Site pictogram Ilumen

Tommelein 1 jaar op post: “Prosumententarief zal verdwijnen”

Tommelein

In mei 2016 nam Bart Tommelein de fakkel als Vlaams Energieminister over van Annemie Turtelboom. “Ik heb de Vlaming bewustgemaakt van de rendabiliteit van zonnepanelen en het feit dat niemand, maar dan ook niemand negatieve gevolgen van zonnepanelen ondervindt”, zegt de West-Vlaming in het Nederlandse Solar Magazine.

Na enkele moeilijke jaren beleeft de Vlaamse zonnepanelensector opnieuw een revival. “Deze markt is een periode hevig overgesubsidieerd geweest. Mijn voorgangers hebben dit uit de hand laten lopen. Toen de groenestroomcertificaten stop werden gezet is het beeld ontstaan dat zonnepanelen financieel niet meer interessant zijn. Het tegendeel is waar door de gigantische prijsdalingen die er de afgelopen 5 jaar in de zonne-energiesector zijn geweest”, legt Tommelein uit.

Digitale meter

Ook betreurt de Energieminister dat zijn voorgangers te lang hebben gewacht met de uitrol van digitale meter. “Wij zijn een van de laatste landen in Europa die ermee begint. Zodra deze uitgerold zijn kunnen wij deelnemers aan zonnedelenprojecten laten salderen.” Het principe is hierbij dat burgers, nu maar ook in de toekomst, nooit meer energie kunnen terugleveren dan zij zelf verbruiken. “Bij de overstap naar digitale meters garandeer ik verder dat geen enkele zonnepaneleneigenaar verlies kan hebben. Zonnepaneleneigenaren zullen hetzelfde rendement behouden”, stelt Tommelein.


Prosumententarief

Vandaag betalen Vlamingen voor een terugdraaiende teller het prosumententarief. Op termijn zal er echter een overgang plaats vinden naar een nieuwe tariefmethodologie. “Wij hebben in de regering afgesproken dat wij naar een interessant systeem voor de gebruiker moeten waarbij het gebruik van hernieuwbare energie gestimuleerd wordt. Waar de tariefmethodologie momenteel puur ingericht is op basis van gebruik, willen wij toe naar capaciteitstarieven.”

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten