Tommelein
Tommelein enthousiast: “Zonnepanelen brengen minstens 5 keer meer op dan spaarboekje’

Onlangs sprak Vlaams energieminister Bart Tommelein de ambitie uit om in het kader van de Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie maar liefst 6,4 miljoen extra zonnepanelen te plaatsen in Vlaanderen. Is deze prognose realistisch?

Tommelein

“Toch wel”, reageert Tommelein in Het Belang Van Limburg. “Eerst en vooral moeten mensen beseffen dat zonnepanelen zeer rendabel zijn. Ik had tot vijf jaar geleden zonnepanelen met het oude subsidiesysteem. Mijn opbrengst is nu hoger dan toen ik nog subsidies kreeg. Dat komt omdat de panelen goedkoper en efficiënter zijn geworden. Ik zit aan een rendement van 6% per jaar. In acht jaar tijd verdien ik mijn investering terug. Mijn panelen gaan zeker twintig jaar mee.”

Fiscale stimulans

Niet iedereen is in de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen. “Neen, maar ik wil wel een fiscale beloning uitwerken voor buurtbewoners die samen in zonnepanelen of een windmolenpark investeren. Europa legt ons op dat we tegen 2020 liefst 10,34% van onze energievoorziening uit hernieuwbare energie moeten halen. Dat kan alleen maar als mensen inzien dat ze zelf groene energie kunnen opwekken door te investeren in zonnepanelen en windturbines.”

“We gaan natuurlijk geen zonnepanelen meer subsidiëren die mensen op hun eigen dak leggen. Maar ik wil wel een fiscale stimulans uitwerken voor ouders die samen investeren in zonnepanelen op het dak van de school van hun kinderen. Of voor klanten die investeren in zonnepanelen op het dak van een supermarkt. In Duitsland en Oostenrijk passen veel supermarkten dat al lang toe. In Vlaanderen zijn we daar te weinig mee bezig. Omwonenden die samen in een windmolen- of zonnepanelenproject investeren, halen makkelijk een rendement van 5 à 6% per jaar. Dat is minstens vijf keer zoveel als op een spaarboekje.”

Turteltaks

Vorige maand heeft het Grondwettelijk Hof de zogenaamde Turteltaks, een heffing van 100 euro per jaar op de energiefactuur van een gemiddeld gezin, afgeschaft vanaf 2018. Wat komt er in de plaats? “Ik heb eerder al gezegd dat er geen nieuwe taks komt en ik blijf daar bij. Mede dankzij de extra energieheffing die mijn voorgangster Annemie Turtelboom heeft opgelegd, is de schuld uit het verleden onder controle. We kunnen er het overschot aan groenestroomcertificaten in de komende jaren mee wegwerken.”

Betekent dit dan dat we niets extra meer moeten bijbetalen? “Het zou kunnen dat ik de energieleveranciers verplicht om een groter aandeel van de stroom die ze aan klanten leveren, groen te maken. Nu is dat 20,5%. De energieleveranciers kunnen de meerkost van het aankopen van groenestroomcertificaten doorrekenen aan hun klanten, waardoor een gezin met een gemiddeld verbruik in dat geval maximaal 10 euro per jaar meer zal moeten betalen. Veel minder dus dan die 100 euro. Maar ik weet nog niet of het nodig zal zijn om dat aandeel groene energie op te drijven. Ik wacht nog op enkele berekeningen.”

Historische schuld

De netbeheerders bezaten een historische schuld van 1,1 miljard euro aan groenestroomcertificaten. Hoe staan zij er momenteel voor? “Mede dankzij de extra energieheffing die mijn voorgangster Annemie Turtelboom heeft opgelegd, zal het lukken om de schuldenberg af te bouwen. Want we hebben het geld van die heffing gebruikt om certificaten bij de netbeheerders op te kopen. Tegen het einde van de legislatuur, in 2019 dus, zal de berg certificaten dus helemaal zijn afgebouwd.”

Bron: HBVL Plus, 22 juli 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

 

16 reacties

 1. Gefoefel.
  Ik betaal te hoge prosumententaksen op een te zware omvormer. Daarentegen krijg ik geen prosumentenvergoeding terug voor de stroom dat ik teveel produceer en dus GRATIS op jullie netwerk moet zetten. Is dat nu liberaisme? of heb ik dat verkeerd begrepen. Stop dat bedrog en kom terug met een eerlijk voorstel dat zowel de producent als de stroomleverancier tegemoet komt, maar stop met die spelletjes.
  Blijkbaar is het altijd iemand anders zijn fout, maar ik dacht dat jullie verkozen waren om EERLIJKE wetgeving te onderhandelen voor die bevolking die jullie aan de bak gebracht hebben.

 2. Bart Tommelein en rekenkunde is geen goed huwelijk; met al de onzin die hij uitkraamt, zou men zich kunnen afvragen of hij wel weet wat een “huwelijk” is. Ik zou wel graag een keertje samen zitten met die kwakzalver, samen met enkele mensen met “gezond” verstand, om hem een contract te laten tekenen waarin hij bevestigd om uit eigen zak de kwakzalverij te betalen ! Hij is de allergrootste leugenaar die ik tot op heden heb geweten in eender welke regering. Ik weet het, zijn zo goed als allemaal postjespakkers, maar de ene wat meer dan de andere, maar deze Bart Tommelein zou beter terug vanaf nul beginnen in het eerste studiejaar ! Ocharme Oostende ; hoop dat hij daar een betere rekenmachine krijgt, i.p.v. een Excel versie van 500 jaar vóór Christus !

 3. Beste Bart,
  U beweert dat de turteltaks is afgeschaft,dit blijken grove leugens,wanneer men bezitter is van een tweede verblijf blijkt namelijk dat men nog steeds deze taks betaalt deel te verstaan onder een andere naam natuurlijk het zou anders teveel opvallen
  Besluit ,U bent een oplichter en leugenaar van blauw formaat,daarmee bewijst Je nogmaals dat ge geen ballen van energie snapt,speel met de groten mee,zakkenvuller, vergeet niet de verkiezingen zijn op komst

 4. Beste zonnepanel vrienden. De grootste fout in het begin van de groenestroomcertificaten dat de regering gemaakt heeft (Vandebosse) dat is dat ze de groten met meer panelen (fabrieken ,stallen enz.rijk hebben gemaakt die kunnen leven van de rente van het terug storte geld en zou was de pot rap leeg voor de kleine man.Anders had nu nog iedereen zonnepanelen kunnen plaatsen en groenestroomcetificaten gekregen.

 5. Als barrre Bart wil garanderen dat de stroom die geïnjecteerd wordt door de eigenaars van Fv installaties mag gefactureerd worden aan hetzelfde tarief als de aangekochte electriciteit + taksen en kosten dan zou dat niet meer dan billijk zijn!
  Als gemuteerde pruim (blauw van buiten rood van binnen) zou Tommelein moeten weten dat investeringen die niet opbrengen ten dode zijn opgeschreven!
  “Wat Vlaanderen zelf doet doet beter ” is voor mij niet meer dan een slogan.

 6. Beste Bart.

  Zoals je ook zelf weet brengt een spaarboekje niets meer op.
  Zonnepanelen 5 maal niets.
  Dit is voor mij ook niets.
  Let toch beter op wat je allemaal zegt.

  Teleurgestelde zonnepaneel gebruiker.

  1. Nu bijna 2jaar na de definitieve uitrol van de digimeter kan men nog steeds geen reeel meter verbruik geven; alleen maar fictieve ideale berekeningen. Hier spreekt men van moedwil om de consument te bedriegen!!!!!!! De stroom verbruiken wanneer de zon schijnt, precies of men de zon kan bestellen op afspraak, laat mij niet lachen, mijn installatie is van begin van mijn zonnepanelen
   Reeds aangepast om zoveel mogelijk de opbrengst van mijn panelen te gebruiken maar als de zon niet schijnt hoe moet het dan? ?????¿

 7. Tommelein, dat is er me eentje, ik heb net meer dan 2000 euro kunnen betalen voor een nieuwe omvormer, de mijne ging net buiten garantie kapot, nu hopen dat mijn nieuwe het langer dan 6 jaar uithoudt of ik zit al aan bijna 5000 euro onkosten! Mensen denk goed na of je zonnepanelen worden een wurgtouw rond jullie nek!!

 8. Het geld op een spaarboekje verminderd in waarde als gevolg van de indexering en de lage rente. De zonnepanelen zullen dus nog minder op brengen?? Rare redenering…

 9. Een spaarboekje brengt niets op, integendeel, door de inflatie verlies je erop.
  Dus: “Zonnepanelen kosten 5 x meer dan een spaarboekje”.
  Kan ik nu ook minister worden?

  1. Inderdaad de som van de spaarrente en de inflatie is negatief.
   5x meer opbrengst = 5x deze negatieve som?
   De minister zegt het juist, je moet enkel goed luisteren en goed interpreteren.
   Indien je zonnepanelen zal installeren hebben ze u 5x harder bij uw …. dan dat u dezelfde centen op het spaarboekje zet.

 10. Schaf onmiddellijk die prosumtax af en dit zal een zéér grote stimu geven aan de burgers om zonnepanelen te plaatsen.
  De prosumtax die opgelegd worden door de energie bonzen remmen de aankoop van panelen.
  En dit is normaal waarom moeten we helpen om co2 naar beneden te halen als we ervoor gestraft worden door dit prosumtax.

 11. 1. Om de 10,34% te halen tegen 2020 … “Dat kan alleen maar als mensen inzien dat ze zelf groene energie kunnen opwekken door te investeren in zonnepanelen en windturbines.”

  2. “We gaan natuurlijk geen zonnepanelen meer subsidiëren die mensen op hun eigen dak leggen. Maar ik wil wel een fiscale stimulans uitwerken voor ouders die samen investeren in zonnepanelen op het dak van de school van hun kinderen.

  Mijn vraag : waarom niet dezelfde fiscale stimulans voor individuele als voor collectieve investeringen? Worden de Liberalen Socialistisch getint?
  Ik ben meer geïnteresseerd met panelen op mijn dak dan groepspanelen op de school of de supermarkt.
  Indien ik batterijen plaats, zullen die dan nog efficient opladen als mijn collectieve panelen op de school stroom geven? Zal ik dan niet automatisch aftappen van de elec centrales gezien de school op een paar km van hier staat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS