Tommelein motiveert steden en gemeenten om zonnepanelen te plaatsen

Tommelein

Tommelein motiveert steden en gemeenten om zonnepanelen te plaatsen

Vlaams Energieminister Bart Tommelein heeft zopas een modelbestek gelanceerd om steden en gemeenten te motiveren om zonnepanelen te plaatsen. Dit kan door hun daken ter beschikking te stellen.

Tommelein

Het bewuste bestek is een volledig juridisch document voor steden en gemeenten om hun eigen daken ter beschikking te stellen van een derde partij om er zonnepanelen te plaatsen.

‘Goede voorbeeld’

“Overheden moeten het goede voorbeeld geven”, reageert Tommelein op zijn officiële website. “Na de zonnekaart en de zonnegids, is dit modelbestek een nieuw instrument om te zorgen voor meer zonne-energie in Vlaanderen. We hopen steden en gemeenten te overtuigen om hun daken ter beschikking te stellen. Zo komen er zonnepanelen bij op hun gebouwen, zonder dat ze kosten moeten dragen en zonder dat ze er zelf veel ‘energie’ in moeten steken.”

Bron: Tommelein.com

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (6)

 • Jan Bijnens Reply

  Volgens dat ik begrepen heb met de nieuwe slimme meter wordt zowel het verbruik als het zelf geproduceerde vermogen geregistreerd dan kan men het prosumenten tarief toch volgens het werkelijk geleverde vermogen aanrekenen en ook dit vermogen van het afgenomen vermogen aftrekken zoals dat nu met de terugdraaiende meter gebeurt zo simpel is dat en dat vraagt aan niemand een extra inspaanning

  9 mei 2018 at 22:10
 • pv eigenaar Reply

  ik lees hier veel opmerkingen die 100% terecht zijn. Wat ik mis zijn de oplossingen om tegen de onfaire beslissingen tav de zonnepaneelbezitters te reageren. Wij gaven destijds het voorbeeld EN investeerden vaak aan de duurste prijzen met leningen die voor sommigen ook nu nog niet afbetaald zijn.
  Als consument sta je dus nergens. Pv bezitters zouden zich moeten organiseren en de slimme meter massaal weigeren. Ik heb geen zicht of er een organisatie is die onze belangen behartigd. Dank voor reakties.

  8 mei 2018 at 22:34
 • LM Winters Reply

  Voor de goede gang van zaken even correctie !
  In mijn vorige reactie heb ik mijn opgewekte jaarvermogen met mijn zonnepanelen foutief vermeld .
  Het is niet 10 kWh/jaar maar wel 10 000 kWh/jaar!
  Ik heb totaal 20 000 kWh nodig ,dus ik heb nog 10 000 kWh nodig via nachttarief . Hier betaal ik totaal 2917,02 € voor. Wat betaal ik voor wie ?
  -22% = Stroom kost 649,39€. -56% = netbeheerder 1631,41€ -5% overheid = 153,17€ . -17% BTW = 483,05€ . Dit doet nadenken !

  8 mei 2018 at 13:44
 • Walter Janssens Reply

  “Overheden moeten het goede voorbeeld geven” zegt Tommelein. Vooraleer anderen hierop te wijzen moet hij dit eerst zelf doen. Zonder te blozen worden gedane afspraken eenzijdig opgezegd en/of gewijzigd. Zo krijgen particulieren die geïnvesteerd hebben in zonnepanelen na de prosumententaks opnieuw een aanval op hun investering te verwerken. Installaties, ook de bestaande, verliezen 15 jaar na de installatie het voordeel van de terugdraaiende meter. Vanaf dan krijg je een vergoeding voor hetgeen je injecteert, het juiste bedrag hiervoor is nog niet bekend maar er wordt gewag gemaakt van ca. 6 cent/KwH. Voor hetgeen je terug afneemt betaal je dan de volle prijs, aan het huidig tarief (25 cent/KwH) kan je dan uitgaan van een verlies van 19 cent voor elke KwH die je injecteert en nadien weer afneemt. Aandeelhouders van energie- en distributiemaatschappijen wrijven zich al in de handen.

  8 mei 2018 at 12:50
 • LM Winters Reply

  Geachte heer Tommelein,
  Wij hebben al velen jaren geleden het goede voorbeeld gegeven om massaal te investeren in een goede zaak. U heeft ons om de tuin geleidt !
  Nu zijn wij met onze investering in feite het kind van de rekening ! Ik laat mij niet meer verleiden om weer te investeren in een ilubat ,dat is een onzinnige investering of werkt niet bij grotere zp installaties . bv.10 kWh/jaar. Gaarne uw reactie !

  8 mei 2018 at 12:39
 • jean-paul alberghs Reply

  Zonne energie? Niemand moet het nog plaatsen, onze politiekers zijn niet te vertrouwen, vandaag een overeenkomst, morgen zonder blozen spelregels gewijzigd, ze draaien er hun hand niet voor om, een bende huigelachtige hypocriete leugenaars zijn het.

  8 mei 2018 at 10:40

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *