MAST zonnepanelenwand
Topman ODE: “Spelregels voor zonnepanelen niet meer tijdens spel aanpassen”

De Vlaamse investeringsbereidheid in zonnepanelen en thuisbatterijen is onzeker voor de korte termijn, stelt ODE. “2021 is een overgangsjaar. De overheid en de sector moeten bouwen aan rust, duidelijkheid en vertrouwen.”

2021 was nog maar nauwelijks uit de startblokken toen het Grondwettelijk Hof de Vlaamse markt voor residentiële zonne-energiesystemen opschudde. De rechtbank in Brussel vernietigde het recht voor eigenaren van zonnepanelen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden.

Spelregels

Het stof dat dat besluit deed opwaaien, is nog niet neergedaald; zowel politiek als bij de burger. Dat onderstreept Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) waartoe PV Vlaanderen behoort. Hij heeft alle effecten van die uitspraak dan ook nog niet helder voor ogen. Het ligt voor de hand dat het vertrouwen van consumenten die een investering in zonne-energie overwegen, is geschaad. Aan de andere kant was de minister snel met het vaststellen van een compensatie voor de 101.000 huishoudens die al een digitale meter hebben en al investeerden in zonnepanelen. “Met die snelle reactie waren wij als ODE tevreden. Desalniettemin was dit niet de eerste keer in België dat de spelregels voor pv tijdens het spel worden aangepast. Dat dit moet stoppen, is evident. Wij hebben het belang van consistent en eenduidig beleid nog eens stevig aangestipt bij de regering.”

Afwachten

Sinds 2021 kent Vlaanderen een nieuw ondersteuningssysteem voor zonnepanelen. Particulieren die systemen met een maximaal AC-omvormervermogen van 10 kilovoltampère aanschaffen, krijgen een maximale premie van 1.500 euro. Voor PV-installaties met een omvormervermogen groter dan 40 kilovoltampère komt er een tendersysteem voor investeringssubsidies. Van Evercooren: “Of die premies voor huishoudens hoog genoeg zijn en die zakelijke calls hout snijden, moet nog blijken; zeker met de huidige onrust in de residentiële markt. Het is dus gewoonweg afwachten. Werken ze niet afdoende, dan is aanpassing nodig. Wanneer je een systeem omgooit, is er per definitie sprake van een breuk, ook in een groeimarkt. In dit geval hopen wij dat het een breukje zal zijn. Hoe dan ook, 2021 is een tussenjaar voor de Vlaamse zonne-energiemarkt.”

Thuisbatterij

De vraag is wat de zonne-energiesector kan doen om het vertrouwen van consumenten te maximaliseren. Wannes Demarcke, beleidsmedewerker PV-Vlaanderen, neemt hier stelling in. De centrale boodschap, vanuit de overheid en de sector, moet volgens hem zijn dat investeren in pv altijd zinvol is.

“Iedereen wil verduurzamen. Door het plaatsen van zonnepanelen werk je mee aan de energietransitie. Daarnaast is het rendement op een PV-installatie altijd hoger dan wanneer je je spaargeld bij de bank parkeert. Een PV-installatie die in 2021 geplaatst wordt, zal zich altijd terugverdienen. Maar veranderend beleid en consumentengedrag kunnen een positieve of negatieve impact hebben op de exacte terugverdientijden. Het is daarom ook moeilijk te voorspellen of die thuisbatterij in 2021 mainstream wordt. De verkoop in Vlaanderen neemt sterk toe. Tegelijkertijd zal een thuisbatterij zeker niet bij alle consumenten financieel rendabel zijn. Het is ook niet gemakkelijk om specifieke businesscases te berekenen, omdat het zelfverbruik vaak nog moeilijk in te schatten is en het nettarief begin 2022 wordt aangepast. Dat nettarief zal gedeeltelijk worden gebaseerd op de maandelijkse piek in het onttrekken van stoom aan het net. Wij hebben VREG gevraagd zo snel mogelijk met een indicatie van de nieuwe tarieven te komen, maar dat is jammer genoeg nog niet gebeurd.”

Bron: Solarmagazine.nl, 8 februari 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

24 reacties

 1. Beste mensen,

  Het gaat onze regering enkel om geld, terugwinnen van de blunder van Freya, en niet vergeten als je uw eigen opgewekte elektriciteit gebruikt voor uw warmtepomp aan te drijven betaal je 0 euro BTW. DAAR ligt het paard gebonden!!!!

 2. Als installateur kan ik jullie melden dat er nog veel meer gaande is. Begin 2020 werd de Synergrid C10/11 veranderd, waarbij het voor ons verboden werd om ovormers die we op stock hadden om onze klanten te depaneren na die tijd te plaatsen, tenzij ze gekeurd werden volgens deze nieuwe normen. Dus goede omvormers in de vuilnisbak, geen mogelijkheid tot recuperatie. Telkens als die norm veranderd moeten alle te plaatsen omvormers terug een “voldoende” krijgen van Fuvius, waar een fors priojskaartje aanhangt.

  Diezelfde normen zijn in Duitsland al in voege vanaf 2012….

 3. Ook de installateurs van zonnepanelen werden bedrogen met leugens.
  Het is dramatisch: kunnen ze nog normaal zaken doen in deze omstandigheden ?
  En dan bazelt de overheid maar over economische relance, ook voor de kleine zelfstandigen?

 4. ik vrees dat er geen sluitende oplossing is voor de problemen die de regeringen hebben gecreëerd.
  Tenzij men de prijs voor op het net geplaatste energie op hetzelfde niveau brengt als de prijs die je ervoor betaald.
  Dat thuisbatterijen fors stijgen in verkoop betwist ik ten zeerste. Ik ben ook insider waarbij het duidelijk is dat het gemiddelde gezin deze investering niet doen. Temeer omdat in de zomer opgewekte/opgeslagen energie niet kan gecapteerd blijven tot de wintermaanden wanneer je stroom nodig hebt.
  We hebben 10 jaar geleden met wijzigende regels al eens een debacle gekend op de pv markt. Vele bedrijven/plaatser maar ook producenten zijn over kop gegaan. Denk maar aan solltech in Tienen. Was een top ! bedrijf met kwaliteits pv-cellen en gewoon op de klippen gelopen dankzij regeringsbeslissingen. Hoe dom kan je zijn om heel de pv-markt overhoop te gooien. Arm Vlaanderen. Onze buren lachen met ons. Shame on you and on your children….

 5. Ik heb mijn zonnepanelen geplaatst voor het milieu. Het was een zeer hoge investering van maar liefst 33000 euro. Maar als ik alle maatregelen op een rij zet dan is dit alleen bedoeld voor meer opbrengst in geld voor de producenten. Zowel de VREG als het grondwettelijk hof
  heeft helemaal niet naar het milieu gekeken, alleen naar de centen en dit is naar mijn weten
  toch niet de bedoeling van zonnepanelen. De digitale meter , de nieuwe berekening van de
  afgenomen energie, alles een centenkwestie. Ik zou er nog vrede mee hebben als deze centen werden gebruikt voor het beter opvangen van deze energie door investeringen in meerdere maar kleinere electriciteit centrales, batterijparken enz. Maar hier hoor je niets van. En dan de verschillen tussen vlaanderen brussel en wallonie. Tja dan zitten de politici alleen voor hun centen en niet voor een goed beleid. Bij de volgende vakantie schakel ik de omvormers gewoon af, want gratis leveren zie ik toch niet zitten.

 6. Ik kan enkel alle commentaren steunen. We zijn met zijn allen bedrogen.
  De vraag is echter :
  WIE GAAT ONS STEUNEN EN ER IETS AAN TE DOEN?

  1. Ik herhaal mijn oproep die ik al meermaals geplaatst heb: laat ons met allemaal een batterij advocaten “kopen” en een juridische aanpak doen; ikzelf doe zeker mee maar gezien mijn leeftijd kan ik zoiets niet op gang brengen.

   Hugo

   1. OP dit platform kan men je gedacht geven onder de mensen die deze lees brief krijgen, maar men zal nooit door deze het probleem breed uitsmeren

    Men moet de media bespelen , VRT ,VTM regionaal (nieuws) De afspraak, Facebook

    Daar zijn de politiekers bang van om hun postjes te verliezen
    Niet spelen op de bal maar op politieke partijen en benoemen op naam
    daar zijn ze gevoelig voor!

 7. Het vertrouwen in regeringen (vlaamse & federale) en aanverwante organisaties (VREG, CREG, ….) en vooral de manier waarop de politiek bedreven wordt (postjespakkerij op en top, overduidelijk wanbeleid, torenhoog onweerlegbaar bedrog ten aanzien van de gewone burger, graaicultuur door politici zelf, top belastingen, top energieprijzen, laagste pensioenen, optrekken pensioenleeftijd, geen ernstig energiebeleid op lange termijn, geen ernstig klimaatbeleid, een pandemie aanpak om bij te huilen, …) hebben ervoor gezorgd dat het vertrouwen op een absoluut dieptepunt is gezakt ! I.v.m. het zonnepanelen en terugdraaiende teller bedriegerij is er maar 1 goede oplossing beste heren politici, leiders. Dat is de gemaakte fouten uit het verleden erkennen en een oplossing uitwerken die minstens in overeenstemming is met aan wat er beloofd is aan de burgers (niet alleen voor diegenen die al een DM hebben, voor alle 500 000 gezinnen !).
  Ik hoop echt dat de politiek wakker wordt, de afgang inziet en actie onderneemt voor de volgende verkiezingen. Gewoon gezellig een pauze inbouwen nu het bedrog op en top gerealiseerd is om zogenaamd alles te laten bekoelen is al te gemakkelijk. Wie bedot is door de overheid zal dit niet snel vergeten en wordt alleen kwader naarmate er NIETS aan dit overduidelijk bedrog iets gecorrigeerd wordt !

 8. Vertrouwen, helemaal weg, zal niet snel terugkomen.
  Ik ben niet gek geen zonnepanelen geen batterij, ik haat mijn geld niet, dekking is, minimaal amper 35 % van je verbruik, veel te lange terugbetaal tijd en de regering heeft de mensen met zonnepanelen, meerdere malen gekloot in 2007 terug draaiende meter onbeperkt in de tijd, daarna invoer van prosumententaks, dat valt de terugdraaiende meter volledig weg wat is het volgende, verhoging KI omdat men panelen heeft, vermogen belasting omdat je producent bent, nu plaatsen terug betaaltijd minimum 11 jaar, wat gaat de recyclage later kosten, ik moet hoogstwaarschijnlijk bijleggen in plaats van een beetje te verdienen, ik ben niet gek. Vandaag een batterij plaatsen, dan mag je maar 60% meer van je productie op het net zetten en wat gaat men daarna uitvinden op ons nogmaals ne kloot af te trekken. Nee bedankt, ik doe niet meer mee, wie kan je nog vertrouwen als men je al meerdere malen in het zak heft gezeten, ik hoop uit de grond van mijn hart dat niemand nog panelen plaatst zwijg stil van een batterij.

  1. Hallo Jean,

   Voor de recyclage van de ZP heb ik al een oplossing.
   Ik heb een grote kruipkelder waarin in alles stop en deze sluit ik af met een dikke muur.
   Voor de rest heb ik hetzelfde meegemaakt als jou.
   Ik krijg nooit men centen terug stil zwijgen van er iets aan te verdienen
   Politiek en de rest = gangsters

 9. Veel geblaat maar weinig wol, zoals steeds. Vreg, Creg, Overheid, Fluvius, ODE, …. zijn de oorzaak dat in 2013 en 2021 de markt van residentiële zonnepanelen instortte met faillissementen bij vele installateurs tot gevolg.
  Bij de invoering van het prosumententarief in 2015, wat ik dan nog kon begrijpen, daalde het rendement op onze elektriciteitsfactuur met 1/3, in 2021 met de invoering van de niet terugdraaiende digitale meter nog eens met vijftig procent. Het huidige rendement werd dus met 2/3 afgeroomd door deze heren en dames.
  Ik raad iedereen aan om geen eurocent nog te investeren, en zeker niet in een onrendabele batterij, want tweederden van je investering gaat verloren aan vadertje staat en de monopolistische onefficiënte netbedrijven zoals Fluvius, de melkkoe van de lokale besturen.
  Straks, in 2022 al, voeren ze het capaciteitstarief in voor ALLE aansluitingen met digitale meter wat voor de meesten opnieuw zal neerkomen op een belastingverhoging. Dieven zijn eenmaal onbetrouwbaar ! Dus heb je nog een analoge meter, laat ze niet binnen want jullie hebben het grondwettelijk basisrecht om dieven te weren van jullie eigendom.

 10. Hoe kan men nu nog vertrouwen hebben in een regering die steeds zijn bevolking beliegt en bedriegt . Ik zal wel in het hokje die bedriegers bedanken . De zogezegde democratische mensen.
  En wat gaan ze nu doen met Wallonië en Brussel die mogen hun meter houden zijn we niet allemaal Belgen of zijn wij het afval van het land en enkel goed om ons geld daar in te gaan stoppen in Wallonië en Brussel. Word nu echt eens tijd dat de Vlamingen hun leeuw eens oppoetsen hoor smijt ze er uit en word zelfstandig als staat dan komen we dat niet meer tegen dat ne waal de Vlamingen nog zo toeren draait en dan zeker voor Vlaanderen politiekers die ballen aan hun lijf hebben en niet zoals nu ons naar de slachtbank laten leiden foei Vlaamse regering.

 11. Regeren met de wind
  Eest waren er geen distributie taksen en nog minder sprake van eindigheid terugdraaiende meter, dan komt een Tommelein met een stellige belofte van 15 jaar terugdraaiende meter. De Vreg ziet na 10 jaar zonnepanelen in dat dat toch niet fair is voor de gezinnen zonder… Plots ziet een minister het licht met de digitale meter en nu moeten wij geloven dat dat alles gaat redden, bij zoveel loze beloften zou ik mijn eigen vader niet meer geloven, laat staan een bende die er de ballen van begrijpt. En die thuisbatterij; iedere berekening hierover komt op niks voordeel uit, dat was nog anders toen ik de rekening voor zonnepanelen maakte en zelfs dat werd niks!

  1. totaal gebrek aan visie en verantwoordelijkheid
   iedere politieker liegt en bedriegt verder
   zonder ontslag
   Vreg is op dezelfde lijst geschoeid

  2. ik vraag me steeds meer af of de heren en dames ministers van energie wel weten hoe het systeem van zonnepanelen en terugdraaiende of niet terugdraaiende teller werkt. zonnestraalenergie benutten als de zon schijnt, dan pas je oven of wasmachine aanzetten, met het weer in belgie is de vraag of we moeten plaatsnemen tijdens deze werking van de toestellen, en ze telkens even afzetten als er een wolk voor de zon schuift….

 12. In Nederland worden projecten gesteund die door de gemeenschap (een dorp of een straat) worden opgestart. Hetzij voor windturbines, zonnepaneelparken en dergelijke, en dat op lokaal niveau. Zij krijgen financiële steun, technische steun bij de opstart, EN DE OPBRENGST IS VOOR DE PARTICIPANTEN. Wedden dat Nederland de normen al dan niet helemaal zullen halen.
  Hier in België kregen we steun afhankelijk van ons eigen welvaartsniveau (450€ per 1000kWp voor degenen die geld genoeg op de rekening hadden, en minder tot niets voor degenen die nog moesten bijsparen). Dan kregen we de Turteltaks die het vet van de soep haalde. Deze werd dan vervangen door het prosumententarief, nu de digitale teller zonder terugdraaien. Dat wil zeggen dat ik binnenkort in de zomer veel GROENE stroom bijna gratis op het net moet zetten, terwijl ik in de winter dure stroom van het net moet halen. Ik heb mijn investering van 16000€ nog niet verteerd, zodat een thuisbatterij, een elektrische auto en een laadpaal nog lang niet aan de orde zijn. Door al deze balast aan taksen en maatregelen ben ik ervan overtuigd dat we in België in 2050 nog niet aan de normen gaan geraken. Dat is mijn mening, en U kan daar gerust anders over denken.

   1. Voor elk zonnesysteem heeft onze regering een andere regeling maar steeds een negatieve voor de consument en als het mislukt vinden ze een nieuwe subsidie uit die men vroeger niet kreeg en nu niet krijgt omdat de voorwaarden weer veranderd zijn en zeker niet met terugwerkende kracht dat is alleen maar voor de beleidsmakers weggelegd.

 13. nu het kwaad is geschied en het bedrog allemaal is gerealiseerd , zijn zo een uitspraken nogal lachwekkend. indien het terecht en gemeend is, met terugwerkende kracht alles opnieuw in de oorspronkelijke overeenkomst terugbrengen zou een goed signaal zijn. terugstorten prosumententarieven, terugdraaiende teller levenslang en stopzetten van digitale meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS