Studente energietechnologie Rani Gamby blikt terug op stage: “Weet nu veel beter wat ik wil”

Rani Gamby Pieter Bolckmans Thomas Moore Hogeschool stage iLumen

Studente energietechnologie Rani Gamby blikt terug op stage: “Weet nu veel beter wat ik wil”

Sinds 15 februari lopen de laatstejaarsstudenten energietechnologie Rani Gamby en Pieter Bolckmans (Thomas More Hogeschool Kempen) stage bij iLumen. Aangezien hun stageperiode er bijna op zit, laten we graag beide studenten aan het woord voor een terugblik. Vandaag bijt Rani de spits af.

“Mijn stageonderwerp behelst het ontwikkelen van een compacte laadoplossing voor het elektrisch opladen van een wagen voor particuliere projecten”, legt Rani uit.

Foto 1

EIGEN LAADSYSTEEM

Om een dergelijk project te realiseren is er natuurlijk een duidelijk omschreven plan van aanpak nodig. “Ik begon mijn onderzoek met een zoektocht naar de mogelijkheden die vandaag reeds bestaan om elektrisch te rijden”, blikt Rani terug.  “Ik bestudeerde verschillende laadsystemen en maakte kennis met deze sterk groeiende markt.”

“Vervolgens ging ik na welke componenten er nodig zijn om zelf een laadsysteem te bouwen. Ik begon een intensieve screening, vergeleek de verschillende mogelijkheden en maakte op basis hiervan een keuze voor mijn design. Ik deed een beroep op het modeling softwarepakket ‘Google SketchUp’ om het design uit te tekenen. Het was voor mij zeer belangrijk om een slimme meter in mijn laadpaal te integreren. Dit bleek een nogal dure onderneming, waardoor ik besloot om deze meter zelf via het computerplatform ‘Arduino’ te realiseren. Ik bepaalde de spanning, de stroom en de arbeidsfactor om zo het vermogen te kunnen berekenen. Toen het meetsysteem bleek te werken, tekende ik een printplaatmodel uit. Het uiteindelijk doel van mijn stage was het realiseren van een werkend prototype. Hiervoor heb ik verschillende componenten samengevoegd in mijn design.”

Tot welke conclusies heeft dit stappenplan na vier maanden uiteindelijk geleid? “De printplaat bouwde ik volledig zelf en het uitgetekende design in Google Sketchup werd in 3D-formaat afgedrukt. Hierna heb ik alles in het uitgeprinte design gemonteerd en uitvoerig getest. Het geheel vormt mijn werkend prototype.”

BEDRIJFSBEZOEK

Een erg boeiende eindconclusie met andere woorden. Over haar keuze om haar stage bij iLumen te voltooien heeft Rani hoegenaamd geen spijt. “Enkele jaren geleden nam ik deel aan een bedrijfsbezoek bij iLumen, dat me altijd is bijgebleven. Ik had het gevoel dat zij een vooruitstrevende onderneming zijn, wat me meteen aanspraak. Ook het feit dat ik in de buurt woon was natuurlijk wel een pluspunt.”

Werd het goede voorgevoel tijdens de eigenlijke stage bevestigd?  “Absoluut!”, reageert Rani enthousiast. “Ik beschouw mijn stage bij iLumen als een zeer positieve ervaring. Ik heb enorm veel bijgeleerd. Zo kon ik bijvoorbeeld niet grafisch tekenen op een computer, iets wat ik nu wel goed beheers. Verder leerde ik met electronica werken en vond ik wegwijs in het programmeren. Uiteraard was het niet altijd even evident om mezelf ongekende computerprogramma’s eigen te maken. Dit was behoorlijk tijdsintensief, maar anderzijds heb ik hierdoor wel zelf een bepaalde aanpak leren beheersen en geleerd uit mijn fouten. Tenslotte kreeg ik vanaf het begin veel vrijheid en leerde ik problemen oplossen door er zelf over na te denken. Op deze manier groei je ook als persoon.”

PRODUCTONTWIKKELING

Vooraleer ze aan haar stage begon, was het voor Rani nog een groot vraagteken welke richting ze na haar studies wilde uitgaan. “Dat ligt nu helemaal anders. Ik zou heel graag verder gaan met productontwikkeling. Voor mijn stage had ik totaal geen ervaring in het praktische aspect, iets wat bij iLumen tot mijn grote tevredenheid wel veel aan bod kwam. Binnenkort begin ik aan een schakeljaar om nadien mijn Master industrieel ingenieur in de energie aan de KU Leuven te voltooien.”

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *