Site pictogram Ilumen

Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten geeft startschot Europees Kampioenschap zonnewagens op Circuit Zolder (18-19 sept)

iESC persbericht ok

België, Zolder, 19-9-2020. De iLumen European Solar Challenge is een 24-uurs endurance-race en heeft ivm de coronapandemie dit jaar erg weinig deelnemers. Solar Team Eindhoven rijdt met twee zonnewagens: Stella Vie en Stella Era, beiden voorheen winnaars van de World Solar Challenge. Bij de start rennen de chauffeurs naar hun wagens. foto: STE / Bart van Overbeeke

Op 18 en 19 september vindt op Circuit Zolder de 24hrs iLumen European Solar Challenge (iESC) powered by Circuit Zolder plaats. De iESC is de enige 24-urenrace voor zonnewagens ter wereld.

De iESC wordt in september voor de zevende keer georganiseerd. De zevende editie was oorspronkelijk voorzien voor 2022, maar door de annulatie van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië omwille van COVID-19, besliste de organisatie om een extra editie van de iESC in te lassen. Een internationaal gezelschap van een twintigtal teams, waaronder de titelverdedigers van het Belgische Agoria Solar Team, zal op zaterdag 18 september aan de start (13.00u) verschijnen van de 24-urenrace.

Het startschot wordt op zaterdag 18 september om 13.00u gegeven door Federaal Minister van Energie Tinne Van der StraetenOmstreeks 12.30u is er een interview met de minister en Ismaël Ben-Al-Lal (CEO iLumen) en Harry Steegmans (CEO Circuit Zolder) voorzien. De presentatie zal in goede banen worden geleid door mediafiguur Cynthia Reekmans.

Leuk om te weten is dat alle teams overdag enkel gebruik mogen maken van zonne-energie en ’s nachts maximaal 2 keer gedurende één uur mogen stoppen om bij te laden. Naast de rijvaardigheid van de piloten en de aerodynamica van de wagen is de gevolgde strategie één van de cruciale factoren die beslist over winst en verlies.

Infosessies, Greenville en demo’s elektrische voertuigen

Naast de race zullen tal van nevenactiviteiten georganiseerd worden die allen kaderen binnen het duurzame kader van het evenement.

Zo wordt ‘Greenville’, een infomarkt rond hernieuwbare energie, tijdens het raceweekend geopend voor de bezoekers. Zij kunnen er terecht voor al hun vragen omtrent zonnepanelen, batterijopslag en laadpalen voor elektrische voertuigen.

Tevens zal iLumen enkele infosessies organiseren in het Congress Center, gelegen in de Paddock van Circuit Zolder. Centrale thema’s zijn ‘Digitale meter, batterijopslag en slimme laadinfrastructuur’.

Tenslotte zullen tal van elektrische wagens, van merken zoals BMW, Audi, Volkswagen Jaguar en Skoda, hun opwachting maken op en naast het circuit.

‘30.000 laadpunten tegen 2025’ 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De iLumen European Solar Challenge is een jaarlijkse traditie geworden op het Circuit van Zolder. Mooi dat er bij deze editie ook ruimte is voorzien voor een infomarkt rond ondermeer laadpalen voor elektrische voertuigen. In Vlaanderen liggen de ambities voor elektrisch rijden hoog. Als we willen dat meer mensen kiezen voor een elektrische wagen, moeten we de zekerheid bieden om altijd nabij te kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden Daarom heb ik de ambitie om tegen 2025 30.000 (CPE) laadpunten te voorzien..  We hebben een Belgisch team dat enorm uitblinkt in deze race, ik wens hen en de andere deelnemers alvast veel succes.”

Gratis toegang

Toegang tot Circuit Zolder is gratis mits het voorleggen van een geldig Covid Safe Ticket (vaccinatiecertificaat/herstelcertificaat/testcertificaat).

Omwille van het Covid Safe Ticket-systeem worden er tijdens het event geen verplichtingen opgelegd omtrent social distancing en het dragen van een mondmasker (zowel binnen als buiten).

Start race: zaterdag 18 september 2021 om 13u

Einde race: zondag 19 september 2021 om 13u, aansluitend om 14u showparade en om 15u award ceremonie

Uw zonnepaneleninstallatie optimaliseren?

Maak kennis met ons vernieuwd productaanbod !

Mobiele versie afsluiten