Tommelein
Tommelein doorprikt kritiek op ‘onrealistische’ doelstellingen elektrische wagens

Onlangs uitte mobiliteitsclub VAB zware kritiek op de Vlaamse Overheid die de doorbraak van elektrische wagens in de weg zou staan. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert.

Tommelein

Een onderzoek van VAB toont aan dat in de eerste helft van 2018 slechts 0,51 procent van de nieuw verkochte wagens in Vlaanderen volledig elektrisch was. Omwille van die reden noemt VAB de doelstelling van de Vlaamse overheid om tegen 2020 een marktaandeel van 7,5 procent te realiseren “onrealistisch”. Nog volgens de organisatie is het de overheid zelf die de grootste hinderpaal vormt voor de doorbraak van een volledig elektrisch wagenpark. Potentiële kopers twijfelen eraan of de bestaande stimuli overeind zullen blijven, na negatieve ervaringen uit het verleden, luidt het.

Zero-emissiepremie

“Er is geen enkele reden om aan de Vlaamse overheid te twijfelen”, zegt Vlaams Energieminister Bart Tommelein. “Er wordt een zero-emissiepremie uitgereikt bij aankoop van een elektrische wagen of een andere wagen zonder uitstoot, bijvoorbeeld op brandstofcellen. Ook moet er geen belasting op inverkeerstelling (BIV) of jaarlijkse verkeersbelasting worden betaald. Die vrijstellingen gelden voor de volledige levensduur van het voertuig.”

De hoogte van de zero-emissiepremie schommelt tussen de 2.000 en de 4.000 euro en is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto. Tommelein benadrukt dat het maximale premiebedrag dit jaar, anders dan eerst de bedoeling was, niet is gezakt, “precies om nog meer mensen te stimuleren”.

Bron: officiële website Bart Tommelein

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

12 reacties

 1. Stop de subsidiëring van allerlei toestanden die door de hebzuchtigen zelf kunnen worden betaald. Als je een auto kan kopen van 50.000€ dan zijn subsidies (belastingen betaald ook door klein-verdieners) voor aankoop PERVERS. Jambon I noemt de woonbonus ook PERVERS. ik kan 100-den PERVERSE toestanden neerschrijven. Als woonbonus op nr 1 staat op de hitlijst van perversiteit (hitlijst Jambon I) dan is subsidiëren van de aankoop van een elektrisch voertuig PERVERS NR 2.

 2. “Ook moet er geen belasting op inverkeerstelling (BIV) of jaarlijkse verkeersbelasting worden betaald. Die vrijstellingen gelden voor de volledige levensduur van het voertuig.”
  Dwz : tot de volgende legislatuur. Dan zit de volgende op de stoel en wordt de vorige verguisd wegens de domme beslissingen (zie zonnepanelen). Dus dient de verloren tax terug opgehaald te worden en wordt elektrisch rijden niet meer interessant, integendeel.

 3. Iemand een idee wat electrische autoeigenaars mogen verwachten van de boodschap: ‘ vanaf 2018 ook geen accijnzen op electriciteit’ meer te moeten betalen? Betreft het hier BTW???Zie ook artikel in de Standaard.

 4. De regering is de meest onbetrouwbare partner die er bestaat. Ze draaien als de wind, hun woord is wet, en na 4 jaar is de volgende er om je een nieuw oor aan te naaien.
  Doe altijd je cijferwerk ZONDER rekening te houden met staatsbeloftes, en neem daar je beslissingen op.
  Geloof een dieselrijder/zonnepaneleneigenaar/zelfstandige/Belg.

 5. lieve mensen,
  Er is hier al zoveel en vaak hetzelfde geschreven maar er gebeurt verder niets.
  Het is tijd dat we ons verenigen en NIET akkoord gaan met alle eerder gemaakte afspraken die de regering zomaar aan hun laars lapt. Samen staan we sterk maar er zijn weinig individuen die straks de slimme meter zullen of kunnen weigeren tenzij we samen een belangengroepering opstarten ten bate van de pv eigenaars. Ik gaan zowiezo de slimme meter weigeren en ik zal voor het gerecht eisen dat ik de volle 20 jaar mijn gsc ontvang. Afspraak is afspraak, ik duld geen woordbreuk ! In dit geval is het zelfs diefstal van de overheid. Mijnheer Tommelein, shame on you and on your children.

 6. Er is sprake -de standaard -van de accijnsen op de energiefacturen te laten vallen voor alle eigenaars van een electrische wagen.
  Wat houdt dit eigenlijk in????
  Geen BTW?????
  Graag info aub.

 7. Als hij zo zeker is van zijn zaak, waarom neemt hij dan de vlucht vooruit door burgemeester te willen worden. Als ik een project opstart, en ik ben zo zeker van mijn kunnen, dan wil ik mijn geesteskind zelf realiseren. Mr Tommelein kan zeggen wat hij wil. De overheid incasseert jaarlijks tussen de 8 en de 16 miljard aan heffingen op brandstof, BIV ed. Wie gelooft dat de r overheid dit “gat” gaat laten voor wat het is, als iedereen elektrisch gaat, is oerdom of geweldig naïef . Politici zijn meesters in het bedenken van benamingen voor extra belastingen.

 8. Wat dhr Tommelein vertelt klopt : “Er is geen enkele reden om aan de Vlaamse overheid te twijfelen”. M.a.w. : alles wat verandert na een afspraak (zie zonnepanelen) is dan niet zijn bevoegdheid. Bingo!

  Groene stroomcertificaten blijven voor 20 jr (dit is dus afgesproken), maar de terugdraaiende teller slechts 15 jr na installatie van de zonnepanelen. Wie heeft dit beslist? Dit was niet de afspraak!
  En dan de slimme meter. Slim : niet voor de consument maar voor de elec-leveranciers.

  Zoals een belastingsconsulent zei : de regering doet nooit iets zonder het later, via een andere weg, terug te vragen (zie bvb : pensioensparen).

  Wie wil er nog investeren/meewerken met dit stel oplichters?

 9. Wat dhr Tommelein vertelt klopt : “Er is geen enkele reden om aan de Vlaamse overheid te twijfelen”. M.a.w. : alles wat verandert na een afspraak (zie zonnepanelen) is dan niet zijn bevoegdheid. Bingo!

  Groene stroomcertificaten blijven voor 20 jr (dit is dus afgesproken), maar de terugdraaiende teller slechts 15 jr na installatie van de zonnepanelen. Wie heeft dit beslist? Dit was niet de afspraak!
  En dan de slimme meter. Slim : niet voor de consument maar voor de elec-leveranciers.

  Zoals een belastingsconsulent zei : de regering doet nooit iets zonder het later, via een andere weg, terug te vragen (zie bvb : pensioensparen).

  Wie wil er nog investeren/meewerken met dit stel oplichters?

 10. I.v.m. zonnepanelen. De onzekerheid over het rendement van zonnepanelen in de toekomst: prosumententarief, wegvallen terugdraaiende teller, toch betalen van transport en distributie van de geproduceerde electriciteit hebben mij doen besluiten toch maar geen zonnepanelen te leggen op het dak van mijn zoon.

 11. Jaja, dat refreintje kennen we.
  Wat hebben ze ons beloofd als we investeerden in dure zonnepanelen?
  Intussen een prosumententarief die een groot gedeelte van de groene stroomcertificaten afroomt, de groene certificaten van 20 naar 15 jaar teruggebracht en straks de elektronische teller .
  Daarbij zoekt de hr Tommelein om zijn ministerschap om te ruilen voor burgermeester, en wat zal zijn opvolger besluiten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS