Bart Tommelein minister energie
Tommelein wil energiefraude streng aanpakken

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil komaf maken met energiefraude. Wie bijvoorbeeld zijn zonnepanelen niet aanmeldt, riskeert vanaf juni 2017 een boete.

De boetes voor energiefraude zullen schommelen tussen 150 en 20.000 euro. “Het is belangrijk dat iedereen eerlijk bijdraagt. Wie dat niet doet, zet ons systeem onder druk en zorgt ervoor dat anderen te veel betalen voor de kost van ons energienet”, zegt minister Tommelein in Het Nieuwsblad.

Voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom kondigde eerder al maatregelen aan. Haar opvolger Tommelein heeft nu een ontwerpdecreet klaar dat energiefraude moet bestrijden. Al gaat het niet altijd om kwaad opzet. Zo weet niet iedereen die zonnepanelen plaatst dat het aanmelden van die panelen nog steeds verplicht is, ook al zijn er geen groenestroomcertificaten meer. Wie zonnepanelen heeft, moet namelijk ook het prosumententarief betalen voor het gebruik van het net.

Minister Tommelein: “Wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd dan nodig. Ik besef heel goed dat heel wat eigenaars van zonnepanelen niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden”, aldus Tommelein. Daarom komen er niet meteen boetes, maar eerst een informatiecampagne. “We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de hoogte is”, zegt de minister.

Overgangsperiode

Om mensen de kans te geven zich in regel te stellen, komt er een overgangsperiode. Het decreet gaat in op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni riskeert men ook boetes. Die boetes liggen tussen 150 en 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. Tommelein: “De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken. Als we die schulden daardoor sneller kunnen wegwerken, kan de factuur voor ons allemaal omlaag.

Bron: Het Nieuwsblad

Eén reactie

  1. prosumenten tarief ? transportkosten ? wat moeten de heren nog meer hebben? nog 100 euro wat neerkomt op 121euro want er is ook nog iets gelijk btw.om het gat te dichten. Laat de heren eens verantwoording voor hun belijd afleggen. we zouden heel wat reiniger politiekers hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS