar zijn. De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie. Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan.”

De minister benadrukt nogmaals dat het energiepact voor het einde van het jaar klaar moet zijn. “Het is de hoogste tijd om duidelijke keuzes te maken. We baseren ons daarvoor niet alleen op de studie van Elia, maar bijvoorbeeld ook op cijfers van EnergyVille en het Planbureau.”

Bronnen: De Morgen en website Bart Tommelein

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Bas Heijermans Reply

  Elia zegt iets heel anders in hun rapport.
  Ze zeggen namelijk dat België te klein is om de gehele transitie te maken.
  Ze stellen letterlijk dat we altijd centrales nodig gaan hebben en ze stellen de inter-connecties ook in vraag of die ons zekerheid blijven geven zoals vandaag gebeurd.
  Elia stelt verder dat de huidige technieken geen garantie geven en dat we centrales moeten hebben om piek-verbruik te kunnen opvangen.
  Het huidige piek-verbruik is 13 a 14GW rond in de vroege avond.
  Aangzien Gas geen optie is, Nederland gaat stoppen met leveren. Kunnen we 2 dingen doen, steenkool (hebben ze zelf genoeg van!) of Kernenergie.
  Dat laatste is vrijwel CO2 neutraal en gaat makkelijk 40 jaar mee.
  Zo kunnen we nieuwe technieken ontwikkelen en misschien hebben we dan iets tegen 2040 waar een start mee gemaakt kan worden.
  Dat is wat Elia stelt en ze zijn er heel duidelijk in.
  Andere oplossing is dat we geld steken in Thorium-centrales, die hebben amper afval en moet zeker zo lang niet bewaard worden en thorium is alom aanwezig.

  We leunen nu al voor bijna 70% op het buitenland, met sluiting wordt dit nog veel erger.
  Kan je zien op het Elia dashboard.

  Om kort te gaan, we hebben nooit een beleid gehad en ook nu hebben we er geen.
  Daarom dat Bart geen antwoorden wou geven, hij heeft er immers geen.

  16 december 2017 at 14:13
 • Kris Steenhaut Reply

  “Voor het einde van het jaar”!? Komaan, Bart, dat geloof je zelf niet eens.
  En wat moeten dan we hiervan denken:
  “Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan.”

  Iedereen? Dus ook Bartjes partijgenote Mercedes van Volcem die nog steeds te vuur en te zwaard ten strijde trekt tegen de modale bezitter van zonnepanelen (< 10 kva)?
  Overigens zijn de "iedereen" voor wie het duidelijk moet zijn identiek dezelfden als de "we" die al dan niet een bepaalde richting zouden uitgaan. Van lapzwanzen gesproken …

  28 november 2017 at 11:28
 • Jean-Paul Alberghs Reply

  Waar zijn we mee bezig!!!
  Er is nog steeds een groei in stroomverbruik( de elektrische auto hoeveel alternatief of centrales hebben we dan extra nodig, spreek ik nog niet over de aanpassing infrastructuur, ieder zijn eigen stroom productie, daar geloof ik niet in ).Toereikende alternatieven zijn er nog niet. Er is momenteel een studie in het kerncentrum van Mol, dacht ik, om een centrale te ontwikkelen met weiniger kernafval.
  In omliggende landen worden nog kerncentrales gebouwd.
  Wat weten onze politici eigenlijk over energie, zijn zij gediplomeerde hoog begaafde mensen in deze materie.
  Hun kabinetten, hun studieburelen, wordt er gelobbyd, om bepaalde producenten van bepaalde systemen in leven te houden. Wat wordt eraan verdiend?

  28 november 2017 at 10:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *