digitale meter
Terugdraaiende teller of niet: dit nettarief is het goedkoopst bij zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen staan plots voor de keuze: een stroomfactuur zoals het altijd was, met prosumententarief maar ook met terugdraaiende teller, of overstappen op een nieuw systeem waarbij beide wegvallen. Wat is het voordeligst?

Netbeheerder Fluvius vervangt sinds vorige zomer stelselmatig oude gas- en elektriciteitsmeters door nieuwe digitale tellers. Eigenaars van zonnepanelen krijgen daarbij de kans om over te stappen op een nieuw tarief. Ze betalen dan voor wat ze effectief op het net zetten en er weer afhalen.

Van een teller die terugdraait wanneer ze zelf stroom produceren, zoals dat vandaag het geval is, is dan geen sprake meer. Maar ook het prosumententarief, het vast bedrag dat zonnepaneeleigenaars elk jaar moeten ophoesten voor het gebruik van het net, valt weg.

Intussen kregen in Vlaanderen al ruim 18.000 eigenaars van zonnepanelen zo’n nieuwe teller geïnstalleerd. Slechts 24 daarvan kozen voor het nieuwe nettarief. “Mogelijk vooral door onwetendheid of een afwachtende houding”, zegt Dirk Van Evercooren bij de Vlaamse energieregulator VREG. “Nochtans zijn veel huishoudens volgens onze simulaties goedkoper af bij het nieuwe tarief.” Hoe weet je wat voor jou de beste keuze is?

Je installatie

Vuistregel voor wie overstapt naar de nieuwe formule, is dat je zo veel mogelijk energie die je zonnepanelen opwekken onmiddellijk verbruikt. “Hoe meer je zelf opgewekte zonne-energie meteen verbruikt, hoe voordeliger je af zult zijn”, klinkt het bij Test-Aankoop. Je moet immers betalen voor wat je van het net afneemt, én voor wat je erop zet.

Een cruciale grens ligt op 30 procent. “In gemiddelde situaties geldt: hoe meer je daarboven zit, hoe meer kans om met de nieuwe nettarieven goedkoper af te zijn dan met het prosumententarief”, zegt Van Evercooren bij de VREG. Het gemiddelde directe verbruik in Vlaanderen ligt momenteel al op 25 à 35 procent.

Bekijk dus eerst en vooral je installatie: wie veel zonnepanelen heeft in verhouding tot zijn verbruik, krijgt het erg moeilijk om al die opgewerkte energie meteen te benutten. “Die gezinnen zijn vaak beter af met de terugdraaiende teller en het vaste prosumententarief van de oude tariefformule.”

Direct verbruiken

Bij wie de installatie wel min of meer in verhouding is tot het verbruik, is het belangrijk je verbruik doorheen de dag te plannen. Moeilijk, als je werken bent? Niet noodzakelijk. “Vandaag zijn veel consumenten, zeker wie met een dubbele teller werkt, erop ingesteld ’s avonds en in het weekend de was te doen. We hebben dat zo geleerd, omdat nucleaire stroom dan het goedkoopst is”, zegt Ronnie Belmans, CEO van onderzoeksinstituut EnergyVille in Genk. “Wie zonnepanelen heeft, kan de timer van zijn wasmachine, vaatwasser en droogkast beter doorheen de dag instellen, wanneer de zon schijnt.”

Kunnen in de toekomst nog helpen je energieverbruik doorheen de dag omhoog te helpen: de tendens om vaker thuis te werken, de opkomst van de elektrische wagen en thuisbatterijen, die overdag energie opslaan. Een elektrische verwarming of een warmtepomp kunnen dan weer in je nadeel werken, omdat ze veel verbruiken tijdens de donkere wintermaanden.

Wacht nog even af

De nieuwe digitale meters moeten duidelijker in kaart brengen hoeveel energie de Vlaamse gezinnen wanneer precies benutten en produceren. Bij de huidige analoge meters is dat amper te achterhalen. Het is daarom zeker niet erg om nog even af te wachten, eens de nieuwe meter bij jou thuis geïnstalleerd is. “Eigenaars van zonnepanelen kunnen ervoor kiezen hun verbruik zelf nog eerst een jaartje nauwkeuriger te monitoren, zodat ze zeker voor het juiste tarief kiezen”, adviseert Björn Verdoodt van netbeheerder Fluvius.

Overstappen moét namelijk nog niet. Iedereen die tot en met eind 2020 zonnepanelen plaatst, mag vijftien jaar lang met de terugdraaiende teller werken, gerekend vanaf de installatiedatum. Eens je voor het nieuwe tarief kiest, is dat wel definitief: toch terug naar het oude systeem met terugdraaiende teller en prosumententarief kan dan niet meer. Wil je toch al een idee krijgen van het effect van beide tariefplannen op jouw stroomfactuur, dan kan je een simulatie doen op de website van de VREG.

Bron: HBVL.be, 1 februari 2020

Op zoek naar het geschikte tariefsysteem voor uw zonnepanelen?

Dat kan met energiemonitor Smappee! Vraag nu uw offerte aan.

92 reacties

 1. Uw suggestie dat werkende koppels (met een digitale meter en zonnepanelen) hun huishoudtoestellen overdag moeten laten draaien met timers, is een verkeerde. U houdt er nl geen rekening mee dat het weer in België erg wisselvallig is. Een wasmachine die draait (door timer geactiveerd) terwijl het weer omslaat (is de regelmaat in ons land), zal zijn stroom van het net halen als de wolken (of de regen) de zon ‘inactiveren’. Uithuis werkende mensen met ZP en een digitale meter betalen dan het volle dagtarief, terwijl zij met een terugdraaiende een reserve opbouwden. Ook voor mensen die thuis zijn overdag: wat is de suggestie uwentwege? Wasmachine afzetten tot de zon er terug doorkomt? 3 dagen later? Komaan, redenering raakt kant noch wal… Draai of keer het zoals u wilt, de digitale meter is een investering vanwege overheid en maatschappijen om geld te halen bij de burger, daar waar dat met trugdraaiende niet mogelijk was.

 2. Ik heb verleden jaar op 1mei een installatie laten plaatsen van 56 zonnepanelen , daar we met een 19300kwh verbruik per jaar zitten
  Met deze installatie konden we dit opvangen
  Ok alles eens geplaatst en was ik verplicht van fluvius om de DM te laten installeren , daar ze de oude nutsleidingen zouden weg doen en compleet onder de grond te leggen , prijskaartje 935 euro te betalen
  Dus moest ik dit wel laten doen om de panelen officieel te kunnen aangeven
  Dus van 1 mei tot september 2020 kreeg 1500 euro al terug met onze terug draaiende teller
  Wat blijkt nu , krijg ik deze week mijn afrekening
  3592,97 euro te betalen
  Dat moeten ze me eens goed verklaren hoe ze daar bij komen pppfffff

 3. Om alle misverstanden uit de weg te ruimen wat de digitale meter nu wel (en niet) kan:
  https://youtu.be/0r2MA3pOni8

  – Hij heeft twee telwerken op één digitaal afleesscherm, eentje voor afname en eentje voor injectie.
  – Ieder telwerk geeft standaard twee standen weer (dus in totaal vier standen op één afleesscherm):
  1.8.1 = Verbruik dagtarief
  1.8.2 = Verbruik nachttarief
  Beide tellers tellen dus steeds op, heb je een enkelvoudig tarief bij je leverancier, moet je deze beide tellers zelf samentellen om tot het eindresultaat te komen.
  Heb je bovendien een thuisinstallatie (PV, WKK,…) welke elektriciteit produceert en verbonden is met het openbaar net heb je twee bijkomende waarden:
  2.8.1 = Injectie dagtarief
  2.8.2 = Injectie nachttarief (in de praktijk overwegend WE injectie).

  Daarbij geeft “P+” aan wanneer je elektriciteit afneemt van het net en “P-” wanneer je injecteert op het net.
  Maar als gebruiker zie je niet de effectieve waarden die daar gekoppeld aan zijn. Dat gebeurt “achter de schermen”.
  Links onder zitten ook nog twee digitale poorten (P1 => gebruikerspoort met verbruiksinformatie” en een S1 => “gebruikerspoort met toegang tot gedetailleerde informatie voor lokale stuur- en regeltoepassingen”.) waarbij op de P1- poort een UTP connector (RS-422- RJ-12 connector) kan aangesloten worden. Deze is standaard niet geactiveerd (maar kan je – – voorlopig ? – gratis laten activeren door je netwerkbeheerder. Via deze poort kan je bijkomende details opvragen maar daarvoor heb je apparatuur nodig die op eigen kosten van de gebruiker is.
  Als je bijkomende apparatuur wenst aan te sluiten moet ze compatibel zijn met de protocollen van de P1 poort:
  nl. volgens het Nederlandse concept, nl. DSMR 5.0.2 P15.
  (Voor de kenners: de fysieke en protocolimplementatie van de gebruikerspoort voldoen aan de specificaties beschreven in hoofdstuk 5 en 6 van het document DSMR 5.0.2 P1 companion standard. De Door Fluvius gebruikte standaard in Vlaanderen kan evenwel afwijken van de Nl standaard. Deze uitbreiding en
  een aantal andere nuances zijn beschreven in het specificatie document (eMUCS – H), op te vragen bij Fluvius)

  1. Ik kan daar nog aan toevoegen dat je niets moet samentellen want op 1.8.0 en 2.8.0 zie je de som van dag en nacht afname en dag en nacht injectie. Dat zijn de waarden die gebruikt worden voor enkelvoudig tarief. Die worden allemaal in Kwh gegeven.
   Op 1.7.0 en 2.7.0 zie je de effectieve waarden die aan die p+ en die p- verbonden zijn. Dat is dus niet achter de schermen maar effectief afleesbaar. Die worden in Kw gegeven. Met andere woorden je kan op elke seconde zien hoeveel Kw je verbruikt. Als de zon niet schijnt zal dat op 1.7.0 zijn en staat 2.0.7 op 0 en als de zon hard schijnt zal 1.7.0 uiteraard 0 Kw aangeven maar zal 2.7.0 het vermogen tonen. Dat zijn die zogenaamde piekvermogens die gemeten worden. Als eer evenveel geinjecteerd wordt als afgenomen van het net staan die beide tellers op praktisch 0 Kw
   Je kan ze zien maar om te weten wat de hoogste piek zal zijn op een dag moet je het uitlezen via de P1 poort want je kan moeilijk een ganse dag of dat uur dat je veel samen gebruikt voor uw teller gaan zitten en de hoogste waarde proberen te zien.
   32.7.0 toont hoeveel volt op uw net staat (die spanning neemt serieus toe als je niets verbruikt op het moment dat je veel injecteert (bij mij gaat dat soms tot 248 V ) en 31.7.0 toont hoeveel ampere stroom er elk moment door uw meter gaat.
   Ivob het is niet kwaad bedoeld maar gewoon een kwestie van volledig te zijn.
   Die P1 poort is bedoeld om in de toekomst toestellen aan te sturen. Dat is nu nog niet mogelijk. Je kan die P1 poort ook gebruiken om al die gegevens uit te lezen maar meer dan een goed gevoel zal dat niet geven. Je kan er niet echt iets mee doen als je niet het ontbrekende deel kan meten namelijk de totale productie van de zonnepanelen. Dat is iets dat niet via de P1 poort kan afgelezen worden. Men moet dat apart doen via bleutooth met de omvormers of beter via een geijkte groene meter aangesloten op uw omvormers.

   1. Als je wilt kan je de gegevens van afname en injectie per dag al downloaden via de link die fluvius geeft bij digitale meters. Je hebt dus niet echt toestellen nodig om een grafiek te krijgen van uw verbruik per dag, week, maand of jaar als je tevreden bent met gegevens die lopen tot gisteren.

    1. Ik besef nu pas dat het filmpje en de korte handleiding op de site van Fluvius heel onvolledig zijn.
     Het schermpje waarvan sprake kan 16 verschillende gegevens tonen ipv de 4 waarvan sprake in het filmpje of in de korte handleiding. En in het filmpje bedoelen ze dat je verbruik achter de schermen wordt verrekend door de injectie af te trekken van de afname want dat is natuurlijk iets dat de meter niet meet. Dat is het enige dat achter de schermen moet gebeuren om de terugdraaiende teller te imiteren.

     1. Voor alle duidelijkheid: die 16 gegevens zijn dus standaard afleesbaar op het ene digitaal scherm van een standaard DM en kan je oproepen door (herhaaldelijk) op de knoppen van de DM te drukken? (eigenaardig dat Fluvius daar dan zo’n kort overzicht over geeft).

   2. Alle bijkomende info is welkom dus daar zit zekers niets kwaad in. 🙂

    Ik kan me alleen baseren op de info die Fluvius verspreid en info welke ik verneem van gebruikers.
    Maar (ook niet kwaad bedoeld) met de (bijkomende info) die je nu geeft begrijp ik nog steeds niet – zoals je in een vorige post aangaf – hoe je zonder de P1 poort over een lagere periode uit te lezen juist kan bepalen wat je onmiddellijk netto verbruik (zoals je zelf stelt ga je niet iedere seconde de gegevens van de GSC teller en gegevens van de meter met elkaar vergelijken en manueel verwerken) is en dat dit dan voordeliger is dan het prosumententarief.
    Nogmaals, een algemeen overzicht van de verrekening van productie en verbruik over een bepaalde periode (al zou je dat per dag noteren) is iets totaal anders dan het onmiddellijk verbruik/onmiddellijke nettoafname per ogenblikkelijke meting (zelfconsumptie).
    Dat je de gevens van je site via Fluvius kan downloaden (tenminste als je het zelf vraagt) had ik al aangegeven. Maar daggegevens kunnen je wel een beeld geven van wat je te wachten staat maar zijn nooit correct. Ze geven immers nog steeds een overzicht per dag en niet per gemeten momentum (ik moet je toch niet uitleggen dat op een bewolkte dag afgewisseld met zon de dagtotalen een totaal ander beeld geven dan de ogenblikkelijke verbruiken/producties? Niemand loopt de hele dag – moest dit al mogelijk zijn – zijn verbruikers aan en af te schakelen naargelang het netto verschil in productie/afname. Je kan dit in de praktijk ook maar met heel weinig toestellen echt sturen. Elektrische toestellen (zelfs de vaat- en wasmachine) hebben nu eenmaal één of meer cycli nodig die ze moeten starten en afwerken en de externe omstandigheden (waar je PV installatie voor 100% van afhankelijk is) houden daar echt geen rekening mee. Vandaar dat een thuisbatterij je zelfconsumptie wat kan opkrikken (je bent voor de dag/nacht cyclus niet meer afhankelijk van het productiemomentum) maar geen oplossing is voor seizoensoverdacht (wat een veel grote impact heeft op de saldering) en grote verbruikers (bv. warmtepomp en BEV).

    Dat er geen verschil is tussen de digitale meter en de analoge meter als je kiest voor behoudt van het prosumententarief was ook wel duidelijk. Het punt was dat je met de digitale meter zou kunnen bepalen of overstappen naar het nieuwe tarief (zonder saldering) voordelig zou zijn. En dat kan – volgens mij – niet. Je hebt geen toegang tot de cijfers van je onmiddellijk verbruik omdat de digitale meter alleen totalen toont (of je zou een referentieperiode lang voor je meter moeten gaan zitten en de momentumcijfers noteren en verwerken, wat niemand kan en doet).
    Met mijn analoge meter, GSC meter en laadpaalgegevens worden al jarenlang mijn dag/maand/jaargegevens genoteerd en in xlsx verwerkt in vergelijkende tabellen en grafieken. Niets nieuws onder de zon dus. Welke dagen/maanden ik voldoende productie heb om mijn verbruik te dekken weet ik nu ook al. Dat mijn jaarverbruik met gebruik van WP en BEV altijd beneden mijn jaarproductie ligt is een evidentie (vandaar dat ik nog altijd kies voor de saldering). Maar mijn onmiddellijke zelfconsumptie kan ik er niet correect mee bepalen (net zo min als met de digitale meter zonder bijkomende apparatuur).
    Mijn MID kWH teller voor de laadpaal is reeds gestuurd via 4G en de geijkte GSC teller reeds bluetooth gestuurd. Maar ze staan niet met elkaar in verbinding noch met de kWh teller van het huishouden. Ze wisselen dus geen gegevens met elkaar uit en hun informatie kan dus niet geautomatiseerd verwerkt worden (wat externe apparatuur wel kan). Met de digitale meter moet je dat net zo aanpakken.
    Momenteel geeft de DM dus voor de gebruiker – behoudens uitzonderingen – weinig voordeel tov de analoge meter.

    ps. Ik heb niets tegen de DM want hij doet gewoon digitaal wat de analoge meter al doet. Dat je met de DM als prosument niet meer zo creatief kan omgaan met de meterstanden dan bij de analoge meter kan men moeilijk als pro-argument hard maken :-).
    Ik heb er wel absoluut geen vertrouwen in wat ze in de (nabije) toekomst (van de zijde van de netwerkbeheerder) allemaal kunnen doen met de digitale meter wat niet kan met de analoge meter. Positief* zou zijn een beter beheer van de netten. Negatief (voor de consument) sturing/beperking van de afname van energievoorziening en vooraal “slimme” momenttarifering.
    * Wat op termijn ook negatief zou kunnen uitdraaien want het zou de beheerders er van kunnen weerhouden te investeren in broodnodige versterken van de netten als ze het goedkoper kunnen, door de verbruikers te sturen.

    Het aangekondigde capaciteitstarief is al een eerste stap in die richting.
    Als je dan in je woning voor CV en SWW volledig afhankelijk bent van een warmtepomp en voor laden van een BEV hoofdzakelijk aangewezen bent op thuisladen ben je (economisch) gezien en verliest de netgekoppelde PV installatie – zeker voor uithuizige tweeverdieners – voor veel prosumenten grotendeels haar nut. En laat dat nu net de weg zijn die de overheid stimuleert (transitie van fossiel naar elektrisch).
    Ik geef het alleen maar mee ter overweging. Zelf voldoe ik aan geen van voorgaande criteria dus mij maakt het niet uit.

    1. Beste Ivo. Ik begrijp je wel. Ook voor anderen die het misschien ook interesseren: De digitale meter toont alleen maar wat er door gaat en dit op een schermpje.
     Bij halfbewolkte dagen en enkele gebruikstoestellen die aanstaan zal de stroom nu eens richting net dan eens richting toestel gaan. De stroom gaat richting net als er teveel wordt geproduceerd dan rechtstreek van de zonnepanelen naar uw toestellen kan gaan.
     Die onmiddellijke verbruiken lees je af op adres 1.7.0 als je stroom van het net neemt en op 2.7.0 als je stroom op het net steekt. Dat wordt weergegeven in Kw. Dat is ofwel uw afname per sec ofwel uw injectie per sec.
     En inderdaad dat varieert sterk per sec. Op het moment dat je van afname naar injectie gaat verspringt het pijltje van p+ naar p- en omgekeerd. Op dat moment is uw verbruik in die sec =0. Uw stroom = 0 . Of met andere woorden uw toestellen blijven draaien doordat ze gevoed worden met uw zonnepanelen en niet meer door het net De stroom die van uw zonnepanelen naar uw toestel loopt kan de DM niet meten. Het is die stroom die zelfconsumptie wordt genoemd. De DM meet dus geen zelfconsumptie.
     Nu : alles wat per sec in kw wordt gemeten kan men na een uur in Kwh uitdrukken; Dat is wat die meter doet. Hij geeft dan het resultaat van een uur meting op adres 1.8.1 en 2.8.1 in Kwh. Op 1.8.1 lees je af hoeveel Kw er in dat uur afgenomen is en op 2.8.1 hoeveel kw er in dat uur geïnjecteerd is overdag. Hetzelfde voor nachttarief op 1.8.2 /2.8.2. En hetzelfde voor de som op 1.8.0 en 2.8.0. Hij blijft dat ieder uur doen en na een dag heb je het resultaat van een dag en na een jaar heb je het resultaat van een jaar in Kwh.
     Met de groene meter heb je niet de mogelijkheid om de productie per sec te zien. Je ziet alleen het eindresultaat per dag of maand of jaar in Kwh. Net zoals je het eindresultaat op uw DM ziet in Kwh voor eenzelfde periode.
     Jij kan met je analoge meter en al je metingen wel goed inschatten wanneer je voldoende productie hebt maar je kan nooit exact weten hoeveel stroom je op het net gezet hebt. De DM geeft je exact hoeveel je op het net gezet hebt. Af te lezen op adres 2.8.1 en 2.8.2 voor dubbeltarief en op 2.8.0 voor enkeltarief. Als je dan weet met uw groene meter hoeveel je zonnepanelen hebben geproduceerd in dezelfde periode dan pas kan je exact uw zelfconsumptie berekenen; nl het verschil tss zonneproductie en injectie. En akkoord dat is het enige nuttige (voorlopig althans) dat je met die meter kan doen als consument nl berekenen wat het verschil is tss de 2 tariefkeuzes.
     De netbeheerder heeft wel nood aan een DM. De stroomverdeling gebeurt met een aantal aansluitingen per cabine. Soms liggen er 2 kabels in de straat zoals bij mij 1 ondergronds en 1 bovengronds aangesloten op 2 verschillende cabines. Als de netbeheerder de piekstromen kan meten dan kunnen ze bepalen aan welke cabine ze best een nieuwbouw moeten aansluiten als die ook zonnepanelen heeft. Of ze zullen om de capaciteiten te kunnen blijven handhaven aansluitingen moeten vervangen van de ene cabine naar een andere of naar een nieuwe. Met die piekstromen zullen ze in de toekomst als meer en meer mensen EV’s en wamtepompen en Airco installeren gemakkelijker zien waar ze eerst moeten ingrijpen. Voor Fluvius is het dus meer een zaak van waar en wanneer dringen zich investeringen op om de stabiliteit van het net te behouden. Vermits je als consument met een DM exact gaat kunnen aflezen hoeveel Volt er op uw net staat of hoe groot die schommeling soms is ga je zelf ook vragende partij kunnen zijn om ingrepen te eisen want je hebt bewijzen met je DM. Je kan er een foto van nemen als je nog geen P1 uitlezer hebt.
     De tariefmethodologie ligt eerder bij de Vreg. Akkoord dat de Vreg met hun tariefmethodologie de netbeheerder in staat moet stellen de nodige investeringen te kunnen doen en dat er dus een link is. Het staat ook zo in hun statuten : De distributiekosten moeten eerlijk, transparant zijn en voldoen aan de werkelijk bewezen kosten van de netbeheerders enz…
     Wees gerust Ivo voor iemand die een hoog verbruik heeft met warmtepompen en EV’s en dergelijke zal er niet veel kunnen veranderen met een capaciteitstarief. Het tegendeel is waar bij iemand die zeer weinig verbruik heeft. Nu weinig betalen en straks met een verglijkbaar capaciteits gebruik het dubbele moeten betalen.
     Ik wil maar zeggen dat je bvb met veel zonnepanelen een hoog prosumententarief betaalt en dat dit met capaciteitstarief (die tss haakjes alleen gerekend wordt op afname en niet op injectie) vervangen wordt door een capaciteitstarief die zonder aanpassing van uw levensstijl het vroegere prosumententarief gaat benaderen en mits aanpassing een lager tarief kan opleveren.
     Dat een netbeheerder het verbruik kan sturen is nu ook al van toepassing; zie budgetmeters. Het is wel zo dat een digitale budgetmeter niet meer te onderscheiden is van een gewone DM. Dit voorkomt stigmatisatie bvb in een appartementsgebouw waar alle meters naast elkaar hangen.
     Ik ga binnenkort eens de proef op de som nemen en ’s nachts een piekverbruik simuleren door gedurende en kwartier mijn oven, 2 kookplaten, microgolfoven en droogkast en eventueel frietvet samen aan te zetten om te zien hoeveel mijn hoogste verbruikt vermogen is. Dan kan ik eens uitrekenen hoeveel het capaciteitstarief zou mogen zijn om dezelfde distributiekost te hebben als nu.

 4. Beste allemaal,

  Ik weet niet of het via deze weg kan maar ik zoek dringend aantwoorden ivm aansluiting van nutsvoorzieningen door Fluvius. In mijn straat zijn er grote werken bezig (alle leidingen voor gas en elektriciteit zijn vernieuwd) en iedereen moet aangesloten worden op het nieuwe netwerk, Er is een afspraak gemaakt voor de werken en men wilde ineens ook het oude telwerk vervangen door digitale exemplaren. Ik heb zonnepanelen en ben totaal niet overtuigd van het nut van de digitale meter en ik heb deze dan ook geweigerd. Er volgde een hevige discussie en er werd met van alles gedreigd, waaronder de afsluiting van elektriciteit-en gas voorziening omdat ze mij dus ook weigeren aan te sluiten op het nieuwe net door mijn weigering. Ik zei dat men niets kon doen als men weigert, dit is zelfs toegegeven door door de CEO van Fluvius. De Fluvius verantwoordelijke zei dat dit slechts tot 2019 kon en er nu vanaf 2020 een nieuwe wet bestaat die weigeren onmogelijk maakt.(??) De oude leidingen zouden vanaf midden maart niet meer gebruikt worden en kom ik volgens hem zonder stroom en gas te zitten. Voor zover ik weet, kan de aansluiting aan de nutsvoorzieningen toch voor de gevel gebeuren en hoeft men niet binnen te zijn, dit moet enkel voor de installatie van de digitale meters en staat los van de nutsvoorziening? Ik denk toch dat men wettelijk verplicht is om iedereen te voorzien van gas en stroom? Kan mij iemand hierover informeren aub? Hulp is ZEER welkom!

  1. Voor bestaande klanten is het weigeren van de installatie van een andere meter (analoog of digitaal) nog nooit toegelaten geweest. Vanaf de eerste ingebruikname van een teller ben je gehouden aan het reglement die 27 blz lang is en op de site van Fluvius kan geraadpleegd worden en waar al uw rechten en plichten in staan.
   Zo ook kan volgens hetzelfde reglement de netbeheerder een aansluiting niet zomaar ongedaan maken. Uw aansluiting op het verbeterde net zal hij zelf ook niet kunnen weigeren. Je moet schriftelijk een afsluiting aanvragen.
   Ze zijn dus alleen wettelijk verplicht om bestaande klanten steeds van stroom en gas te voorzien. (dus niet iedereen)
   Over het nut van de DM zal ik het niet hebben want dat zou mij te ver leiden.

  2. Beste Martine, Ik heb in het energiedecreet volgende tekst teruggevonden betreffende de toelichting van wat in artikel 34 van het decreet staat .
   “De verplichte plaatsing van de digitale meter behelst ook de aanvaarding van alle voorwaarden en functionaliteiten van de digitale meter zoals voorzien in artikel 35. Indien een netgebruiker de plaatsing van de digitale meter weigert, is dit een grond tot afsluiting (zie artikel 6.1.2, Energiedecreet). Dit wordt aanzien als het weigeren om aan de netbeheerder toegang te geven tot de ruimte waarin de elektriciteits- of aardgasmeter of budgetmeter is opgesteld voor werken aan de aansluiting waarna de netbeheerder conform artikel 6.1.2 de toevoer van elektriciteit of aardgas kan afsluiten. ”
   Een ander artikel : nl
   Artikel 68 zegt

   In het kader van de sociale openbaredienstverplichtingen (SODV) wordt in artikel 6.1.2, §1, van het Energiedecreet aan punt 5° toegevoegd dat de netbeheerder de toevoer van elektriciteit of aardgas kan afsluiten als de huishoudelijke afnemer weigert om aan de netbeheerder toegang te geven voor werken aan de aansluiting. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de plaatsing van een digitale meter of voor metervervangingen.

   Ik ben dus niet 100% zeker dat als je de plaatsing van een digitale meter weigert dat je dan niet kan afgesloten worden van het net. Volgens het nieuwe decreet zou dat dus wel kunnen. De werken in uw straat hebben daar dus niets mee te maken.

 5. AAN IVOb,Beste IvoB ,kun jij me zeggen wat of hoeveel per geproduceerde kw een
  bedrijf en of zonnepaneelpark moet betalen voor het netgebruik.
  Op basis van volgende berekening (productie 9500 kw min 5000kw direkt gebruik =4500
  op net, betaal ik 754 euro exbtw prosumententarief.Dus 754 : 4500 =0,1675555 per kw
  X 21% btw=0,2027 PER KW.enkel alleen voor het net dus.
  Vergelijk met grotere installatie per kw op net mij totaal onbekend.
  Doe ik voordeel met een digimeter of niet,alsmijn jaarsaldo 0 is ? ik dus die 4500 terug van net haal.
  DBV nu

  1. Beste Nu. Sta mij toe om ook op al uw vragen te antwoorden. Zoals je weet zijn er 10 verschillende distributienetbeheerders in Vlaanderen. Ze hebben voor 2020 allemaal vaste prijzen voor prosumententarief en distriebutiekosten. Die tarieven zijn ondertussen goedgekeurd door de vreg. De duurste is Gaselwest en de goedkoopste is Intergem. Ik neem het voorbeeld van sibelgas (de tweede duurste) Hun injectietarief voor bedrijven die stroom injecteren op het laagspanningsnet (zoals wij doen maar dan met een vermogen tot max 36Kva ipv 10Kv bedraagt 0.00378925€ per Kwh BTW in. De meet-kost is 86€ per jaar.
   Bedrijven die injecteren rechtstreek op middenspanning of hoogspanning betalen 0.000995588€ /Kwh . Hun meetkost is 452€ per jaar maar zij moeten ook een contract afsluiten met een evenwichtsmanager die elke dag een prognose maakt van de te verwachten stroomproductie voor de dag nadien die zij moeten doorgeven aan de leverancier waaraan ze de stroom verkopen opdat die in staat zou zijn om het evenwicht op het net te bewaren. De prijs hiervoor ken ik niet.
   Wat uw berekening betreft: Als ik ervan uitga dat je een goede ligging hebt een een goede installateur had dan zal uw 9500 Kwh geproduceerde stroom geleverd worden door 2 of 3 omvormers die een vermogen van 9 Kva kunnen leveren. Uw prosumententarief komt dan ongeveer uit bij dat van Sibelgas.
   Je kan natuurlijk uw prosumentetarief niet echt per Kwh rekenen want het is een vaste kost die onafhankelijk is van uw verbruik en in jouw situatie is die 754 +21% BTW = 912.34€
   Als je een digitale meter krijgt blijft uw enige distributiekost dus ook 912.34€ . Er verandert dus niets aan uw totale kostprijs als je het standaard tarief behoudt en dit tot 15 jaar na installatie.
   Als je kiest voor het nieuwe tarief zal Sibelgas uw prosumententarief laten vallen en in de plaats de distributiekost die zij in 2020 hanteren op uw afname van 4500 Kwh. Dat is 0.1794€ x4500 = 807.3 €.
   Het nieuwe tarief zal uw kost met 105 € verlagen. Ik kan het ook exact berekenen als de DBN gekend is en het vermogen van je omvormers.
   PS Belgische grote bedrijven vechten het injectietarief dat ze moeten betalen aan omdat dit enkel in België moet betaald worden hetgeen een concurrentienadeel van ongeveer 10% vormt tov producenten in andere Europese landen die hiervoor niet moeten betalen.

   1. Beste,dank voor het antwoord,inderdaad zeer goede ligging en 2 omvormers.
    Als ik de prijzen zie wat die andere installaties betalen om het net te gebruiken voel ik me erg gediscrimineerd daar zij na hun cf ook nog eens hun investering kunnen afschrijven en de
    BTW kunnen aftrekken en hun belastingvoordeel kunnen toepassen(dit laatste enkel als je
    belastingen moet betalen natuurlijk)
    Verschillend behandelen en positieve voorkeursbehandeling voor hetzelfde doel(nl groene stroom opwekken om op termijn europese regels na te streven) is voor mij discriminerend.
    Wat vindt u ervan? Dbv nu

    1. Beste Nu, uw vraag ging alleen over de distributiekosten voor bedrijven die stroom produceren en verkopen. Die injectiekosten zijn niet te vergelijken met distributiekosten voor het afnemen van stroom. Als zo’n bedrijf zelf stroom afneemt worden er daar ook distributiekosten apart voor gerekend en die zijn vergelijkbaar met de distributiekosten van huishoudens. U en ik verkopen geen stroom. Alle stroom die wij op het net zetten wordt beschouwd als stroom die we afnemen van het net op een later tijdstip. Wij betalen dan ook theoretisch gezien geen injectietarief. Prosumententtax wordt ook beschouwd als een distributiekost voor de afname (op later tijdstip) van stroom die je zelf geproduceerd hebt. BTW daarentegen betalen wij wel en bedrijven niet en dat vind ik inderdaad discriminerend voor onze zelfgeproduceerde stroom.

  2. Beste, in tegenstelling tot sommige anderen kan ik geen passend antwoord geven of je al dan niet met een digitale meter voordeel gaat doen.

   1. Je moet de situatie van prosumenten en grootproducenten niet met elkaar vergelijken. Ze moeten immers aan andere voorwaarden voldoen en hebben andere verplichtingen.

   2. Of je nu een digitale meter hebt of een analoog exemplaar en je behoudt je salderingsrecht dan maakt het niet uit voor de jaarlijkse afrekening. Deze is voor beiden gelijk. Met dien verstande dat:
   – De terugdraaiende analoge meter je onmiddellijk je netto verbruik laat zien. De digitale meter heeft een dubbele meter (injectie/afname). Die moet je zelf (of je laat het doen door je DNB) met elkaar verrekenen.
   – Als je zelf een digitale meter aanvraagt voor hij geplaatst wordt op initiatief van de netbeheerder moet je zelf de installatiekosten dragen (op initiatief van de netbeheerder, m.a.w. je bent aan de beurt, datum kan je meestal bepalen op de site via je EAN nummer, is het gratis).
   – Hou er rekening mee dat het salderingsrecht van 15 jaar geldt vanaf datum van eerste keuring/aanmelding van je PV-installatie. Deze is dus voor iedereen anders (en max. nog 15 jaar voor wie een PV-installatie plaatst tot en met 31/12/2020). Heb je een installatie van bv. 1/6/2010 geldt de saldering (terugdraaiende teller) nog maar tot 1/6/2025 of iets meer dan vijf jaar. Kijk dus na of het voor jouw situatie de moeite loont om zelf een vervanging aan te vragen of dat je beter wacht op de datum van plaatsing op initiatief van de netbeheerder.
   – Er loopt een beroepsprocedure tegen de salderingsregeling. Er is – tot de uitspraak hierover, datum die niemand tot nu toe kent – dus geen absolute zekerheid over dat recht. Het is dus nog voor niemand reeds een verworven recht.
   – Er zijn ook nog plannen om vanaf 2021/22 (dus niet zo lang meer) het afrekentarief per netto verbruikte kWh te vervangen door een capaciteitstarief gebaseerd op het afgenomen kwartieruurvermogen (details daarover zijn niet duidelijk, gehanteerde eenheidsprijzen waarmee de VREG rekent worden niet vrijgegeven). Deze berekening is alleen mogelijk met een digitale meter en niet met een analoge meter. Ondanks de terugdraaiende teller zal de vaste kost dan een veel grotere invloed hebben op de eindafrekening dan het effectieve netto verbruik. Met een analoge meter ben je zeker van het verbruikstarief (toch zolang de saldering geldt en je niet door de netbeheerder wordt verplicht een digitale meter te laten plaatsen).

   3. Kies je voor een digitale meter en je ziet af van de saldering (en het daaraan verbonden prosumententarief) zal je zelf aan het rekenen moeten gaan of je zelf te betalen netkosten (ongeveer 2/3 van de totale huidige kostprijs per kWh) lager gaan uitkomen dan het huidige vaste prosumententarief, wat je zomerverbruik/-productie is tov je winteverbruik/-productie (en alles daartussen) en voornamelijk hoeveel je eigen onmiddellijk verbruik is van je lokale productie (wat bijna onmogelijk correct te bepalen is zonder extra eigen meetapparatuur).
   En die mogelijke winst (die alleen jij voor jezelf kan berekenen want niemand kent hier je verbruikersprofiel) moet dan nog in verhouding staan tot de economische winst (je kan met de digitale meter en verrekening volgens verbruik niet meer winnen dan het prosumententarief dat je nu betaalt) die dat kan opleveren en het comfort dat je wenst op te geven en/of je levenswijze wenst aan te passen aan de nieuwe situatie (met het prosumententarief ben je zeker dat je voor x euro vaste vergoeding tussen twee meteropnamen (10-14 maanden) met al je zelf opgewekte elektriciteit doet wat je zelf wil, op het tijdstip dat dit jou (en je gezin) het beste uitkomt. De meeste gezinnen zullen toch hun levenswijze wat anders moeten gaan indelen in de hoop om een paar euro te kunnen besparen op het huidige prosumententarief. Alleen aan jou (en je gezin) om te oordelen of het dat waard is.
   Hou er ook rekening mee dat je vanuit het salderingstarief nog altijd kan overstappen naar het nieuwe tarief. Eenmaal gekozen voor het nieuwe tarief (verwerping van de salderingstregeling door prosument) kan je NIET meer terug (ook al blijkt je afrekening met het nieuwe tarief “tegen alle verwachtingen in” tegen te vallen). Om op zeker te spelen kan je dus beter eerst een jaar werken met de digitale meter (en op de P1 poort extra meetapparatuur aansluiten en/of je aanmelden op het digitaal platform voor meer meetinfo want standaard staat die poort niet open) voor je een overschakeling vraagt naar het nieuwe tariefplan (je weet dan tenminste voor jezelf waar je aan toe bent). Fluvius is hierin trouwens veel eerlijker dan de VREG en raadt dit zelf aan.

   4. Een huidig nulverbruik zegt niets over de omschakeling naar digitale meter. Het zegt alleen dat je (toch als je een dagteller hebt en een all in e-leverancier) nu buiten het prosumententarief niets betaalt en dat je afname en productie tussen twee meteropnames in evenwicht is (of de productie een overschot heeft op de afname). Het betekent niet dat je bij een digitale meter ook nog een “nul”verbruik zal hebben. De afrekening gebeurt dan in totaliteit immers niet meer over de hele lijn tussen twee meteropnames maar volgens ogenblikkelijk verbruik. Op wat je gelijktijdig opwekt en verbruikt (in de zomer en winter en dag/nacht zal er al een groot onevenwicht zijn tussen beiden) betaal je niets. Op wat je meer afneemt dan je zelf opwekt betaal je de volle pot. Op wat je afneemt maar op een ander ogenblik voor de volgende meteropname zelf hebt opgewekt betaal je de netwerkkosten (grosso modo 60-70% van de huidige all in prijs).

   Als je – zonder bijkomende meetapparatuur – je eigen situatie correct kan inschatten ben je al een straffe gast. Kan je dat – zonder het verbruiksprofiel te kennen – kan doen voor anderen wacht je een gouden toekomst als e-adviseur. 🙂

   1. Beste,dank voor antwoord,heb dus wel apparatuur die me laat weten
    hoeveel de installatie produceert per dag.( sunny beam)
    Zal de vraag anders stellen,of simpelder.
    Als ik als particulier met een maximum toegelaten installatie ,met kostprijs dus het producenten
    tarief 754 euro exclbtw betaal als vergoeding voor het net, wat moet dan een bedrijf dat bv
    een 3X grotere installatie heeft, betalen voor het net.
    Dbv nu

    1. Beste Nu, als het gaat om een aansluiting op het laagspanningsnet zullen de distributiekosten voor zijn eigen verbruik hetzelfde zijn als voor ons maar dan zonder BTW.. Alles wat hij onmiddelijk gebruikt is net als bij ons gratis. Alles wat hij injecteert gebruikt hij niet zelf maar verkoopt hij. Hiervoor moet hij dus injectietarief betalen (zie andere post) en krijgt hij GSC. Zijn investering is 13.5% aftrekbaar van de belastingen. Zijn installatie is daarmee ook na 10 j terugbetaald. Dus samengevat : hij betaalt nu distributiekosten op zijn werkelijke afname en injectiekosten op wat hij verkoopt.

   2. Beste Ivo? Ik ben akkoord behalve met wat je vertelt op punt 4. Nl dat de afrekening niet meer zou gebeuren over de hele lijn tussen 2 meterstanden. Ik heb zo’n afrekening gekregen met mijn digitale meter . Je leest achtereenvolgens , injectie dag, afname dag en injectie nacht afname nacht Telkens 2 meterstanden voor die periode nl de beginstand en de eindstand.
    hieronder een copy-paste van mijn factuurgegevens:

    Meterstand piekuren van 18/06/2019 tot 30/11/2019 , 0 0 kWh , 877 0 kWh
    Meterstand piekuren van 18/06/2019 tot 30/11/2019 , 999926 0 kWh , 897 0 kWh
    Meterstand daluren van 18/06/2019 tot 30/11/2019 , 0 0 kWh , 322 0 kWh Meterstand daluren van 18/06/2019 tot 30/11/2019 , 998947 0 kWh , 1706 0 kWh Uw verbruik
    Aantal dagen waarmee rekening werd gehouden voor de berekening van uw verbruik: 166 dagen
    Verbruik piekuren Periode van 18/06/2019 tot 30/11/2019 94,00 kWh
    Verbruik daluren Periode van 18/06/2019 tot 30/11/2019 2.437,00 kWh Totaal verbruik (kWh) Periode van 18/06/2019 tot 30/11/2019 2.531,00 kWh
    Zoals je kunt merken heeft men ook rekening gehouden bij de beginstand hoeveel mijn analoge meter teruggedraaid was.
    Van mijn groene meter kan ik aflezen hoeveel mijn zonnepanelen geproduceerd hebben in die periode . dat was 2833 Kwh.
    Ik heb in totaal dal en piek 877 + 322 = 1199 Kwh geinjecteerd in het net. Dat betekent dat ik van mijn zonnepanelen 2833 – 1199 = 1634 Kwh zelf onmiddellijk gebruikt heb in die 166 dagen. Mijn zelfconsumptie in die periode was dus 57%.
    Ik heb distributiekost op 94 piekafname + 2437 Kwh dalafname + prosumententarief voor 166 dagen moeten betalen.
    Met het nieuwe tarief zou ik enkel distributiekost op mijn totale 2759 dal afname en 971 totale piekafname moeten betalen en dat is voordeliger voor mij.
    Het verbruik in die periode blijft hetzelfde met een digitale meter als met een analoge meter.
    Zoals je merkt heb je helemaal geen extra meettoestellen nodig tenzij een groene meter die de productie van uw zonnepanelen weergeeft.
    De afrekening bij mijn digitale meter is dus wel over de hele periode tussen 2 meterstanden gebeurd en het ogenblikkelijk verbruik waarvan jij spreekt komt nergens in de afrekening voor.

    1. Je gooit van alles door elkaar.
     Je betaalt blijkbaar op je afrekening nog prosumententarief (? zo maak ik het toch op uit je vorige post) dus dan heb je nog gekozen voor het salderingstarief. Uiteraard heb je dan een eenvoudige verrekening van de begin- en eindstanden. Dat is – zoals ik eerder schreef – inherent aan het toegepast salderingstarief.
     Je kan het totaal van injectie en afname van de digitale meter en de totalen van je GSC- productiemeter niet eenvoudig extrapoleren naar het nieuwe tarief zonder saldering. Dat is juist de denkfout die de meeste maken. Zelfverbruik over een afgesloten periode (wat jij eenvoudig berekent) is iets totaal anders dan onmiddellijke zelfconsumptie (consumptie en productie zijn immers geen constant gegeven en fluctueren voortdurend). De digitale meter heeft maar 2 telwerken => injectie en verbruik. Je PV-installatie heeft maar één telwerk => totaliteit productie. Die telwerken staan ook niet met elkaar in verbinding. Intern verwerkt de digitale teller die info echter wel en stuurt deze door naar het beheerplatform van de DNB (maar is op de twee displays echter niet in detail afleesbaar voor de prosument). Je kan deze info uitlezen via P1 met extra meetapparatuur – wat trouwens iets heel anders is dan de PV-productiemeter die NU omschrijft, die leest alleen de productie af en legt geen verbanden met injectie en verbruik op de digitale meter en al helemaal niet op onmiddellijke basis, daar zou je al een homemanager voor moeten gebruiken.

     Nu als jij een beter gevoel hebt met de digitale meter en het nieuwe tarief, mij niet gelaten hoor. Iedereen moet – vanuit zijn eigen profiel – maar doen wat hij het beste vindt. Als prosument en gebruiker vano.a. een WP en BEV heb ik een totaal ander profiel en weet ik wat voor mij voorlopig het beste is.

     1. Beste IvoB. De digitale meter kan alleen meten wat er door gaat en stroom die je onmiddellijk van uw zonnepanelen rechtstreeks naar uw toestellen doet lopen kan die meter nooit meten. Gelijk welk apparaat dat je aan de p1 poort hangt zal nooit de totale zonneproductie van uw panelen meten en dus ook niet hoeveel daarvan je onmiddellijk gebruikt. De zelfconsumptie waarvan men spreekt is niet meetbaar met de digitale meter, ook niet via de P1 poort.
      Ik heb sterk de indruk dat waar jij over spreekt meer gaat over kwartierpiekverbruik en piekstromen die zullen gebruikt worden om in de toekomst de distributiekost te vervangen door een capaciteitskost maar dit is hier niet aan de orde. MVG

 6. Ik heb vandaag gebeld naar het nr 1700 ivm de terugdraaiende teller voor 15jaar. D Vreg heeft een klacht lopen bij het grondwettelijk hof!! Wanneer er uitspraak komt weet men nergens!!!!! De beloften van de bevoegde minister dat hun zaak zeer goed onderbouwd is, is nog geen garantie dat die regeling na 2020 nog zal bestaan. Ik had overwogen om nu nog panelen te leggen maar als ik niet kan rekenen op die 15 j is alles versleten voor het is terugbetaald. Voor mijn part kunnen ze de boom in met hun groene stroom.

 7. op aanraden van de VREG deed ik de zelfconsumptietest…

  Wat ik daar lees tart alle verbeelding !!!!!! Men geeft daar TIPS OM JE ZELFCONSUMPTIE TE VERHOGEN !!!!!
  ze geven tips om meer opgewekte elektriciteit te verbruiken.
  Dat is dus elektriciteit verbruiken die je eigenlijk niet nodig hebt. Dus van een verbruikersprofiel om zo min mogelijk energie te verbruiken, gaat men ons omvormen naar zoveel mogelijk energie te verspillen … terwijl de slogan dat de groenste Kwatt is degene die je niet verbruikt… algemeen opgang heeft gevonden

  1. Het nettarief (prosumententarief ) kan je niet kiezen. Is afhankelijk van je distributienetregio.
   Wat betreft je elektriciteitsprijs en je hebt als prosument tussen twee meteropnames evenveel of meer productie dan je verbruikt is een all in leverancier het goedkoopst (je betaalt dan – gezien je nettoverbruik nul kWh uur is – immers ook geen meterhuur of andere kosten. Je moet dan wel een meter hebben met een enkelvoudige teller (geen dag/nachttarief omdat anders je nachtverbruik niet van de dagteller aftelt). Een vb. hiervan is bv. Ecopower (je moet dan wel minstens 1 aandeel van 250 € kopen waar je wel geregeld dividenden op uitgekeerd krijgt).

   1. Dank u,

    Ik betaal nu enkel prosumententtarief en de bijdrage energiefonds.

    En ik ben bij ecopower (zal daar maar blijven zeker ?)

    MVG

    Giovani

 8. DCP
  wanneer de looptijd van de certificaten uit is verwijder ik mijn panelen van mijn dak
  gedaan met de groene stroom dat ze hem zelf produceren de gangsters

 9. Voor de miljardste keer : zet alles chronologisch ! Hoe willen jullie ernstig genomen worden als jullie zelfs dit niet kunnen ? ( x 1000 ) .

 10. Zopas op het VRT-nieuws gehoord, Vlaanderen wil in Scandinavië het overschot aan groene energie opkopen.
  Dit is pas de wereld op zijn kop, in een ander land gaan kopen i.p.v. hier het teveel aan zonne-energie van de gewone burger deftig te vergoeden.
  Ik schakel mijn zonnepanelen uit als ik op vakantie ga van zodra ik geen terugdraaiende teller meer heb.

  1. Vlaanderen koopt natuurlijk niet echte stroom in Scandinavië. Stroom uit Scandinavië geraakt niet tot in België. Leveranciers kopen garanties van oorsprong zodat ze de grijze stroom van België en eventueel bij stroomtekort uit de grensstreek met Frankrijk, Nederland, Duitsland en onlangs ook uit het VK kunnen aankopen alsof het groene stroom is. Dit moeten ze dus doen omwille van de Europese normen. Hoe meer groene stroom dat we zelf in België produceren hoe minder garanties van oorsprong moeten aangekocht worden in het buitenland. Iemand die in Antwerpen woont en een contract afsluit van 100% groene stroom gebruikt veel stroom uit de kerncentrale van doel maar betaalt iets extra als bijdrage voor die garanties van oorsprong waardoor de grijze stroom die hij effectief gebruikt gelabeld wordt als groene stroom. Dit is al jaren zo. Zonnepanelen uitschakelen zullen dus die stroom duurder maken omwille van de garanties van oorsprong die moeten bijgekocht worden.

 11. De shit waar pv-eigenaars nu in beland zijn, hebben we te danken aan politiekers zoals Bart Tommelein die zonder kennis van zaken beslissingen hebben genomen die een enorme invoed hebben op de energiebudgetten van de gezinnen. Bovendien beste vrienden PV-eigenaars heb ik destijds (11 jaar geleden) mijn installatie van 22000 € geplaatst onder toen geldende voorwaarden : 20 jaar groene stroom certificaten en levenslang terugdraaiende teller. Zo was dat destijds, ik hoop dat mijn analoge meter nog levenslang mee gaat want ik ben het beu in dit land steeds geschoren te worden door de overheid die zich in de luren laten leggen door de lobyisten die enkel hun zakken vullen. De digitale meter zal er bij mij nooit inkomen onder de huidige vorm. Ik ben echter wel bereid om off-grid te gaan zodra dit betaalbaar en efficient is. Ondertussen blijft arm Vlaanderen één van de slechtse leerlingen IN Europa en halen we de vooropgestelde norm hernieuwbare energie in de verste verte niet. GEVOLG VAN OVERHEID MET POLITIEK MET SLECHT BELEID. U hoort het, mijn vertrouwen is voor vele jaren geschonden.

  1. Onder de huidige regelgeving stopt uw terugdraaiende meter sowieso over 4 jaar.
   Het 20 jarig GSC recht – meestal contractueel vastgelegd – geldt trouwens nog altijd.
   Het recht op terugdraaiende teller is een mondelinge politieke beslissing. En zoals je zelf ziet is die “overeenkomst” onderhevig aan de waan van de dag en nu van levenslang al gedaald naar 15 jaar (in uw geval nog max. vier jaar te gaan).
   Uw analoge meter moet niet levenslang meegaan. Hij is nl. niet uw eigendom maar eigendom van de DNB. En U hebt – kijk het maar na in uw aansluitingscontract – met hen een geschreven overeenkomst om hen steeds toegang te verschaffen tot de meter en ze toe te laten deze – als zij daar zo over beslissen – te vervangen.
   ps. als je PV-installatie al 11 jaar oud is moet je er eerlijkheidshalve ook aan toevoegen dat je toen geen 22.000 € netto hebt betaald maar op dat bedrag tot 40% belastingsvoordeel kon krijgen (verspreid over twee jaar) en dat de GSC waarde vele malen de waarde van je installatie overstijgt. Je kon ook nog een (aftrekbare) groene lening afsluiten waardoor je praktisch zelf niets meer zelf moest investeren. Ik verkeer nl. in hetzelfde geval en mijn installatie (van 15.500 €) heeft me netto slechts 500 € eigen kapitaalsinbreng gekost en de totaliteit was op vier jaar terugverdiend. Het is correct dat de winst – door wijzigende regelgeving – meermaals gewijzigd (lees gedaald) is maar minder winst is nog steeds geen verlies. Op investeringen op de beurs heb je ook geen winstgarantie. Zelfs op een simpel spaarboekje heb je dat niet meer. 🙂

  2. Inderdaad,20 jaar certificaten,altijd terug draaiende teller,zeker geen sprake van turteltaks
   en ook geen sprake van het prosumententarief.Ze hebben de naam nog moeten veranderen
   naar prosumententarief want met hun eerste voorstel ging dus de raad van state NIET akkoord,
   bende maffia en Tommelein maar verklaringen afleggen als ,MEN verandert de regels niet tijdens het spel
   en de Zonnepaneeleigenaars mogen geen nadeel ondervinden.BENDE HUICHELAARS die zich verstoppen
   achter de Vreg. Hoop dat hij ( Tommelein) dit leest en ook eens een reactie geeft.
   En nog dit,hij die zijn billen verbrand moet maar op zijn blaren zitten.

 12. Best allen
  Wat ik als laatst vernomen heb van een medewerker van fluvius dat men toch iets minimaal
  Zou betalen voor uw geïnjecteerde stroom .
  Indien men toch zou moeten betalen zijn de omvormers van SMA en Fronius voorzien in combinatie met een smart meter aan het begin van uw installatie ( geen smappee maar van het merk zelf ) om te stoppen met omvormen op het moment dat men injecteerde zelf kan men de maximum wattage instellen .
  Wat bedtrefd het eigen gebruik het kan praktisch nooit meer zijn dan 80% en dat enkel met aangepaste batterij en sturen van verbruikers als er voldoende zelfproductie is ,dit voor een installatie die met het prosumententarif op 0 kWh uitkomt op jaarbasis stel verbruik 4000 kWh X0,2 = 800kwh x 0,3 euro/kWh =240 euro tegenover 400 euro prosumenten dan doe 160 euro per jaar voordeel en daarmee een batterij afbetalen van 4000 euro ( huidige subsidie afgetrokken ) levensduur 10 jaar kost 400 per jaar verlies 240 euro /jaar
  Dus prosumenten is meestal de goedkoopste manier
  Enkel voordelig als je niet voldoende panelen kan leggen om uw gebruik te dekken en ook
  Verbruik hebben in de zomer ieder geval moet appart bekeken worden het is geen zwart wit verhaal ik spreek uit ervaring .

  1. Beste Eddy. Je hebt gelijk maar de juiste berekening is : 800 x 0.15 € (distributiekost alleen) = 120 € ipv 400 of 280 € besparing per jaar. Een batterij mag dus niet meer dan 2800 € kosten en dan heb je nog geen winst gemaakt op 10 jaar. Als je echter zonder batterij 50% zelfconsumptie hebt dan betaal je 2000 x 015 = 300€ ipv 400 € en dan win je 100€ per jaar zonder te moeten investeren. Ik zou dus slechts een batterij plaatsen als de prijs gedaald is van 4000 tot 1000 € want je moet de besparing die je kan realiseren zonder een batterij te plaatsen ook meetellen.

 13. Kan het niet als in Nederland :Zoutelande: met een nieuwe meter krijg je gewoon geproduceerde stroom terug betaald +BTW dat is teminste eerlijk .

  1. In Nederland kreeg iemand die zonnepanelen installeerde een basiskorting en vrijstelling van BTW zodat zijn investering op 15 jaar terugbetaald is. Enkel de overproductie (dus voor diegenen die meer produceren dan ze nodig hedden) word vergoed. Die vergoeding wordt in de eerste 15 jaar afgetrokken van de basisvergoeding. Het is dus pas na 15 jaar dat een overproductie in Nederland ook effectief een voordeel oplevert. Voor de rest geldt in Nederland ook de saldering zoals hier maar zal deze geleidelijk procentueel afgeschaft worden tot er in 2031 geen saldering meer is. Tegelijkertijd zal de terugleververgoeding gelden op het deel dat niet gesaldeerd wordt. Dat betekent dat men in Nederland in 2031 effectief zal betalen voor totale afname en een vergoeding krijgen voor de totale injectie. Momenteel is de basiskorting weggevallen (zoals bij ons de GSC zijn weggevallen) en schiet er enkel de BTW over die wel moet betaald worden maar via een zelfstandigheidsstatuut teruggevorderd kan worden. De terugleververgoeding voor het overschot dat men produceert is wel hoger dan de afnameprijs maar hangt af van leverancier tot leverancier. Alle installaties in Nederland die niet meer produceren dan nodig is hebben geen terugleververgoeding want je moet een overschot op jaarbasis hebben.
   In Belgie krijgen de zonnepaneeleigenaars die in het verleden grote installaties geplaatst hebben omdat ze 450€ GSC per 1000 Kwh kregen gedurende 20 jaar omdat ze bvb 1000 Kwh overschot hebben een vergoeding van 0.45€ per Kwh voor dat overschot. In Nederland levert dat overschot bij de beste leverancier 0.09€ per Kwh op.
   As je hetzelfde wilt als in Nederland zal je dus ook moeten afstappen van saldering (=terugdraaiende teller)

 14. Hallo,
  ik wil er wel eens op wijzen (alhoewel iedereen dit weet) dat de allergrootste kost van de energie bestaat uit distributie en belastingen…..het effect van al die (ingewikkelde) truukjes en regelingen heeft dus maar effect op een heel beperkt deel van het totaal en zal dus zowiezo heel beperkt zijn.
  Het gevoel blijft dat Freya indertijd veel mensen heeft verleid tot grote investeringen maar op die manier wel het groene verhaal op gang heeft gebracht. Nadien hebben haar opvolgers de voordelen voor de mensen die ondertussen wel FORS geïnvesteerd hebben zoveel mogelijk teniet gedaan. Ik hoor niemand op tv zeggen dat het normaal is dat een investering ook opbrengt.
  In elk geval worden wij nu aanzien als “dieven” ipv de aller eersten die effectief ook iets in het milieuverhaal hebben willen investeren. Veel heb ik er niet uitgehaald na 10 jaar want het kan ook tegenzitten, zo heb ik een veel te zware omvormer voor die 6 paneelkes die ook nog eens veel minder producen dan berekend (50%minder). Ik had het beter in aandelen gestoken.
  Belogen bedrogen en machteloos dat is het gevoel.

 15. zwaare investeringen in panelen en warmtepomp, nu nog een batterij waar ik niet mee kan oplossen , en deze niet rendabel is , en kleinere omvormers plaatsen (2 stuks ) en nu bestelen ze mij, ik geef geen enkele kw nog weg aan de maatschapij , en hoop veel volgers te hebben , schaamte kennen ze niet ,

 16. Ja maar 24 mensen die het nieuwe tarief nemen, dat zijn er 24 die niet goed kunnen tellen, wie van jullie is ook bijna elk schooljaar gebuisd geweest op rekenen. Zit daar een nr 25 tussen? En Mr. Jean D, werk jij bij de Vreg of Fluvius

  1. ik denk ook dat jean D daar werkt, of anders wil hij zichzelf voor doen als een echte kenner, maar zoals we allemaal weten is dit niet het geval, dus werk hij daar en maakt de mensen met zonnepanelen wat blaasjes wijs, hij heeft ook voor het andere tarief gekozen, en ziet nu dat het verkeerd was, maar kan niet meer terug, ja dan maar op de blaren zitten he jean D

  2. Ik werk al lang niet meer want ik ben al 6 jaar gepensioneerd en ik heb altijd bij een medisch bedrijf gewerkt. Ik heb daar wel leren analyseren en opportuniteiten herkennen om in mijn voordeel te gebruiken. Een goedkoper tarief betalen voor uw distributiekost is zo’n opportuniteit. Als er maar 24 zonnepaneeleigenaars daarvan willen gebruik maken dan is dat volledig in het voordeel van Fluvius want dan behouden zij hun hogere inkomsten met al die zonnepaneeleigenaars die ( teveel ) prosumententax blijven betalen. Het is uiteraard zo dat niet iedereen gebruik kan maken van het goedkoper tarief. Je moet namelijk een zelfconsumptie hebben die meer dan 30% -35% bedraagt van uw productie gedurende het jaar. In de zomer gaat dat moeilijker tenzij je airco hebt en vanaf september tot april is dat gemakkelijk. De enige manier om het te weten is om het zelf uit te testen. En ja je moet kunnen tellen ; optellen en aftrekken en ook vermenigvuldigen om de prijs te berekenen. Delen hoef je zelfs niet te kunnen.

 17. Is er iemand die weet wat het kost ( eenmalig en maandelijks/jaarlijks) om volledig off-grid te gaan als je al een digitale meter hebt ?
  Is er dan ook nog een on-site interventie nodig om effectief off-grid te gaan of kunnen ze dit nu remote (adhv de digitale meter )
  Als je off-grid bent, zijn er dan nog belastingen ( gerelateerd aan electriciteit) te betalen ?

  1. Ik heb dat eens nagekeken om volledig zelfvoorzienend te worden, maar in mijn zoektocht hoe ik dat in België kan realiseren kwam ik bij een wet waarin dat totaal verboden wordt. Ik was onder de indruk over de wetten die bestaan waarin de vrijheid van de burger wordt ingeperkt als er daardoor inkomsten voor de staat minder zouden zijn.

   1. En als je off grid gaat verlies je ook het recht op GSC (één van de voorwaarden om GSC te genieten is aangesloten te zijn op het net). Dus kijk eerst na of je al GSC vrij bent. Zoniet snij je sowieso in je eigen vel. Maak ook eerste een kostenberekening want om op onze breedtegraad off grid te kunnen gaan (dus ook geen grid gasaansluiting of fossiel afhankelijke generatoren) heb je toch al een aanzienlijk grote PV installatie nodig. Met als gevolg dat je in de winter nipt zelfvoorzienend kan zijn maar tussen eind februari en eind november een zeer grote overproductie zal hebben. En waar moet je daar mee naar toe als je niet meer aangesloten bent aan het net?
    Die wet is – onder de huidige omstandigheden – gemakkelijk te omzeilen. Je neemt gewoon een dubbele aansluiting: één op het net met minimale dienstverlening en een afzonderlijk thuisnetwerk waar je PV (die niet meer is aangesloten op he tnet) je woning van energie voorziet. Je mag dan wel geen EV met thuislaadpaal hebben want dan geraak je in het winterseizoen er nergens mee.
    Maar dat zal – gezien het nakende capaciteitstarief – ook geen oplossing zijn. Het grootste deel van de energiefactuur zal dan uit de vaste (aansluit)kosten bestaan en nog maar voor een klein deel op het effectieve verbruik.

 18. de oplossing is volgens mij een digitale teller ( heeft wellicht reeds een ingebouwd intern geheugen ) met een intern ingebouwde batterij-opslag van minstens 7.5Kwh. Dan zouden de verbruikersi dan in staat zijn het meeste van hun eigen opgewekte zonne-elektriciteit gedurende de dag zelf te kunnen verbruiken ’s avonds en zijn ze dan grotendeels verlost van het geldgewin van de maatschappijen

 19. opnieuw een diefstal van de politici. Zonnepaneel houders zijn voor de derde maal het slachtoffer. Eerst een overdreven aankoop, het prosumenten en een slimme dief. Eerst de consumenten een ” groen” schuldgevoel aanpraten. Geld voor gebuisde politici in de raden van bestuur (zitpenningen , reizen de wereld rond, …. ). Wie dit niet doorziet ….. . Hopelijk komen de consumenten organisaties op de barricade om de graaiers terug te te fuiten.

  1. Geen enkele zonnepaneeleigenaar in België kan beweren dat er deel van zijn zonne-energie gestolen wordt: Niet met de oude meter en niet met de digitale meter. Elke zonnepaneeleigenaar gebruikt tot op de dag van vandaag al zijn geproduceerde stroom zelf. (ofwel onmiddellijk ofwel uitgesteld) Als hij er zelf voor gekozen heeft om teveel zonnepanelen te leggen en dus een overschot produceert kan hij achteraf niet claimen dat dit gestolen wordt. Hij kiest er zelf voor om teveel te installeren en het overschot gratis weg te geven. Al de zonnepaneeleigenaars die GSC krijgen geven het trouwens niet gratis weg. Ze krijgen er een hoge vergoeding voor: tot 0.45€ per Kwh. Die kunnen al zeker niet claimen dat hun overschot gestolen wordt.
   Wat men wel kan doen is de vraag stellen of de echt gratis weggegeven stroom kan vergoed worden omdat die stroom bijdraagt bij het wegwerken van de verliezen die onvermijdelijk voorkomen op een uitgebreid netwerk.

 20. Ik heb nog geen digitale meter. Wij werken van thuis uit, hebben een electrische wagen en een electrische pomp die overdag steeds draait. We hebben niet genoeg zonnepanelen om alle electriciteit die wij zelf verbruiken op jaarbasis te kunnen voorzien . Ik denk dus dat wij een stuk beter af zullen zijn met het nieuwe systeem. Kunnen wij nu reeds de digitale meter aanvragen of moeten wij afwachten tot zij zelf contact opnemen ?

  1. Hallo Karien. Daar je zonnepanelen hebt gaan ze binnenkort zelf een invitatie sturen om de meter te komen vervangen. Bij mij was dit ongeveer 3 maand op voorhand adhv een brief. Je kan de voorgestelde afspraak wel verzetten ( misschien ook vervroegen ? )
   Meters worden immers eerst vervangen bij zonnepaneel eigenaars, daarna bij andere gebruikers.
   Als je meter defect is komen ze nog sneller vervangen 😉
   Van de technieker die de vervanging deed vernam ik dat ze via regio’s werken ( techneut was van regio Brussel en ik zit in regio Lokeren ). Van m’n buren vernam ik ondertussen dat ze hun meter in dezelfde week kregen. Groetjes.

  2. Thuisbatterij (Ilubat) plaatsen helpt alvast dat je minder op het net steekt maar zelf eerst nog kan verbruiken… dus daalt je prosumententarief én moet je minder zelf afhalen van het net. Je doet dus 2 keer voordeel en ondertussen zijn deze thuisbatterijen al betaalbaar. Maar het moet gezegd worden… wie de goedkoopste energieleverancier is blijft een kluwen en is niet altijd gemakkelijk te achterhalen, wat men ook wil beweren…

   1. Voor de meeste prosumenten met een verbruik dat niet hoger is dan hun PV-productie is de “goedkoopste” leverancier vinden geen moeilijke opdracht. Dan neem je gewoon een enkelvoudige dagteller en een leverancier met een all in tarief. Dan is, buiten het prosumententarief waar de leverancier slechts doorgeefluik voor de DNB is, je jaarrekening steeds nul. Goedkoper kan toch niet?
    En zolang de saldering geldt is het net als tussenopslagmedium ook het goedkoopste. Vraagt geen onderhoud noch is het onderhevig aan degradatie. En als je een nieuwe installatie plaatst en de mogelijkheid hebt inzake dakoriëntering kan je besteen O-W opstelling voor je PV-installatie kiezen. Bij een gelijke opbrengst kan je het prosumenentarief dan halveren en je zelfconsumptie (bij overdag uitwerkende gezinsleden) ook nog eens verhogen.
    Een batterij is hoogstens goed voor transitie dag/nacht (tenminste als er voldoende productie is en dat is bij een combinatie WP/PV ook al te verwaarlozen) en zeker niet geschikt voor zomer/wintertransitie (wat wel perfect mogelijk is bij de huidige saldering).

   2. allemaal goed en wel, je moet bij een bestaande installatie eerste de batterij plaatsen en vervolgens nog eens een nieuwe omvormer (dus beter doen als die omvormer is versleten en vervangen moet worden anders wordt het heel duur). Het is je omvormers vermogen die je prosumenten tarief immers bepaald.

  3. Je kan de digitale meter zelf aanvragen. Dan is het wel op eigen kosten.
   Ga je de elektrische wagen alleen opladen in de zomer en in de winter aan de kant laten?

   1. Karien heeft groot gelijk. Met die pomp en haar EV zal ze vermits ze veel thuis werkt in de zomer een hoge zelfconsumptie hebben . In de winter zal die zelfconsumptie zelfs 100% worden omdat de lage productie integraal naar haar EV gaat gaan. En het is niet omdat je in de winter niet toekomt met uw zonneproductie dat je uw EV niet meer moet opladen of gebruiken. Iedereen moet stroom en distributiekost betalen om electrisch te rijden alleen zal Karien met het nieuwe tarief veel minder distributiekost moeten betalen dan het huidige prosumententarief. Voor de rest blijft alle stroom die haar zonnepanelen produceren gratis.
    Onlangs werd de prijs voor het vervangen van een oude meter van 190€ verminderd naar 85€ als je het zelf aanvraagt. Maar ik zou wachten of bellen om te zien wanneer ze die gratis komen vervangen.

 21. Wanneer dat onze VREG eens zeggen hoeveel ze gaan betalen voor iedere teveel geproduceerde KW ??

  Nu verdwijnen die nog altijd in het niets ?????

  Volgens mij gaan ze hiermee eerst nog naar het grondwettelijk hof ??

 22. En….als je graag woningbrand hebt dan moet je zeker je droogkast gebruiken wanneer je afwezig bent zoals nu aangeraden wordt. De droogkast is daar de grootste veroorzaker van.

 23. Ik wil de mensen die hierboven durfden reageren van harte danken en proficiat wensen.
  Het betekent dat mensen uit hun schelp komen en vaak oneerlijke praktijken aan de kaak stellen.
  Bekwame, eerlijke mensen die het elektriciteits- en gasverbruik van de bevolking in voordelige banen leiden worden gezocht. Een bedrijf als iLumen (of Luminus???) kan hierbij een stevige partner zijn.
  Wil men dit wel bij iLumen? Wie verdedigt de belangen van de consument met zonnepanelen?
  Daarenboven lijkt het moeilijk om een eenvoudige kost aan te rekenen voor elektriciteitsafname en het prosumententarief af te schaffen. Immers jij, zonnepaneeleigenaar investeert hiermee in het terugdringen van het gat in de Vlaamse begroting. Voor 21 zonnepanelen investeerden wij eertijds € 15000.
  Er worden telkens weer kleinere mazen in het net (waarmee men centen van de mensen vangt) geweven.
  Tarieven voor overdracht van elektriciteit van en NAAR het net (dit laatste, waarom hiervoor betalen?) worden uit de liederlijke hoed getoverd.
  Wij wachten allen nog steeds op het 6% BTW-tarief. Wanneer komt dat er? Wie neemt het initiatief?

 24. Momenteel is niets zeker rond tarieven, dit al zeker niet op lange termijn.
  Het is maar de vraag of we hoe dan ook nog wel vertrouwen kunnen/mogen hebben in de organen die hier tarieven bepalen.
  Het enige wat wel zeker is dat we stilaan overtuigd zijn dat het vooral de bedoeling is de consument er zoveel mogelijk via gelegaliseerde afzet praktijken bij te lappen.
  Klein detail rond de interpretatie van 15 jaar terug draaiende teller …
  Wij hebben zonnepanelen sinds 2009. Als ik nu meer zonnepanelen installeer en zodoende alle energie die ik over een jaar verbruik zelf kan genereren blijken er enkele kleine addertjes in de redenering die vooral resulteren in het feit dat we lekker blijven betalen. Zo begint de looptijd van 15 jaar te tellen vanaf 2009 (ook voor de nieuwer installatie), ik zal dan wel via de slimme meter theorie nog moeten blijven betalen voor transmissiekosten (dit is toch toevallig net wel de voornaamste kost …).
  Eindconclusie : er komt voorlopig geen uitbreiding.
  Beste overheid, kom eens op de proppen met een fair voorstel , iets wat zeker is, ook op lange termijn.
  Er zijn heel wat personen die kunnen en willen investeren in groene energie maar dit momenteel niet doen omdat er een klimaat heerst van onzekerheid en wantrouwen in de overheden. Alleen fair beleid en duidelijkheid (d.w.z. afspraken die ook op langere termijn behouden blijven) kunnen hieraan verhelpen.

 25. beste jean D, ik weet niet wat gij ons allemaal wilt wijsmaken, maar wat u zegt, dit klop van geen kanten, u heeft het nieuwe tarief, ok das uw beslissing, maar laat de andere mensen toch zelf beslissen, als gij graag veel te veel betaald , das uw keuze, maar ik weet zeker dat het oude tarief beter is voor iedereen

  1. voila,da vind ik er ook van,
   laat de mensen zelf beslissen of ze al dan niet ergens instappen.
   al dat gepuch en gemanipuleer zijn veel mensen beu en werkt alleen maar tegen hen.
   iets wat verplicht word deugd niet.

 26. Zelfconsumptie …. is dat wat je zelf verbruikt binnen 1/50ste van een seconde (De frekwentie van het net) ? Hoe komt men aan 70% zelfconsumptie? De stroomvoorziening schommelt met het passeren van de wolken. De meeste toestellen hebben een erg variërend verbruik (bvb wasmachine) al naar gelang de motor wisselend belast is. Zelfconsumptie binnen de dag of binnen de 15 minuten transmissie-interval van de metingen is geen zelfconsumptie: het gaat het net (meermaals?) op en af. De GROTE SCHANDE is dat het prosumententarief op de capaciteit van de zonnepanelen wordt berekend. Wie duizend(en) KWh teveel produceert, heeft MINDER van het net gehaald dan wat er op wordt gezet. Maar men betaalt prosumententarief voor wat men er op had kunnen zetten, en men weigert het negatieve verbruik in mindering te nemen.

  1. Er is nochtans een eenvoudige methode om nooit teveel geproduceerde energie te verliezen. Verander om de 10 maanden van leverancier en je krijgt telkens een eindafrekening. Zodoende zal je uw teller nooit onder 0 gaan en kan je telkens de goedkoopste leverancier nemen.

  2. Dat is wat ik zeg : als je duizenden Kwh teveel produceert betaal dan geen prosumententarief want dat is te duur. Betaal het nieuwe tarief want dan moet je geen distributiekost betalen op die duizenden teveel geproduceerde Kwh want het wordt niet meegerekend en dus komt dat veel goedkoper uit..
   Iedereen kan zelfconsumptie op zijn eigen manier definiëren. Maar wat bedoelen de Netbeheerders met zelfconsumptie?
   Zelfconsumptie is stroom die je onmiddellijk rechtstreeks van uw zonnepanelen gebruikt en niet op het net zet.
   Die stroom komt niet door uw meter. (noch door uw oude en noch door uw digitale meter.) Stroom die je van het net neemt is geen zelfconsumptie ; dat is Net-consumptie of vreemde-consumptie.
   De omvormer zorgt ervoor dat de geproduceerde gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom (freq van 50Hz) omdat uw toestellen enkel werken op wisselstroom van 50Hz. Je vertrekt dus vanaf 100% zelfconsumptie bij de eerste zonnestralen. Als je op een bepaald moment in de dag meer stroom produceert dan je verbruikt dan daalt uw % zelfconsumptie en kan die omvormer een deel van de stroom op het net zetten omdat het gesynchroniseerd wordt met de 50Hz van het net.
   Een praktisch voorbeeld ; je oven staat aan en verbruikt 2Kw op een uur of 500 w per kwartier of 0.01111 w per 1/50ste van een sec. Uw panelen produceren ook 2Kw in dat uur of ook 500 w per kwartier : uw zelfconsumptie is 100% in dat uur. Er verschijnt een wolk in het tweede kwartier en uw zonneproductie valt in dat kwartier terug op 0. In dat kwartier neem je alles van het net. Totaal gebruik van het net 500 w; totaal gebruik van uw zonnepanelen 1500w in dat uur.
   zelfconsumptie in dat uur is nog altijd 100% omdat je nog altijd de 1500w van uw zonnepanelen zelf gebruikt.
   Als je omgekeerd de oven een kwartier afzet dan zet je de 500 w in dat kwartier op het net. Je produceert 500w meer in dat kwartier dan je nodig hebt. Uw verbruik in dat uur is nog maar 1500 w . Je produceert nog altijd 2000w zonnestroom in dat uur en dus is die 1500 w zelfconsumptie en is het nog maar 75% van uw productie in dat uur. Omdat veel zonnepaneeleigenaars vooral in de zomer niet al hun geproduceerde stroom zelf kunnen gebruiken is de gemiddelde zelfconsumptie in Vlaanderen op een jaar = 30%.

  1. Is een fabeltje. Energie kan niet uit het niets komen. Deze generator put z’n eigen magneten uit. M.a.w. je haalt energie uit de magneten die er tijdens de contructie van de magneten ingestoken is. Dus je betaalt je energie bij aankoop van het toestel. Waarom zetten ze er niet bij hoelang ( uren, dagen, zal zeker geen weken of maanden zijn) deze generator ( in bijvoorbeeld ‘full load’) bruikbaar is vooralleer je opnieuw moet investeren ( = onderhoud, vervanging stukken ) ? Dan pas kan je de kost per kWh berekenen.

 27. Ik heb een offerte voor Smapmee aangevraagd en gekregen… maar op mijn mail , waarin ik meer info vraag, wordt niet meer gereageerd

 28. heel dat gedoe met de digitale meter heeft 2 doelen,
  zoveel mogelijk geld uit de mensen hun zakken halen
  zoveel mogelijk controleren en manipuleren.
  of is er nog iemand die geloofd dat ze het doen om de klant te bevoordelen?
  de opeenvolgende ministers van energie zijn allemaal gaan lopen nadat ze er een leugenachtig potje van gemaakt hebben.
  ik vrees dat het nog jaren gaat duren eer het vertrouwen enigzins is hersteld.
  fluvius en consoorten,en onze ROVERheid zullen nog lang op de blaren zitten

 29. beste mensen
  met wat moeten wij vandaag allemaal bezig zijn , een timer op de droogkast en al de andere toestellen die wij in huis hebben en dit om wat euro’s uit te sparen de overheid heeft er een dikke schit van gemaakt en ieder gezin stress bezorgd kan het niet gewoon zoals vroeger 1 leverancier en 1 nettarief en al de andere schit terug weg .
  groetjes

 30. Wie zonnepanelen heeft, kan de timer van zijn wasmachine, vaatwasser en droogkast beter doorheen de dag instellen, wanneer de zon schijnt.”
  Sorry, maar een droogkast laat ik NIET draaien zonder dat ik thuis ben. Dit is een gekend brandgevaar.
  Met de reactie van Jean D ben ik niet echt eens.
  Er is altijd gecommuniceerd en wat ik op de site van Fluvius met hun simulatie lees is dat je wel degelijk wordt aangerekend op de hoeveelheid die af EN op het net steekt (idd je betaald alleen maar de distributietarief erop, maar dit is juist 1 van de grootste kosten op mijn rekening). Dus alles wat je niet opgebruikt krijgt, gaat zowieso op het net en je betaald er wel degelijk nettarrief erop.
  In de winter is je zelfconsumptiepercentage idd hoger, akkoord, echter is je productie zo laag dat je 80-90% van je verbruik toch van het net moet halen. Hetgeen je vroeger teveel had in de zomer was je buffer voor de winter. Nu is alle overproductie van de zomer weg en je betaald wel degelijk erop.
  Ik geloof dus voorlopig niet veel van wat Fluvius verteld dat dit voordeliger is voor de consument. Zij proberen op deze manier voornamelijk hun eigen kosten te doen dalen en nog meer weten over je. Plus de slimme meter is vele manieren misbruikbaar. De items die je kan koppelen aan dit toestel kosten ook nog een paar 100 euro erbovenop en is afhankelijk van de markt.

  1. Beste David Je betaalt alleen distributiekost op hetgeen je afneemt
   Het staat letterlijk zo op de website van Fluvius :
   “In het nieuwe nettarief worden de netkosten berekend op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet.”
   De distributiekost op de zonne energie die je niet onmiddellijk gebruikt en later dus afneemt is niet alleen de grootste kost het is ook de enige kost. Het is net die kost die in de plaats komt van het prosumententarief.
   Het prosumententarief is ook de enige en dus grootste kost voor uw zonne-energie in het oude systeem. Het verschil zit hem in het feit dat het prosumententarief een vast tarief is die niet kan veranderen terwijl het nieuwe tarief afhangt van hoeveel je effectief van uw zonnepanelen uitgesteld hebt gebruikt. Als dat weinig is is die kost laag. Voor wat uw verbruik betreft zal je nog steeds uw buffer van in de zomer gratis terugkrijgen in de winter. Daar verandert niets aan tot 15 jaar na installatie. Dat is blijkbaar iets dat je niet gelooft. In april krijg ik een afrekening met het nieuwe tarief en zal ik het hieronder posten als bewijs.

   1. Geachte,
    Uit U schrijven blijkt dat U er niet veel van snapt,wasmachine aanzetten met timer als de zon schijnt als U gaat werken ,goed en wel en de dag nadien U was drogen als de zon schijnt met timer ,want als U thuis komt is er geen zon meer,de wereld op zijn kop.vaatwas vullen s’avonds na het eten alles goed laten aandrogen en de dag nadien als de zon schijnt vaatwas met timer aanzetten ,succes gegarandeerd.besluit U bent beter af zonder zonnepanelen

   2. Een bewijs ga je niet kunnen leveren. Alleen bewijzen dat het voor jouw situatie (waarschijnlijk) voordelig is. Voor een ander – met een ander verbruiksprofiel – kan het al heel anders uitdraaien.
    In mijn geval bedraagt – verrekend over afname/injectie het prosumententarief bv. 9 eurocent per kWh. Het distributietarief – dat over de hele afname verrekend wordt – bedraagt bijna 2/3 van de energiefactuur. Dus zo’n 15-19 cent per kWh. Wat al veel hoger is dan het huidige prosumententarief verrekend per gesaldeerd kWh.
    Als je – zoals wij – verwarmt met een WP en al je autoverplaatsingen elektrisch doet (met een thuislaadpaal) ben je – als je geen alternatieven hebt – in de winterperiode dik geschoren. Al je overproductie in de zomer (die je nu eenvoudig kan verplaatsten naar de winter en nacht) ben je in de winter kwijt voor je verwarming. Je betaalt in het stookseizoen dan 15-19 cent/kWh ipv de huidige gesaldeerde nul (of 10) cent. Voor een (B)EV is het nog erger. Zelfs in de zomer – op het toppunt van de PV- productie – ben je meestal slechter af. Een doorsnee gezin gebruikt door de dag zijn voertuig en laadt dit tijdens de nacht bij. Dat zal dus in de zomer ook tegen het tarief van 15-19 cent zijn.

    En zo kan ik nog wel even verder gaan met het nadeel voor dagdagelijkse situaties tov de uitzonderlijke gevallen die er wel voordeel uit gaan halen (de omschakel cijfers spreken voor zich, die 19976 prosumenten zijn heus niet allemaal volslagen idioten die niet kunnen rekenen). De simulatietool van de VREG is trouwens een lachtertje. Het is een heel algemeen rekeninstrument (waarvan de parameters voor de gebruiker onbekend zijn) waarmee je zelfs niet eens alle mogelijke opties gelijktijdig kan inbrengen.

    Als de VREG toch zo overtuigd is van haar gelijk – dat het voor veel prosumenten (de meeste gezinnen bestaan uit werkende tweeverdieners, niet uit thuiswerkers die tijdens zonovergoten middagen de was, de plas en het huishouden gaan doen of dit overlaten aan hun inwonend personeel) voordeliger is – was er een zeer eenvoudige maatregel die onmiddellijk het vertrouwen zou genieten van de prosument: iedereen die een digitale meter krijgt geniet van een proefjaar waarbij na afrekening zowel de impact van de terugdraaiende meter als het nieuwe tarief zichtbaar zonder saldering zichtbaar is. Nadien kan de prosument – met kennis van zaken – beslissen welk tarief hij in het vervolg definitief toegepast wenst.
    Maar neen, ze doen het omgekeerd, je moet beslissen zonder dat je van toeten of blazen weet en nadien mag je niet meer terug (waarom, vraag ik me af, als het nieuwe tarief voor de meesten toch voordeliger zou zijn?). Nu ja, ik – en blijkbaar velen met mij – weten het antwoord al.
    Het antwoord is nog al simpel: vanuit het prosumententarief kan je altijd nog naar het nieuwe tarief. Andersom niet. Dus wacht de Vlaming met ondervinding gewoon tot er massaal veel gebruikers van het nieuwe tarief komen verkondigen dat het toch wel veel voordeliger is dan het bestaande prosumententarief. En “24/18.000” is belachelijk weinig.

    1. Ik geef je 100% gelijk Ivob. Het is mijn situatie en ik doe er voordeel bij om het nieuwe tarief toe te passen. Het is inderdaad zo dat Fluvius over alle gegevens beschikt om te weten welk tarief het voordeligst is voor elke klant. Zij kennen uw prosumententarief en ze weten hoeveel je afgenomen hebt van het net. Ze kunnen dus perfect weten of het distributietarief (die, ook voor iedereen vast is) op het afgenomen deel op de eindafrekening goedkoper is dan het verrekenen van het prosumententarief. Dat zou de klantvriendelijke methode zijn. Nu moet de klant het zelf uitzoeken.
     Blijkbaar gelooft hier niemand dat de saldering voor wat het verbruik zelf betreft toch behouden blijft gedurende 15 jaar na installatie voor zonnepaneelinstallaties die voor 31/12/2020 geplaats zijn. Zo ook bij het nieuwe tarief die enkel de saldering niet toepast op het distributietarief en dit ter vervanging van het prosumententarief.
     In uw geval Ivob kan je simpelweg 9 cent vermenigvuldigen met uw geproduceerde stroom van uw groene meter op een jaar en dat vergelijken met de 15 cent vermenigvuldigd met uw injectie op een jaar en je zal zien wat het voordeligst is.
     Als je nog geen digitale meter hebt zal dat moeilijk zijn omdat je dan niet weet hoeveel je injecteert op een jaar. Uit ondervinding weet ik dat de injectie het hoogst is in juni juli augustus. Het is in ieder geval zo dat hoe meer energieverslindende toestellen je hebt hoe groter de mogelijkheden worden om uw injectie te beperken en als je dat niet kan of wil doen kan je nog altijd bij de huidige prosumententax blijven en kost het u niet meer met een digitale meter als met een oude meter.

     1. Ik denk dat jij niet goed begrijpt hoe het principe van onmiddellijk verbruikt werkt. Dat heeft nl. niets te maken met jaarafname of -injectie. Dat is, grosso modo, afhankelijk van je ogenblikkelijk verbruik in verband (en dus thuissituatie en profiel) met de dan – in dit land steeds wisselende – weersomstandigheden en verhouding klare lucht/bewolking. Je kan je ogenblikkelijk verbruik nu alleen kennen door het plaatsen van bijkomende meettoestellen. Net zoals je dat trouwens moet doen bij de digitale meter. Er is nl. niets slim aan de digitale meter. Je kan hem, na betaling, wel slimmer maken via de P1 poort.
      ps. ik heb geen energieverslindende toestellen in mijn woning en alles is al relatief optimaal geïsoleerd. Ik heb wel al jaren de nodige toestellen om in de winter mijn WP op non actief te kunnen zetten en de nieuwe tarifering te omzeilen. Dat wekt meer vertrouwen dan de wispelturigheid van de VREG en de DNB. Of de 15-jarige saldering (welke trouwens alleen van toepassing is op nieuwe installaties, voor oudere installaties loopt die termijn al jaren) blijft gelden is geen kwestie van “geloof” maar van de uitkomst van een zaak naar Belgisch recht. En daar wil ik mijn investeringen niet van laten afhangen. En zelfs al is die uitspraak in het voordeel van de prosument zal de saldering voor bestaande installlaties over enkele jaren al ten einde zijn (begin maar te tellen van de datum van keuring van je eerste installatie op je EAN nummer).

     2. Het enige dat je moet weten om uw zelfconsumptie te kennen is : hoeveel heb ik op een jaar geproduceerd (af te lezen op uw groene meter en hoeveel heb ik geinjecteerd (af te lezen op je digitale meter) Het verschil is uw zelfconsumptie van dat jaar. Je moet er zelfs niks van kennen.

    1. @david demedts en @robert
     Ik heb op de post van 3 feb beloofd om mijn eindfactuur te tonen met het nieuwe tarief ipv met prosumententax.
     Ik was op 1 dec 2019 van leverancier veranderd om het nieuwe tarief eerder te krijgen dan op de einddatum van 1 april 2020. Omdat men nu met de digitale meter de laatste dag van de maand neemt is het 30 april geworden.
     Hieronder zoals beloofd mijn factuur van 1 dec 2019 tot 30 april 2020
     met het nieuwe tarief ipv met prodsumententax.
     Dus bij deze integraal gekopieerd van de factuur
     1.279 kWh Energie € 107,18
     Levering, Easy (vaste prijs)
     bedrag excl. btw btw 152 dagen Vaste vergoeding € 18,63 21%
     238 kWh x € 0,0840300 Verbruik piekuren € 20,00 21%
     1.041 kWh x € 0,0623000 Verbruik daluren € 64,85 21%
     Uw keuze voor 100% Groen € 3,70 21%
     1.279 kWh x € 0,0028900
     Kosten groene stroom (groene certificaten opgelegd door overheid) € 26,13
     Kosten WKK (WKK certificaten opgelegd door overheid) € 3,58
     Voordelen en/of kosten € – 51,15
     Welkomstvoordeel 40 % op de elektriciteitsprijs per kWh (exclusief vaste vergoeding, kosten voor groene stroom en desgevallend WKK)
     € – 33,94 21%
     Welkomstvoordeel € – 17,21 21%
     1-12-2019 tot 30-04-2020
     Netwerkkosten (opgelegd door Fluvius – tarief Iverlek) € 226,38
     2.063 kWh Distributiekosten € 189,62 21%
     2.063 kWh Transportkosten € 36,76 21%
     1-12-2019 tot 30-04-2020 Toeslagen (opgelegd door diverse overheden) € 8,27
     152 dagen Bijdrage Energiefonds € 2,15
     1.279 kWh Bijdrage op de energie € 2,47 21%
     1.279 kWh Federale bijdrage € 3,65
     Er worden dus distributiekosten aangerekend op de totale afname (2063Kwh)
     in plaats van op het verbruik (1279Kwh) en prosumententax.
     Voor al de rest blijft het principe van de terugdraaiende teller gelden.
     De prosumententax voor 152 dagen alleen al is 225€ Als ik het oude tarief bereken komt dat
     samen met de distributiekost op 1279Kwh 158€ op 383€
     Met het nieuwe tarief betaal ik dus voor deze 5 maanden 157€ minder dan
     met het vroegere tarief met de prosumententax
     Nu kan je ook zien dat het enkel de distributiekost is die wijzigt.
     Bij mij is de omschakeling vlot en eerlijk verlopen met duidelijke vermelding van alle prijzen in het voorgezstelde contract.

   3. Beste Jean D,
    Ik heb uw informatie gelezen, en idd ik moet toegeven dat dit op de site van fluvius terug is te vinden. Wat mij vooral is bijgebleven van gans het publiek debacle hierrond is dat je moet kiezen ofwel die 15 jaar met terugdraaiende teller en prosumenten tarief of het nieuwe tarief met de aangerekende distributienettarieven zonder terugdraaiende teller en zonder prosumententarief.
    Dus het scenario van terugdraaiende teller zonder prosumententarief en met distributietarrieven is nieuw voor mij en ik zal dit ten gronde moeten uitspitten. De plaatsing van mijn nieuwe meter is maar gepland tegen oktober volgend jaar. dus ik heb nog ff tijd. Iedereen betaald een bedrag voor de plaatsing van de nieuwe meters, maar als je hem zelf vervroegd wil plaatsen mag je ineens dat bedrag ophoesten, maar word er gezwegen over het feit of je daarna net als de rest via stroomfactuur ook voor de algemene pot nog mag betalen (dus 2x). Fluvius blinkt uit in slechte communicatie hierom.
    Wat ook in mijn achterhoofd zit is het feit dat fluvius de prijs van de electriciteit in de toekomst (binnen 5 jaar dacht ik) wil 1) afhangen van tijdstip van afname (niet dag, nacht tarief, maar echt per slot van 15 minuten gedurende dag) en 2 nog eens van het vermogen dat je op dat moment afneemt (koken en stofzuigen en was spreiden over de dag is goedkoper dan alles ineens te doen zoals veel mensen verplicht zijn omdat ze daar maar beperkt tijdslot voor hebben in hun werkdag). We gaan nog serieus slimme aps (en je mag er natuurlijk weer voor extra betalen) om je verbruik te plannen. De winst die je maakt om zelfverbruik te creeren verlies je vaak als om timers te kopen die je machine inschakelen of een nieuwe machine met een ingebouwde timers. Dus laten we zeggen dat ik een gezonde achterdocht heb. (Trouwens het verleden heeft al vaak aangetoond dat regels gedurende tijd continue worden aangepast.
    Een mogelijkheid waar ik over nadenk is het plaatsen van zout water batterijen. Veel veiliger dan de huidige lithium ion batterijen, moduleerbaar (uitbreidbaar) en zeker niet duurder. Maar ook daar ligt de investering redelijk hoog zelfs met batterij premie. Ik ga waarschijnlijk de kat nog ff uit de boom kijken en zien hoe de situatie voor mij persoonlijk veranderd en het voordeligst is. Ik kijk idd uit naar uw eindfactuur om te kijken wat wel en wat niet wordt aangerekend, dit zal me al helpen waar de simulatietool van fluvius dit niet doet. Vergeet niet je persoonsgegevens te wissen voor je eigen veiligheid he ;), mvg David

    1. Ik heb ook al opzoekingswerk gedaan naar zoutwaterbatterijen. Ze zijn veel milieuvriendelijker en veiliger en recycleerbaar. Ze gaan 20 jaar mee en kunnen volledig 100% ontladen. Het nadeel is dat ze moeilijk piekstromen aankunnen en dus heb je er meer van nodig wat een probleem kan geven met de beschikbare ruimte die je moet voorzien want ze zijn groot. Het aantal kan dus ook wegen op de kostprijs. Maar zeker in het oog te houden ook met wat in uw achterhoofd zit ivm nieuwe tarieven die eraan komen. Het is niet Fluvius die de tariefmethodologie bepaalt maar wel de Vreg. De Vreg doet het voorstel, Fluvius plakt er een prijs op en de Vreg moet de prijs goedkeutren. Je hebt het hier over capaciteitstarieven waarbij het tarief bepaald wordt door het hoogste piekvermogen die je van het net afneemt in een tijdspanne van een kwartier. In het voorstel van de Vreg (zie consultatie) is er enkel sprake (tot nu toe) van tarieven voor piekvermogen bij afname van het net. Met die methode worden PV installaties met batterijen zeer interessant. Uw batterij zal dan niet noodzakelijk s’nachts moeten werken. Uw batterij zal er moeten voor zorgen dat hij stroom levert vanaf het moment dat een ingestelde piekwaarde zou overschreden worden. (wellicht heeft een Li Ion batterij hiervoor een snellere respons) Op die manier meet uw digitale meter nooit hoge piekwaarden. En als dit erdoor komt maakt het niet meer uit of je nu dag of nachttarief hebt. Iedereen kan pieken veroorzaken op andere tijdstippen ook bijvb bij nachtelijke feestjes.

  2. Groot gelijk wat betreft die droogkast. Onbewaakt werkende droogkasten zijn een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand. En die verplichte rookmelder zal weinig effectief blijken als er niemand thuis is om tijdig in te grijpen. 🙂

 31. Ik heb zelf een digitale meter en ik heb het nieuwe tarief aangevraagd. Ik ben dus 1 van die 24. De reden waarom er zo weinig aanvragen zijn is de bangmakerij van Fluvius zelf. Als je bij een aanvraag telkens de vraag krijgt of je wel zeker bent en dat je daarna niet meer terug kunt kan ik mij wel voorstellen dat er veel aanvragers uiteindelijk de stap naar het goedkoper tarief niet wagen. Ook in dit artikel staan verschillende punten die zo’n aanvraag in de weg staat.
  Bvb de zin “Ze betalen dan voor wat ze effectief op het net zetten en er weer afhalen.”
  geeft de indruk dat je 2 keer gaat moeten betalen. Dat is niet zo. Je betaalt enkel distributiekost op je afname; niet op injectie.
  Bvb de zin :” Van een teller die terugdraait wanneer ze zelf stroom produceren, zoals dat vandaag het geval is, is dan geen sprake meer.” is niet correct. De teller draait wel terug voor wat het verbruik betreft. Het is enkel voor de distributiekost dat men de totale afname in rekening brengt ipv het prosumententarief.
  Bvb de tekst : Bekijk dus eerst en vooral je installatie: wie veel zonnepanelen heeft in verhouding tot zijn verbruik, krijgt het erg moeilijk om al die opgewerkte energie meteen te benutten. “Die gezinnen zijn vaak beter af met de terugdraaiende teller en het vaste prosumententarief van de oude tariefformule.”
  is volledig onjuist. Als je veel zonnepanelen hebt in verhouding tot je verbruik heb je altijd voordeel met het nieuwe tarief. Waarom is dat zo?
  Als je teveel produceert betekent dit dat je prosumententax zeer hoog is in verhouding. Al hetgeen je teveel produceert kan je beschouwen als zelfconsumptie. Het teveel geproduceerde wordt namelijk niet in rekening gebracht want je neemt het ook niet af van het net. Je moet er dus ook geen distributiekost op betalen.
  Nog een laatste punt.
  Zelfconsumptie doet inderdaad de distributiekost dalen bij het nieuwe tarief. Die zelfconsumptie is in de donkere maanden op veel dagen = 100%. Als je weinig produceert in de winter dan wordt bijna alle geproduceerde stroom onmiddellijk verbruikt. Voor wie een warmtepomp heeft die vooral vanaf eind september tot april werkt zal in die periode een zeer hoge zelfconsumptie hebben.
  In de zomer is het net omgekeerd. Je produceert veel en dan is het moeilijker om veel zelfconsumptie te verwezenlijken. De periode waarin je het moeilijk hebt om veel zelfconsumptie te verwezenlijken is de referentieperiode om te beslissen of het nieuwe tarief voordeliger is of niet. Als je de gegevens van juni-juli hebt zal je kunnen beslissen. De zelfconsumptie zal in de andere maanden nooit lager zijn.
  Bij mij persoonlijk was de zelfconsumptie ; juli 40%; augustus 40% ; september 45% ; oktober 71% november 66% december 84% en januari 68%
  In oktober 1 week in buitenland en in januari 10 dagen in buitenland geweest. Zelfs al ben je niet thuis in de winter dan nog is de zelfconsumptie hoog. In de zomer zal dat omgekeerd zijn.

  1. Beste Jean D
   Ofwel kan ik niet goed interpreteren ofwel ben jij goedgelovig. Ik lees ““Ze betalen dan voor wat ze effectief op het net zetten en er weer afhalen.” Daar staat “EN” ?DAT IS TWEE KEER DOKKEN.Wat ik raar vind dat Fluvius zich niet de moeite doet om aan elke klant een berekening te sturen.Systeem overheid?Eerst in de val lokken en dan pluimen.En dan digitaal : op ieder moment kunnen ze je verbruik aflezen,dus jouw overproductie zal wel op tijd afgerekend worden en zij het verkopen het aan 27 eurocent de KW. Geloof nog maar veel van die overheid,die lachen zich kapot met hun dikke pree als politieker met daarbovenop hun vetbetaalde mandaten bij Fluvius in de intercommunales..

   1. Volgende tekst is overgenomen van de website van Fluvius.
    Lees het eens aandachtig en zeg mij waar je uw zin terugvindt.

    Betaal ik met mijn digitale meter ook nog een prosumententarief?
    Sinds 1 juli 2019 heb je als prosument met een digitale meter twee opties voor de afrekening van je elektriciteitsnettarieven (= de som van je distributie- én transmissienettarieven). Ook nieuwe prosumenten krijgen nog tot eind 2020 die keuzemogelijkheid:
    Het standaardsysteem dat ook van toepassing was bij je oude elektriciteitsmeter. Als je zonnepanelen nog geen 15 jaar oud zijn, dan wordt dit systeem automatisch gebruikt na de plaatsing van een digitale meter. Hier zijn je netkosten samengesteld uit twee elementen:
    je netto-afname (bij de digitale meter berekend door de kWh die je van het net hebt afgenomen te verminderen met de kWh die je op het net injecteerde)
    het ‘prosumententarief’. Dat is een forfaitaire netvergoeding, berekend op de afname en injectie van een gemiddelde prosument en op basis van het vermogen van je omvormer.
    Het nieuwe nettarief (in plaats van het prosumententarief), met netkosten berekend op basis van jouw bruto-afname (= de kWh die je van het net hebt afgenomen zonder rekening te houden met je geïnjecteerde kWh). Wie zo veel mogelijk verbruikt als de zon schijnt, heeft het elektriciteitsnet minder nodig en komt dan voordeliger uit. Voor meer info over het nieuwe nettarief, klik hier.
    De digitale meter wijzigt niets aan de energiekost (prijs per kilowattuur) en heffingen (de energiebijdrage, de federale bijdrage en de bijdrage energiefonds) op je elektriciteitsfactuur. Daarvoor geldt in beide systemen het principe van de ‘terugdraaiende teller’.

  2. Hey Jean D. ik heb ook een vraag: bij mij is er een digitale teller geplaatst in maart, ik heb ook zonnepanelen en een nog steeds “terugdraaiende” teller, maar als ik de 1.8.0 lees, is dat dan het totaal van mijn verbruik tot hiertoe op die (bijna) 4 maanden? Of wordt het al “verrekend” met wat ik opwek? Daar kan ik niet goed aan uit….Want als dat mijn totale verbruik is….doet mijn digitale metter het beduidend beter dan mijn oude teller…daarom dat ik een beetje in de war ben…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS