iLubat thuisbatterij
Totaalbudget Vlaamse batterijpremie opgetrokken, steunbedrag per aanvraag daalt

Vlaamse zonnepaneleneigenaars wiens installatie is uitgerust met een batterijopslagsysteem kunnen hiervoor een premie aanvragen. Het totaalbudget voor deze premie, die nog tot eind 2021 kan aangevraagd worden, wordt opgetrokken van 1 miljoen euro naar 2,2 miljoen euro.

Hier tegenover staat wel dat vanaf 1 april het steunbedrag per aanvraag zal worden verlaagd van 250 euro/kWh naar 200 euro/kWh met als maximumsteun 1.800 euro in plaats van 3.200 euro.

Periode aanvraag premie 1 januari – 31 maart 2021 1 april – 31 december 2021
Steun in euro/kWh 250 200
Maximum steun in euro 3.200 1.800
Maximumsteunpercentage 35% investeringskosten 35% investeringskosten

Digitale meter

“Om in aanmerking te komen voor de premie moet u de premie-aanvraag tijdig indienen, uiterlijk binnen de drie maanden na datum van de laatste factuur (= eindfactuur). U hoeft echter niet over alle nodige bewijzen te beschikken om een aanvraag op te starten: een (voorschot)factuur van de thuisbatterij volstaat. In geval van leasing is het ondertekende leasingcontract voor de leasing van de thuisbatterij voldoende. Ontbrekende stukken kan u later toevoegen aan uw premiedossier”, klinkt het op Energiesparen.be .

“We dringen er echter op aan om uw dossier zo snel mogelijk te vervolledigen. De premie kan pas uitbetaald worden als een dossier volledig en goedgekeurd is. Eens het budget uitgeput is, kunnen er geen premie-aanvragen meer uitbetaald worden.

“Om aanspraak te maken op de premie moet u o.a. over een digitale meter beschikken. U kan uw digitale meter(s) sneller dan gepland aanvragen bij Fluvius (de vervanging van een standaard elektriciteits- en aardgasmeter kost in dat geval  88 euro). Dit kan enige tijd in beslag kan nemen. We raden u ook aan om bewijzen van externe organisaties (o.a. het attest van Fluvius) op tijd aan te vragen.”

Meer info over de voorwaarden en aanvraagprocedure voor de Vlaamse premie thuisbatterij vindt u terug op Energiesparen.be .

Uw zonnepanelen uitrusten met een batterij?

Maak kennis met onze iLubat 2.5 en vraag vrijblijvend uw offerte aan!

6 reacties

 1. Premie batterijen” is een vervloekt geschenk.
  Hieronder de uitleg waarom ik geen subsidie zal vragen mocht ik batterijen zetten !! Weer wordt er gelogen tegen de mensen !
  1e ZO wordt het verteld : Het systeem mag nooit meer dan 60% van het omvormervermogen in het net injecteren. ( vele mensen hebben hier nog niet van gehoord )
  Dat wil zeggen dat de productie-installatie ten allen tijde nooit meer dan 60 % van het maximale vermogen van de omvormer mag injecteren in het net (elektriciteit op het net zetten).
  Als er een batterijsysteem wordt geplaatst en een premie wordt aangevraagd, moet er dus een injectielimiet ingesteld worden van bv 3 kVA indien een 5KVA omvormer (5 kVA * 60 %), zodat de PV-installatie nooit meer kan injecteren in het net…

  Hierdoor boeten de zonnepaneel eigenaars nogmaals in op hun rendement !!
  => omdat minder vlug hun eigen batterijen kunnen opladen daar 99% van omvormers geen hybride systeem zijn
  => 40% minder vergoeding voor teruglevering
  ( of er moet een totaal nieuwe omvormer /hybride omvormer geplaatst worden !!)
  Daarnaast is het ook zo dat het in al de jaren waar wij prosumententarief hebben betaald het ook is gelukt om gratis stroom op het net te zetten en door anderen zoals netbeheerders grof geld te innen.
  Mijn buur die geen zonnepanelen heeft, geeft al die jaren wel de volle pot betaald aan distributietarief en stroom op het moment dat wij als “de zonnepaneelbezitter” gratis stroom hebben geleverd!
  Dus hebben mijn buren ook 30% teveel betaald !! ( Want er zit enkel 20m kabel ertussen )
  Daarnaast heeft overbelasting van het net niets te maken met injectie op het distributie netwerk. Ze willen gewoon de kraan langs de andere kant niet dicht draaien.

  2e Om te genieten van de premie moet het batterij systeem een tweerichtingscommunicatie-interface op batterij beschikken. Nog een verdoken leugentje.
  ZO wordt het verteld : Als uw batterijsysteem een tweerichtingscommunicatie-interface heeft, betekent dit dat het systeem in staat is om in twee richtingen (inkomend en uitgaand) digitaal te communiceren met externe partijen zoals een netbeheerder, een energieleverancier, een aggregator (dienst die ervoor zorgt dat – een groep van – huishoudens en bedrijven energie(kosten) besparen door de flexibele inkoop van energie en/of teruglevering van energie), enz.
  Het batterijsysteem kan dus op basis van externe signalen reageren en zelf terug communiceren over bv. de laadtoestand van de batterij. Op die manier is het batterijsysteem Versie 14 januari 2021 klaar voor de toekomst en kan het op termijn energiediensten leveren aan de netbeheerder of andere derde partijen.
  Lees goed Wat er NIET verteld wordt is wat exact de reden is !!
  Heel eenvoudig : Mijn thuisbatterij zal gebruikt worden om overcapaciteit van windmolens, zonne-energie,… lokaal bij mij ( voor misschien zelf geen almoes ) op te slaan.
  Hierdoor kunnen netbeheerders indien ze dat zelf willen 3 à 5 x per dag mijn batterij naar eigen behoefte op- en ontladen ongeacht wat ik zelf wil.
  Echter gezien de batterijen een normale levensduur zullen hebben van 6000-8000 laadbeurten ( wat in normalen omstandigheden 1 x (max.2) per dag op- en ontladen wordt, een levensduur heeft van 10 à 20 jaar voorstelt ) zal de levensduur van deze drastisch gereduceerd worden op max. 5jaar !!
  Wie is de pineut denk je… de kleine zonnepaneel bezitter… Hij zal opdraaien voor zijn batterij en de distributie beheerder moet niet investeren in zwaardere netten en opslag !!

  3e mensen die nog met een nieuwbouw zitten betalen nog eens 21% btw !!!

  Indien ik batterijen plaats zal ik GEEN enkele kWh zonnestroom nog op het net zetten als er geen deftige en eerlijke regels volgen. Ik moet toch een intelligent systeem aankopen voor mijn energie systeem .
  We krijgen er toch geen peanuts voor ( gem. 30 eur /MW ). Dan zullen we ook zien waar onze politiekers zullen uitkomen in 2030.
  Het is enkel jammer dat ik nu reeds deze terug levering kan tegen houden.

 2. volgens mijn vermoeden heeft deze een omvormer die lager is om het prosumenten tarief te verminderen.
  maar zal daar nu aan verbonden zijn totdat deze beslist na plaatsen digitale meter zijn omvormer te vervangen naar een hogere opbrengst, maar daarmee is het probleem van de batterij over een volledig jaar gebruik nog niet opgelost.

 3. Mr Vanderbeken, ik vermoed dat de panelen niet zuidgericht zijn, ander zou u voor 7kwh piek een zwaardere omvormer hebben. Als uw panelen er al een tijdje liggen, dan zal u toch merken dat op een zonnige zomerdag u meer dan 20 kWh produceert, en op een zonnige winterdag toch ook 2kwh. Deze zou u in een batterij kunnen opslaan om op andere momenten te verbruiken.
  Maar batterijen zijn nog veel te duur.

  1. Men vergeet dat men met een batterij nog steeds op het net zet volgens de grote van de omvormer tot de batterij leeg is dus v8a een omweg is men deze stroom ook kwijt maar daar spreekt men niet over want dat is hun nadeel wanneer dat geweten is.

 4. 1) Mijn installatie is 7 KWp met een omvormer van 4 KW. Wat is het nut van een batterij als mijn productie in deze donkere en korte dagen hooguit 100 watt bedraagt?
  En 2) Een digitale meter betekent gestuurd verbruiken over dag in de winter is dat goed voor 1 (ouderwetse) gloeilamp van 100 watt en in zonnige zomerdagen geplafonneerd 4 KW piekopbrengst, goed voor ’s middags een half electrisch kookfornuis…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS