Tommelein stelt gerust: ‘Energiefactuur niet duurder door digitale elektriciteitsmeter’

Bart Tommelein minister energie

Tommelein stelt gerust: ‘Energiefactuur niet duurder door digitale elektriciteitsmeter’

De Vlaamse regering keurde vanmorgen een plan goed met als doel vanaf 2019  elke woning in Vlaanderen uit te rusten met een digitale of slimme elektriciteitsmeter.  Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat de energiefactuur niet zal stijgen door de maatregel.

Bart Tommelein minister energie
Digitale meters zijn noodzakelijk geworden omdat steeds meer mensen niet alleen stroom verbruiken, maar ook zelf produceren. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie zijn al gestart met de uitrol van die digitale elektriciteitsmeter. Vlaanderen hoort, samen met landen als Bulgarije en Hongarije, tot de laatste lichting. De analoge Ferrarismeters worden niet langer gemaakt.

De nieuwe meter zal een eenvoudige meter “zonder toeters of bellen” zijn, wat de prijs helpt drukken en waardoor dezelfde meter in heel Vlaanderen kan worden ingevoerd, zegt Tommelein. De ‘slimme meters’ passen ook in het beleid van de Vlaamse regering om te evolueren naar meer gedecentraliseerd energielandschap waarin meer lokaal energie wordt opgewekt.

De installatie van die digitale meters zal in fases gebeuren. Eerst komen de nieuwe aansluitingen aan de beurt, nieuwbouw, mensen met verbouwingen, mensen die een budgetmeter hebben en zonnepaneeleigenaars. De hele uitrol van de digitale elektriciteitsmeter zal naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 10 jaar duren.

“Energiefactuur zal niet stijgen”

Hoeveel het totale kostenplaatje zal bedragen, daarvoor is het wachten op kosten-batenanalyse, benadrukt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). “Maar de energiefactuur zal niet stijgen door de invoering van de digitale meters.” Het meest eenvoudige model kost volgens hem naar schatting maar zo’n 30 euro meer dan de oude meters.

Hij wijst erop dat de invoering van digitale meters bepaalde kosten kan drukken. Er zijn geen huisbezoeken nodig om de standen op te meten, energie- of domiciliefraude wordt sneller gedetecteerd en er zijn geen aparte budgetmeters nodig.

Ook zonnepaneeleigenaars moeten zich volgens Tommelein geen zorgen maken. “Ik heb de laatste negen maanden niets anders gedaan dan mensen aangespoord om zonnepanelen te intstalleren. Het is rendabel, het is winstgevend. Ik zal op geen enkele manier toelaten dat die winstgevendheid van die zonnepanelen zal stilvallen. Eigenaars van zonnepanelen (of mensen die voor eind 2020 zonnepanelen plaatsen) krijgen een garantie dat het rendement gedurende meer dan 15 jaar zeker blijft.”

Bron: De Redactie, 3 februari 2017

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Share this post

Comments (3)

 • Filiep Reply

  Is er geen federatie van installateurs van zonnepanelen die haar klanten die zekerheid kan geven. Als ontslagnemend Minister Tommelein zegt dat er niks verandert voor eigenaars van zonnepanelen wat is dat dan ? Er is het prosumententarief een belastingen zondermeer, omdat men energie op het net stak. Vervolgens, als die tellers niet meer terugdraaien dan pleegt men toch wel echt contractbreuk en betalen we twee keer voor iets dat bij de aanvang nooit aan de orde was of contractueel afgesproken was. Er is hier duidelijk sprake van contractbreuk en juridisch moet daar toch werk van gemaakt worden door de sector. Liever vandaag dan morgen. De federatie van zonne installateurs mag dat niet laten gebeuren. Dit is toch geen FairPlay wat je toch van de overheid mag verwachten.
  Het lijkt erop dat 90 % van de eigenaars moet boeten voor enkelen die de natuur en de gemeenschap bedotten.
  Die 90 % zijn burgers met een groene ingesteldheid die en zichzelf en de natuur/de gemeenschap een dienst bewijzen. Het zijn zei die als eersten handelden om minder CO2 uit te stoten. En opeens worden we collectief (mede door de media) een schuldgevoel aangesmeerd. Klein klein Vlaanderen.

  27 september 2019 at 00:20
 • p Reply

  De slimme digitale meters zijn vooral een slimme zet van onze minister Tommelein.
  Doel van deze meters is om de consument meer te laten betalen op piekmomenten.
  Bij prosumenten daarentegen zal bij zonnige dagen weinig kunnen gerecupererd worden van hun geproduceerde elektriciteit, de koers van de elektriciteit zal dan uiterst laag zijn.
  Na het schandalige hoog prosumententarief nogmaals
  een extra boete tarief van onze regering.

  4 februari 2017 at 12:19
  • david Reply

   bij mijn weten is de prijs van jouw energie voor een geheel jaar vast bij je leverancier (of duurtijd van je contract). Dat je de ene moment van de dag meer of minder betaald is niet te doen bij gewone consumenten, dit is enkel voor de leveranciers zelf op de internationale markt. Dus voor de gewone consument klopt jouw redenering niet
   mvg

   22 februari 2018 at 11:40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *