Tommelein neemt Turteltaks onder handen

Bart Tommelein minister energie

Tommelein neemt Turteltaks onder handen

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) gaat de Turteltaks aanpassen. Die aanpassing zal gelden voor mensen die hun woning elektrisch verwarmen. Die groep werd immers het zwaarst getroffen door de Turteltaks. De oppositie noemt de aanpassing “een eerste goede stap”. Dat schrijft De Standaard.

Tommelein erkende op Radio 2 dat de energieheffing voor bepaalde mensen extra zwaar weegt op de factuur. Vooral mensen met een accumulatieverwarming, een soort elektrische verwarming die vooral nog in oudere appartementen gebruikt wordt, worden door de Turteltaks extra belast. Dat bedrag kan oplopen tot 770 euro.

“De energieheffing heeft ertoe geleid dat mensen die uitsluitend met elektriciteit verwarmen, een veel hogere factuur hebben”, zei Tommelein op Radio 2. Hij beloofde die scheeftrekking te zullen verhelpen. “Daar gaan we iets aan doen, dat gaan we aanpassen.”

“Nu verder richting afschaffing”

Oppositiepartij sp.a noemt Tommeleins voornemen een stap in de goede richting. “Het siert hem dat hij bereid is die fout recht te zetten”, zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders. “Ik reken erop dat dit voortschrijdend inzicht de komende maanden tot nog meer aanpassingen en uiteindelijk de afschaffing van de Turteltaks zal leiden.”

Bron: De Morgen

Share this post

Comments (3)

 • Emiel Lemmens Reply

  Elektriciteit is de nobelste energievorm die we kennen, want je kan ze voor allerhande toepassingen gebruiken. Daartegenover staat warmteënergie als de minst waardevolle. Elektrische energie aanwenden voor directe verwarming mag wel op ’t eerste zicht “proper” lijken, doch is de minst efficiënte bestemming voor de moeizaam aangemaakte elektrische energie. Want om elektrisch energie op te wekken is er buiten de opwekking met (dure) hernieuwbare energiebronnen, veel CO2-en NOx-uitstoot, ofwel kernafval. En ook veel energieverlies door afvalwarmte, via de koeltorens, Maar als we toch elektrische energie willen gebruiken om te verwarmen, dan beter een warmtepomp gebruiken dan “domweg” de nobele elektrische energie te “verstoken” over elektrische weerstanden. Met een warmtepomp kan je immers 3 à 4 keer meer warmteënergie aanmaken met dezelfde hoeveelheid elektrische energie. En die bijgewonnen warmteënergie komt direct uit het milieu, zonder te vervuilen en is dus ook “groen”. Zo bestaan er ook warmwaterboilers met ingebouwde warmtepomp. Ook een betere oplossing dan de “domme” boiler met verwarmingsweerstanden !

  23 augustus 2016 at 21:27
 • herman van den heuvel Reply

  Ik heb nog geen andere hernieuwbare energie gezien dan electriciteit. Gas en olie is niet hernieuwbaar. Maak dus zo veel mogelijk gebruik van deze energiebron, opgewekt door zonnepanelen of windmolens. We promoten electrische wagens maar geen verwarming. Electriciteit blijft beschikbaar, gas, olie en kolen raken uitgeput en vervuilen enorm zeker in de stedelijke omgeving.

  18 juli 2016 at 17:31
 • Eddy Bontinck Reply

  Elektrische verwarming is meest millieu vriendelijkste verwarming die er bestaat, zeker in steden! Uitstoot CO2, NOx-en en dergelijke = 0. Als de opwekking op groene stroom nog beter wordt, waarom dan juist daarop belasten? Subsidies voor heel dure eletrische auto’s (wie koopt die?), dat kan! Inplaats daarvan zou men beter de waterstofproduktie stimuleren voor auto’s en de electriciteits produktie voor de gewone consument en de industrie voorbehouden!

  30 juni 2016 at 08:42

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *