Site pictogram Ilumen

Tommelein doorprikt kritiek op ‘onrealistische’ doelstellingen elektrische wagens

Onlangs uitte mobiliteitsclub VAB zware kritiek op de Vlaamse Overheid die de doorbraak van elektrische wagens in de weg zou staan. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein reageert.

Een onderzoek van VAB toont aan dat in de eerste helft van 2018 slechts 0,51 procent van de nieuw verkochte wagens in Vlaanderen volledig elektrisch was. Omwille van die reden noemt VAB de doelstelling van de Vlaamse overheid om tegen 2020 een marktaandeel van 7,5 procent te realiseren “onrealistisch”. Nog volgens de organisatie is het de overheid zelf die de grootste hinderpaal vormt voor de doorbraak van een volledig elektrisch wagenpark. Potentiële kopers twijfelen eraan of de bestaande stimuli overeind zullen blijven, na negatieve ervaringen uit het verleden, luidt het.

Zero-emissiepremie

“Er is geen enkele reden om aan de Vlaamse overheid te twijfelen”, zegt Vlaams Energieminister Bart Tommelein. “Er wordt een zero-emissiepremie uitgereikt bij aankoop van een elektrische wagen of een andere wagen zonder uitstoot, bijvoorbeeld op brandstofcellen. Ook moet er geen belasting op inverkeerstelling (BIV) of jaarlijkse verkeersbelasting worden betaald. Die vrijstellingen gelden voor de volledige levensduur van het voertuig.”

De hoogte van de zero-emissiepremie schommelt tussen de 2.000 en de 4.000 euro en is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto. Tommelein benadrukt dat het maximale premiebedrag dit jaar, anders dan eerst de bedoeling was, niet is gezakt, “precies om nog meer mensen te stimuleren”.

Bron: officiële website Bart Tommelein

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Mobiele versie afsluiten