Digitale meter
Uitrol digitale meters bekrachtigd: ‘Garanderen compensatie voor zonnepaneleneigenaars’

De Vlaamse regering heeft het ontwerpdecreet Digitale Meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd. ‘Vandaag zetten we een belangrijke stap naar de flexibilisering van ons energiesysteem. Digitale meters vormen daarin een cruciale en onmisbare schakel. 1 januari 2019 zullen we starten met de uitrol’, aldus Bart Tommelein.

Digitale meter

Begin februari keurde de Vlaamse regering de conceptnota over digitale meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goed. Het ontwerpdecreet legt nu de wettelijke basis vast. ‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter, met de mogelijkheid die uit te breiden met slimme toepassingen. In eerste instantie zullen de netbeheerders de data beheren, na vijf jaar wordt dit grondig geëvalueerd. We garanderen een compensatieregeling voor de eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. En er komen boetes voor wie misbruik maakt van de verbruiksgegevens’, vat de minister samen.

Proefprojecten: al 41.000 meters geplaatst

De digitale meters zijn noodzakelijk in het vraaggestuurde energiesysteem van de toekomst. Reeds sinds 2012 lopen er verschillende proefprojecten. Nu al zijn er 41.000 digitale meters geplaatst in individuele woningen en appartementen. ‘Maar de tijd van uitsluitend proefprojecten is voorbij. Vandaag hebben we een belangrijke concrete stap gezet. Eandis en Infrax kunnen weldra werk maken van de aanbesteding van de digitale meter’, zegt een tevreden Bart Tommelein.

Compensatieregeling voor zonnepaneleninstallaties

De terugdraaiende teller voor particulieren blijft gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.

Boetes om misbruik tegen te gaan

Via de digitale meters worden zeer grote hoeveelheden verbruikersdata uitgewisseld. In overeenstemming met de privacywetgeving, legt het ontwerpdecreet fikse administratieve boetes vast in geval van gegevensmisbruik. De boete per kalenderdag start bij 1.000 euro en kan oplopen tot 20 miljoen euro of voor een onderneming tot 4% van de jaaromzet.

Het ontwerpdecreet wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en de diverse adviesraden. Normaal gezien wordt het definitieve decreet tegen het einde van dit jaar aan het Vlaams parlement  voorgelegd. ‘Er is geen weg meer terug. We zitten perfect op schema om 1 januari 2019 te starten met de uitrol van de digitale meters’, besluit Bart Tommelein.

Bron: website Bart Tommelein

Meer van dit soort nieuws ontvangen?

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

29 reacties

 1. Waarom dan nog bijkomende kosten maken voor PID of wat dan ook. Binnen enkele jaren is het toch maar goed om de zakken te vullen van de elektriciteit maatschappijen. De vrijmaking van de markt zou de elektriciteit goedkoper maken het tegendeel is waar hij is nog nooit zo duur geweest en de grote bedrijven hierachter maken torenhoge winsten.

 2. Contractbreuk van de ergste soort. Gelukkig hebben we scheiding der machten en zal de rechtbank hopelijk recht laten zegevieren in dit bananen koninkrijk
  Ik ben lid van TA en raad jullie aan dit ook te doen zodat ze een groepsvordering kunnen instellen met voldoende deelnemers.
  Ik heb 2 installaties op verschillende tijdstippen gekeurd. Ben benieuwd of deze slimme meter slim zal zijn om de beide installaties uit elkaar te halen!
  Alvast weet ik voor wie ok niet moet stemmen bij de volgende verkiezingen.

 3. Betreft de compensatieregeling; men behoudt een terugdraaiende meter gedurende 15 jaar tot na de installatie. Is dit de installatie van de zonnepanelen of van de digitale meter? Wat hierna? Als de meter niet meer achteruit draait kunnen wij op een donkere dag niet meer genieten van de opbrengst van de dag voordien. Onze opbrengst gaat dan naar de maatschappij en wij kunnen betalen voor het verbruik op donkere dagen = kostelijke winters. Waarom dan nog zonnepanelen installeren, om de de maatschappijen en lonen van topmanagers te verrijken?

 4. Mijn installatie is geplaatst in 2009 dus tot 2024 terugdraaiende meter en tot 2029 groene stroom certificaten. Daarna gooi ik ze buiten en plaats een nieuwe als de compensatieregeling voordeliger is. Kostprijs installatie is reeds fors gedaald en zal dit waarschijnlijk nog doen met deze “steunmaatregelen”.

 5. Het prosumententarief komt er eigenlijk al op neer dat wij betalen voor de stroom die we zelf produceren, ik geloof nooit dat het iemand een cent kost om het” teveel” tijdelijk te parkeren op het net. En al er meer productie in totaal is dan verbruik is het gewoon cadeau.

 6. Bart, je kunt m’n …… kussen. Zolang je je contractbreuk als een van de regeerders, niet zonder andere maatregelen te nemen, terugneemt, geloof ik jullie niet meer. Bedriegers! Prosumententarief is zo een schijnheilige actie van jullie. Zelfs hierop betalen wij nog eens BTW. Ongelooflijk. Dit is zelfs 2 maal de mensen bestelen. Dan zal het tarief nog eens geïndexeerd worden of willekeurig verhoogd worden. Bah, kotsmisselijk word ik van jullie praatjes.

 7. Aan allen,
  Hier is een copy/paste uit een antwoord op mijn mail aan het kabinet n.a.v. de digitale meter.

  “Deze meter zal inderdaad niet terugdraaien in de letterlijke betekenis van het woord daar er geen draaiende schijf in de meter zit. Deze zal wel twee metingen uitvoeren: één voor injectie en één voor consumptie. Op jaarbasis kunnen deze twee tegenover elkaar worden berekend waardoor u wel het terugdraai effect behoudt. Dit effect wordt u gegarandeerd voor 15 jaar vanaf de keuring van de installatie.

  Bovendien treedt vanaf 2021 ook de compensatiemaatregel in werking. Hierdoor zal het mogelijk worden om uw verbruikte energie te factureren en uw geïnjecteerde energie te vermarkten. Op dit moment is het namelijk nog niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor de energie die u op jaarbasis te veel produceerde.”

 8. Zijn er onder de mensen die reageren geen ingenieurs of zo te vinden? Volgens mij is de oplossing tienvoudig simpel: Test-Aankoop samen met de zonnepaneelindustrie moeten bij de Raad van Europa een klacht in dienen wegens contractbreuk, zodat de Federale regering verplicht kan worden van een digitale meter de plaatsen die wél terug kan draaien, of die een extra teller heeft die de energie van de zonnepanelen telt. Dan kan bij de jaarlijkse afrekening de geleverde energie in mindering gebracht worden. BTW, naast elke meter staat NU al een teller van de gepresteerde wattage aan zonne-energie. Is de discussie over terugdraaiende tellers dan niet much ado about nothing??

  1. Neen….en afspraken worden ook niet meer gemaakt om er u aan te houden…en…spel regels worden opgemaakt om te veranderen terwijl ’t spel gespeeld wordt….Dat…zijn de nieuwe regeringen. Die waarvoor iedereen gekozen heeft omdat er verandering moest komen….wel…ze hebben hun veranderingen

 9. zoals mijn vader zaliger altijd zei: “met de staat doe je geen zaken ….”, heb me toch laten vangen … is eerste en laatste keer geweest ! Voor omvormers vraagt men om en bij de 1000 EUR voor die te vervangen (en dan weet je nog niet of het het eigenlijk wel een nieuwe is of een opgelapte), te weten dat die dingen eigenlijk maar een productiekost hebben van om en bij de 15 EUR (uit betrouwbare bron). Over de veel te dure zonnepanelen destijds en over het schandaal met de dure omvormers geen woord, maar burgers met iets en burgers zonder iets, tegen elkaar opzetten zijn de gestelde lichamen wel zeer sterk in, enz. enz. ;;;

 10. “….behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie….”
  Dat wil zeggen dat indien iemand die de installatie op 01 jan 2007 geplaatst heeft, hij/zij nog maar voor de 3 resterende jaren kan genieten van een terugdraaiende teller !!!! is dit een “compensatieregeling” ???
  En wat daarna ?
  Krijgen die ook een “alternatief compensatiesysteem ” zoals die na 01 jan 2021?
  Want, vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden. En installaties vragen onderhoud, de omvormer houdt het gemiddeld 7 jaar uit alvorens deze moet vervangen worden: op 15 jaar tijd: 2 omvormers kosten…….enz….
  Naast de investeringskosten blijven ook nog eens de onkosten voor onderhoud en herstelling voor de particulier terwijl intercommunales/leveranciers met de gratis groene stroom van de terugdraaiende teller gaan lopen?…..
  Beste Mr Tommelein, het warm water werd reeds uitgevonden !

 11. Weerom een smerig politiek trukje, eerst subsidies voor 20 jaar, dan na 8 jaar de “prosumenten” tarief ( 100 euro van de 450 euro af) dat uiteindelijk nergens op slaat.
  Nu na 15 jaar i.p.v. 20 jaar het nieuwe regime van de terugdraaiende meter.
  Dus de laatste 5 jaar dik betalen op het “verbruik”, terwijl we jaarlijks meer aanmaken dan verbruiken, maar kom…
  Kortom…van de subsidie zal er na 20 jaar gewoon niets meer overschieten.
  De “staat” heeft die terug vakkundig opgesoupeerd.
  Het zijn en blijven kl°°tzakken die politiekers.

 12. Antwoord aan filiep: De installatie van een windmolen kost ongeveer 7000 euro (zie internet-zelfbedruipende boerderih in Nederland – youtube) Maar maak je geen illusies,de gemeente zal jouw geen bouwvergunning geven.Niet omdat het misschien niet mooi is maar gewoon omdat zij in de intercommunales zitten.Gaan hun eigen toch geen pijn doen,de pottenlekkers. Je moest eens alles weten ….

 13. Wat met de compenserende teller gedurende de laatste 5 jaar van de 20-jarige steunperiode met GS-certificaten?
  Om de laatste 5 jaar GS-certificaten te bljiven ontvangen moet er een netkoppeling zijn. Maar de compenserende teller of de compensatie komt dan reeds te vervallen na 15 jaar? De prosumenten worden in de toekomst (na de steunperiode met GS-certificaten) naar batterijen gedreven en netontkoppeling van de PV-installatie, of een zeer zwakke hoofdzekering door het capaciteitstarief dat dubbel wordt toegepast voor prosumenten (vanaf 2019?). Dus tijdens de steunperiode (20 jaar met netkoppeling) zal dus het capaciteitstarief dubbel worden toegepast en de laatste 5 jaar ook nog eens de afschaffing van de compenserende teller.

 14. De terugdraaiende teller blijft gegarandeerd gedurende 15 jaar vanaf de datum van installatie. Mijn zonnepanelen zijn geplaatst begin 2009 voor mij is dit dus tot begin 2024. Wat hierna voor mij? Ga ik nog certificaten betaald krijgen welke gedurende 20 jaar gegarandeerd waren? Wat met de opgewekte elektriciteit die ik op het net plaats, ga ik deze betaald krijgen? Voor installaties vanaf 2021 komt er een andere compensatieregeling. Zoals ik het hier hier lees is de nieuwe compensatieregeling niet voor mij. Zoals steeds kom je bedrogen uit met investeringen die de overheid aanraadt.

 15. de uitrol van de slimme meters zal mijn huis wel voorbijrollen…
  15 jaar gegarandeerd vanaf de datum van plaatsing, laat me niet lachen. bij de installatie werd mij gegarandeerd dat een terugdraaien van de meter zeker was voor 25 jaar .. geen 15 jaar he, bartje !
  terug politiek gestuurde diefstal zonder schaamte dus.
  en de volgende regering zal er dan 10 jaar van maken zeker ?? afspraken waarschijnlijk nu al gemaakt achter de schermen.
  slimme meter komt hier de eerste 20 jaar dus niet in ( installatie ligt er 5 jaar)

 16. Ik dacht hier een contract te hebben liggen voor gegarandeerde groene stroomcertificaten. Of is een contract geen contract meer? Aan al degene die willen investeren en tommelein aan zijn energieakkoord te helpen: Handen in de zakken en vuistjes maken. En dat van een min die zijn dure elektrische auto wegdeed omdat de actieradius onvoldoende was

 17. Ik heb enkele weken geleden mijn elektrische accumulatoren op nachttarief vervangen door warmtepomp lucht lucht systeem. Mijn teller draait nu zomers terug zodat ik een beetje elektriciteit opspaar voor in de winter. IK heb gelezen dat de digitale meter maar 15 jaar terug zal draaien. Zou het kunnen dat mijn investering van ongeveer 30.000euro een verloren investering is?

 18. Eerst vragen (smeken) om zonnepanelen te plaatsen omdat de heertjes beloofd hebben bepaalde normen te halen (kyoto), en dan , al die hun nek hebben uitgestoken met de toen nog dure panelen, straffen met allerhande achteraf opgestelde regeltjes. Deze onbetrouwbare regering moet eens afleren om spelregels te veranderen terwijl het spel aan’t spelen is. Zoals Filiep zegt…wachten met al die prullen en zeker geen belgische (met kleine letter) regeringen meer vertrouwen.

 19. “””De terugdraaiende teller voor particulieren blijft gegarandeerd”””.
  Er is reeds vroeger medegedeeld dat de nieuwe digitale meters geen mogelijkheid hebben om terug te draaien.
  Hoe gaat dit in de praktijk dan gecompenceerd worden?

 20. Gegarandeerd dat enkel de Belgische staat hier weer beter van gaat worden!
  Voor ons, de gewone mensen, die veel geïnvesteerd hebben in zonnepanelen (8jaar geleden) gaat dit weer geld kosten!
  15 jaar terugtellen? Neen! Mijn panelen leveren dan normaal nog stroom en daar willen wij ook het voordeel van! En niet Max 15 jaar!
  Dit is weerom dikke Belgische zever!

 21. ” … behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem …”

  Mijn panelen, geplaatst in 2010, gaan 20 jaar mee weliswaar met een rendementsverlies, maar nog altijd met een opbrengst. Hopelijk is de compensatie en daarna het alternatief een regering waardig en wordt het weer geen burgermelkerij.

  Dus voorlopig wachten om batterijen te plaatsen, bijkomende panelen te leggen en elektrisch rijden tot we weten waar we aan toe zijn (2022). Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.

  En hoe zit het nu met een klein windmolentje als alternatief voor de zonnepanelen?

 22. de levensduur van een PV installatie is toch 25 jaar. Dus bestaande installaties missen 5 à 10 jaar een terugdraaiende meter? Ik moet dus betalen vr mijn electriciteit, ondanks mijn PV-installatie (2500 Wp – 16.000 €) die ze opgewekt heeft? Dan best overdag thuis tussen april en september? Of beter nog, een -dure- batterij kopen na 15 jaar installatie. Eerst gooien met subsidies bij dure aankoop, om daarna de spelregels te wijzigen. Langetermijnvisie.Wat mij betreft weiger ik zo’n slimme meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
BLOGS