Slimme meter
Topman VREG: ‘Slimme meter dreigt nodeloos duur te worden’

De digitale meter dreigt de elektriciteitsfactuur nodeloos duurder te maken als voor het beheer van de data een aparte structuur moet worden opgericht. Daarvoor waarschuwt Pieterjan Renier, de topman van de Vlaamse energiewaakhond VREG.

Vanaf 1 juli zullen de digitale energiemeters geplaatst worden in Vlaamse huishoudens. De slimme elektriciteitsmeter geeft consumenten meer inzicht in hun verbruik en stuurt de meterstanden automatisch door, waardoor de netbeheerder een betere inschatting kunnen maken van de belasting op het elektriciteitsnet.

In het oorspronkelijke ontwerpdecreet hadden de coalitiepartners voorzien dat een onafhankelijke databeheerder zou worden opgericht om al die metergegevens te verzamelen. “We zijn absoluut geen voorstander van de invoering van een onafhankelijke databeheerder”, reageert Pieterjan Renier van de VREG.

Als de coalitiepartners het decreet niet meer bijsturen, dan zou netbeheerder Fluvius een aparte juridische structuur moeten oprichten voor het databeheer, met aparte mensen en IT-systemen die losstaan van de rest van het bedrijf. Renier waarschuwt voor complexere energieprocessen en een duurdere factuur.

Duurdere factuur

“Aan zo’n onafhankelijke structuur zouden dan ook datatarieven gekoppeld worden die de consument dan moet betalen.” Die kosten zouden dan via een afzonderlijke heffing op de elektriciteitsfactuur bijkomen. Om welk bedrag het gaat, kan de VREG nog niet zeggen. “Wij vinden dat er niet nog een tarieflijn bij moet komen en dat het databeheer gewoon door Fluvius kan blijven gebeuren.”

Een ander heikel punt is de terugdraaiende teller voor wie met zonnepanelen energie op het net zet. Eigenaars van zonnepanelen kunnen zo hun nettarieven laag houden, en Open VLD heeft beloofd dat daar niet aan geraakt zou worden.

Maar Renier wil de terugdraaiende teller met de invoering van de slimme meter afschaffen. ‘Anders heeft een eigenaar van zonnepanelen geen enkele prikkel om efficiënt met het net om te gaan.’

Bron: De Tijd, 9 maart 2019

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

68 reacties

 1. Laat de negatieve reacties van deze zonnepaneel eigenaars u niet afschrikken.

  Het is en blijft de beste investering ooit.
  Als je momenteel uw zonnepaneel productie zo afstemt dat je op jaarbasis geen verbruik moet betalen. (0 op je teller) moet je ten eerste geen verbruik betalen en ten tweede geen groenestroombijdrage. Het enige dat je moet betalen is huur meter, abonnement leverancier en prosumententax. Met de nieuwe slimme meter kan het zijn dat het voordeliger is om geen prosumententax maar enkel distributiekost op de extra afname te betalen. Dit hangt af van uw zelfconsumptie.
  Ze maken u wijs dat de teller niet meer terugdraait. Nochtans het is gewoon een teller, eigenlijk 2 : 1 die vooruit draait en de afname meet en 1 die eigenlijk achteruit draait en de injectie meet. Dat zal altijd zo blijven. Je ziet hem niet draaien maar hij telt het wel net zoals de oude analoge teller.

  Zij viseren vaak de leveranciers die ervoor moeten zorgen dat we over voldoende stroom beschikken. Ze zeggen er nooit bij dat de energie die ze gratis op het net zetten dat ze die ook gratis terugkrijgen in de winter. Nochtans zorgt die leverancier daarvoor door hun energie in de zomer aan een lage prijs te verkopen en in de winter aan een hogere prijs aan te kopen om ze gratis te kunnen terugleveren. De leverancier wint hierbij niets, integendeel.
  Zonnepaneel-eigenaars helpen om de klimaatnorm te halen door hun investering. Zij betalen geen groenestroom want ze hebben 0 Kw verbruik. Diegenen die geen zonnepanelen bezitten betalen ook de groene stroom en daarmee ook de groenstroomcertificaten voor zonnepaneelbezitters. Het zijn dus momenteel de anderen die de investering van de vroegere zonnepaneel-eigenaars terugbetalen. Voor mij Ok want iedereen moet bijdragen aan een groener klimaat. Maar voor zonnepaneel-eigenaars toch geen reden om zo negatief te zijn , eerder dankbaar.
  Men bestempelt prosumententarief als schaamteloze diefstal. Zonnepaneel-eigenaars hebben wel vanaf 2007 tot 2015 gratis mogen gebruik maken van het net om hun zomer-energie op een later tijdstip gratis terug te krijgen. Ze willen het maar al te graag voorstellen als een tax om de groenstroomcertificaten te betalen. Maar groenstroomcertificaten worden betaald met de groenestroombijdrage en de bijdrage aan het energiefonds.
  Sommigen beweren dat de netbeheerder hiermee 2 keer distributiekost rekent. 1 keer voor het op het net zetten en een keer bij de buurman die het gebruikt. Klopt natuurlijk niet : de buurman betaalt zijn distributiekost
  en jij betaalt uw uitgestelde distributiekost van hetgeen je in de winter gratis gekregen hebt of was men reeds vergeten dat de teller nog steeds op 0 staat ondanks dat in de winter energie werd gebruikt.
  De grote fout die men steeds opnieuw maakt is dat men denkt dat men geen stroom gebruikt omdat de teller op 0 staat. Zonnepaneel-eigenaars moeten in dit geval geen verbruik betalen maar ze hebben wel stroom gebruikt.
  Alle negativiteit wordt dan naar een climax gebracht. Dat is het moment dat de compensatieregeling wegvalt nl 15 jaar na de ingebruikname van de zonnepanelen. Nochtans zal er dan iets positiefs moeten gebeuren om de klimaatnorm te halen en zonnepanelen te promoten want zonnepanelen hebben nog steeds het grootste potentieel om de klimaatnorm te halen.
  In vlaanderen nog maar 6% van de beschikbare daken gevuld met zonnepanelen.
  Ik zie er dus naar uit welke voordelen voor zonnepaneel eigenaars uit de bus zullen komen.

  1. U bent duidelijk niet in het bezit van zonnepanelen en schrijft de grootste larie.Vooraleer je iets schrijft informeer u dan duidelijk en schrijf wat juist is.

 2. Idd zonnepanelen eigenaars. De hoogste tijd dat er iets collectief wordt ondernomen want dit is ongehoord bedrog van de bovenste plank.
  Als dit verhaal doorgaat zal vanaf 2035, dankzij alle investeringen van de brave burger, de nieuwe, gratische en groene kerncentrale van de regering volledig in gebruik zijn.
  Neem er dan nog eens bij dat na de afschaf van de groene stroomcertificaten, jonge mensen die gingen bouwen VERPLICHT werden te investeren in groene energie, en waarvan de grootste hoop vanzelfsprekend geopteerd heeft voor het meest rendabele nml. een zonnepanelen installatie.
  Kunt ge het u voorstellen, eerst mensen verplichten om ze daarna nog maar eens te kunnen bestelen, WALGELIJK !
  Mensen moeten de dag van vandaag met 2 overdag gaan werken ( zodat zo goed als alle opgewekte energie vanaf 2035 in de nieuwe kerncentrale terecht komt ), om vervolgens s avonds hun eigen energie te mogen terug kopen van die kerncentrale aan woekerprijzen.

  Een prosumententarief ( zolang dit tarief niet de pan uit swingt ) om zonder bijkomende investeringen een tijdelijke opslag voor je overschot aan energie te verkrijgen tot daar aan toe.

  Het éénzijdig ongevraagd wegnemen van goederen die niet van u zijn, wordt in de volksmond omschreven als DIEFSTAL !!!!

 3. Ik lees hier in deze reacties van 46 personen alleen maar negatieve commentaar.Het kan toch niet waar zijn !
  Zij zijn over het algemeen niet goed begrepen ,integendeel ! Zij zijn kwaad ! Ja zelfs opgelicht !
  Zij gebruiken dit item alleen als uitlaatklep om gal te spuien op de politiek !
  Deze mensen hebben allemaal vrij en bewust gekozen voor zonnepanelen . (Dit is nog steeds een fantastische zaak!)
  Er is niemand die ook maar een positieve noot heeft over hetgeen hij of zij heeft ondernomen!
  Er is niemand die zegt dat hij of zij zonnepanelen gekozen heeft om straks geen fossiele brandstoffen meer te moeten verbranden .De meeste commentaren zijn ook niet milieu bewust of energie bewust ,maar die zijn van andere aard . Het is jammer maar helaas . Wij ,als zonnepaneelhouders zouden deze goede zaak moeten helpen promoten en wat positiever denken ! Er moeten er nog heel veel bijkomen ! Gaarne commentaar!

  1. Ik heb niet het gevoel dat jij weet waarover het gaat. sorry.
   Heb jij al eens iets gekocht waarna je elk jaar bijkomende belastingen moet betalen. Mijn zonnepanelen produceren 8kw. Ik gebruik niet 1 klontje stroom van de stroomleverancier. Van de ene dag op de andere betaal ik plots meer dan 800 euro. Ik gebruik inderdaad de draden van de maatschappij. Ik ben ook bereid om voor de materialen , die ik gebruik van een ander te vergoeden. Mijnheer dit was wel niet afgesproken . Zou dit aan de mensen gezegd zijn dan hadden velen geen zonnepanelen gekocht. Het ergste is dat men elk jaar met iets anders komt . Sorry meneer als dit ernstig is. Het gaat alleen om de centen en niet om het milieu wat toch de bedoeling was. Waarom gaan de studenten betogen . Antwoord zelf eens !!!!!! Trouwens gisteren had ik bezoek en die heeft 4kw. Hij betaald 19 euro per 3 maanden(Wallonie) . Dure draden(800euro) of niet soms ?

   1. Beste Ro?
    Als je 8000 Kwh produceert op een jaar en je hebt een zelfconsumptie van 30% (het gemiddelde in Vlaanderen) dan heb je 5600 Kwh van de stroomleverancier gekregen waarvoor je niet hebt moeten betalen. Die hoeveelheid stroom heb je zelf op het net gezet in de zomer. Maar je gebruikt die wel in de winter. Je moet maar 1 keer prosumententarief betalen om het net 2 keer te mogen gebruiken. Je verbruik zelf is volledig gratis. Zeg nu zelf dat het niet eerlijk is dat men in Wallonie voor het zelfde 0 € betaalt (enkel huur meter en abonnement =19€ per 3 m), dat men daar dus praktisch volledig gratis gebruik maakt van het net. Het is niet eerlijk tov de Vlamingen en het is absoluut niet eerlijk tov mensen die geen zonnepanelen hebben want die moeten altijd betalen voor het gebruik van het net.
    Je wilt wel materialen van een ander vergoeden. Hiermee geef je dus aan dat je zelfs prosumententarief met terugwerkende kracht wil betalen niettegenstaande het zoals je zegt in het begin niet zo afgesproken was.
    Ik heb in de tijd wel betoogd tegen de F16 (het heeft ook niet geholpen) maar gaan betogen om 0 € te moeten betalen voor de luxe die krijg om mijn zelfgeproduceerde stroom gedurende maanden te mogen stockeren op het net dat zie ik niet zitten.

  2. de mensen voelen zich belogen en bestolen,en niet 1 keer maar meerdere keren.
   investeren in klimaat ok,maar als je telkens weer met de neus op de feiten wordt gedrukt is de lol er wel snel af.
   een bedrijf dat blijft investeren in dingen die niet opbrengen gaat failliet.
   ik ben tevreden met mijn zonnepanelen,maar niet met het potje dat de overheid en de elektrolobby ervan maakt.

  3. Ik voel mij inderdaad opgelicht. Had ik geweten toen ik zonnepanelen liet plaatsen wat ik nu weet twijfel ik eraan of ik het zou gedaan hebben. Ons werden mooie beloftes gedaan, we werden door velen geprezen voor onze milieubewuste keuze en we hebben ertoe bijgedragen dat ons land de door Europa opgelegde normen haalde inzake groene stroom en zo ontsnapte aan zware boetes. Dat we kritiek uiten op de politici is niet meer dan normaal, het zijn zij die eenzijdig de spelregels veranderen en blijkt weer eens te meer dat zij een onbetrouwbare partner zijn . Zo hebben zij de prosumententaks ingevoerd wat mij ca. 500 € per jaar kost en nu gaan we door hen na 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende meter verliezen. We gaan dan de stroom die we terug afhalen van het net moeten betalen aan de volle prijs, voor de meesten onder ons is dit ergens tussen de 25 en 30 ct/kWh. Voor de overproductie die we op het net plaatsen zijn nog geen prijzen vrijgegeven, waarschijnlijk wachten ze hiermee tot na de verkiezingen, maar er circuleren bedragen van rond de 7ct/kWh. Je kan zelf het verschil uitrekenen. Degenen die nu kiezen voor de digitale meter of er na 15 jaar één verplicht gaan krijgen betalen wel geen prosumententaks meer maar dat gaat enkel voordeliger zijn voor hen die veel in de dag thuis zijn. Voor de anderen gaat het een meerkost zijn. En geloof niet in het verhaaltje dat we energie gaan besparen met de digitale meter omdat deze de mogelijkheid zou hebben om apparaten aan te sturen. Dit vergt een grote investering in toestellen die dit mogelijk maken, velen hebben de financiële middelen hiervoor niet.

   1. 25 a 30 ct betalen voor wat een zonnepaneelbezitter afneemt van het net;
    7 ct ontvangen voor wat een zonnepaneelbezitter op het net zet….
    dus moet je je eigen gemaakte elektriciteit in de zomer weggeven en in de winter duur terugkopen (het is precies dat wat een terugdraaiende tellen compenseert, maar dat voordeel wordt weggenomen)
    wat ik nu laatst hoorde is dat je een belasting gaat betalen op wat je terug op het net plaatst… dan stel ik me de vraag wat energieleveranciers doen waarvoor we hen immers betalen, en waarom moeten zij deze belasting niet betalen… of misschien wel, en wordt dat gewoon doorgerekend aan de consument/prosument

  4. Om iets daadwerkelijk te verbeteren aan het milieu is er maar één remedie: STOP DE BEVOLKINGSAANGROEI!
   Al de rest is geleuter. Elk jaar 80 miljoen mensen meer op deze bol, die allen moeten eten , zich voeden, een dak boven het hoofd krijgen, zich willen verplaatsen, zowel voor werk als voor ontspanning.
   Dat los je niet op met zonnepanelen plaatsen, of plastiek zakjes bannen of vliegtickets duurder maken.
   Ik heb zonnepanelen geplaatst omdat het economisch voordelig zou moeten zijn zonder extra milieu belastend te worden.
   De overheid heeft toezeggingen en beloftes gemaakt, laat ze die dan ook nakomen!

 4. Mijn huidige meter heeft ook een teller exclusief nacht. Deze elektriciteit dient exclusief voor mijn vloerverwarming en is goedkoper dan het daltarief van de dag/nacht meter. Sinds de kinderen het huis uit zijn, dekt de opbrengst van de zonnepanelen het gewone verbruik, dus zonder de verwarming. Ik heb dan betaald om de dag/nachtteller te laten aanpassen tot de enkelvoudige (dag)teller, met behoud van de exclusief nachtteller voor de vloerverwarming. Hoe zit dat na de invoering van de slimme meter? Zal het exclusief nachttarief behouden blijven?
  En wat met het tijdstip waarop die slimme meter zal geplaatst worden? Wanneer dat vlak na de winter gebeurt, m.a.w. voordat de opbrengst van de zonnepanelen de meter kan doen terugdraaien, gaat dat heel nadelig zijn…

 5. Oplossing gevonden voor eigenaars zonnepanelen !
  Geen gezeur meer en allemaal positief denkend naar de toekomst !
  Vandaag 14 maart 2019 is algemeen bekend geworden dat de consument kan kiezen voor de terugdraaiende meter ! Dit positief nieuws mag ook eens vermeld en geschreven worden .
  (Lees BvL 14/03/2019 Vlaams Minister van Energie Lydia Peeters)

  OPHOUDEN MET DIE NEGATIEVE VERHALEN!

  1. Wacht maar af hoe ze u deze keer gaan liggen hebben. Vertrouw het hele zaakje niet. En ben niet alleen , ga maar eens grasduinen op het zonstraal forum

  2. eerst zien,en dan geloven.
   dat komt ervan als je de mensen jaren beliegt.
   binnen twee maanden staat er weer iemand anders aan het roer en gooien ze weer alles overhoop.
   die negatieve verhalen zullen niet stoppen zolang ze ons voor de gek houden.
   wie een put graaft………………………………………………….

  3. “Vandaag 14 maart 2019 is algemeen bekend geworden dat de consument kan kiezen voor de terugdraaiende meter ! Dit positief nieuws mag ook eens vermeld en geschreven worden .
   (Lees BvL 14/03/2019 Vlaams Minister van Energie Lydia Peeters)”

   volgens mij hebt u het niet goed begrepen….. de teller gaat zowizo de deur uit…. wij worden allen verplicht die domme meter te laten plaatsen… in het artikel van L Peeters gaat het over het voordeel van de (virtueel) terugdraaieende teller dat men 15 jaar lang kan behouden, als je nu nieuwe panelen laat plaatsen…

   wat gebeurt er met reeds bestaande panelen… toen ik mijn panelen liet plaatsen was de terugdraaiende teller voor eeuwig en drie dagen, dus oneindig, en niet voor 15 jaar na plaatsing, en dat wil ik het liefst zo houden

 6. Ik doe ook mee ik laat die bandieten niet binnen ik heb mijn zonnepanelen betaalt en niet zij .
  Dat ze maar van de grootte bedrijven gaan bedelen.
  Gansters oplichters.

 7. Beste Mijnheer Renier, ik hoop dat uw kinderen en straks ook uw kleinkinderen nog de moed en de financiële middelen zullen hebben om zonnepanelen te plaatsen om zodoende mee te werken aan een klimaat neutraal Vlaanderen. Met deze regeling zal de kans heel klein zijn dat ook uw nazaten nog kunnen of willen investeren in hernieuwbare energie. U zal herinnerd worden als de opa die hen dit ONmogelijk heeft gemaakt. Dit is de perceptie, u zal oogsten wat u gezaaid hebt. Met een beetje gezond boerenverstand weet je dat dit de foute richting uit gaat. Waarom spreken jullie enkel over de kleine pv-eigenaars en nooit over de grote PV-velden en mega grote installaties die het gros van de GSC-opstrijken ? Ik heb sterk de indruk dat de brave burger alweer de melkkoe zal worden. U kan de zon niet claimen – die is van iedereen op deze planeet – shame on you and on your children > aub use your brains

 8. En het bestelen van de zonnepaneeleigenaars gaat maar verder .
  Ik zal iedereen afraden zonnepanelen te plaatsen . Zowel de netbeheerders als de vreg
  spelen onder een hoedje met de regering . Onze opgewekte energie moeten zij niet hebben
  het moet van de grote oplichters komen .

 9. Het !wordt tijd dat men de werking van de digitale meter geeft in plaats van wat er allemaal mee mogelijk is dan kan ieder voor zich uitmaken of het voor of nadelig is.

 10. Lap en nog eens lap : volgende uitvlucht om er ene te plaatsen, en als je dit niet geloofd , komen zij -de VREG-wel met een ander fantazietje als excuus: eentje voor ” ‘nog’ minder ‘zieners’ ”…..
  Gelukkig verneem ik zojuist dat zonnepaneeleigenaars ‘zouden’ gespaard blijven van deze digitale ‘SLIMME (voor de Vreg/Creg/politiekers)- foutu rotzooi.(Pardon my French. ;-).
  Wordt zeker vervolgd.

 11. Was dit niet om te besparen die slimme meters. het is eerder weer extra betalen.
  Ze mogen hunne meter houden, niet terugdraaien geen (slimme bandiet)meter

 12. Nog maar eens herhalen….. is hier niemand die zelf jurist is of een jurist kent die kan uitzoeken hoe en op welke basis we die domme slimme meter kunnen weigeren? Dank U!

 13. Enkele. Jaren geleden werd ons aangeraden om de toen nog in gebruik zijnde dag- en nachtmeter te vervangen door een terugdraaiende meter. Eerst twijfelden wij even maar hebben dan toch overwogen om de nieuwe meter te plaatsen. En met succes … zeker in een gezin met opgroeiende en studerende kinderen die veel energie verbruiken. Uiteraard heeft die installatie van die meter de nodige kosten met zich meegebracht. Voor niets gaat de zon niet op.
  Nu enkele jaren later als blijkt dat dit ons financiëel ten goede komt kunnen ze het niet laten om dit terug af te nemen. Betalen we dan nog niet genoeg aan heffingen bovenop al de rest. Eerst consumenten warm maken voor iets.
  Uiteindelijk valse beloften!

 14. Anders heeft een eigenaar van zonnepanelen geen enkele prikkel om efficiënt met het net om te gaan : Wel waarom gaat men dan een capaciteitstarief invoeren zodat men het gros van de centen reeds binnen heeft en het stroomverbruik niet meer de bepalende kostenfactor is, zoals reeds gedaan met het huisvuil en de watergroep : de vervuiler betaalt minder, de ecologisch gezind mensen betalen MEER. Tevens , dan zullen we maar gaan voor de kleinste aansluiting van X1, 3KV, en een kleine huisbatterij zetten zodat we voor meer dan de helft van het jaar geen stroom nodig hebben en zelf verzorgend zijn, of wat stroom meenemen van het werk met de elektrische auto, of we gaan off-grid met een kleine generator van 2KVA op aardgas of lpg en laden onze batterij zelf bij en gebruiken ook de warmte. Maar als conclusie kan men stellen als we de limiet nemen van de huidige ontwikkelingen dit zal uitdraaien op decentrale productie en de altenatieven op een bepaald moment goedkoper zijn om off-grid te gaan. Maar verder kan ik stellen dat ik jullie juridische ter verantwoording trek indien de terugdraaiende meter verdwijnt aangezien wij een contract hebben voor 20 jaar certificaten MET terugdraaiende meter en daar zullen jullie eenzijdig NIETS aan kunnen veranderen. Alleen stel ik mij de vraag wie het net nog recht gaat houden daar de alternatieven dag na dag goedkoper worden, zeker met de ontdekking van de PV die waterstof maakt. Veel goedkopere bulkopslag, ook al is de opslag beperkt in de tijd door de diffusie van de H2 door de wand van het drukvat. Ik kan alleen stellen dat het voor de netbeheerder een aflopende zaak zal zijn, hier is geen ontkomen aan!, genoeg geplukt door de gemeenten en provincie via de netbeheerder, het lijkt wel een 2de belastingsbrief.

 15. Ons verzamelen op een forum facebook of zo iets, in de zomermaanden als de productie hoog is rond 13u moet iedereen zijn zonnepanelen uitschakelen en na een half uur terug inschakelen 15 minuten wachten en dan terug afschakelen en dan een half uur uit en dat zo een drietal keren, en dat een ganse week bij zeer zonnig weer. Misschien langer dan een week, tot men het begrepen heeft

 16. Er word dikwijls naar de belovers en de particuliere ontvangers van zonnepaneelsubtiedies gewezen maar mag ik er attent op maken dat de toenmalige regering niet uit 1 kleur bestond als ook dat mede door de kleine zonnepaneeleigenaars België aan een Europese boete ontsnapte . Nergens hoor ik ook maar enige kritiek aan het adres van eigenaars van zonnepaneel velden , warmtekrachtcentrales zoals verbrandingsovens , windmolenparken en nog andere “ alternatieve “ energiesystemen . Of is het zoals altijd dat ze de kleintjes tegen elkaar opzetten en die trappen er dan nog in ook .

 17. Nog maar eens contractbreuk eenzijdig door de slimme politici die toch alles vooruit plannen. Waarom nog zonnecellen leggen en groene stroom produceren. Ik overweeg mijn zonnecellen uit te schakelen want in de beste periode van het jaar verbruiken wij weinig elektriciteit. Krijg ik navolgers

  1. beste, je krijgt navolgers !
   indien de belgische dictatuur tegen mijn wil in zo een spionagemeter installeert bij mij, ligt mijn reactie nu al vast. als ik het huis verlaat, schakel ik de omvormer uit tot ik terug thuis kom.
   die bende schaamteloze dieven zullen zich niet op mijn kap zich verrijken .
   het is een kwestie van 2 zekeringen af te leggen, 1 secondje werk.
   in feite zou iedere eigenaar van zonnepanelen deze reflex zich moeten eigen maken.
   niet thuis ? zonnepanelen af .

 18. om tot zulke besluiten te komen hebben we geen duur betaalde topmensen nodig.
  dat we die slimme meters zouden betalen wisten we allang

 19. Mannekes hou U vast ze hebben weeral de kleine man in het vizier,de grote bedrijven
  blijven buiten schot. Het is de schande nabij.

 20. Nogmaals !ze komen er niet in die plaasters van digitale meters en ik hoop dat er nog vele zijn zoals ik .IK wil wel procideren en er nog zijn die er zoals ik er over denken en een gezamenlijke procedure starten tegen de heren die ons van alles beloven en nadien ons beliegen en bestelen

 21. Voor mijn nieuwbouw zijn zonnepanelen voorzien maar als er een slimme teller komt zullen de panelen op 2dehands komen te staan of worden ze kortweg niet geplaatst want ik ben niet van plan om twee keer te betalen!

 22. Van afschaffing van de terugdraaiende teller was bij het installeren van mijn zonnepanelen geen sprake, integendeel hier werd mee gepromoot. Tijdens de “Tommelein” periode werd er beslist bij het plaatsen van een digitale meter de terugdraaiende factor nog 15 jaar te handhaven vanaf installatiedatum. Voor velen rest er nog een kleine 6 jaar. Pffft !!!
  En Renier heeft blijkbaar geen zonnepanelen, dus afschaffen die boel.
  Voor beschermde klanten gaat de elektriciteitsprijs met 21% omhoog (en neen heeft NIETS met BTW te maken), dat betekent de doodsteek voor velen. De armoede zal binnenkort welig tieren in dit apeland, maar geen politieker die daarvan wakker ligt.
  Conclusie :
  Als mijn panelen doven dat komt er geen zonnepaneel meer op mijn dak en ik zal zeker niet de enigste zijn.

 23. De ketel begint stilaan over te koken ,in mei het juiste bolletje inkleuren is van groot belang.
  De zonnepanelen zijn van in het begin een doorn in het oog, we zullen ons moeten verenigen
  zoniet worden we een voor een in de pan gehakt.

 24. Mijns inziens is het hoog tijd voor de private zonnepaneel eigenaars om zich te verenigen en SAMEN met de vuist op tafel te slaan, individueel lachen ze al onze commentaar weg, samen kunnen we misschien het verschil maken.

   1. zoiets starten kost niks… maar dan wordt er iemand aangesteld die betaald moet worden, en plots zijn er geen protesters meer, overal gaan regenschermen open en beginnen neuzen te bloeden… van de 50.000 protestes blijcen er dan 15 over, die de rekening mogen gaan betalen

 25. Ik heb zijn filmpje bekeken “energiewijzer” op twitter.Hij spreekt over een correcte over- of onderdimensionering en men stelt voor de energievreters zoals vaatwasser, droogkasten…in de zomer te gebruiken. In de wintermaanden heb je altijd een onderdimensionering, hoe kun je een correcte dimensionering verkrijgen tijdens deze maanden?? Stop ermee Mr Renier ons in een negatieve daglicht te stellen en door te zeggen dat wij niet efficiënt met energie kunnen omgaan. Ik hoop één ding dat de Minister van Energie zijn/haar woord houdt.

 26. Zal ik eens zeggen waarom de mensen met zonnepanelen eerst aan de beurt komen
  Om dat Europa een tijd terug beslist heeft dat in een bepaalt jaar ik ben vergeten wanner juist de overschot van elektriciteit terug moet betaalt worden aan de mensen en als de teller niet meer terug draait is er geen rest meer en als het zover is en Europa het dan toch afkeurt komt er nog maar een teller of zo bij op onze kap

 27. Als ik als zelfstandige aan een potentiele klant zoveel cadeaus beloof dat ik aan de verkoop verlies lijd, ga ik dan nadien al het mogelijke doen om die koper dat geld terug uit zijn zakken te kloppen, nee toch ? Door verlichte geesten als Freya Van den Bossche zijn de zonnepaneeleigenaars van een aantal jaren geleden over de streep getrokken. Zij hebben ons een aanbod gedaan. Als ik aan mijn klanten geregeld een aanbod doe in mijn nadeel dan ga ik failliet. Onze ‘vrienden’ niet, zij wringen zich in bochten om toch maar op slinkse wijze hun teveel aan subsidie betaalde centen bij de brave huisvader te kunnen recupereren. Tegenwoordig schermen consumentenorganisaties met klantvriendelijke maatregelen. En nu ? Met al wat de zonnepaneel-eigenaars boven het hoofd hangt, wens ik de verkopers ervan veel moed, want ze zullen veel halve waarheden en valse beloftes moeten verkondigen om nog een paneel verkocht te krijgen. Veel haar op de tanden en een flinke portie gezond boerenverstand aan de simpele zielen onder ons toegewenst !

 28. De Heer Renier kaatst de bal m.i. volledig mis wanneer hij zegt dat de terugdraaiende teller met de invoering van de slimme meter moet afgeschaft worden vermits ‘anders een eigenaar van zonnepanelen geen enkele prikkel heeft om efficiënt met het net om te gaan’. Ik werk nu al bijna tien jaar met zonnepanelen en dat heeft me integendeel bewuster leren omgaan met elektriciteitsverbruik.
  Ik heb destijds een installatie laten plaatsen die aangepast was aan het verbruik van mijn gezin en volg het verbruik sedertdien nauwgezet op. Toen ons elektriciteitsgebruik begon terug te lopen als gevolg van de wijziging van mijn gezinssituatie en ik daardoor onnodig veel stroom, onbetaald, zag wegstromen naar het net, besloot ik om een elektrische wagen te kopen om, op die “groene” manier, maximaal gebruik te maken van mijn zonnepanelen. Dat we daarbij ook iets deden “voor het klimaat” vond ik mooi meegenomen.
  Sedert de aanschaf van de elektrische wagen verbruik ik, wanneer ik thuis ben, meer dan wat mijn zonnepanelen produceren (en zo kom ik tegemoet aan de wens van de Heer Renier om mijn elektriciteitsproductie maximaal zelf aan te wenden !). Maar af en toe trekken we -als gepensioneerden- al eens voor een weekje op vakantie. Dat gebeurt dan meestal op zonnige dagen waarop de panelen volop zonne-energie produceren die ik niet kan gebruiken. Bij mijn terugkeer uit vakantie ben ik dan ook heel tevreden dat ik, voor even, gebruik kan maken van de terugdraaiende meter om de energie die mijn zonnepanelen geproduceerd hadden tijdens mijn afwezigheid, op uitgestelde wijze te kunnen gebruiken.
  Ik doe daarmee helemaal niets verkeerd en maak alleen maar gebruik van de condities en voordelen die mij, bij de plaatsing van mijn installatie, gegarandeerd werden. Maar ik stel vast dat nu opnieuw overwogen wordt om op gemaakte beloftes terug te komen. “Pacta sunt servanda” Mijnheer Renier ! Gelieve, na het “uitvinden” van het prosumententarief geen tweede maal een gemaakte overeenkomst eenzijdig te schenden !

  1. deze reactie herken ik helemaal.
   u bent niet alleen.
   die topmensen hebben het verstand van een klein kind.
   geef hen een bal,dat ze daarmee spelen ipv met de centen van mensen met goede bedoelingen

 29. Wij laten geen slimme meter plaatsen!! Onze zonnepanelen zijn toereikend voor eigen gebruik. Eerst procumententarief nu weer slimme meter…ze houden blijkbaar niet op!!

 30. Ze kunnen hun digitale meter steken waar de zon niet schijnt. Ik adviseer alle zonnepaneel eigenaars fluvius niet binnen te laten en als ze dan dreigen met juridische acties dan stappen we in groep naar de rechtbank. Ze gaan er deze keer niet zo goedkoop vanaf geraken als toen ze het prosumententarief door ons strot geramd hebben!!! Deze keer zal het niet waar zijn!

  1. bij mij komen ze absoluut niet binnen, ! na de schaamteloze diefstal via het prosumententarief nu nog eens ons bestelen omdat de Vlaming te braaf is om gezamenlijk te reageren ? nee hoor, het wordt tijd dat we zelf eens op ons strepen staan. in feite mogen ze eerst alle aangerekende prosumententarieven terugstorten, want dit is puur contractbreuk.

   1. zoals ik hoger kwam te lezen 800euro voor een Vlaming… 19euro voor een Waal… per jaar om het elektriciteitsnet te mogen gebruiken… het is G.V.D. het zelfde net dat beiden gebruiken…
    was niet elke Belg geljk voor de wet????

 31. Onbekwame top man van de Vreg Renier technisch 0,0000 alleen geld $$$.De energieproductie zelf gebruiken op dagen dat het niet nodig is (zomer) aan wat dan misschien? allemaal maar airco’s zetten en dan kunnen ze weer eens zeggen dat we het nutteloos opgebruiken of hetzelfde in de winter met elektrische vuurtjes. Het net is daar de perfecte oplossing ( is ook zo bedacht door slimmere mensen) voor de instroom en uitstroom van energie te regelen van en naar, maar daar verdienen zie dus niet genoeg aan zelfs niet met de prosumententaks.
  dus maar afschaffen die boel en geen terugdraaiende meten, en de aap komt meer en meer uit de mouw betalen voor meter dat geen nut heeft, kosten beheer ook geen nut voor ons enz….

  1. ik wist bij het uitvoeren van de zelftest van de VREG niet wat ik daar zag staan dat de gebruikers wordt aangeraden!!! “maatregelen om je zelfconsumptie te verhogen” (lees ik daar “onnodig” !!! elektriciteit te verkwisten) dat was zeker, zeg maar allerminst mijn redenen om zonnepanelen te plaatsen… integendeel

 32. En heeft de heer Renier de bevoegdheid om dat zelf te beslissen ? En waar zit de heer Tommelein nu met zijn beloftes ?

  1. Ja, waar is hij nu met zijn uitspraken en beloftes van bv
   1/ men moet de regels tijdens het spel NIET willen veranderen ,tot 2maal toe!!!

   2/de zonnepaneeleigenaars mogen GEEN schade hebben bij het plaatsen van de slimme meter!!!
   DIPLOMATIEKE ONSCHENBAARHEID ZEKER?
   heb indertijd gebeld met de gemeente, zouden me zeker terug contacteren, haha.

 33. Eerst subsidiëren ze het plaatsen van zonnepanelen om de Europese normen te kunnen behalen betreffende het percentage van groene energie . Goed idee destijds om de burger hierin te betrekken.
  Het liep al fout toen toegestaan werd dat er grote mega installaties geplaatst werden met dezelfde voorwaarden als voor de partikulier.
  Plots bleek de rekening te hoog te worden??
  Dan maar beslissen om de eigenaars van zonnepanelen, die die destijds overigens veel te duur betaald hebben, een prosumententaks te laten betalen. Kan iemand me overigens vertellen of de eigenaars van kern en gascentrales die ook moeten betalen? Of wordt Electrabel nog altijd gesubsidieerd om de oude kerncentrales open te houden?
  En dan volgt het idee om de tellers niet meer te laten terug draaien, hoppa weg voordeel van de energie die je opwekt wanneer je er geen verbruikt.
  En dan nu nog eens moeten betalen voor dataverkeer waar de partikuliere verbruiker absoluut geen behoefte aan heeft. Dat ze het geld van de opnemers van meterstanden (weer wat werklozen meer) maar gebruiken om die data te versturen.
  Volgens mij zijn er nu al mensen in dienst die moeten gaan bedenken hoe ze ons straks weer kunnen pakken na het plaatsen van dure milieubelastende batterijen om onze energie zelf op te slaan en ons hebben afgekoppeld van dat dure net.
  Maw. toffe maatregelen die het erg moeilijk maken om ‘energieneutraal’ door het leven te gaan.

 34. Beste,

  Als die meters dan toch zo slim zijn, zou ik voorstellen om diegene met zonnepanelen op zijn minst een marge te geven van enkele kWh per dag alvorens de meter stopt met terugdraaien. Als er op een moment ergens in een zonnepaneelhuis een piekverbuik is (een aantal toestellen tesamen) dat de eigenproduktie overschrijdt, vind ik dat dit moet kunnen gecompenseerd worden met de overproduktie van enkele uren geleden, anders zijn het geen slimme meters, maar slinkse sluwe meters.

 35. Aan dhr Renier,
  Moest het teveel geproduceerde door zonnepaneel investeerders, vergoed woorden i. p.v.
  te stelen, dan zouden die personen zuiniger omspringen met hun verbruik.
  Dit is eveneens een prikkel om met het net efficiënter om te springen.
  Waarom denkt u alleen aan prikkels die de consument geld kosten?

  1. ze hoeven voor mijn part niet eens te vergoeden,
   geef mij het recht om zelf te bepalen wat ermee gebeurd,
   liever schenken aan mensen die het nodig hebben dan aan die electromafia om het tegen volle pot door te verkopen om nog meer winst te kunnen maken.

 36. Laat Mr: Renier dan de prosumententarief afschaffen en in de plaats een vergoeding geven voor de niet gebruikte opgewekte KW’ s welke gratis op het net worden gestoken, en gebruikt worden door een andere net -gebruiker die GEEN zonnepanelen heeft (of kan plaatsen door slechte ligging) MAAR wel betaald voor deze gratis geleverde energie van zijn buurman !
  Maar ja, het zijn wel de aandeelhouders die met de grote winsten op kosten van de kleine verbruiker weglopen !
  Groetjes.

  Zal het veranderen ? Politiek speelt hier zoals altijd de grootste rol !

 37. waarom manen ze de mensen aan om zonnepanelen te leggen en geven ze geld voor de op gewekte energie,
  om dan nu het betaalde geld terug te komen halen en bovenop nog extra betalen voor enrgievervoer.

  WAT VOOR EEN REGERING IS DIT IN ONS LAND

 38. beste Renier, ik denk dat ge een heel dure fout gaat maken, als u het terug draaien gaat afschaffen, er zal niemand nog zonnepanelen leggen, maar dit is misschien de bedoeling van u , zodat we allemaal moeten betalen, en dat er veel jobs zullen verdwijnen , dat is voor u geen probleem zeker, uw maandloon is hoog genoeg, denk toch eens even na man, voordat ge zulke uitspraken doet

 39. Weten dat nu pas ???

  Wat zijn we met al die data ??Wie kijkt ernaar ?? .Wij hebben dat niet nodig dus geen extra kosten

 40. Ik vind dat dit efficiënt gebruik zinloos. Als de zon schijnt gebruiken we geen droogkast maar hangen we de was buiten aan het droogrek. In de zomer maken wij geen stoofpotje maar BBQ. Moeten wij in de zomer om 6pm de lichten soms aandoen? Moet ik dan een energievreter zoals airco kopen om mijn overproductie maximaal te benutten? Ik weet niet of dat allemaal zo efficiënt is.
  Hierbij wordt weeral contractbreuk toegepast net als bij het invoeren van prosumententaks maar dat kon ik met moeite aanvaarden, ik gebruik het netwerk ook.
  Waarom wil men deze tellers eerst plaatsen bij de zonnepaneeleigenaars. Is dit om ons zo snel mogelijk te naaien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS