Tommelein begraaft Turteltaks: “Factuur gaat echt omlaag, 10 euro per gezin per jaar volstaat”

Tommelein

Tommelein begraaft Turteltaks: “Factuur gaat echt omlaag, 10 euro per gezin per jaar volstaat”

De Turteltaks is weg en komt niet terug. Dat zweert energieminister Tommelein (Open Vld). “Door de groenestroomquota op te trekken, kunnen we de schuldenberg dekken.” Impact op de factuur van een gemiddeld gezin: ­hooguit 10 euro.

“Met mij geen nieuwe energieheffing”, zei Bart Tommelein dit weekend na de vernietiging van de Turteltaks. Het ontlokte N-VA meteen de bedenking dat ze dan wel zeer benieuwd was naar zijn berekeningen. Bovenop de historische schuldenberg van 2 miljard moet de Vlaamse regering tot 2030 immers ook jaarlijks 1,2 miljard engagementen voor hernieuwbare energie nakomen. Nu heeft de liberaal zijn berekeningen klaar. “Daaruit blijkt dat we de ­schuldenberg die de socialisten ons nalieten, onder controle hebben.”

Groenestroomcertificaten

De jongste maanden hebben energie­producenten massaal groenestroomcertificaten opgekocht, doordat de quota voor groene stroom werden aangepast. Zo veel dat het door­rekenen van de schuld in de distributietarieven en de opbrengsten van de energieheffing in 2016 en 2017, volstaan om die schuld af te betalen.”

Tien euro

En wat met de toekomstige engagementen? “Die zijn al verkleind door het schrappen van de biomassa­subsidies. De rest kan opgevangen worden door de groenestroomquota die de producenten moeten halen, ­opnieuw naar het niveau van 2016 te brengen, zodat de markt van de ­groenestroomcertificaten verder aanzwengelt. Dat heeft een zeer beperkt effect op de factuur: hooguit 10 euro groenestroombijdrage extra per jaar voor een gezin met een gemiddeld verbruik. Dit is transparanter, want de verbruiker betaalt, en het is een ­stimulans om te investeren of participeren in hernieuwbare energie.”

Tommelein legt zijn voorstel vandaag voor aan regering en parlement. Het belooft een pittig debat te worden.

Bron: Het Laatste Nieuws, 28 juni 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Ozzy Reply

  10 euro per gezin per jaar?
  Kan iemand dit uitleggen ?
  Het is alsof over enkele honderden euros gaat.
  Laat die 10 euro maar liggen . Fopperij. Alsof mensen stom zijn.

  4 juli 2017 at 14:25
 • Filiep Reply

  Wat ik herinner uit een TV programma/interview : Tommelein zei dat de energieproducenten nu 20% groene stroom moeten aanbieden. Tommelein zei verder dat hij die 20% naar 23% heeft gebracht en dat de stroomleveranciers dit enkel kunnen bereiken door groenestroomcertificaten aan te kopen, zoals hierboven uitgelegd.
  Indien ik het goed begrijp dan is de Turteltaks verplaatst van de particulier naar de stroomleveranciers en hoe zullen zij dan hun kosten dekken?
  Door de tarieven (nogmaals) omhoog te trekken?

  4 juli 2017 at 12:38
 • Kris Steenhaut Reply

  Er zijn maar twee mogellijkheden: ofwel heeft de Turtel ons bedonderd tegen de sterren op, ofwel verkoopt Tommeltovenaar gebakken lucht.
  En aangezien de Turtel en Tommeltovenaar tot dezelfde partaai behoren kunnen we ons maar beter geen illusies maken, een nieuwe fopperij lijkt reeds in de maak.

  4 juli 2017 at 10:27

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *