Hoogspanningskabels
Technische voorschriften Synergrid C10/11 gepubliceerd

Zopas werden de nieuwe Synergrid C10/11 technische voorschriften gepubliceerd. Deze gingen in voege op 1 september 2019. De oude voorschriften mogen nog gebruikt worden tot 1 november 2019

Een belangrijke wijziging voor fotovoltaïsche installaties is dat er geen netontkoppelbeveiliging en veiligheidsonderbreking meer geplaatst moet worden voor installaties tot 30 kVA. Wel blijven er nog een aantal verschillen:

  • Een netstudie is vereist voor een installatie tot 30 kVA, deze is gratis voor installaties tot 25 kVA. Deze netstudie kan het project echter vertragen.
  • Als u een productie-installatie heeft groter dan 10 kVA, moet een 4-kwadranten-meter en een groenestroommeter geplaatst worden (ook als er niet wordt geïnjecteerd).
  • Als u een installatie heeft kleiner dan 10 kVA wordt de nieuwe digitale meter geplaatst, tenzij u een afname heeft groter dan 56 kVA.
  • ls uw productie-installatie groter is dan 10 kVA productie, is een 4-kwadranten-meter en groenestroomteller verplicht. Ook moet de meterkast decentrale productie geplaatst worden.

Door de netontkoppelbeveiliging en veiligheidsonderbreking pas te verplichten vanaf 30 kVA, zouden de barrières voor installaties < 30 kVA verlaagd moeten worden.

Andere wijzigingen

Enkel omvormers conform de nieuwe C10/11 mogen nog geïnstalleerd worden. Niet-conforme exemplaren mogen nog tot en met 31 oktober 2019 geplaatst worden.

Verder kunnen distributienetbeheerders Telecontrole (RTU) verplichten vanaf 250 kVA in plaats van 1 MVA.

Wat betreft batterijen worden het omvormervermogen van de zonnepanelen en de batterij opgeteld om de voorschriften te bepalen, behalve bij installaties kleiner dan 10 kVA. Het gebruik van EnFluri wordt verplicht.

Meer informatie over Synergrid C10/11 vindt u hier.

Bron: Nieuwsflits 2019/15 PV Vlaanderen Techlink

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Eén reactie

  1. Wat veranderd er voor particulieren? Mag er meer dan 10kVA geplaatst worden of niet? Mag een particulier die nu bv 8kVA heeft liggen bijleggen tot 30kVA (via aparte omvormers) met behoud van groenestroomcertificaten (via de bestaande omvormers)? Iemand die 9kVA heeft liggen kan geen batterij plaatsen want dat wordt bijgeteld en dus meer dan 10kVA?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS