Tommelein
Tommelein uit ongenoegen over dataplatform digitale meter

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is de problemen met het nationale dataplatform (Atrias) voor de invoering van de digitale meter beu. Hij heeft de netbeheerders gevraagd om Atrias op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten.

Tommelein

Atrias is het dataplatform dat ervoor moet zorgen dat de meters op een slimme meter gebruikt worden (vb. het vermarkten van een overschot aan stroom). Dat platform, een initiatief van verschillende distributienetbeheerders, blijft kampen met vertragingen.

“Ze bakken er niets van”, zei Tommelein in het Vlaams Parlement. “Ik heb al meermaals mijn ongenoegen en bezorgdheid geuit aan de netbeheerders over de hele gang van zaken en hen zelfs gevraagd het nationaal platform op te doeken en een eigen Vlaams platform op te richten.”

‘Maat voor niets?’

Sp.a-parlementslid Rob Beenders heeft bedenkingen bij de oprichting van zo’n Vlaams systeem. Volgens hem is er al 250 miljoen euro uitgegeven voor “een lege doos”. “Alle kosten die tot nu gemaakt zijn, waren dus een maat voor niks?”, vraagt Beenders. Volgens hem blijkt uit berekeningen van energieregulator VREG dat een Vlaams systeem “340 miljoen euro” zal kosten. “Dat komt in totaal neer op een half miljard euro, kosten die zullen doorgerekend worden aan de klant”, aldus Beenders.

De start van de uitrol van de digitale meter in de Vlaamse huishoudens is voorzien op 1 juli 2019.

Bron: Metrotime.be

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

15 reacties

 1. Ik heb -zoals zovelen-een electrische (vloer)verwarming, met electrische bijverwarming , houtkachel (en een klimawarmtepompje).
  Ik heb zonnepanelen – met vermogen aangepast aan mijn ‘dag’verbruiken- en een zonneboiler.
  Ik heb gecontroleerd wanneer ik dag-, laag-, of exclusief nachtstroom heb.
  Dan gebruik ik klokjes (+/- 10 euro) en klokthermostaten(+/- 50 euro).
  De regeling doe ik dan functie van de periode, de tijdsduur, de kwh-tarieven en de benodigdheden.
  Dit system volgt een regelmaat met uitzonderlijk, een manuele bijpassing.
  Dan verbruik ik weinig overdag en meer ‘snachts en weekends.
  Mijn tellers en klokjes werken optimaal: vooruit én achteruit.
  Ik hoef geen digitale meter om futuristische voordelen.( Dit zou voor mij – en vele anderen- naast onzekerheid, een achteruitgang zijn ).
  Ik geef maandelijks en jaarlijks mijn verbruiken door aan de bevoegde instanties, per mail.
  Controle hiervan mag indien gevraagd plaatselijk gebeuren. (En gebeurt +/- om de 3jaar).
  Dit is mijn idee van voorstel aan de nieuwe beleidsverantwoordelijken:
  Laat maar een eerste lading van digitale meters komen, doch alleen indien volledig op punt.
  Doe een volledige uitvoerige test bij nieuwbouw, budgetmeters en bij vervanging van defecte meters.
  Bekijk uitvoerig de resultaten en bepaal bij – voor allen- positief gebruik, hoe een matig saldo van meters kan afgenomen en opgebruikt op termijnen en zonder nadelige gevolgen voor de huidige eigenaars .(zonnekloppers of niet).
  Dit geeft meer inzage en eerlijker gebruik als resultaat/oplossing dan al het vroegere euh…. gefoefel van de voorgangers.
  Nogmaals : my humble opinion. En graag commentaar.
  J.P.Engels

 2. In Brussel en Wallonie worden de slimme meters niet verplicht ingevoerd.
  Het federaal Belgie zou beter (goedkoper ) zijn voor de Vlaming .
  Ik ken nog voorbeelden waar de Vlaming meer betaald dan de andere Belgen…

 3. Beste Edmond, Beste Martine,
  Ik kan mij volledig achter julie betoog scharen.
  Hoe je het draait of keert: bestolen worden we!
  They always are moving the goalposts.
  Wij proberen te plannen, wij hebben een businesplan, wij streven naar duurzaamheid.
  De politiek kent deze woorden niet. Kortzichtig zakken vullen en postjes pakken des te meer.
  Ze slagen er zelfs in om ons bij de buur, die geen zonnepanelen heeft, als profiteur te bestempelen omdat wij het durfden om zonnepanelen te plaatsen en groene stroom te produceren voor hen; om de boetes van Europa te vermijden. De enige echte slimme meter zou ons gewoon moeten factureren voor de stroom die we neto UIT het net halen. Ik kan leven met een billijke vergoeding om het net als buffer te gebruiken.
  Laten we verder onze stem horen!

 4. beste allen, ik denk dat de enige oplossing ons alweer veel geld gaat kosten, begin al maar te sparen voor een ‘vette’ batterij met voldoende capaciteit om uw eigen opgewekte stroom op te slaan en zelf ook te verbruiken wanneer je die nodig hebt. Zo vermijden we dat derden met onze zuur verdiende euro’s gaan lopen. Hoe meer we er kopen hoe sneller de prijs zal dalen. Zeker interessant voor een volgende groepsaankoop !

 5. beste allen, ik kan maar één advies geven, begin al maar te sparen voor een ‘vette’ batterij die de stroom kan opslagen, en waarbij je de opgewekte stroom zelf kan gebruiken zodra nodig. Volgens mij de meest simpele oplossing om de netbeheerders en hun vrienden onze zuur verdiende euro’s NIET te gunnen. Het zal wel een aardige duit kosten maar hoe meer afname er is hoe sneller de prijzen zullen dalen. Bovendien ben je minder afhankelijk. Volgende groepsaankoop ????

 6. kosten een half miljard?
  wie zei daar ook alweer dat het de consument niets kost?
  CONTROLEREN EN OP KOSTEN JAGEN,daar draait het om

 7. Beste allen, wij zitten sinds een paar jaar in een proefproject met digitale meters. Gedurende deze periode is de facturatie verlopen alsof het een terugdraaiende meter betreft. De geregistreerde injectie werd dus afgetrokken van het verbruik. Het kan dus ook simpel. Blijkbaar wil men een hoger doel nastreven …

 8. Weeral eens duur belastingsgeld verkwist .Ik zou daar ook graag gaan werken .
  Het moet fijn zijn te werken zonder enige verantwoordelijkheid ?

  Wanneer stopt dat gepruts nu eindelijk .We zijn bijna In 2019 .
  Ze zouden beter koffie of iets anders verkopen wat een economische meerwaarde heeft voor de gebruiker i.p.v. alleen maar leugens en kosten te verkopen.

 9. “Betrouwbare politici”. Een woord is een woord zei onze premier …..

  Als we kijken hoe betrouwbaar de politieke kaste is : mensen werden gestimuleerd om te investeren in hernieuwbare energie (zonnepanelen) voor het milieu. Men maakt dan als burger een business case op en vindt het rendement aanvaardbaar. Voor de mensen die bvb in 2009, 2010, 2011 etc ingestapt zijn wordt eerst contractbreuk door de overheid gepleegd door het prosumententarief aan te smeren en nu nog eens door de zgn slimme meters waar de verbruiker alleen maar financiele schade door heeft. De spelregels wijzigen en cours de route is een typisch handelmerk van onbetrouwbare poltici die op tijd en stond moven zodat de opvolger zijn handen in onschuld kan wassen ….

 10. Beste Martine,
  Ik vrees dat de ‘slimme’ meters van heel groot nut zijn, maar dan vooral voor de distributiemaatschappijen. De verhaaltjes over stofzuigers en vaatwassers zijn enkel een dun rookgordijn.
  Een slimme meter zal het op termijn mogelijk maken om de electriciteit te kopen en verkopen aan de marktprijs op elk moment. Dit betekent dat eigenaars van zonnepanelen enkel de de marktprijs zullen krijgen die geldt op het tijdstip de stroom aan het net geleverd wordt (en dus laag is als er veel zon is). Bovendien maakt deze meter mogelijk om te meten wanneer iemand stroom verbruikt uit het net of levert aan het net, en kan men dus distributietarieven rekenen in beide richtingen ipv een forfaitaire prosumentenvergoedging zoals nu. Als je beide combineert: goedkoper je geproduceerde stroom verkopen en meer distributiekosten betalen zal er van rendement niet veel sprake meer zijn bij zonnepanelen.
  Dus: als er geen duidelijk politiek engagement komt dat de opbrengst niet mag dalen tov de huidige situatie met een terugdraaiende meter is dit veel erger dan gewoon nutteloos, het is negatief.

 11. Martine,

  Als het beloofde 15 jaar effect van de terugdraaiende meter voor de “domme” of digitale meter – zoals beloofd door Tommelein – gaan onze zonnepanelen van het dak.
  Volgens de online-tool van de VREG om de impact van de digitale meter op de elektriciteitsfactuur te bepalen zullen wij meer betalen voor elektriciteit dan zonder zonnepanelen.
  Dat is unfair! Onze PV-installallatie kostte €4.500 = 1/3 van pensioen jaar inkomen.
  Nog steeds wordt er een terugverdientijd van 8 jaar beloofd door installateurs en het ECOHUIS ANTWERPEN
  Wij kunnen de geproduceerde zonnestroom niet onmiddellijk verbruiken zoals de VREG adviseert om zonnepanelen rendabel te houden, tenzij we de elektriciteitsvreter airco installeren.
  Maar dat was niet onze bedoeling…

 12. Ik ken Martine en Evrard niet persoonlijk . maar zij hebben beiden overschot van gelijk !
  Ik sluit mij daar volkomen bij aan !

  Maar wat bate kaars en bril als den uil niet ziene wil !

 13. Stop toch eens met dingen in de mensen hun strot te rammen waar niemand om heeft gevraagd en niemand op zit te wachten. Dit zijn “domme” meters die van geen nut zijn en ons weer handenvol geld kosten. Die meters worden pas slim wanneer er slimme toestellen aan gekoppeld worden. De afvalberg wordt dan nog maar eens vergroot door huidige toestellen te vervangen. Het directe verbruik van zelf opgewekte energie is maar heel beperkt. Wasmachine, droogkast, afwasmachine en eventueel een slowcooker. Een was in de droger steken en moeten wachten tot hij aanspringt, dan gaat de hele was stinken als het te lang duurt. Een elektrische auto laad je thuis, in de meeste gevallen, ook pas ’s avonds als de zon al weg is. Dit is pure verdoken subsidie aan de industrie, net zoals met de subsidie voor het plaatsten van de zonnepanelen. Die prijzen zijn vlak na het verdwijnen van deze subsidie met 40% gedaald, exact het percentage van de subsidie. Dit geld is dus rechtstreeks in de zakken van de producent/plaatsers verdwenen. Dat is het enige waar onze regering in uitblonk deze legislatuur, ruzie maken en cadeautjes uitdelen aan de bedrijven, ten koste van u en ik. Nu, de meters zijn besteld en moeten hoe dan ook geplaatst worden en ondertussen trapt hij het af en laat de rommel achter voor zijn opvolger. Maar ja, een woord is een woord volgens de (ex)-premier, behalve als het om de burger gaat.

 14. Het is gewoon onvoorstelbaar, ja beschamend dat het kabinet Tommelein (en zijn vervolg) er in 2018 (2019) niet in slaagt om op de markt een digitale meter te vinden die met de nodige software aanpassingen perfect de werking van de bestaande meters kan simuleren.
  Dan is al dat geleuter en ingewikkelde berekeningen over compensaties voor zonnepaneeleigenaars niet nodig. Wat is er aan de hand? Verborgen agenda’s bij de keuze van leveranciers? Leven die mensen nog in de 18° eeuw of wat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS