Tommelein
Taks op zonnepanelen doet Tommelein steigeren

De Vlaamse regering roept de provincies tot de orde omdat ze een belasting heffen op daken vol zonnepanelen. Dat meldt De Standaard.

Tommelein

Het kwam ook voor Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) als een donderslag bij heldere hemel. De provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen blijken indirect een belasting te heffen op de zonnepanelen op bedrijfsdaken. Zelfs zijn administratie was daar niet van op de hoogte. Tommelein kwam dit te weten na vragen van Robrecht Bothuyne en Andries Gryffroy.

De belasting zit dan ook verscholen in de belastingreglementen van de provincies. Alle provincies hebben een algemene belastingregel die de oppervlakte van onder meer daken meerekent in de belastbare oppervlakte van bedrijfsgebouwen, indien ze worden gebruikt. In de drie betrokken provincies wordt de regel volgens Tommelein zo geïnterpreteerd dat ook het leggen van zonnepanelen op de bedrijfsdaken aan een belasting wordt onderworpen.

De werkgeversorgansatie Unizo ontving klachten van verscheidene ondernemingen die een hogere provinciebelasting kregen voorgeschoteld omdat hun dak met zonnepanelen als bouwlaag werd meegerekend bij de berekening van de verschuldigde belasting. De herziening leidde in sommige gevallen tot verschillende duizenden euro bijkomende belastingen, en zelfs tot een bijkomende boete.

Dat gaat lijnrecht in tegen het Vlaamse beleid en het vurige pleidooi van Tommelein de voorbije weken om bedrijven te overtuigen om wat meer te investeren in hernieuwbare energie, zodat Vlaanderen zijn doelstelling inzake hernieuwbare energie, die nu maar voor 95 procent wordt gehaald, alsnog bereikt.

Volgens Tommelein gaat de regel in tegen het algemeen belang. ‘Ik zal niet aanvaarden dat het draagvlak voor hernieuwbare energie op deze manier wordt ondergraven’, zei hij gisteren in de Commissie Energie van het Vlaams parlement.

Tommelein heeft met zijn collega van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) overlegd om een nieuwe rondzendbrief rond te sturen die de belasting verbiedt, net zoals een belasting op windturbines nu al verboden is.

Maar het kabinet-Homans laat weten dat het momenteel niet aan een dergelijke rondzendbrief werkt. Wel waarschuwt de minister de provincies: ‘Nieuwe belastingen expliciet gericht tegen alternatieve energie, kunnen niet en zullen vernietigd worden wegens tegengesteld aan algemeen belang.’

Bron: De Standaard, 11 oktober 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

20 reacties

 1. Onze zonnepanelen kosten 16.000€, ik betaal nu 151€ per maand voor electro,(901kw dagstroom-niet alles opgewekt-3233kw nacht-5343 accumulatie)krijg 1500€ groene certificaten en betaal 1000€ kosten wkk-gr stroom-energiefonds-e.d…winst 500€ .;gevolg..nog 32jaar afbetalen aan mijn 38panelen(7,2Kw)welke 6800kw opbrengen.
  Dank U wel Turtelboom!

  1. Water heeft 6% btw en is levensnoodzakelijk …zegt men.
   Electro heeft 21% btw en is dus een luxe product … waar men zonder kan …. probeer eens???
   Hier is dus echt harttt over nagedacht
   Mijngedacht!

 2. prosumententaks is je reinste afzetterij .
  Voor afgifte van stroom aan het net is een betaling niet meer dan billijk .
  Nu moet je betalen om iets te geven.
  De diverse taksen overstijgen steeds meer de energieprijs.

 3. Heb het zelfde voor als al die andere sukkels die zich hebben laten vangen door de reclame van onze heren ministers om zonnepanelen te laten plaatsen want dan heb je uw electriciteit gratis enkel betalen voor een vast tarief producent? Wel nu met de prosumententaks betaal ik meer als toen ik nog geen panelen had.bedankt heren zakkenvullers

 4. Ik betaal 68 euro per maand (prosumententaks) en heb op 10 oktober nog 3000 kwu gratis op het net gezet. Leuk apenland

 5. Hallo Heer Tommelein . U vergeet het grotendeel werkende mensen die de pineut zijn ,die vroeger flink geinvesteerd hebben in groene energie in zonnepanelen en in een grotere omvormer (bv .net minder dan 10 000 kWh /jaar .)
  Er worden voor iedere 1000 kWh een groene stroom certificaat uitbetaald , dat was de afspraak destijds.
  Nu worden deze groene stroom certificatencenten weer terug gevorderd onder de noemer van prosumententaks ,turteltaks en BTW . Eerst de centjes lekker geven en dan deze zelfde centjes weer terugnemen ! Goed bezig . Mijnheer Tommelein ,ik wij wachten op een redelijk voorstel maar ik vrees er voor !

 6. Als ik vorige week las dat superrijken niet te zwaar mogen worden belast omdat ze de economie draaiende houden dan sluit de discussie van vandaag daar mooi bij aan.
  De particulier die enkele zonnepanelen op zijn dak heeft omdat hij er door de overheid toe aangezet is, wordt afgeschilderd als de profiteur. Terwijl het de fabrikanten zijn die dezelfde zonnepanelen, sinds de afschaffing van de ‘certificaten’, plots dezelfde (of betere) zonnepanelen kunnen leveren aan de helft van de prijs Hoe zou dat toch komen?
  Wie heeft er ook weer aandelen in die handel?
  Wie heeft er ook weer aandelen in grote producenten van isolatiematerialen?
  Wie heeft er ook weer aandelen in ….. alle markten waarover in de toekomst zal beslist worden dat de burger verplicht moet investeren?

  De spagaat tussen arm en rijk wordt alsmaar groter en dreigt steeds meer te scheuren. De armoede zou tegen 2020 uit geroeid worden maar er is nog nooit zoveel armoede geweest als vandaag. (zie het stijgend aantal leefloners enz. Hoe zou dat toch komen?
  Een vet varken voelt immers niet dat een mager varken honger heeft.

 7. Allemaal zonnepanelen leggen.
  Die huichelaar van Tommelein, vermeldt echter niet dat we prosumententarief moeten betalen voor de (gratis!) levering op het het!
  In Nederland wordt men voor deze stroom betaald;
  Waarschijnlijk moeten de mandatarissen hun zakken, incl. Tommelein, vullen

  1. Ik wil daar aan toevoegen dat de prosumententaks (noem het Turteltaks of Tommeltaks) die eind dit jaar vervalt eigenlijk neerkomt op een grove contractbreuk van de Vlaamse Overheid. Alle burgers en ondernemingen werden aangespoord om zonnepanelen te installeren ingevolge de klimaatakkoorden van Parijs en Kyoto. Volgens die maatregel mocht alle overtollige stroom gratis in het net gepompt worden.
   De prosumententaks had er dus nooit mogen komen. Als de overheid subsidies (groenestroomcertificaten, enz.) toekent, dan moet dit niet via Eandis ten laste vallen van de burgers die geen zonnepanelen hebben, maar moet de overheid dit financieren met de belastingen die ze int. Wat veel rechtvaardiger is, vermits de grootste verdieners het meest belasting betalen.

 8. Kortom, den Bart steigerde erbij en keek ernaar.

  En blijkbaar is het den Bart ontgaan dat de gewraakte regeling enkel geldt voor bedrijfsgebouwen, en niet voor de gewone burger alias de goede huisvader. Derhalve lijkt die supplementaire taks mij bijlange niet abnormaal.
  Tussen haakjes, het is uitgerekend de gewone burger die door Bart en zijn partij steeds maar weer in het vizier wordt genomen. Herinneren jullie het zich toch, zijn partij heeft indertijd de zogenaamde prosumententaks gepropageerd [Mercedes van Volcen], een taks die enkel enkel de gewone burger treft, en die nog altijd op illegaliteit wordt aangevochten bij het Berooepshof van Brussel. Waarbij het nog steeds wachten is op een advies van de Raad van State.

 9. O verbruik meneer Tommelein ! En toch 450 euro betalen en iedere maand 67 euro , ik zou er niet meer aan beginnen , ik heb de kosten en een ander strijkt de winst op !!!

  1. Beste Nana, met alle respect, maar dit was de afspraak niet. Hadden ze alle regels vooraf duidelijk gemaakt, dan wisten we waar ons konden aan verwachten en een andere rendabiliteit berekenen en daaruit beslissen indien we al of niet panelen plaatsten. Maar eerst beloven en dan de val laten dichtklappen lijkt op wat ze noemen : boerenbedrog. EN wij kunnen toch ook niet aan de fiscus vertellen : “Dit jaar zal ik maar 75% van mijn belastingen betalen, want ik heb uitgaven gedaan waarop ik niet gerekend had.”. Ik vraag me soms af wat die mannen, die ons land leiden, gestudeerd hebben.

  2. Nana,
   Lees de kritiek van de andere schrijvers, ze hebben gelijk,. De overheid komt haar beloften en de AFSPRAKEN NIET NA. Ik ben bereid het gebruik van de draden te betalen. NANA,NANA dit was niet afgesproken. Dit is CONTRACTBREUK.
   Je moet bij de zaak en de waarheid blijven. Zou de overheid eerlijk zijn dan stonden we veel verder in de strijd tegen de verontreiniging, of niet soms ?
   Benieuwd naar jouw reactie!

  1. Eerst de mensen aanraden om zonnepanelen te plaatsen daarna wanneer er veel mensen dat ook doen moeten ze lasten betalen , wij GEEN verbruik toch 48€ per maand betalen is 576 per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS