Tommelein
Tommelein 1 jaar op post: “Prosumententarief zal verdwijnen”

In mei 2016 nam Bart Tommelein de fakkel als Vlaams Energieminister over van Annemie Turtelboom. “Ik heb de Vlaming bewustgemaakt van de rendabiliteit van zonnepanelen en het feit dat niemand, maar dan ook niemand negatieve gevolgen van zonnepanelen ondervindt”, zegt de West-Vlaming in het Nederlandse Solar Magazine.

Tommelein

Na enkele moeilijke jaren beleeft de Vlaamse zonnepanelensector opnieuw een revival. “Deze markt is een periode hevig overgesubsidieerd geweest. Mijn voorgangers hebben dit uit de hand laten lopen. Toen de groenestroomcertificaten stop werden gezet is het beeld ontstaan dat zonnepanelen financieel niet meer interessant zijn. Het tegendeel is waar door de gigantische prijsdalingen die er de afgelopen 5 jaar in de zonne-energiesector zijn geweest”, legt Tommelein uit.

Digitale meter

Ook betreurt de Energieminister dat zijn voorgangers te lang hebben gewacht met de uitrol van digitale meter. “Wij zijn een van de laatste landen in Europa die ermee begint. Zodra deze uitgerold zijn kunnen wij deelnemers aan zonnedelenprojecten laten salderen.” Het principe is hierbij dat burgers, nu maar ook in de toekomst, nooit meer energie kunnen terugleveren dan zij zelf verbruiken. “Bij de overstap naar digitale meters garandeer ik verder dat geen enkele zonnepaneleneigenaar verlies kan hebben. Zonnepaneleneigenaren zullen hetzelfde rendement behouden”, stelt Tommelein.

Meterkast
Prosumententarief

Vandaag betalen Vlamingen voor een terugdraaiende teller het prosumententarief. Op termijn zal er echter een overgang plaats vinden naar een nieuwe tariefmethodologie. “Wij hebben in de regering afgesproken dat wij naar een interessant systeem voor de gebruiker moeten waarbij het gebruik van hernieuwbare energie gestimuleerd wordt. Waar de tariefmethodologie momenteel puur ingericht is op basis van gebruik, willen wij toe naar capaciteitstarieven.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

28 reacties

 1. Volvo krijgt nog wel certificaten tot 250000 euro. Op de VRT NWS vertelt men er netjes bij dat het anders geen rendabele oplossing zou zijn.
  Tegen de volgende verkiezingen (nationaal) moeten wij ons als prosumenten verenigen en aan de wasdraad hangen welke partij de taks voor de kleine man die groen investeert nog wil aanhouden.

 2. Voor de plaatsing van zonnepanelen betaalden wij 90 EUR per maand.
  Na de plaatsing van de zonnepanelen nog steeds 45 EUR.
  Er wordt namelijk een prosumententarief van 40 EUR aangerekend, alhoewel wij totaal geen stroom van het net meer nodig hebben. Wij verbruiken minder dan we op het net leveren. Al hetgene er op het net geleverd wordt, levert niets meer op en dan nog betalen we 45 EUR per maand.
  Ipv in 5 jaar terugverdienen van de zonnepanelen, zal dit nu minsten 10 jaar worden.
  Bedankt politiekers

 3. De Tijd (29/06/17) :

  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Dat plots nauwelijks nog een energieheffing nodig zou zijn, terwijl vorig jaar een minister erover struikelde, wekt immense argwaan.

 4. Prosumententarief is een forfetaire belasting en geen belasting op het werkelijk teruggestuurd vermogen, m.a.w. lig jij met je zonnepanelen oostwaarts en je buur zuidwaarts gericht dan betalen jullie beiden hetzelfde prosumententarief ook al wekt de ene installatie meer energie op dan de andere voor dezelfde grootte van installatie. Er wordt ook geen rekening gehouden met wat je zelf verbruikt op het moment van opwekking. Verder, produceer je in de zomermaanden een overschot en stook je die dan op in de wintermaanden met elektrische vuurtjes bvb dan ken je je elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar, 0 euro wat betreft het verbuik + prosumententarief dat er wel bovenop komt. Zij die nog genieten van groenstroomcertificaten kunnen hun eindfactuur tot 0 brengen of zelfs er nog aan over houden. Met digitale meters zal dit veranderen. Men zal weten hoeveel en wanneer je verbruikt en terugstuurt op het net. Stel je verbruikt 5000 kWh/jaar en je stuurt ook 5000 kWh/jaar terug op het net dan is je huidige verbruiksfactuur 0 Euro. In de toekomst zal je op 10.000 kWh worden getaxeerd voor het gebruik van het net. We moeten dan maar gaan nadenken over opslag van die energie zeker, en dat hoeft niet noodzakelijk batterijen te zijn. Indien je elektriciteit gebruikt voor verwarming kan dit dan misschien in warmteopslagelementen.

 5. en nog maar te zwijgen van de veel te dure omvormers, waar men schandalig veel voor vraagt, wanneer die stuk gaan (wetende dat de productiekost maar om en bij de 15 à 20 EUR bedraagt), maar daar hoor ik tommeleintje ook al niet over. Mij hebben ze niet meer, is zoals mijn vader zaliger altijd zei, en nu begrijp ik waarom, met de Staat doe je geen zaken, je komt steeds bedrogen uit. Weet je nog dat onze leiders destijds van de daken men van de daken brulde: de nul-factuur… En die lopen nog altijd vrij rond hé…

 6. Mr. Tommelein heeft gelijk als hij zegt dat degene die gestart zijn met het gegeven “zonnepanelen voor burgers” bij het begin wat te vrijgevig geweest zijn.
  Maar ondertussen zijn alle voordelen terug geschroefd : geen certificaten meer, onwettige prosumententarief ingevoerd, en nu spreekt hij al dat de meters niet meer gaan terug draaien. Turteltaks kan niet terug gestort worden, alhoewel onwettig. Kortom alle spelregels zijn tijdens de match veranderd.
  Het is eigenaardig dat afspraken die ze met grote investeerders maakten NIET kunnen veranderd worden, maar degene die ze met de bevolking maken kunnen ze naar believen aanpassen. Mocht de politieke klasse wat minder graaien dan zou er minder geld van de gewone man nodig zijn. Dit is gelegaliseerde diefstal, en dit moet dringend ophouden !!

  1. Bartje zegt het zelf….”Het principe is hierbij dat burgers, nu maar ook in de toekomst, nooit meer energie kunnen terugleveren dan zij zelf verbruiken”…ja goed gelezen….de BURGER….(da’s niet de elite hé…de elite mag dat wel)

   besluit…de burger is de profiteur

 7. Antoon Braekevelt

  Ik heb onze zonnepanelen geplaatst in 2002, toen was er geen Prosumententaks, maar wél dure zonnepanelen. De waarheid is dat we dus zwaar bestolen worden door de Vlaamse regering. Is dat de prijs om Milieuvriendelijk te denken en te investeren ?
  Bedankt Mr Tommelein en C° De werkelijkheid is dat ik meer dan 700 Euro per jaar betaal, terwijl we 100 % onze stroom zelf opwekken ! Bedankt Vlaamse Graaicultuur bende.

 8. Antoon Braekevelt

  Ik heb onze zonnepanelen geplaatst in 2002, toen was er geen Prosumententaks, maar wél dure zonnepanelen. De waarheid is dat we dus zwaar bestolen worden door de Vlaamse regering. Is dat de prijs om Milieuvriendelijk te denken en te investeren ?
  Bedankt Mr Tommelein en C° De werkelijk is dat ik meer dan 700 Euro per jaar betaal, terwijl we 100 % onze stroom zelf opwekken ! Bedankt Vlaamse Graaicultuur bende.

 9. In Wallonie is er zelfs geen prosumententarief.
  Maar wel in Vlaanderen. Ruikt naar discriminatie onder de eigen bevolking…
  EEN Belgie zeggen ze dan….

 10. Prosumententarief verdwijnt…
  Kan ook moeilijk anders om juridisch en ethisch in orde te zijn. Dit weet Bart Tommelein (of zijn raadgevers) ook. Deze verdoken belasting had er nooit mogen komen daar ze een éénzijdige kontraktbreuk van de staat t.o.v. de burger concretiseert.
  Bovendien: als prosument (verbruiker & producent ) wordt ons wel de maximale lasten aangerekend voor het gebruik van het net bij het terugsturen van de geproduceerde groene stroom (!!!) terwijl men in dezelfde oefening “vergeet” deze teruggestuurde stroom te valoriseren. Met andere woorden de bezitters van zonnepanelen produceren groene stroom (doelstelling opgelegd door Europa aan de energieministers van de Europese landen waaronder onze Bart) maar krijgen hiervoor geen vergoeding wel integendeel een belasting (prosumententarief) te verwerken. Wel is het zo dat de geproduceerde stroom door de energieleveranciers doorverkocht wordt (volle tarief) aan andere eindklanten… Kan het nog schijnheiliger?

 11. De particulieren worden tegen elkaar uitgespeeld. Aan zij die om welke reden ook geen zonnepanelen bezitten wordt verzwegen dat elk Kw/h niet hier geproduceerde stroom in het buitenland wordt aangekocht en alweer via de zakken van politici en multinationals gaan. De opslagbatterijen die er gaan komen? Laat me niet lachen, ook daar zullen heel zeker zware taksen op geheven worden.

 12. Onze minister zou beter #Blackout van marc Ellsberg eens lezen. Die digital meters zyn een nachtmerrie die ons nog veel miserie gaan bezorgen. En het uitmelken van de zonnepanneeleigenaars gaat verder.

 13. Ik betaal mij nu al BLAUW aan het (onterechte) energiefonds en een twee maal DONKERBLAUW wegens de prosumententarieven. Deze laatste, ingevoerd op 1 juli 2015 is zelfs op 18 maanden met meer dan 40% (ja MEER dan 40%) gestegen. Je moet maar durven. Puur contractbreuk en modern bedrog!! Blijf het de bevolking maar wijsmaken. Zodra mogelijk stap ik over naar een eigen opslagsysteem en zal ik mijn uitgaven niet aan ongehoorde instellingen meer afstaan. Ik heb mij goed in de lure laten leggen, ezel die ik ben.

 14. Een bidirectionele meter betaald u eenmalig.
  Vanaf dan hebt ook die prosument tarief niet meer.
  Staat hier ergens vermeld.
  Dit in combi met een baterij zorgt dat je ook in de nacht stroom verbruikt welke u produceerd.

  1. Dat die nieuwe meter ONS geld gaat opbrengen, dat geloof je toch geen seconde ! Voor elke kW die je de straat op stuurt ga je apart dokken. De staat moet en zal je vinden …

 15. het prosumententarief verdwijnt….
  dit had er gewoonweg nooit mogen komen, omdat het regelrechte kontraktbreuk is en diefstal tegenover de eigenaars van zonnepanelen die voor minder dan 10000 kw aan vermogen op hun dak hebben liggen.
  en nu zouden wij moeten tevreden zijn, omdat ze het ene criminele feit ( prosumententarief) doen verdwijnen om een ander zijn intrede te laten doen ( slimme meters die niet terugdraaien)
  ik vermoed dat een kind van 4 jaar hier nog zou kunnen mee gesust worden, maar volwassen mensen hebben die inhalige truken wel sneller door…

 16. Ja pseudo verdwijnt, endan ??
  Elke kwh die men verbruikt betalen tot op laatste cent.
  Zo houden we niks meer over van certificatenpremie. Alle opgewekte stroom naar leveranciers, goed gezien rommelen. Er wordt alles gedaan om zonnepaneelhouders te melken als een koe

 17. Bij de lectuur van dit arti;kel blijft voor mij nog heel wat onduidelijkheid bestaan. Enerzijds stelt de minister dat bij de overstap naar digitale meters de zonnepaneelgebruiker geen verlies zal hebben, anderzijds wordt gesteld dat deze meter niet meer terug zal draaien (al zal de extra geproduceerde stroom wel op het net geplaatst worden). Hoe in de toekomst de uitbalancering tussen de piekproductiemomenten (zomerperiode – dag) en de piekconsumptiemomenten (winter – nacht) zal gebeuren wordt niet aangegeven. Ik hoop dat de kwakkel van het plaatsen van batterijen bij individuele prosumenten van de baan is (een niet alleen onrealistische maar zelfs technisch niet correcte benadering). Dus wat wordt het?

 18. Capaciteitstarieven ……. een veelzeggend woord waarvan niemand begrijpt wat er bedoeld wordt, want “capaciteitstarieven” kan zowat van alles zijn. M.a.w. onze ongeëvenaarde graaipolitici gaan een manier zoeken om zonnepanelen eigenaars zo veel mogelijk te laten betalen zonder dat ze zich daar tegen kunnen verweren. Net zoals bij het veelzeggend woord “prosumententarief” waar zonnepanelen eigenaars moeten betalen voor elektriciteit opbrengst van hun zonnepanelen die die zonnepanelen nog eens niet leveren.

 19. Zolang het prosumententarief blijft doorwegen op onze zonnepanelen zullen heel wat mensen geneigd zijn om nog wat te wachten met het installeren of uitbreiden van hun zonnepanelen installatie. De reden is dat het hier over een oneerlijke taks gaat die berekend wordt op de omvormer die meestal te zwaar is en de eenheidsprijs niet laat overeenstemmen met de werkelijke opbrengst.
  Wij wachten dus af, zoals vele kennissen van mij.

 20. Hier spreekt men over het al dan niet terugdraaien van de meter en de gevolgen hiervan voor de eigenaar van zonnepanelen.
  Wat de prosumententaks waarmee ongeveer de helft van de opbrengst van de premies wordt ‘afgesnoept’. Alleen meent zich dergelijke ingrepen te kunnen permitteren.
  Quid?
  Dank voor reacties.
  Wim Pas

 21. Nu : “terugdraaiende teller = prosumententarief”.

  Later : “nieuwe tariefmethodolgie gebaseerd op capaciteitstarieven”.

  Is de prosumententarief, gebaseerd op de omvormer dan geen capaciteitstarief?

 22. eerst zien en an geloven.
  er is ons al zoveel beloofd maar het tarief is er nog steeds.
  het prosumentarief is het meest onrechtvaadige systeem. De maatschappij krijgt gratis electriciteit van ons, verkoopt het aan de normale prijs en int nog het prosumentarief. = é2 maal in de pocket. men mag ook niet vergeten dat wij in zonnepanelen geinvesteerd hebben en zodoende de belgische economie ondersteund hebben in moeilijke tijden

 23. Wat betekent : … “Zodra deze uitgerold zijn kunnen wij deelnemers aan zonnedelenprojecten laten salderen. Het principe is hierbij dat burgers, nu maar ook in de toekomst, nooit meer energie kunnen terugleveren dan zij zelf verbruiken.” … ?

 24. aan het tempo dat onze regeringen (meervoud) beslissingen neemt en uitvoert, denk ik ongeveer tegen 2050 dat we er gevolgen gaan van zien.En zopas werd de turteltaks afgeschaft.Waar gaan ze dat geld halen ?Ik weet het.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS