Digitale meter Fluvius
Twee op drie Vlaamse zonnepaneleneigenaars negatief over digitale meter

Vlaamse burgers en bedrijven vinden dat ze onvoldoende informatie van netbeheerder Fluvius krijgen over de mogelijkheden van hun digitale meter. Dat blijkt uit Marktmonitor 2021 van de Vlaamse energieregulator VREG.

Voor de marktmonitor voert de VREG jaarlijks een enquête uit onder gezinnen en bedrijven in Vlaanderen. Een kwart van de gezinnen die dit jaar deelgenomen heeft aan de enquête beschikt over zonnepanelen.

Zonnepaneeleigenaar vaker negatief

Aan de gezinnen werd gevraagd hoe zij tegenover het vervangen van oude meters door digitale meters staan en of zij al zo’n digitale meter in huis hebben. Daarbij werd ook gevraagd of gezinnen zich voldoende geïnformeerd voelen door distributienetbeheerder Fluvius over de mogelijkheden van hun digitale meter.

33 procent van de respondenten staat net als vorig jaar neutraal tegenover de komst van de digitale meter. Het aandeel gezinnen dat (zeer) negatief staat tegenover de digitale meter is echter significant gestegen ten opzichte van vorig jaar, te weten van 22 procent naar 30 procent. Een mogelijke reden hiervoor zou volgens de VREG de vernietiging van het principe van de terugdraaiende teller door het Grondwettelijk Hof kunnen zijn. Voor eigenaren van zonnepanelen betekende dit een financiële domper, waarbij zij wel recht hebben op een compensatiepremie.

Toch is het niet verbazingwekkend dat residentiële zonnepaneeleigenaren (67 procent) significant vaker negatief staan tegenover de komst van de digitale meter dan respondenten zonder zonnepanelen (18 procent).

Voldoende ingelicht

Verder vindt slechts 42 procent van de gezinnen, 31 procent van de kleine bedrijven met 1 tot 4 werknemers en 27 procent van kleine en middelgrote ondernemingen tot 200 zich door Fluvius voldoende ingelicht over de mogelijkheden van hun digitale meter.

Van de gezinnen met een digitale meter weet bijvoorbeeld 40 procent niet dat ze hun energieverbruik kunnen volgen op het energieportaal van Fluvius. Van de 60 procent die dat wel weet, raadpleegt slechts 8 procent regelmatig het energieportaal en stuurt op basis daarvan zijn verbruik bij. Fluvius start de komende maanden met een promotiecampagne over de digitale meter. Die campagne moet gezinnen en bedrijven informeren over de mogelijkheden.

Bron: Solarmagazine.nl, 29 december 2021

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

44 reacties

 1. Wanneer gaan we ons een organiseren, massaal op straat komen met alle gedupeerde zonnepaneeleigenaars, mensen met digitale meter en warmtepompen?? Beginnen met kleine groepjes, dan uitbreiden naar de steden via sociale media om dan later een MARS op Brussel te organiseren!
  IEDEREEN die niet tevreden is met dit bewind of verspilzucht van de regering mag mee!
  DAT is een reden om brussel keer plat te leggen zonder crapuul met vernielzucht !!
  Of gaan we wachten tot 2024 om er een par in hun hemd te zetten voor hun beleid????

  Mvgr Geert

 2. Al deze boze reakties zijn terecht – ik ga ze niet herhalen. Waarom is er nog steeds geen organisatie die de belangen vd zonnepaneeleigenaars behartigd ?
  In Nederland zei een burgemeester (voorjaar 2021) op een belgische reportage nog dat wanneer zo’n Vlaamse regelgevind zich in Nederland zou voordoen het volg in opstand zou komen. Conclusie : wij vlamingen/PV-eigenaars zijn veel te braaf. Voor alles en nog wat betoogt men in Brussel. PV-eigenaars komer er blijkbaar niet toe. De regering claimt de zon terwijl die eigenlijk zou moeten schijnen voor iedereen. Er zijn slechts twee oplossingen voor dit probleem : 1/ DM laten terugdraaien 2/ stroom op net zetten vergoeden aan zelfde prijs van aankoop stroom.
  En euh, het is inderdaad heel eenvoudig met pen en papier uw verbruik te monitoren. Wij doen dit al 13 jaar.

 3. Ik heb mijn 10 panelen sinds 2011 en heb altijd voldoende energie opgewekt om volledig mijn energiebehoefte te kunnen dekken door wat ik in de zomer op het net zette, weer af te nemen in de winter met een 0 verbruik als gevolg. In februari 2020 is mij met veel gedreig een DM door mijn strot geramd wat ik met hand en tand heb proberen te vermijden maar helaas, geen DM, geen aansluiting op de nieuwe nutsleidingen die net gelegd weten in de straat. Dan januari 2021, afschaffing van de terugdraaiende meter. Vroeger gebruikte ik elektrische vuurtjes om bij te verwarmen omdat ik maar 1 gaskachel heb voor het hele huis. Ik ben ondertussrn alleenstaande op invaliditeit maar mijn uitkering ligt net te hoog voor het sociale tarief. De energie-en andere prijzen swingen de pan uit met als gevolg dat ik nog amper de kachel durf aan te steken en al helemaal geen elektrisch vuurtje meer gebruik. ’s Avonds is het “gezellig” met kaarsjes. In huis is het nu in de woonkamer 14,4°, in keuken, badkamer en slaapkamers is het kouder. Maar dat zal de CEO’s van Fluvius, VREG en alle politici worst wezen, zij verdienen op 1 maand tijd aan loon en bonussen meer dan ik op 1 jaar. En ik klaag niet, ik heb een dak boven mijn hoofd en kan tot nu toe alles betalen omdat ik heel bewust leef en ook doe aan consuminderen. Ik doe dit al jaren uit oa.milieubesef. Maar er gaan er veel in armoede belanden en een mens die niets meer te verliezen heeft, kan rare sprongen maken. Maar opnieuw moet ik dan zeggen, dat zal het establishment worst wezen.

 4. Terug een kolenkachel met goeie antraciet om ons te verwarmen en om met te koken want elektriciteit gaat onbetaalbaar en onbetrouwbaar worden.
  En wat meer CO2 in de lucht brengen want dat hebben we nodig voor een groenere planeet en voor meer voedsel voor onze almaar groeiende bevolking.
  Met 180ppm was onze aarde 15000 jaar geleden voor de helft een koude woestijn en daar wil men nu terug naartoe.
  Zonder CO2 is er geen leven zoals we dat nu kennen en het beetje meer warmte is echt geen probleem.
  Waarom leven er meer mensen in warme streken? Extreme hitte zorgt inderdaad voor meer doden, maar extreme koude voor nog meer.
  Laten we ons aanpassen zoals we dat al duizenden jaren doen i.p.v. het klimaat te proberen te veranderen.
  De remedie is misschien erger dan de kwaal.
  Carpe diem.

 5. Alles is samen te vatten in één eenvoudige zin:
  Een véél grotere besparing voor 99 % van de Vlamingen zou zijn : ==> OPDOEKEN van VREG

 6. Ik ben ervan overtuigd dat de volkswoede pas massaal zal losbarsten, eens IEDEREEN es zijn/haar afrekening zal gekregen hebben, na een periode te hebben “genoten” van die digitale meter, wanneer de fameuze piek zal geregistreerd worden op een moment dat zonnepanelen amper 1,5 Kw opbrengen, terwijl de electrische wagen opgeladen wordt, het keukenfornuis aanstaat, de vaatwasser werkt, de linnenwasmachine en de droogkast werken, de badkamerverwarming aanstaat en de haardroger gebruikt wordt.
  Dat éne piekmoment x tig verbruikers: gloriemomenten voor Fluvius en de aandeelhouders.
  Quousque tandem abutere …….
  Welke politieke partij durft kleur te bekennen ?
  Welke verbruikersorganisatie klaagt de verkrachting van het gelijkheidsbeginsel aan?

 7. Het wordt zelfs nog erger, vanaf juni komt het capaciteits tarief erboven op. (Berekend op 15′ piekvermogen)
  Volgens vreg moet je je auto opladen, de warmtepomp aan zetten en alle machines laten draaien als de zon schijnt. klein probleem, wagen is weg tijdens de dag warmtepomp werkt ’s avonds en in de winter als er geen zon is, koken en wassen als we thuis zijn ’s avonds.
  Digitale meter en capaciteits tarief zijn uitgevonden om de groene investeerder, (zonnepanelen, warmtpomp, electrische wagen) helemaal te demotiveren.
  Diesel generator plaatsen samen met batterijen en zonnepanelen, koeling van de generator recupereren in chaufage gedurende de winter en in zomer in warmwatervat van 750 liter en dan afkoppelen van het electriciteitsnet en gasnet. Gaat waarschijnlijk nog goedkoopste oplossing worden. Maar wedden dat ze dan een “afkoppel tax” uitvinden.
  Spijtig

 8. De info die fluvius nu wil brengen zou reeds voor de introductie van deze domme meter moeten geopenbaart zijn ipv nu en ik betwijfel of deze volledig zal zijn. Er zijn verschillende firma’s en professoren die z8ch al manifesteren om de ( verbruiker ) installateurs te informeren over de digitale meter en de mogelijkheden via betaling voor hun werk om de client nog meer op kosten te jagen want om effectief gebruik van deze meter te kunnen maken moet men opnieuw investeren in domotica, nieuwe toestellen die gemaakt zijn om aan te sturen en peperduur zijn en dan spreek ik nog niet over de programatie van al dit gedoe en tegen dat dit dan terug verdient is door de zogezegde besparing die men gedaan heeft zijn deze versleten en moet men opnieuw investeren. Een straatje zonder einde!!!!!!!!!!!

 9. een ding staat vast er zal veelmeer groene energie verspilt worden als de zon schijnt door van alles in te schakelen dat men anders niet zou gebruiken.
  zonnepanelen zijn nog rendabel maar men mag niet meer leggen als men ineen keer kan gebruiken maar laad je niet om lullen voor een batterij wand dat is niet rendabel.

 10. Ik kan enkel aanraden aan de mensen die nog geen digitale teller hebben, bij omvorming een 3 fasige meter en aansluiting te eisen !!
  ( er zouden zelf geen monofasige meter mogen geplaatst worden ! )

  1e is de limatie opgelegd door Fluvius op PV -Bat hybride omvormer minder een probleem
  2e kan men een groter PV installatie op dak zetten => kan men zoals in duitsland doet in principe met 15-20kW pv panelen af van het net. (min aan verbruik – zolang geen auto )
  3e kan men een elektrische auto treffelijk opladen indien dat moet.
  Indien men je dat later wenst ben je nogmaals de pineut

  Ik kan ook enkel opmerken dat mensen die een batterij plaatsen en de premie aanvragen nogmaals de duppe kunnen/zullen zijn van de regelgeving verbonden aan de premie !!
  Daarnaast zijn de prijzen dat installateurs vragen voor batterij te hoog ( ze soeperen je premie op )
  Mensen moeten collectief elkander meer gaan helpen ( in dat geval techniekers en mensen die connecties hebben om in grote hoeveelheden batterijen te kopen )
  Plaats de batterij zelf en laat dat gewoon keuren !!

  1. De batterijen zullen naar 2022- 2023 met 70% goedkoper worden, reden het aantal batterijen die gemaakt worden voor de elektrisch auto’s in Europa, China, en USA zal de prijs van de batterij onderdruk zetten door concurrentie die groter zal zijn dan van de zonnepanelen,
   De thuis batterij heeft in België geen toegevoegde waarde momenteel, afschrijving gemiddeld 8 jaar
   Dit moet naar 3 jaar en dit zal ook gebeuren zie naar de zonnepanelen prijzen 3 €/wpiek momenteel 0.89 €/wpiek.
   Het is momenteel zinloos nu een thuis elektrische batterij aan te schaffen, de elektrische auto batterij zal deze verdringen, vermits de batterij veel krachtiger is dan een thuisbatterij een factor 20 keer, en je hebt veel meer reserve die je thuis kunt gebruiken in de winter voor WP en afvlakken pieken vermogen pieken (capaciteitstarief juni 2022)

 11. Uit een studie van Fluvius blijkt dat redelijk wat mensen de mogelijkheden van de digitale meter begrijpen, maar ook dat slechts een heel klein percentage deze in de praktijk gebruikt. En wat gaat Fluvius daaraan doen ? Nog meer propaganda voeren om hun digitale meter te verantwoorden !! Van arrogantie gesproken.. Ze zouden beter uit hun studie concluderen dat de meeste mensen niet meer in sprookjes geloven, dat ze nu wel doorhebben waar het om te doen is, en dat het hoog tijd wordt om hun beleid aan te passen ipv inspanningen te doen om toch maar hun ongelijk te bewijzen.
  Guy p

 12. De burger wordt altijd belogen en bedrogen maar zonnepanelenbedrog en digitale meter zijn erover .
  Men is te ver gegaan .
  Oproep stop met plaatsen zonnepanelen ,warmtepompen en batterijleugens .
  Zonnepanelen zijn nu niet rendabel meer in onze gewesten met de huidige regeling .De zon schijnt te weinig in de winter .
  Enkel in Zuid Europa
  Dus we produceren goedkope groene energie voor de maatschappijen in de zomer ,echte contractbreuk

 13. Ik heb zonnepanelen en nog een terugdraaiende teller. Van zodra ik geen financieel baat meer heb met het aanmaken van energie overschot zoek ik een manier om geen sponsor meer te zijn van energie leveranciers. Zonder Sorry want ze hebben het zelf gezocht. Ik zoek en betaal desnoods voor een slimme manier om geen energie meer aan het net te geven. En zeggen dat die certificaten in het leven geroepen zijn om energieleveranciers groene energie te bezorgen. Waar is de tijd die iedereen vergeten lijkt?

 14. De boel om zeep helpen en dan ergens aan de kust burgermeester gaan spelen, lees zakken vullen. We zijn allemaal veel te braaf.

 15. Wie nu nog investeert in zonnepanelen en warmtepompen is meer dan blind voor de maffia praktijken van de VREG .
  Erger nog men wil het gaan verplichten ,meer dan maffia .Wat zegt het Grondwettelijk Hofke hiervan ?? stilte ???
  Het ergste is ze blijven gewoon aan het roer en we moeten ze nog dik betalen al die politieke postjes .
  Waar zitten de OVLD ministers met hun leugens en bedrog ??? Ze krijgen gewoon een andere stoel en bedriegen verder .

 16. De Vreg-leden moesten ze allen tegen de muur zetten. Want een grotere bende dieven en misdadigers bestaat niet. De kogel is nog niet goed genoeg voor zulke groep misdadigers.

  1. Momenteel heb ik nog een terugdraaiende meter en heb twee omvormers, 1 met 12 panelen en 1 met 6 panelen voor mijn jacuzzi.
   In de zomer met volle zon draait mijn meter nog terug wanneer het wasmachine, droogkast en weerstand van de jacuzzi werken.
   Wij hebben geen 5 machine was nodig per dag en de jacuzzi weerstand werkt in de zomer bijna niet.
   EEN BATTERIJ: In de zomer is een 10 kW batterij ’s morgens al vol en nu zijn we weeral aan het sponseren in het net.
   De zon schijnt tot 10 uur dus hebben de batterij niet nodig. De dag daarna is deze nog 80 % vol en zijn we weeral aan het sponseren.
   In de winter en als de zon niet schijnt heb ik max. 3 KW van mijn panelen dus batterij geraakt niet vol en dit heb ik al nodig in mijn woning.
   Wanneer heb ik mijn panelen nodig, in de winter jacuzzi, elektrische auto, verwarming maar dan is batterij leeg.
   Een elektrische auto kan men maar 10 % opladen met een batterij 80 % van het net.
   In de zomer heb ik mijn wagen niet nodig wan dan rijden we met de fiets (wordt aangemoedigd door de regering en een fietsvergoeding door werkgever) dus batterij blijft vol.
   Als de meter wordt vervangen door een digitale ga ik wanneer wij in verlof gaan of werken zet ik mijn omvormer van 12 panelen uit want ik ga de maatschappij Vreg niet sponseren met mijn investering.

 17. De Vreg-leden moesten ze allen tegen de muur zetten. Want een grotere bende dieven en misdadigers bestaat niet. De kogel is nog niet goed genoeg voor zulke groep misdadigers.

 18. De belangrijkste reden voor het invoeren van de Digitale meter, invoeren van het capaciteitstarief midden 2022,
  Ze hebben veel geld verdient in het verleden en hebben de aandeelhouders bedolven met veel winst i.p.v. te investeren in hoogspanningsleidingen aanpassen van het laagspanningsnet (voldoende dikke kabels)
  En nu gaan we nog eens elektrisch gaan rijden, deze nacht was er al een stroompanne omwille van het spanningsnet dat niet voldoende aangepast is.
  Zonneomvormers vallen uit.
  Men zou gaan denken dat dit bewust gebeurt door de Elite
  We zouden kunnen eisen met zijn allen (zonnepaneel eigenaars) dat het telwerk in de digitale meter terug kan draaien, dit is maar een software aanpassing
  Anno 2021 moeten we ons niet meer laten doen door deze elite maar opkomen voor ons rechten.

  Als we dit tezamen doen dan kunnen ze er niet eromheen
  Maar ze spelen het spel zodanig, met verkeerde en niet voldoende informatie te verschaffen om tweedracht te zaaien we zouden ons meer moeten verenigen zodanig dat de
  Politici (gestuurd door de elite) die hier verantwoordelijk voor zijn, en deze onrechtvaardigheid moeten recht zetten.
  PS: dit zou kunnen gepost worden op sociaal netwerk,

  1. heel juiste analyse , enerzijds de aanmoediging voor zonnepanelen blokkeren door afschaffing terugdraaiende teller en dan toch de electrische auto’s promoten . De winst via kerncentrales moet blijkbaar in de handen van de elite blijven . Wanneer gaan de sociale partners samen met Groen op straat komen ?

  1. KLOPT,maar onderschat die veelkleurige bedriegers in de regering niet,
   zij zijn de grootste oorzaak van de ellende,
   kaouakibi’s creeeren/steunen en burgers pesten zijn hun grootste verwezelijkingen

 19. Iedereen wordt aangemaand om zuinig met energie om te springen en dan komt men met het dure vaste capaciteitstarief voor degenen die weinig verbruiken dus voor de mensen met zonnepanelen. De mensen die van in het begin zonnepanelen gelegd hebben worden gestraft door zoveel mogelijk regeltjes i hun nadeel.

 20. iets wat opgedrongen wordt door overheid en energiebedrijven is verdacht en onbetrouwbaar.
  telkens weer is de consument de dupe.
  ik heb die dure digitale controlebrol niet nodig om mijn verbruik in de gaten te houden,een goedkope pen en papier volstaan.

 21. Wanneer in Vlaanderen iets niet goed draait, och laat maar zo, het is de schuld van een ander, is onze bevoegdheid niet of ander onnozel excuus.
  Waar ze in Vlaanderen WEL graag aan prutsen is iets dat goed functioneert, met als gevolg …. ?

 22. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de digitale meter ‘slim’ zou zijn. Een eenvoudig systeem in de terugdraaiende teller is onmogelijk te creëren in een digitale meter?Met de huidige technieken moet een digitale meter toch ook kunnen terugdraaien. Er zou dan minder teleurstelling zijn bij de gebruiker.

  1. Een digitale meter KAN terugdraaien.
   Dat heeft hij nog gedaan tot 1 maart 2020 (tot uitspraak van grondwettelijk hof)
   Nu is er discriminatie tussen mensen met de terugdraaiende teller en mensen met een digitale meter.
   Wat heel simpel kan vermeden worden door ook de digitale meter te laten terugdraaien tot alle mensen met zonnepanelen een digitale meter hebben.
   De compensatie, waar ze het zo graag over hebben, is ook niet voor iedereen.
   Trouwens…
   Het is nu veel omslachtiger om te zien hoe mijn verbruik is, wanneer ik het best kan verbruiken.
   Bij de terugdraaiende teller zag ik meteen wanneer ik het best mijn machine liet draaien.
   M.a.w. ik ben “minder” bewust (met minder inzicht) gaan verbruiken, terwijl dat net “niet” de bedoeling is.
   Voor mij, mist de digitale meter volledig zijn doel! “Bewuster omgaan met je verbruikt”

 23. Alls men zoiets beslist vanuit de Overheid of Fuvius onder het mom van vereenvoudiging moet men als burger altijd alert zijn.
  Dan nog ben je toch de klos.
  Wij mensen die nog certificaten hebben kunnen zelfs geen gebruik maken van de premie omwille van een te oude installatie en de certificaten.
  Ik hoor Minister Demir het nog zeggen,”oudere installaties hebben al een voordeel via de certificaten “
  Voor haar is dat nog altijd een doorn in het oog.
  Wat ze wel vergeet is dat onze installaties toen merkelijk duurder waren of nu.
  Wie er toen aan de macht was,is voor mij van geen enkel belang.
  Ik heb toen ingetekend en ik verwacht van de Vlaamse regering dat ze dit respecteert.
  Door de premie niet te geven zit ze onrechtstreeks aan onze certificaten.
  Komen ze hun contract niet na!

 24. Geen overschot aan electriciteit op het net zetten , ze zullen dan wel in de problemen komen en ander oplossingen zoeken in Brussel . Ik zet ook nooit nog een warmtepomp met de nodige zonnepanelen ! Bestolen worden we langs alle kanten ? Terug de houtkachel stoken en het milieu nog maar wat meer belasten .Mijn totaal rekening van electriciteit en verwarming is negatief , de zonnepanelen staan nu 12 jaar ,eerdaags gaat de omvormer stuk , de warmtepomp is al vervangen !!! NOOIT GA IK ER NOG IN MEE !

  1. ik heb nog nooit een kwh geleverd aan die bende gangsters,
   al moet ik de airco zetten op 15 gr en bijverwarmen met electrische vuurkes,gee 1 wat gaat naar bedriegers en dieven.

 25. ja we zijn alweer opgelicht door de politiek. Het principe van terugdraaiende teller was perfect houdbaar want in Walonië is dat nog steeds van kracht, in Vlaanderen hebben ze echter, alweer, de boel verprutst en kunnen wij daarvoor opdraaien….. en die digitale teller, die wij ook moeten betalen dient niet voor ons maar voor de electriciteitsproducenten….

 26. Hebben geen digitale meter en dure software nodig om ons laag verbruik te volgen .
  Totaal waardeloos voor de klant en duur ,maar dat wisten we op voorhand.
  Een bewust aangestuurd proces van bedrog en leugens .
  Hoe de politiek hier nog in meegaat is gewoon niet te begrijpen ??????????
  De zonnepanelen hebben mij al 2 maal bedrogen en nu nog het asociale dure vaste capaciteitstarief voor de lage verbruiker .
  Wat is het volgende in de planning van de VREG boekhouders en prutssimulaties .
  El . die we op het net steken als de zon eens schijnt heeft geen waarde plots ???
  Hoe het Grondwettelijk Hof de teller verschillen ts. de gewesten dit kan verdedigen is een gebrek aan dossierkennis of belangen

  1. ooit was elke belg gelijk voor de wet……….
   zelfs voor het grondwettelijk hof gaat dit niet meer op………
   wat in wallonie kan kan in vlaanderen niet?
   hoe zou het toch komen dat zoveel burgers hun vertrouwen verliezen???????????
   prutsers!

 27. Afgezien van het slechte resultaat op zich, stel ik me ivm de opmerkingen rond “te weinig informatie” de vraag of dat geen bewuste strategie van Fluvius, Vreg en co is : immers hoe beter de mensen geïnformeerd zouden zijn, hoe meer ze zouden begrijpen dat die digitale meter niet deugt : oversized (dus allicht niet in accurate metingen), geen terugdraaiende teller (zoals ze zelf melden), maar vooral de werking van dat schandelijke capaciteitstarief ! Hoe kan nu 1 kwartier per maand representatief zijn om op die basis iets te gaan aanrekenen… da’s bijna Contador-gewijs 0,034% van de tijd die bepaalt wat je 100% van de tijd betaalt… Maar wat zou het… net zoals altijd doet de VREG negatieve opmerkingen dan maar af als een lastercampagne (dixit VREG nav hun bevragingen eerder dit jaar) van de misnoegde zonnepanelen-eigenaars… Triestig clubje als je’t mij vraagt…

 28. Discriminatie, contractbreuk, dit kan allemaal, ik heb mijn digitale meter van 09-2020, januari 2021 beslissing einde terug draaiende meter, andere krijgen hun digitale meter pas in 2025, als ik discrimineer bv. ik wil geen mensen met van vreemde origine aanwerven, ik krijg een zware boete, ik doe aan contractbreuk, ik krijg op zen minst een boete en misschien zelfs gevangenisstraf. Maar zij de vreg de politiekers kunnen dit allemaal zonder blozen, zo maar discrimineren en aan contractbreuk doen. Ja in België dit apenland kan dit allemaal

 29. Heel eenvoudig vroeger kon de energie bedrijven al slapend rijk worden
  Nu worden ze wakken doordat de mensen een beetje geld kunnen achter verdienen
  Ja nu zoeken ze van alles uit om het geld dat ze verliezen terug te krijgen
  Wij betalen om het plaatsen van windmolens en wij mogen nog eens betalen om gebruik te maken

 30. bij mijn broer hangt een meter die meer dan 40 jaar oud is .. is nog OK moet niet worden vervangen — mijn teller is 10 jaar maat zou moeten vervangen worden .. het verschil tussen panelen en geen panelen hebben … het gaat dus gewoon om geldgewin of geldklopperij zoals ze hier zeggen

 31. Energie verbruiken wanneer deze beschikbaar is .Dit is wel makkelijker gezegd dan gedaan ,hoe doe je dit als beide personen aan het werken zijn .Wat met de mensen die hun elektrisch voertuig moeten opladen .Wat met de mensen met warmtepomp enzo kan men nog een tijdje doorgaan we leven in 2021 maar ze willen ons terug laten leven als in de jaren stilletjes .De grote vraag is willen ze er iets aan doen ,blijkbaar niet dit brengt veel te veel geld op aan de aandeelhouders en de staat .Typisch voor Belgie

 32. Zeer interessant.
  Het zou goed zijn om ook eens te weten hoeveel % van de zonnepaneel eigenaars met een digitale meter nu echt blij zijn met deze slimme meter.
  Hoeveel % ervaart deze vernieuwing als een verbetering, vooruitgang ?
  Hoeveel % van de zonnepaneel eigenaars vindt de vergoeding die je voor eigen opgewekte energie krijgt een redelijke en faire prijs ?
  Hoeveel % van de prille zonnepaneel investeerders kan nog respect en vertrouwen opbrengen voor de politici die verantwoordelijk zijn voor dit gelegaliseerd exclusief Vlaams bedrog ?
  Misschien kan men voor volgend jaar dit aandeel ook eens toetsen.

 33. eerst ik ben niet tegen de digitale meter
  Maar wel over het gebruik van de meter door fluvius
  Geen terug draaiende meter
  Heb geen meter nodig die aangeeft dat de zon niet schijnt of wel ,opbrengst zonnepanelen
  Mijn wasmachine draait of niet
  Trouwens hoeveel mensen gaan hun meter controleren wanneer men het best verbruikt
  Het zijn niet allemaal geleerde die zicht bezig houden met hun verbruik
  ALLEEN GOED VOOR BESPARING FLUVIUS
  En thuis batterij werkt niet afgekoppeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS