iLubat batterijopslag iLumen
Techlink over doorbraak thuisbatterij: “Ga ervoor maar doe het weloverwogen”

De verkoop van thuisbatterijen stijgt fors in Vlaanderen. Techlink vraagt installateurs in het belang van de klant te handelen. “De investering is niet per definitie voor iedereen nuttig, blijf nadenken.”

In 2020 werd in Vlaanderen 143 keer een premie aangevraagd op de aanschaf van een thuisbatterij. De eerste 4 maanden van dit jaar was dat 890 keer het geval. Tegelijkertijd werd er daarmee – hoewel het tempo van de verkoop van thuisbatterijen zich niet 1 op 1 laat vertalen in het tempo van subsidieaanvragen en -registratie – slechts ongeveer een tiende van het totaal beschikbare subsidiebedrag van 22 miljoen euro voor dit jaar geclaimd. Er kan dan gerust worden gesproken van een doorbraak in thuisopslag, er ligt dus ook nog genoeg geld op de plank om een echte ‘batteryboom’ onder Vlaamse eigenaren van zonnepanelen te faciliteren.

Jan Caerels, Technology & Innovationmanager van Techlink, de Belgische sectororganisatie voor techniek- en installatiebedrijven: “Of er nu sprake is van een hausse of een marktdoorbraak, het is mooi dat de thuisbatterij door het wegvallen van het voordeel van de terugdraaiende teller en de aanschafpremie nu populair is in Vlaanderen. De energietransitie is echter wel een “en-en-en-verhaal”. De weg naar CO2-neutraliteit gaat samen met de uitrol van diverse technologieën: warmtepompen, zonnepanelen, elektrische auto’s… Het exacte technologische pad is evenwel nog niet kristalhelder en het Vlaamse subsidiesysteem voor de verduurzaming van huishoudens is een koterij. Er wordt premie op premie gestapeld, maar het totaalplaatje ontbreekt. De consument raakt daardoor in de war, niemand volgt het nog. Het is dan gemakkelijk om suboptimale beslissingen te nemen.”

Robinson Crusoe

Techlink kijkt met gepaste afstand en nuance naar de ontwikkelingen rondom de thuisbatterij. Het schreef begin dit jaar aan de leden: “Wij willen erop wijzen dat het niet altijd in het belang van de klant is om nu al een batterijsysteem te plaatsen… Het is aan te raden elk geval individueel te bespreken met de klant.”

“De thuisbatterij faciliteert allereerst de consumptie van eigen opgewekte zonne-energie”, stelt Caerels. “Dat appelleert natuurlijk aan het Robinson Crusoe-gevoel, het zelf kunnen doen. Thuisopslag heeft ook zijn plaats in de energietransitie, hoewel dat uiteraard principieel een gezamenlijke inspanning is. Tegelijkertijd is – ook met de Vlaamse premie – de aanschaf een complexe investeringsbeslissing. Er zijn immers zeer veel, vaak moeilijk voorspelbare, variabelen zoals verbruiksprofiel, maandpiek en toekomstige nettarieven die de terugverdientijd beïnvloeden. Zo is de return on investment voor het ene huishouden 8 jaar, terwijl die voor de andere meer dan 20 jaar kan zijn.”

Ikea-model

Wil de installateur de klant optimaal bedienen, dan zal hij nauwgezet naar het individuele profiel van de klant moeten kijken. Dat is de boodschap van Techlink. Caerels onderstreept dat massaal aan hard selling doen, bijvoorbeeld binnen een IKEA-model, daar niet in past.

“Dat wil echter niet zeggen dat onze achterban niet moet profiteren van de opkomende vraag naar thuisbatterijen. De markt voor residentiële zonne-energiesystemen is de afgelopen maanden in Vlaanderen ingestort ten gevolge van een perceptieproblematiek, met dramatische gevolgen voor vele PV-installateurs. Voor hen biedt het wegzetten van batterijen dus uitgesproken kansen. Ik zou dus zeggen “go for it”’. Maar blijf nadenken en doe het overwogen. Zorg dat je de juiste kennis hebt, zowel technisch als wat betreft het geven van het juiste advies, en doe het samen met de klant. Lever je immers slecht werk, dan komt dat als een boemerang terug. Dat geldt voor individuele bedrijven en voor de sector als geheel.”

Bron: Solarmagazine.nl, 5 juli 2021

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat 2.5 en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS