Uitvallende omvormers door te hoge netspanning: hoe iLubat oplossing biedt

iLubat

Uitvallende omvormers door te hoge netspanning: hoe iLubat oplossing biedt

Opmerkelijk bericht afgelopen maandag in Het Belang Van Limburg. Reeds vier jaar lang valt de omvormer bij Jan Wojcieckowski geregeld uit. “Omdat er te veel zonnepanelen in uw straat liggen”, kreeg Jan te horen.

“Sinds 2013 valt de omvormer van mijn zonnepanelen uit”, legt Jan uit. “Ik heb al vijftig keer gereclameerd, maar het probleem blijft aanslepen. Ik heb ook de Vlaamse ombudsman gebeld. Een oplosssing kwam er tot nog toe niet.”

“Infrax stelde onlangs dat ik mijn stroom niet op het net kwijt kan, omdat er te veel zonnepanelen in de straat liggen. Ze hebben nieuwe kabels gelegd, maar dat bracht geen verbetering. Ze stuurden ook geregeld een medewerker. Die jongen werd daar moedeloos van. Hij kon niets doen.”

“Ze kennen het probleem”, gaat Jan verder. “Er zijn stroompieken en spanningsdips op het net. En als er zo’n piek is, dan vallen de omvormers in heel de straat uit.”

‘Nulpunttransformator’

Inmiddels gaf Infrax aan iets aan de situatie te willen doen. “We hebben heel recent nieuwe metingen op het elektriciteitsnet in de omgeving van de Kruisstraat in As uitgevoerd. Daaruit bleek dat het net er op zonnige momenten ‘verzadigd’ kan raken. Door het groot aantal zonnepanelen komen de limieten qua draagkracht van het net in zicht. Dat verklaart de problemen”, klinkt het.

“Op korte termijn plaatsen we alvast een zogenaamde ‘nulpunttransformator’ in de buurt van Jans huis. Zo’n transformator is een toestel dat zogenaamde ‘assymetrische belasting’ plaatselijk corrigeert. Dat biedt alvast wat meer comfort.”

Er zit echter een definitieve oplossing aan te komen. “Deze bestaat in het versterken van het elektriciteitsnet in en rond de Kruisstraat. Die werken plannen we in het voorjaar van 2018, vóór de jaarlijkse ‘hoogdagen’ voor de zonnepanelen. Er komt een volledig nieuwe elektriciteitsleiding. Dat zal de problemen met de uitvallende omrvormers in de ruime omgeving van de Kruisstraat wegnemen.”

iLubat

Problemen zoals in de straat van Jan Wojcieckowski zouden in de toekomst in principe vermeden kunnen worden door de installatie van de iLubat. Dit batterijsysteem zorgt in combinatie met een omvormer van een lager vermogen voor een lagere netspanning, waardoor er ook op piekmomenten niet langer sprake is van een verzadigd net.

Een ander voordeel van de iLubat in combinatie met een omvormer van een lager vermogen, is dat de zonnepaneleneigenaar gevoelig op zijn prosumententarief kan besparen. De R&D-afdeling van iLumen legt momenteel de laatste hand aan de ontwikkeling van de iLubat. Pre-registreren zonder enige aankoopverplichting kan via deze link.

iLubat

Bron: Het Belang Van Limburg, 30 oktober 2017

Prosumententarief verlagen met de iLubat?

Pre-registreer nu zonder enige aankoopverplichting en krijg 5% korting bij aankoop binnen de 30 dagen na lancering!

Share this post

Comments (5)

 • Hans Reply

  Dag

  Als ik het goed lees om van mijn procumententarief te genieten moet ik een ander omvormer plaatsen

  24 januari 2018 at 09:00
 • peter vandoorne Reply

  werkt dit ook met solaredgeomvormers ?
  welke prijzen?

  7 november 2017 at 13:48
  • Ilumen Reply

   Beste,

   Bedankt voor uw interesse in de iLubat.

   Dit product is inderdaad compatibel met Solaredge technologie.

   De prijszetting van de iLubat zal op korte termijn gebeuren.

   Aarzel niet me te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   7 november 2017 at 17:19
 • Jan Jacobs Reply

  Beste, ik volg met interesse de publicaties aangaande de ILUBAT. Het is me echter niet duidelijk waarom de batterij besparing zou opleveren in het prosumententarief. Ik dacht namelijk dat dit tarief “per default” berekend wordt op de grootte van de installatie. In uw redenering zal de net-teller minder beweging vertonen, maar daar wordt bij de berekening van het prosumententarief toch geen rekening mee gehouden ? Of vergis ik me ?
  Dank voor toelichting.

  7 november 2017 at 10:51
  • Ilumen Reply

   Geachte heer Jacobs,

   Bedankt voor uw bericht.

   Uw redenering klopt. Het prosumententarief wordt inderdaad berekend op basis van het omvormervermogen. De iLubat in combinatie met een kleinere omvormer zal u gevoelig doen besparen op het prosumententarief, terwijl u de geproduceerde energie zo efficiënt mogelijk kan benutten.

   Aarzel niet ons te contacteren bij eventuele bijkomende vragen of opmerkingen.

   Vriendelijke groet,

   Thomas Voets
   Marketing & Communicatie
   iLumen

   7 november 2017 at 14:03

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *