Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen?

zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen?

Wanneer u in een zonnepaneleninstallatie investeert mag u, mits een goede oriëntatie en een hellingshoek van 15° tot 50°, rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Bij energiezuinige nieuwbouwwoningen is zelfs een nog lagere terugverdientijd mogelijk.

Eigenaars van woningen die de stedenbouwkundige vergunning aanvroegen na 1 januari 2016 krijgen gedurende een periode van 5 jaar 50% korting op hun onroerende voorheffing op voorwaarde dat hun woning een E-peil (maatstaf voor energieprestatie van de woning) lager dan E30 heeft. Bij een E-peil van E20 of lager valt zelfs de volledige onroerende voorheffing gedurende 5 jaar weg.

Onderstaande tabel toont, afhankelijk van het moment waarop de stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd, aan welke voorwaarden de eigenaar van een nieuwbouwwoning moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vermindering van de onroerende voorheffing. Een woning wordt als een nieuwbouwwoning beschouwd als de stedenbouwkundige vergunning werd verkregen na 1 januari 2006 en de EPB-aangifte bij het Vlaams Energieagentschap (VEA) op 1 januari 2008 of later gebeurde.

Onroerende voorheffing nieuwbouw
Zonnepanelen

Om tot een voldoende laag E-peil te komen dienen in de nieuwbouwwoning uiteraard de nodige energiezuinige maatregelen te worden genomen. De installatie van zonnepanelen kan hierin een doorslaggevende rol spelen, aangezien deze het energiepeil al snel met een 20-tal punten doet zakken.

Door de besparing op de onroerende voorheffing kan de terugverdientijd van de zonnepaneleninstallatie gevoelig ingekort worden, in bepaalde gevallen zelfs tot 4 jaar of minder.

Tenslotte is het ook belangrijk te vermelden dat u bij een E-peil lager dan E20 een premie van de netbeheerder ontvangt. Voor een energiepeil van E20 bedraagt deze 1.800 €. Voor elk punt dat u onder dit E-peil zakt, ontvangt u 50 € extra.

Cijfervoorbeeld

Veronderstel een nieuwbouwwoning waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend in 2015. Het huidige E-peil van de woning bedraagt E45.

De investeringskost van een zonnepaneleninstallatie van 18 panelen van 290 Wp bedraagt ongeveer 9.700 € (incl btw). Aangezien men mag rekenen op een afname van het E-peil van één punt per paneel, zakt het E-peil van de nieuwbouwwoning in kwestie tot lager dan E30. Dit wil dus zeggen dat men gedurende 5 jaar de onroerende voorheffing volledig krijgt terugbetaald.

Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning van een doorsnee gezin met drie personen waaronder één kind, bedraagt de jaarlijkse onroerende voorheffing ongeveer 795€. De investeringskost van de zonnepaneleninstallatie zakt met andere woorden van 9.700 € naar 5.725€. De terugverdientijd van de investering daalt bijgevolg van 9 jaar naar amper 5,3 jaar.

Kanttekening

Let wel, u kan slechts éénmalig uw E-peil laten vaststellen met als doel in aanmerking te komen voor de recuperatie van de onroerende voorheffing. Veronderstel dat u bijvoorbeeld in 2010 de stedenbouwkundige vergunning voor uw woning aanvroeg, vervolgens het E-peil liet berekenen en pas in 2012 een zonnepaneleninstallatie liet plaatsen, komt u bij een nieuwe vaststelling van het E-peil niet in aanmerking voor de recuperatie van de onroerende voorheffing. Dit is enkel het geval bij wijzigingen aan uw woning die een bouwvergunning vereisen (en dus niet van toepassing bij de installatie van zonnepanelen).

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (15)

 • Bijnens Jan Reply

  De premie die fluvius geeft voor de nieuwbouw installatie van zonnepanelen die moet zeker komen van de afgenomen kwh opbrengst van bestaande installaties vermoed ik. Vorig jaar heb ik een warmte pomp boiler geinstalleerd en welke premie kreeg ik : nulnul want dat was enkel voor wp verwarmings installatie zei men mij bai bai premie

  18 september 2019 at 15:09
 • Steven Reply

  Moet je dan ergens aangeven dat je zonnepanelen hebt om die belastingsvermindering te krijgen op onroerende voorheffing?
  En wat als de installatie het verbruik niet volledig dekt, maar slechts een deel? Hoe verrekent zich dat in het E-peil? Moet je daarvoor een hele EPB studie opnieuw laten opmaken? Of wordt dat automatisch verrekend?

  29 september 2016 at 09:33
 • Synaeve jean Reply

  Beste
  Als je uw berekening, rekening houdend met alle kosten dan eens wilt overmaken of publiek wil laten zien het zou overtuigender over komen.
  Als je voor iedere 1000kw 86 euro moet betalen dan is dit voor 7000kw meer dan 600 Euro dat je per jaar kwijt bent en dit gedurende zolang dat je ze in gebruikt hebt.
  Waar je ook niet over praat is dat om een ben woning te verwezenlijken je nog veel meer moet investeren dan de 9000 euro die je opgeeft. Dan is er nog de onzekere factor, onze vadertje staat die zo maar van gedachte kan veranderen en een bijkomende taks kan opleggen of verhogen.
  Vriendelijke groeten, jean

  28 september 2016 at 14:03
 • bart bosman Reply

  inderdaad wij betalen ook net geen 900 € /jaar aan proconsumtentarief, dit zal in de toekomst waarschijnlijk nog toenemen en langs de andere kant levert een installatie jaarlijks minder rendement (cijfers fabrikanten), wie dit mee in rekening brengt komt nooit aan een positieve return.

  28 september 2016 at 12:45
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Ook rekening houdend met het prosumententarief is een terugverdientijd op zonnepanelen van 8 à 9 jaar zeker mogelijk.

   Met een PIDbox voorkomt u trouwens rendementsverliezen, waardoor uw installatie gedurende zijn volledige levensduur een optimaal rendement zal behalen.

   Het is dus zeker verkeerd te stellen dat na de invoering van het prosumententarief een positieve return niet realistisch is.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

   28 september 2016 at 12:56
   • Bas Reply

    Een PIDbox voorkomt rendementsverliezen ten gevolge van PID (als die er zijn). Andere rendementsverliezen zullen nog steeds voorkomen.

    6 oktober 2016 at 14:32
    • Ilumen Reply

     Beste,

     Bedankt voor uw reactie.

     Elk zonnepaneel krijgt na verloop van tijd te maken met rendementsverliezen ten gevolge van PID.

     Onder de ‘andere rendementsverliezen’ die u aanhaalt, valt mechanische degradatie. Deze vorm van degradatie komt voor op alle zonnepanelen.

     Het glas van de zonnepanelen gaat na verloop van tijd meer licht reflecteren en minder zonnestralen doorlaten. Op 25 jaar verliest u slechts 2 à 3% aan rendement ten gevolge van mechanische degradatie. U kan deze verliezen deels voorkomen door uw zonnepanelen te reinigen met het juiste materiaal.

     Het grootste aandeel van rendementsverliezen bij zonnepanelen is wel degelijk te verklaren door PID.

     Vriendelijke groet,
     Thomas Voets
     Marketing & communicatie
     iLumen

     6 oktober 2016 at 15:03
 • jan Reply

  en de omvormers (kostprijs 1500 euro) die regelmatig kapot gaan (minstens 1 per 5 jaar)

  28 september 2016 at 11:38
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Ook zogenaamde ‘PID-free’ panelen zijn blootgesteld aan rendementsverliezen ten gevolge van PID. Het klopt dus niet dat er bij de meeste zonnepanelen geen PID optreedt.

   https://www.ilumen.be/nl/pid-free-zonnepanelen-wel-echt-vrij-degradatie/

   Kijk bijvoorbeeld maar naar de Sun Forte reeks van de Ben Q zonnepanelen: https://www.ilumen.be/nl/elektroluminescentie-test-toont-pid/

   Of bij de Yingli Panda zonnepanelen: https://www.ilumen.be/nl/elektroluminescentie-test-toont-pid-panda-jingly-zonnepalen/

   Indien gewenst testen wij volledig vrijblijvend één van uw zonnepanelen op PID.

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

   7 oktober 2016 at 09:32
   • Bas Reply

    Met alle respect, maar ik vertrouw toch eerder een onafhankelijk onderzoek dan één gesponsord/geschreven door een producent van een PIDbox.

    Kunnen de eigenaars van zulke panelen (BenQ, Yingli Panda) ook geen beroep doen op de opbrengstgarantie van de producent?

    7 oktober 2016 at 10:31
    • Ilumen Reply

     Beste,

     Eigenaars van deze types panelen (en ook van andere types panelen) kunnen inderdaad een beroep doen op de opbrengstgarantie van de producent maar het is natuurlijk wel de vraag hoe zij dit zullen bewijzen en wat de fabrikant hier tegenover zal stellen.

     Thomas Voets
     Marketing & communicatie
     iLumen

     7 oktober 2016 at 12:12
 • MD Reply

  Is dit enkel voor nieuwbouw? Onze renovatie van een woning uit 1927 zal ook E40 halen, dat dan niet?

  28 september 2016 at 11:38
 • Jan De Wilde Reply

  Waarom houden al die installateurs angstvallig de prosumententax stil, je hoort er geen uitleg over.
  Onze installatie van 8000 WP betaald meer dan 800€ /jaar

  28 september 2016 at 10:24
  • Ilumen Reply

   Geachte heer,

   Op onze blog hebben wij in het verleden zeker de nodige aandacht besteed aan het prosumentententarief.

   Uiteraard brengen wij het prosumentenatrief in rekening bij onze berekeningen van de terugverdientijd van zonnepaneleninstallaties.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & communicatie
   iLumen

   28 september 2016 at 12:57

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *